Последниот предлог на Нимиц

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Si me prevaril taman sakav da mu napisam deka e nekoe SDSM&CO radio.I normalno e da e nekoe SDSM-ovsko radio pa oni se na vlast ,oni pregovaraat za imeto itn...Koja li strategija e razviena vo ilindenskaBB,samo slep i gluv ne bi ja videl i slusnal :vozbud:

1.Majski dogovor-SDSM e kriv
2.Pokacuvanje na cenite-SDSM e kriv
3.Promena na imeto - SDSM e kriv

Mu dadoa na narodot da se zanimava so SDSM ,dodeka oni sekoj eden nistaven predlog za Makedonija si go protnuvaat :smir:
Poznato mi e ova scenario od nekade?LjuBcho vojvoda? :kesa:

Da be, Gvujo odese po Briseli, zaedno so Sekerka i BC i da kazuva deka DUI se obespraveni vo Parlamentot i moraa strancite da go pritiskaat Gvujo; ama kakov e toj dogovor koj glasi deka KE SE RAZGOVARA, a nisto ne se dogovorilo. Komunjarska logika:pos2::pos2::pos2:

I tocno deka Gvujo e kriv za poskapuvanjeto na cenite na hranata;na onie sto proizveduvaat surovo soncogledovo maslo od USA, Canada itn. im NAREDI cenite sto gi nudat na makedonskite firmi da bidat poskapi; ima naredi isto taka na vojvodinskite proizvoditeli na pcenica da ja poskapat cenata na brasnoto za Makedonija; im naredi na strancite koi gi imaat mlekarite vo Makedonija da go poskapuvaat mlekoto i otkupnata cena na mlekoto, im naredi na hrvatskite, bugarskite, srpskite i bosanskite mlekoproizvoditeli cenata da ja zgolemat za Makedonija:baeh::baeh:

I pak e DPMNE krivo sto se menuva imeto; ene go Gvujo istrca pred studentite od pravniot fakultet da kazuva kako sakal imeto na RM da imalo dodavka i gi instruira negovite od "fabrika" od Kanal5, A1, Telma i Vac da propagiraat promena na imeto i brisenjeto na makedonskiot narod.

Ah toa DPMNE, kolku e loso. Zamisli, duri i cela privatizacija oni ja sprovedoa, gi dadoa fabrikite na nekolku gazdi, a se ostanato unistija:baeh::baeh::baeh:

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
klipce od idninata???
abe nimitz da ne go gledal slucajno?????
a kaj otide Makedonija??????
vo rubrika: drzavna skopska propaganda.
za zal toa ke bideme pred svetot. i nemojte da kazete svetot ne ne saka koga sami taka sakavme.?!!!
ili ne....

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
Од евреин очекувате нешто добро. Во се чудам на паметот.
Како го избегнал холокаустот се чудам.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Од евреин очекувате нешто добро. Во се чудам на паметот.
Како го избегнал холокаустот се чудам.
Многу едноставно,затоа што тој и го создал за сопствени потреби.:toe:

delboy

кршач на огледала
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.358
Поени од реакции
24
Da be, Gvujo odese po Briseli, zaedno so Sekerka i BC i da kazuva deka DUI se obespraveni vo Parlamentot i moraa strancite da go pritiskaat Gvujo; ama kakov e toj dogovor koj glasi deka KE SE RAZGOVARA, a nisto ne se dogovorilo. Komunjarska logika:pos2::pos2::pos2:

I tocno deka Gvujo e kriv za poskapuvanjeto na cenite na hranata;na onie sto proizveduvaat surovo soncogledovo maslo od USA, Canada itn. im NAREDI cenite sto gi nudat na makedonskite firmi da bidat poskapi; ima naredi isto taka na vojvodinskite proizvoditeli na pcenica da ja poskapat cenata na brasnoto za Makedonija; im naredi na strancite koi gi imaat mlekarite vo Makedonija da go poskapuvaat mlekoto i otkupnata cena na mlekoto, im naredi na hrvatskite, bugarskite, srpskite i bosanskite mlekoproizvoditeli cenata da ja zgolemat za Makedonija:baeh::baeh:

