Поп Ацев: Пливам за Македонија, а сам си плаќам влезница за базен!

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Сите експерти пред компјутер... Ова е срамота ама пливачката федерација во последниве неколку години има солиден напредок, како пример може да се земе ватерполо репрезентацијата...

А за мене уште поголема срамота е потценувањето на спортистите посебно оние кои ја претставуваат државата без разлика во која категорија/спорт се натпреваруваат..

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.738
Поени од реакции
4.492
Нашиот најдобар пливач во маратонско пливање и трето пласиран на светската „Grand Prix“ листа, Евгениј Поп Ацев оставен сам на себе во обезбедувањето средства за настапите на маратоните ширум светот.

Спортист од меѓународна категорија според системот за вреднување на спортисти од страна на Агенцијата за млади и спорт, добитник на 13 ноемвриска награда на Град Скопје, вториот пливач од Македонија кој по возобновувањето на охрисдксиот пливачки маратон успеал да се закити со медал, завршувајќи како третопласиран на минатогодинешното издание на овој маратон, преку 100 пехари и 300 медали и одликувања....

Тоа се дел од достигнувањата на нашиот репрезентативец Евгениј Поп Ацев, чиј татко Сашо помалку на смеа вели дека за да ги добиете овие награди и признанија прво треба да отидете до таму каде што се одржува маратонот, а дури потоа да се борите за место на пиедестелот. Евгениј кого покрај останатите маратони од светската „Grand Prix“ серија и светскиот куп, ова лето го очекуваат и квалификации за ОИ во Лондон.

Но средствата кои се потрбни за да се издржи една сезона во таков ритам воопшто не се мали, а по се изгледа семејството Поп Ацеви е оставено само на себе во таа потрага и обезбедување на средства. По малку воздржано, по утринскиот тренинг на кафе муабет за Курир ги сподели своите досегашни искуства, но и проблемите на кои наидува во својата кариера.

-Сакам најнапред да им се заблагодарам на сите оние кои до сега на било каков начин ме помагаа, но сепак морам да ви признаам најискрено дека помалку ми е незгодно кога настапувам по маратоните ширум светот, како на пример сега во Аргентина (Розарио-Санта Фе-Виедма-Парана) и кога ги гледам како се облечени останатите натпреварувачи во опрема на која стои името на земјата од каде доаѓаат, а јас сепак морам да рекламирам фирми кои ме помагаат на еден или друг начин, но од друга страна немам друг избор.

Со Петар Стојчев од Бугарија имаме навистина одлична соработка и навистина многу ми помага, па ако ви кажам за споредба колку лични спонзори има тој и колку средства добива од државата во споредба со мене нема да ви се верува, а сепак тој е прв на ранг листата во „Grand Prix“, а јас сум трет. Јас навистина станав спортист од меѓународна категорија согласно вреднувањата од АМС и јас сум благодарен за тоа, но тоа го заслужив со своите настапи и сега очекувам таа стипендија да ми се обнови бидејќи и го подобрив својот претходен пласман од 6-то на 3-то место на светската ранг листа, но од друга страна пак е неверојатно да плаќам по 240 денари дневно за базен, а морам да тренирам секој ден, да не зборуваме за дополнителна исхрана и препарати кои се неопходни за и околу тренанжниот процес...

... Навистина помалку смешно звучи, но јас таа стипендија од АМС месечно ја трошам за карта за базен и паркинг пред базенот. Сепак, како и секој друг спортист јас сум оптимист дека ќе успееме да го решиме овој статус, да заокружиме еден буџет со кој јас ќе можам без проблем да настапувам и да немаме главоболки, посебно мојот татко, пред секој маратон како да обезбедиме средства за да учествуваме таму, а јас пак ќе потенцирам дека таму пливам како Македонец и ја претставувам Македонија и сум посебно горд на тоа.“

Инаку како што напомена и самиот Евгениј тој веќе ја започна својата „Grand Prix“ серија годинава од Аргентина и сега го очекува маратонот во Италија на 17-ти јуни (Капри-Неапол), потоа Канада (Сент Жен 26-28.07, Магог 05.08), Србија (Шабац 05.08), Македонија (Охрид 12.08), Кина (Хонг Конг 07.10) и можеби еден од најсилните годинава, веројатно и негова најголема желба, тоа се квалификациите за ОИ во Лондон кои ќе се одржат во Сетубал, Португалија на 10-ти јуни каде што во огромна конкуренција само 10 натпреварувачи ќе обезбедат пласман на летните олимписки игри во Лондон.

