Последен гледан филм со кратка рецензија

Член од
22 јуни 2008
Мислења
725
Поени од реакции
218
Nekolku prikazni,paralelno dejstvo,fenomenalna muzika,odlicni Glogovac i Anica Dobra,dva-tri gola voda akteri,da beshe reziser Inaritu ili Cuaron mozebi ke beshe i kandidat za oskar.Preporaka za site,odlicen film ,,Zena sa slomljenim nosem,,.Aj i numericki 8/10....skrzav sum na brojkite.Eve i trailer

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Skyline (2010)

Научна фантастика за напад на вонземјани (Independence Day или Battle Los Angeles) но во сосема друг стил.

Според мене филмот е премногу потценет а критиките се од тотално одбивање до многу добри. Јас се придружувам на првите, одличен филм.

Целото дејство на филмот се одвива прво во еден стан а потоа во една зграда, тоа е тоа, но напнатоста е феноменална и не памтам кога последен пат сум скокнал од столче гледајќи филм :).

Мене ме фасцинираше реалноста и самата бруталност на вонземјаните како и целата беспомошност на самата ситуација. Очекував да биде само уште еден клон на веќе сличните но многу се излажав.

Одличен филм и моја топла препорака за сите љубители на филмови со слична тематика.

Крајот е доста впечатлив и остава можност за втор дел.

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Red Riding Hood

Добар филм, некаде прочитав дека е срање како Twilight, ама не е баш толку срање. Ми се свиѓа фотогафијата. Го симнав да го гледам филмот откако прочитав дека ОСТ го прави Fever Ray (а многу ми се свиѓа бендот). Приказната сите ја знаеме за црвенкапа но овдека е малце изменета. Сепак шармот на црвенкапа останува ист.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Колку од вас знаат што е рецензија? Сериозно почнувам да се сомневам дека некој има проблем со поими. Ако планирате да лепите постери, не ја тролајте темава.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Confucius.

Чоу Јан Фат го глуми Конфучие, во филм за еден од најистакнатите историски филозофи и воедно најпознати, е сега колку е биографски точен тоа настрана затоа што сепак е филм нечие уметничко дело. Во трејлерот вика дека неговата мудрост е посилна од меч, единствено е тоа точно другото би се зело како некои тралалајки и воопшто не е филмот таков како што се представува. Па оди филозофијата на Конфучие политички игри ривалства помеѓу кралства и внатре во нив, политички системи и начини на владеење во древните кинески кралства, и на крај се доаѓа до животниот пат на Конфучие и кај што ќе го одведе, според филмот кој што не знам баш и колку биографски би бил точен.

stick figure

#MiaSanArsenal
Член од
2 мај 2010
Мислења
4.811
Поени од реакции
3.705

This. Movie. Is. Epic.
Големи пресврти, напнати ситуации, сцени кои ќе ве натераат да внимавате толку многу, што кафето ќе ви истине. Не, озбилно целиот филм е супер, само не ми се допаѓа таа музиката во позадина кога избие на моменти. Премногу е грда. На имдб има оценка 8, ја би му дал 10. Ама сепак не се разбирам толку многу во филмови. Леонардо и неговиот партнер одат на остров со цел да пронајдат ретардирана затвореничка која избегала од затворот. Но островот крие големи тајни кои Леонардо (Леле му го заборавив името во филмот), ќе ги открие... или пак???
Збунувачки во секој случај, ама крајот е мадерфакерски.
Мора да го гледате ако не сте го гледале до сега.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Hisss.

Филм за жена богиња која што се претвора во змија односно рептил, а и глумицата е вистинска змија станува збор за познатата боливудска актерка Malika Sherawat која што поим немав која е дури не го гледав филмов. Било како било ова е приказна за Хинду божица која што се претвора во змија и сите нејзини карактеристики кои што одат со тоа.

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.403
Поени од реакции
5.957
The Rite

Сомничав и скептичен американски свештеник заминува во Италија на часови за егзорцизам. Го запознава отец Лукас (Ентони Хопкинс) и тука започнува заплетот и промените во неговиот живот.
Ова е филм кој ми ги разреши дилемите и ми го потврди ставовите за многу нешта што некако не можам јавно да ги коментирам. Во секој случај е филм што би го препорачала. Многу ми помогна и ми требаше во овој период.
Ентони Хопкинс се надмина себеси, страшно добра глума. Јас му давам 10\10, но оценката не ги исклучува и субјективните ставови, така што може да се рече дека има доза на пристрасност.