I pak e DPMNE krivo sto se menuva imeto; ene go Gvujo istrca pred studentite od pravniot fakultet da kazuva kako sakal imeto na RM da imalo dodavka i gi instruira negovite od "fabrika" od Kanal5, A1, Telma i Vac da propagiraat promena na imeto i brisenjeto na makedonskiot narod.

Ah toa DPMNE, kolku e loso. Zamisli, duri i cela privatizacija oni ja sprovedoa, gi dadoa fabrikite na nekolku gazdi, a se ostanato unistija:baeh::baeh::baeh:

Jasno mu e na sekoj eden deka Gvujo ne e kriv za poskapuvanjeto,ama sto trcase pred neceli mesec dva ,da se ispofali na TV deka vo Makedonija nema da ima nikakvi pokacuvanja?Nema da ima inflacija pogolema od 6-8% ?Ili vazno e da izlezes pred tv so cel kabinet da se ispofalis malce ,pa posle pu pu ne vazi toa?Za Majskiot dogovor istata prikazna ,prvo tvrdese deka nema nikakvi dogovori za pred necel mesec izleze deka stvarno imalo dogovor:toe:.Drzavava se naogja pred vazen dogovor ,da se bide ili ne ,Gvujo go nema nikade veke 4 dena da izleze so svoja izjava,Se liferuvaat informacii samo od partijata,deka oni se protiv promena na imeto,dodeka istite tie koi sedat vo vladata se od VMRO na golema vrata go prifakjaat istiot toj predlog.I vidis kako reprizata ni se povtoruva,koga na LjuBcho vojvodata tvoj mu se trubese za nekakvi si aktivnosti vo zapadna Makedonija,covekot svadbi i lovdzii gledase :pos2:Za potoa da ni se sluci toa sto ni se sluci :smir:.Istoto scenario i so Sramkovniot dogovor ,dodeka VMRO trubese deka e protiv bilo kakov sramkoven dogovor ,LjuBcho vojvoda go stavi potpisot na toj nistaven dogovor zaedno so B.C i ostanata kompanija.Za kraj nemoj da probuvas da im zalepis etikata na site onie koi razmisluvaat poinaku od VMRO ili SDS deka se komunjari ili vmro-ovci ,edinstvena razlika megju mene i tebe e toa sto jas gledam na situacijata so svoi oci a ne so partiski :smir:

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.338
Поени од реакции
6.019
Тука Д. Малески им вели на Грците, дека ние самите сме си ја измислиле нашата историја, затоа што они не натерале (догледајте го клипот до крај).
Не е нормален...
Lele coveceee...Abe ovoj treba da se obesi javno beee...C c c c....Bog da bie predavniciteee....

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Lele coveceee...Abe ovoj treba da se obesi javno beee...C c c c....Bog da bie predavniciteee....
Mislam site znaevte za toa, go diskutiravme.

Ednostavno chovekot e na platen spisok, i si kazhuva shto kje mu rechat ili shto ochekuva deka treba da kazhe. So ideja beshe da prebeguva vo Grcija koga Makedonija priglasi nezavisnost, neli ne se znaeshe shto kje bide, vojna, itn. Ne znam dali imia grchko drzhavjanstvo, no i da nema tuka nekade e po ideite shto gi zastapuva. No potoa sakashe da se iskupi za predavstvoto i da se prikloni kon makedonskata kauza, bez uspeh.

Patem, 1000 evra na onoj koj kje mu pukne macola na kelavicata. ;-)

Znachi zapamete dobro koga ja gledate taa deformirana mucka. Toj produkt na iskriveni geni ne odvede zaedno so Kiro ednookiot i Branko narkomanot vo ova vo koe shto denes sme: celosen nacionalen poraz posle 2500 godini!

