Последниот предлог на Нимиц

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Предлогот на Нимиц е добар но има и замки

Универзитетскиот професор Димитар Мирчев, кој долги години беше и во дипломатските води повикува на внимателно читање на предлогот од Нимиц. Тој лично одамна веќе би ги прекинал преговорите со Грција... Како го оценувате последниот предлог на Нимиц?
По долги разговори сепак е доста прифатлив за нашата страна и не верувам дека ние ќе добиеме поповолни предлози од овој. Јас конкретно не сум за било какво менување на името туку би ги прекинал преговорите и мислам дека ништо нема да се случи, меѓутоа за не остане претставата за Македонија како една тврдоглава и непопустлива земја мислам дека ќе биде поволно да го прифатиме тој предлог, а да се спротиставиме на условите кои ни се поставуваат во врска со идентитетот и употребата на името. Едноставно, предлогот може да има и заднина особено во текстуалниот дел каде има дипломатски протоколи каде може да се обврземе и на услови многу неповолни за нас.

Каде ја гледате најголемата замка?
Најголемата замка е што ние прифаќајки го името Република Македонија – Скопје треба да се обврземе на услови на ексклузивност или неексклузивност во употребата на името Македонија, бидејќи доколу прифатиме таков услов Грците можат во секој момент да ни го оспорат користењето на името во меѓународна и внатрешна употреба. Пример: Македонски како придавка и јазик, култура, историја не е македонски бидејќи немаат ексклузивно право на користење на тој термин. Мислам дека не смееме со такви услови да се сложуваме. Овие денови до Букурешт треба сериозно да се разгледуваат сите опции и да се симулираат резултатите.

Споменувањето на уставни измени и некакви си заеднички комисии во предлогот дали се замка?
Загрижува што заеднички комисии треба да определат што е историска Македонија што не, која е западна, која источна, што од антиквитети и припаѓа на грчката што на македонската култура, и тоа разгедување ќе отиде до апсурд. Замислете Грција може да отвори прашање чија историја е пронајдена во наше Стоби.

Значи дури и да се прифати предлогот од двете страни, Вие сметате дека проблемите ќе продолжат?
Јас мислам дека и да се согласат Грците, а нема индикации за тоа и кога би се согласиле ние проблемот не сме го решиле. Уште долго време ќе има мегудржавни проблеми. Грците уште сега со прекршување на досегашниот договор (дека нема да попречуваат зачленување на Македонија во мегународни организации) покажуваат дека се треба да се очекува од нив.

Може да се очекува и вето...
Не верувам дека заради тоа нема да не примат во НАТО, поголем интерес на НАТО е да не прими во алијансата. Но ништо нема да се случи ако не не примаат. Нашите односи со НАТО се правно уредени, ние сме членка на партнерство за мир имаме свои национални програми за развој на одбрамбениот систем компатибилен со НАТО, учествуваме во кампањи за НАТО. Нашите мировници во Багдат го обезбедуваат главниот штаб на НАТО , што повеќе од тоа какви поблиси односи со НАТО.
Не верувам дека безбедносната позиција во Македонија ќе се влоши, ако не влеземе во НАТО, затоа што околу нас се членки на НАТО.Тие не можат и не смеат да не дестабилизираат ниту пак можат да допуштат трети страни да не дестабилизираат бидејќи сме во центарот на регионот.

Член од
22 мај 2006
Мислења
400
Поени од реакции
4
Epa vaka momcinja i momicenca,
sabalje slusav radio u dvor,
sekoja sabota go uklucuva komsijata radioto poglasno i sekogas vrvi edna programa kade sto se javuvaat slusatelte i si kazuvaat svoe mislenje za aktuelna tema, pa taka sega tema bese "imeto"...
Ne znam koe radio, ako nekoj znae neka kaze...
I mene kako redovno od ovoj narod u ovaa gomnojebina, mi se zgadi. Zosto?
Pa kako prvo redovniot komentator vodese kampanja za menuvanje na imeto, dodeka protiv menuvanje na imeto se javuvaa se nekoi poprostecki, pa toj gi dupese, a se javija edno cudo goveda, koi se razbira bea za menuvanje na imeto...
Ako ne se desi cudo, vie momceta i momicenca, ke se slikate.... Od vas zavisi, vie ste mladinata, koja treba da ja pokrene topkata...

PS. Inaku jas ne ni citam sto pisuva vo tie "predlozi", ne me ni interesira. Moze li voopsto nesto da pisuva pozitivno? No ovoj narod e tolku prost, naiven,...., da mrtov zeden preku reki, kladenci,itn.. moze da go prevedes...