Thats what I am

Филм за деца кои го завршуваат основното училиште и проблемите што доаѓаат во меѓувреме. Тука имате дечко кој е исмеван и константно неприфатен, имате гикчиња, имате јаки тепачишта, девојка по која сите се вртат... Клишеа, клишеа. Меѓутоа носи некои добри пораки и океј е да се погледне. Главната порака е типично американска, всушност тоа е и самиот наслов. Погледнете го, без поголеми очекувања. Оценка од мене 6\10.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Unknown (2011)

Лиам Нисон повторно го гледаме во филм каде што истапува и самиот ги решава проблемите. Др. Мартин Харис доаѓа во Берлин со неговата жена Лиз, но доживува тешка сообраќајка, се буди од кома и сфаќа дека никој не му верува дека се вика така, поточно, го губи идентитетот. Очајно се труди да докаже кој е, но не е сè така лесно и според планот.

Филмов е типичен филм за Лиам Нисон.
И во Taken и тука можеби малку непоимлива е ситуацијата како Нисон се оддржува како прво буден толку време, изгледа дека поминува 3-4 дена без спиење. Исто така во филмов после 4 дена лежење во кома станува да трча и да бара одговори, wtf?
Раздвиженост, физички пресметки, бегство. Би му дала една 9ка на филмов, баш поради тоа што е тој одличен актер според мене и ги сакам сите негови филмови, но податокот во спојлерот ми ги расипува малку импресиите.

Другиот филм што го гледав е The Rite но од А до Ш се согласувам со Вокерка до рецензијата, да не го повторнувам истото, само би му дала 8 на него затоа што на моменти чувствував дека дејството е развлечено :)

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Let The Right One In

Шведски филм со навидум позната тематика. Вампири. Сепак не е ова Твајлајт или некој таков лајт филм, макар што обработува тема за поврзаноста помеѓу едно момче по име Оскар кој е обичен смртник и Ели која е вампир. На вака краток плот, човек ќе си рече дека е ова тинејџ детски филм, ама баш и нема да биде во право. Ова е би рекла малку чуден филм. Има огромна доза на тензија, мрачни сцени кои може да ве натераат да скокнете од место, а сепак не може да се одбегне чувството дека главната тема е пријателството и љубовта помеѓу двете деца.
Сепак, мислам дека е преценет со оценката на ИМДБ. Имено, оваа оценка би му ја дала единствено доколку втората половина од филмот беше иста толку добра како и првата, меѓутоа за жал, она што почнува добро на почеток ужасно губи со развојот на настаните. Има толку неразјаснети прашања што мислам дека мало дете би ги забележало. Штета што сега го немаме копчето за спојлери чисто да можам да промуабетам со некој што го гледал некој филмов, без да им го уништам на другите. Децата како актери се покажаа одлично, а богами мора да му честитам на режисеров за неколкуте добри сцени, особено за сцената под мостот ( ќе знаете за што зборувам оние кои ќе го гледате или сте го гледале). Одлично смислено и изведено.

Инаку секако Холивуд го препозна потенцијалот на филмов и веднаш сними римејк. Јас него нема да го гледам, но можам да претпоставам дека имаат додадено некој дополнителен шмек.

П

Паган-др

Гостин
The Hangover part II (2011)

Мислев дека секогаш после успехот на првиот дел, вториот нема да биде толку добар ама се излажав. Топ филмче. Момциве пред свадбата на Сту во Тајланд, почнуваат со само пиво покрај плажа, па се будат у Банкок. Кинезот од првиот дел се избацува и тука, заедно ја прошле вечерта. Сту има тетоважа ко на Мајк Тајсон, наоѓаат мајмун во куќата, почнале тепачки, украле монк etc. Интересни ствари се дешаваат низ филмот, го бараат помалиот брат на идната жена на Сту и на крај пак стигаат на свадбата.