Извор: Курир.мк

Чисто ме интересира, дали и после читањето на текстов ќе паламудите кога државата ќе речи да награди некој спортист?
Навистина жалосно :place:
Едноставно несватливо ако ваков врвен спортист со толку пехари и медали има ваков проблем па што да се очекува за младите.
Да бев на власт целосно би го спонзорирал и вишок би му дал да троши (па да ви е*бам тоа статуите мамето ваше човекот Македонија пред цел свет ја претставува -се извинувам за јазикот)

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Едно прашање до "експертите" на темава - Дали некогаш во вашиот живот сте имале контакт со некој спортист и колку сте запознати со животот на еден спортист и тие околу него? ... само тоа ме интересира.

Во продолжение:

на овој сјаен спортист државата нема/не сака да му помогне никако, дури ни за тие влезници, од друга страна, некои спортисти земаат колку најдобар,првокласен лекар што ќе земе за 100 животи.нема правда, тоа е.
Многу сте смешни со ова што споредувате лекари и спортисти и џоа лекарите помалце земале.

До негде во право е и Гармин со тоа што го пиша во зависност од тоа во кој контекст го напишал тоа, затоа што јас го сфатив малце поинаку.

Имено, за 2011г. бев запознаена со паричната прераспределба на спортска федерација на Македонија за различните спортови кај нас. Нема да ја кажам сумата на паричниот надомест и на кој спорт колку пари му следуваат зашто помина некое време и не сум точно сигурна па не би сакала напразно да тролам. Поентата ми беше дека прераспределбата е многу нефер за некои спортови за сметка на некои други . На крај испаѓа дека во Македонија најскапа инвестиција е да си спортист зашто си приморан самиот да си ги сносиш трошоците и покрај тоа што настапуваш за држава -што е сосема некоректен однос кон спортистите, од каде произлегува дека спортистите кои ја претставуваат Македонија дали на Балканијада дали во светски рамки небитно, како само-финансирачи се принудени истовремено да идат на работа, да тренират, да одвојат минимална сума од платата за витамини и здрава храна ( зашто нели сепак првенствено треба да си го прехранат семејството со платата) и да завршат ред други работи и после се тоа да идат на трка...

...и зошто? - за на крај да се појават ликови како Kadaif кои ќе кажат дека Македонија не ги тера со сила да идат на трка затоа што тоа го праат од љубов и баш заради тоа ним државата не треба да им дава пари зашто по цел ден си го прчат (а за тоа пари не се зема, нели). А утре, кога истите тие напатени спортисти кои си го "прчеле" по цел ден и не зеле пари за тоа, кога ќе се најдат на последно место на ранг листа претставувајќи ја Македонија, овие наши Kadaif ликови први ќе се истрчаат и ќе го исплукаат "неспособниот спортист" кој не успеал да влезе во потесниот круг за следните квалификации... па чекај бе малку, алоо...

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Страшно, мизерна држава сме. И така во мизерија ќе скапеме. Нели беше слична приказната и за маратонецот кој трчаше за Македонија и за Велин. Па до толку да се немало чувство за спорт не ми е јасно.
Кадаиф не ти требала реченицава.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Од Македонија може да излезат секогаш добри пливачи, може нема да бидат светски прваци и олимписки шампиони, ама сигурно ќе пливаат во завршницата на секое големо натпреварување. Ама како и секој спорт, така и во пливањето треба тоа да ти е професија, а не хоби, како што им е на повеќето спортисти/пливачи кај нас од таа страна Кадаиф е во право. Ама и покрај тоа што во државата имаме само 2 затворени базени, а толку добри пливачи, човек треба да се запраша што ќе биде ако имаме 3 или повеќе базени и тоа не само во Скопје, и плус каде се тука надлежните да од хоби пливањето прерасне во професија и како што спомна некој погоре има многу неправилности при поделбата на парите за спортовите. Па ако не ги бива фудбалерите, зошто тогаш се даваат пари за нив, може тие пари да се префрлат за пливачите, ватерполистите, каратистите и други спортови во кој освојување на медали е piece of cake за нашите спортисти, не дека треба да се занемарат фудбалерите или други спортови ама ако нема резултати кај нив, зошто да се финансираат, нека добиваат и они средства како пливачите, па нека покажат резултати како нив.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.260
Поени од реакции
18.216
Незнам зашто не го тупите у темата за фудбалерите,бар они стварно зимаат поише од докторите а се трупци.Плус никој од нив не е посветен на спортот,пушат пијат и тн.А човеков кој се посветил стварно на спортот не заслужува да му мрчите тука.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.858
Поени од реакции
8.418
Темава е напишана ко типов да е социјален случај, а тој зема стипендија од АМС, плус од спонзори (кои плаќаат помалку данок доколку го спонзорираат)