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Epa vaka momcinja i momicenca,
sabalje slusav radio u dvor,
sekoja sabota go uklucuva komsijata radioto poglasno i sekogas vrvi edna programa kade sto se javuvaat slusatelte i si kazuvaat svoe mislenje za aktuelna tema, pa taka sega tema bese "imeto"...
Ne znam koe radio, ako nekoj znae neka kaze...
I mene kako redovno od ovoj narod u ovaa gomnojebina, mi se zgadi. Zosto?
Pa kako prvo redovniot komentator vodese kampanja za menuvanje na imeto, dodeka protiv menuvanje na imeto se javuvaa se nekoi poprostecki, pa toj gi dupese, a se javija edno cudo goveda, koi se razbira bea za menuvanje na imeto...
Ako ne se desi cudo, vie momceta i momicenca, ke se slikate.... Od vas zavisi, vie ste mladinata, koja treba da ja pokrene topkata...

PS. Inaku jas ne ni citam sto pisuva vo tie "predlozi", ne me ni interesira. Moze li voopsto nesto da pisuva pozitivno? No ovoj narod e tolku prost, naiven,...., da mrtov zeden preku reki, kladenci,itn.. moze da go prevedes...
Abe ne se javuva narodot. Se javuvaat od centralata na SDSM.
Prvo ne FYROMizira, posle go prodadoa znameto, meguvreme donesoa 120.000 kosovari, pa si otidoa vo koalicija so UCK, pa napravija opstinski granici taman za golema Albanija, sega uste ostana finaleto: da ne izbrisat kako narod.
Si se zaprasal kolku Makedonci ja krojat politikata na SDSM? Odgovorot e 000000000000000.

nako

No1
Член од
22 јануари 2006
Мислења
918
Поени од реакции
35
A arnautska krv deka ne e voda, bi trebalo vekje da znaes podobro :) Besa besë.
Да ми кажувеше некој постр арнаут за беса ќе му верував без да трепнам, ама ова младиве... не ни знаат што е тоа беса

nako

No1
Член од
22 јануари 2006
Мислења
918
Поени од реакции
35
Inaku jas ne ni citam sto pisuva vo tie "predlozi", ne me ni interesira. Moze li voopsto nesto da pisuva pozitivno? No ovoj narod e tolku prost, naiven,...., da mrtov zeden preku reki, kladenci,itn.. moze da go prevedes...
Токму така... можеш уште сега да си ги пакуваш куферите и да си бираш, Косоварија или Абанија. Што мајка бараш со прост народ. Оди си поубаво ќе ти биде и на нас и на тебе.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Ајде нек проба некој да дефинира - НЕЕКСЛУЗИВНОСТ

Според мене никој нема да има екслузивни права врз термините Македонија,Македонски а тоа значи дека и Грците и ние ќе можеме да ги користиме согласно меѓународна правна и комерцијална практика.

Два Македонски народа и јазици?
Ај да ги наброиме:vozbud:
1. Македонци (ние)
2. Грчки македонец
3. Ги заборави... Бугарски македонци
4. Конкрете спомна уште некои

Член од
8 март 2008
Мислења
81
Поени од реакции
4
Ова е добра мамка на Грците.Одамна стои поговорката- Graeca fides, nulla fides - Грчка искреност не е искреност. Сега само глумат демек тотално неприфатлив предлог.
Или ваква споредба. Ловиш клен,фрлаш мамец, кленот го намирисува, лизнува, ти го повлекуваш малку мамецот.Кленот си вика, ова мора да е нешто многу добро.Го остваш мамецот, кленот здраво загризува - спремај тавче.
Сега Грциве демек не прифаќаат никако, нашиве ќе загризат здраво демек еве ние соработуваме.И на крај Грците ќе прифатат, демек нема друг излез.
Кој е тука кленот???
Ма каква промена, каков компромис, нека тераат вето, никој мене не може да ме убедува дека суме нешто друго освен
МАКЕДОНЕЦ од РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА.

nako

No1
Член од
22 јануари 2006
Мислења
918
Поени од реакции
35
Денеска со неоки мои пријатели го анализиравме предлогот на Нимиц и свативме дека е чиста мамка особено оној дел за македонија и македонски, НО, да му ебам мајката ( извинета вака ) зарем нашиве политичари преговарачи, опозиционери, новинари... не им текнало дека македонија има и град во Охајо????? Што не барат грците и они да го сменат името????
http://www.macedonia.oh.us/
Да не е тоа кецот во какав на Димитров????