п.с. ни кино снимките не се тоа што беа. Почнаа со HD камкордери да снимаат. :)))))

Eddard Stark

Lord Snow
Член од
25 ноември 2009
Мислења
1.220
Поени од реакции
2.540
500 Days of Summer
Уште на самиот почеток на филмот нараторот кажува дека во овој филм воопшто нема да се обработува некоја љубовна приказна, but we all know the obvious, don't trust the narrator. Но сепак, нараторот донекаде е во право, бидејќи ова не е типична љубовна приказна(which is great, of course). Па така сосема слободно може да се каже дека ова не е љубовна приказна, туку приказна за љубовта. Веројатно филм кој што е повеќе наменет за машката публика, затоа што преку очите на младиот Том се прикажани сите радости но и маки и страдања кои што ги носи љубовта. Том е личност, која уште од своето детство верува дека може да биде целосно среќен само тогаш кога ќе ја пронајде онаа вистинската. Кога на неговото работно место доаѓа нова девојка, Summer (пофалби за глумата на Zooey Deschanel :love:), девојка која не верува во љубов, тој се убедува себеси дека токму таа е неговата сродна душа...
Сметам дека приказната е во огромна мера реалистична, и дека многу лесно можеш да се поврзеш со ликовите (Like I did:oops:). Филмот има свои романтични делови, но и задоволителна доза на хумор. Морам да спомнам и дека многу ми се допадна саундтракот.
Што друго да додадам, сценариото е одлично, начинот на кој што приказната е презентирана е солиден, солидна глума...една од најдобрите романтични комедии кои што сум ги гледал (ах, да...не сум баш фан на ваквиот жанр на филмови, ама ако ги прават почесто како овој, можеби и почесто ќе ги гледам)
8/10 е оценката која што ја давам на 500 Days of Summer, ама силна 8ка, многу блиску до 9ка ;)

П

Паган-др

Гостин
Kill the Irishman (2011)

Вистинска приказна за Дени Грин, Ирец кој е дел од мафијата во Кливленд во 70ти. Почнува само како работник во едно претпријатие за после да го замени газдата. Неколку пати го осудуваат, но продолжува пак да се занимава со тоа. Го отфрла влијанието од мафијата и почнува сам да работи. Тука почнуваат обиди за негово убиство, но безуспешно. 36 бомбашки напади во срцето на Кливленд, но само неговите блиски пријатели умираат. На имдб има оцена од 7.1, но јас дефинитивно би дал повисока оцена.

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.915
Од утре редовно си се враќам на темава =)
......
American Beauty (1999)
http://www.imdb.com/title/tt0169547/

Многу перверзен филм, но во позитивна смисла. Ептен ми се допадна. Се работи за човек којшто запаѓа во депресија и апстинира од секс со својата жена. Затоа секој ден мастурбира.. Се се сменува кога се заљубува во другарка на неговата ќерка и веќе излегува од депресија и на секаков начин пробува да ја освои.
Филмот завршува фатално за него..
Измеѓу сето ова се преварите на неговата жена,психо момакот од другата страна на улицата,пушењето трева итн.

Оцена - 9/10.

Член од
19 август 2010
Мислења
975
Поени од реакции
1.890
My One and Only (2009)

A must филм за сите филмомани!!! Еден од најдобрите филмови во 2009, а и воопшто што некогаш ги имам гледано. Филмов е без крв, убиства, пцовки, секс, дрога, што го прави потценет од пошироката публика.
Дејството е сместено во 1953 година, и за миг не се посомневав во тоа. Благодарејќи на костимите, глумата, сцените и музиката тотално се изгубив од овој свет и видов како е да се живее пред речиси 60 години. Совршена глума на Rene Zellweger, која глуми мајка која е во потрага по својот нов сопруг кој ќе се грижи за неа и нејзините две деца. Филм-драма, со комични елементи, лесен за гледање. Филм за едно необично патување, со прекрасна глума, добра режија и забавни дијалози, кој ќе ве врати во 1950тите (стварно го мислам ова!!!)

Оцена од IMDb: 6.6
Моја оцена: 10

images.jpeg

Го препорачувам на сите! :)

Kajgana Shop

На врв Bottom