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.338
Поени од реакции
6.019
Mislam site znaevte a toa, go diskutiravme.

Ednostavno chovekot e na platen spisok, i si kazhuva shto kje mu rechat. So ideja beshe da prebeguva vo Grcija koga Makedonija priglasi nezavisnost, neli ne se znaeshe shto kje bide, vojna, itn. Ne znam dali imia grchko drzhavjanstvo, no i da nema tuka nekade e po ideite shto gi zastapuva.

Znachi zapamete dobro koga ja gledate taa deformirana mucka. Toj produkt na iskriveni geni ne odvede zaedno so Kiro ednookiot i Branko narkomanot vo ova vo koe shto denes sme: celosen nacionalen poraz posle 2500 godini!
Се сложувам...Абе треба да се избрка од државата..ПРОТЕРУВАЊЕ..Нека оди србија или грчка

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.338
Поени од реакции
6.019
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]ВМРО-ДПМНЕ не сака собраниска седница за името[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Спикерот на Собранието Љубиша Георгиевски прво ќе се координира со пратеничките групи, а потоа ќе одлучи да свика седница на која пратениците ќе се изјаснат за предлогот на Нимиц[/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] Неизвесно е дали денеска ќе се одржи најавената седница на Собранието, на која пратениците ќе треба да се изјаснат за последниот предлог на медијаторот Метју Нимиц, со кој привременото име за меѓународната употреба БЈРМ ќе се замени со Република Македонија (Скопје).
Уште помалку се знае кое ќе биде сценариото на седницата ако спикерот ја свика, дали дискусиите ќе бидат ограничени.
Опозицијата стравува дека спикерот на Собранието Љубиша Георгиевски ќе ја послуша ВМРО-ДПМНЕ и нема да закаже седница за името. Лидерката на СДСМ Радмила Шеќеринска тврди дека седницата за името зависи од волјата на ВМРО-ДПМНЕ бидејќи претседателот на Собранието е од редовите на таа партија.
"Јас се плашам дека некои луѓе ја згрешиле професијата. Кога си на власт, одговорот дека нема нешто да направиш не е доволен. Треба да кажеш што ќе направиш. Денеска ние велиме како опозиција дека нема да ја искористиме оваа шанса да ја нападнеме Владата на ВМРО-ДПМНЕ, иако таа тоа го заслужува", тврди Шеќеринска.
Од кабинетот на претседателот на Собранието ни потврдуваат ниту негираат дали денеска ќе има седница за името. Според деловникот, надлежноста за свикување седница е на спикерот Георгиевски. Портпаролот на претседателот на Собранието Тодор Пендаров вели дека нема деловнички проблем денеска да биде свикана седница. "Не можам да ви кажам дали ќе има седница. Таа дилема ќе се расчисти на координацијата на спикерот со пратеничките групи", објаснува Пендаров.
Ставот на владејачката ВМРО-ДПМНЕ е дека не сака собраниска седница за името. Извршниот комитет на партијата смета дека Парламентот нема легитимитет да го прифати предлогот на Нимиц.
"ВМРО -ДПМНЕ, согледувајќи го распоредот на силите во Парламентот, најавува дека ќе направи се што е во нејзина моќ да не дозволи по ова прашање да биде надгласана, и за тоа ќе ги примени сите демократски средства", се вели во партиското соопштение.
Според нив, за предлогот на Нимиц треба да се изјасни народот на референдум. Н.С.
[/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]www.vest.com.mk
[/FONT]

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Mislam site znaevte za toa, go diskutiravme.

.......................................

........................................................................!
puknato...kaj da ti pratam smetka + fotografija za dokaz :)

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182
Ja имаш целата верзија?