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Денеска со неоки мои пријатели го анализиравме предлогот на Нимиц и свативме дека е чиста мамка особено оној дел за македонија и македонски, НО, да му ебам мајката ( извинета вака ) зарем нашиве политичари преговарачи, опозиционери, новинари... не им текнало дека македонија има и град во Охајо????? Што не барат грците и они да го сменат името????
http://www.macedonia.oh.us/
Да не е тоа кецот во какав на Димитров????
Како тоа мислиш кец у ракав ? Ние толку време се пренемагаме и кршиме прсти, а сега замисли сме имале кец во ракав...Не ми стои некако логично...Ај биди малку по прецизен, баш ме интересира тоа.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
Имаме ние кец у ракав,привремената спогодба од 95-та.Влегуваме во НАТО и ЕУ како ПЈРМ а потоа преговараме со грција од позиција на членка во тие две организаци.Ова е размуислување на Лиле Попоска кое целосно го подржувам.

nako

No1
Член од
22 јануари 2006
Мислења
918
Поени од реакции
35
Како тоа мислиш кец у ракав ? Ние толку време се пренемагаме и кршиме прсти, а сега замисли сме имале кец во ракав...Не ми стои некако логично...Ај биди малку по прецизен, баш ме интересира тоа.
Ова го тропнав без врска не знам со кој интелект се преговара, ама да бев јас на местото на Димитров ќе соопштев:
- Луѓе ова е безврска што прави грција, зарем да почнеме све што има декларирано како македонија ( град, цигари и што ли ја знам све ) треба да се менува??? или да се бара додавки или придавки или ич да не го употребуваат и пример со гратчето во охајо да го даде примерот, а во библијата ич да не правиме муабет ( ајт и таму да се менува )
Со ова пропаѓа бесмисленото преговарање.
Со гратчето во охајо ми се чини можеме како најдобар пример да докажеме дека преговорите се бесмислени и никој не може да му налага како да се вика.

Член од
22 мај 2006
Мислења
400
Поени од реакции
4
Токму така... можеш уште сега да си ги пакуваш куферите и да си бираш, Косоварија или Абанија. Што мајка бараш со прост народ. Оди си поубаво ќе ти биде и на нас и на тебе.
:pos2: Kosovarija, Albanija?
c c c koi Bangladeshanci i Pakistanci

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Имаме ние кец у ракав,привремената спогодба од 95-та.Влегуваме во НАТО и ЕУ како ПЈРМ а потоа преговараме со грција од позиција на членка во тие две организаци.Ова е размуислување на Лиле Попоска кое целосно го подржувам.

Тогаш не ни преговараме со Грција.Од позиција на рамноправна членка со Грција нема преговори,им го ебеш мамичето,си бараш репарации,си бараш денацинализација на земјиште,си бараш репатријација на деца бегалци и нивни деца,кој можеби ќе беа премиери на Грција,односно сигурно ќе беа ако знаеме дека Грците од носот подалеку не гледаат и не ги бива баш за некоја силна едукација.Значи Лиле размислувала нешто ама не размислила доволно што се добива кога си на иста позиција со друга членка и со исти права.:toe:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703

Sekoja budala toa trebase odamna da go svati. Ama kaj nas NEMA BUDALI...
Ne deka ke ne primea vo NATO...no barem jasno i glasno ke se videse SETA ZAEBANCIJA...ako e toa nekoja uteha.. :)
Vsusnost i ovaa prasina koja se digna bas sega okolu "privremenata referenca"...posle decenija i kusur miruvanje .. verojatno i e inicirana za da se spreci koristenjeto na taa tolku ocigledna moznost...drugo objasnuvanje za toa nema....

delboy

кршач на огледала
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.358
Поени од реакции
24
Abe ne se javuva narodot. Se javuvaat od centralata na SDSM.
Prvo ne FYROMizira, posle go prodadoa znameto, meguvreme donesoa 120.000 kosovari, pa si otidoa vo koalicija so UCK, pa napravija opstinski granici taman za golema Albanija, sega uste ostana finaleto: da ne izbrisat kako narod.
Si se zaprasal kolku Makedonci ja krojat politikata na SDSM? Odgovorot e 000000000000000.
Si me prevaril taman sakav da mu napisam deka e nekoe SDSM&CO radio.I normalno e da e nekoe SDSM-ovsko radio pa oni se na vlast ,oni pregovaraat za imeto itn...Koja li strategija e razviena vo ilindenskaBB,samo slep i gluv ne bi ja videl i slusnal :vozbud:

1.Majski dogovor-SDSM e kriv
2.Pokacuvanje na cenite-SDSM e kriv
3.Promena na imeto - SDSM e kriv

Mu dadoa na narodot da se zanimava so SDSM ,dodeka oni sekoj eden nistaven predlog za Makedonija si go protnuvaat :smir:
Poznato mi e ova scenario od nekade?LjuBcho vojvoda? :kesa:

Kajgana Shop

На врв Bottom