Ова што го копирав беше на Нетпрес. Taму пиши:

Линк
Не ми е јасна целта на голем дел од медиумите кои само ja прикажуваат првата точка. Очигледно се работи за манипулација.
Благодарение на Angel wings еве ги сите точки и потточки:

За bobi2008 и за сите оние кои сакаат да го знаат целиот предлог на Нимиц, а сеуште не успеале да дојдат до него:
Што содржи предлогот на Нимиц?
Предлогот што им го презентирал медијаторот Метју Нимиц на преговарачите Адамандиос Василакис и Никола Димитров на последната средба во Њујорк ги содржи следниве елементи:

Во моето својство како личен дипломат на генералниот секретар и базирано на разговорите со договорните страни, страни вмешани во спорот, согласно со член 5 од внатрешната спогодба од 13 септември 1995 година и Резолуцијата на Советот за безбедност 845 (1993) и 917 (1993), договорните страни да ги испеглаат разликите врз база на „пакет-решение“ направено врз основа на следните елементи:

1. Резолуцијата за прашањето за името да биде отелотворена во Резолуцијата на Советот за безбедност на Обединетите нации, согласно следното:

а) домашно име: „Република Македонија“ за домашна употреба, на кирилско писмо;

б) меѓународно име: „Republic of Macedonia (Skopje)“, за меѓународна употреба (англиска верзија);

ц) билатерална употреба: меѓународното име препорачано, а за државите кои моментално го употребуваат уставното име, може да продолжат со тоа, но не се бара го сменат ставот;

д) зборот Македонија самостојно нема да се употребува како официјално име на втората страна или од други држави;

е) зборовите „Македонија“ и „македонски“ може да се наведуваат самостојно (освен во ситуација опишана под точката „Д“ во овој документ) и да се употребуваат на неексклузивна основа од првата или втората договорна страна согласно со меѓународна правна и комерцијална практика.

2. Страните ќе преговараат за обврзувачка заедничка обврска против иредентизмот во која било форма од страна на која било од страните или од која било организација, поддржана од која било од двете страни против другата страна.

3. Страните ќе преговараат за соодветни договори и/или заеднички декларации кои се однесуваат на мирни и блиски односи, почитување на суверенитетот, територијалниот интегритет, безбедноста, економската соработка, договорената употреба на номенклатурата за имињата на местата и другите прашања од заеднички интерес.

4. Страните ќе преговараат за формирање заедничка комисија за разгледување на прашањата од областа на културата и образованието.

5. Првата страна активно ќе ја поддржува Втората страна во нејзиниот процес за апликација за членство во меѓународните организации, вклучувајќи ги НАТО и Европската унија под меѓународното име.

6. Прашањето на именување на националните аеродорми ќе биде пак разгледано од Втората страна во поглед на развојот на севкупните добри односи со нејзиниот сосед.

7. Гореспомнатите елементи на сеопфатно разбирање ќе бидат имплементирани со добра волја и веднаш, преку уставни процеси на двете страни и преку Советот за безбедност на Обединетите нации и Генералното собрание, и неговата имплементација ќе биде олеснета преку продолжен мандат на генералниот секретар на ОН.

8. Деталите на горенаведеното решавање ќе бидат разработени со добра волја и документирани од страните преку процес на ОН.

MK

Член од
17 јули 2007
Мислења
117
Поени од реакции
1
Strpeno i da ne gubime nervi i glava bidejki i na nato ne im e taka ednostavno da odbijat nekoj samo zaradi spor so imeto. Mislam deka nemoze edna takva organizacija da si dozvoli takvi neseriozni avanturi a posebno ne od marginalni drzavi kako Grcija. Mozebi posledniot predlog ne bi ni trebalo da se diskutira pod izgovor deka Grcite i taka go odbile pa irelevantno e sto mislime nie, mozebi toa e najdobriot nacin da se izvleceme a da ne ispadneme nekooperativni.

Kajgana Shop

На врв Bottom