... "Навистина помалку смешно звучи, но јас таа стипендија од АМС месечно ја трошам за карта за базен и паркинг пред базенот. "

И што тука не чини? Нема услови ли за тренинзи или што? Таа стипендија му ја даваат имено за да може да си ги покрие трошоците за подготовки, а професијата му е како што кажавте забар. Инаку пливањето е индивидуален спорт и тој се бори за негов личен успех, ако почнува треба да е на јасно дека тоа не е спорт кој е доходен а едноставно го прави за задоволство и негов личен предизвик!
Пливањето не е тенис, фудбал, ракомет итн, тоа е спорт каде само најславните (кои се бројат на рака, земаат пари од правење на реклами)

Кај се видело спортист да зема плата од државата бе алооо, каде го има тоа? Во која нормална држава го има тоа??? Државата може само да му обезбеди услови за тренинг, а тоа дали ќе биде професионален спортист или не, зависи од тоа дали ќе успеее да направи успешен маркетинг проекти со приватни фирми (впрочем како што е и со секој спорт)

И сите вие кои серевте за ликови како Кадаиф само покажавте колку сте гагаџии и ограничени во мозок!

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.225
Поени од реакции
14.561
Темава е напишана ко типов да е социјален случај, а тој зема стипендија од АМС, плус од спонзори (кои плаќаат помалку данок доколку го спонзорираат)

... "Навистина помалку смешно звучи, но јас таа стипендија од АМС месечно ја трошам за карта за базен и паркинг пред базенот. "

И што тука не чини? Нема услови ли за тренинзи или што? Таа стипендија му ја даваат имено за да може да си ги покрие трошоците за подготовки, а професијата му е како што кажавте забар. Инаку пливањето е индивидуален спорт и тој се бори за негов личен успех, ако почнува треба да е на јасно дека тоа не е спорт кој е доходен а едноставно го прави за задоволство и негов личен предизвик!
Пливањето не е тенис, фудбал, ракомет итн, тоа е спорт каде само најславните (кои се бројат на рака, земаат пари од правење на реклами)

И сите вие кои серевте за ликови како Кадаиф само покажавте колку сте гагаџии и ограничени во мозок!
Па зашто тогаш да плива за Македонија? За да му ги плаќаат "картите и паркингот" а он сам да брка спонзори и да си плаќа све друго?
Најдобар е кај нас, зар не треба да се цени тоа и државата барем малце да се заземе за него?

Да сум на негово место ќе пливам за Катар, бар ќе го ценат и ќе го наградат за тоа што ќе им ја претставува државата, нешто што нашите тука кур ги боли, битно за споменици има а некој кој може да ја претставува Македонија на ОИ кој го ебе.

А со секој твој пост ТИ докажуваш колку си само ограничен во мозок.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Кај се видело спортист да зема плата од државата бе алооо, каде го има тоа? Во која нормална држава го има тоа??? Државата може само да му обезбеди услови за тренинг, а тоа дали ќе биде професионален спортист или не, зависи од тоа дали ќе успеее да направи успешен маркетинг проекти со приватни фирми (впрочем како што е и со секој спорт)

Кој спомна плата од држава? Не е ова пазар па државата плата да дели. Бара услови во согласност со неговите достигнувања. Неможе сите да добијат услови, но овој има достигнувања. Треба да му се обезбеди базент, пат до натпреварите, сместување и спортска облека. Тоа ти е колку трошокот на еден пратеник кој иде со кола од Охрид до собрание. Епа стварно нема смисла.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Кој рече земање плата од држава момче? Читаш ли што е темата ко прво? :tapp:
--- надополнето: 23 февруари 2012 во 11:31 ---
П.С. Него знам тебе изгледа што ти смета, студираш медицина или па доктор си и знаеме сите каков е статусот на лекарите во земјава и ствара ова фрустрации кај тебе. Ама нема зашто да се напнуваш затоа што и Евгениј ти е колега. Замисли па него како му е со дупли фрустрации да кажам.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.858
Поени од реакции
8.418
Треба да му се обезбеди базент, пат до натпреварите, сместување и спортска облека. Тоа ти е колку трошокот на еден пратеник кој иде со кола од Охрид до собрание. Епа стварно нема смисла.
Треба да си најде спонзори кои како што кажав имаат даночни олеснувања доколку спонзорираат спортист, е сеа тоа што кај нас нема такви силни фирми тоа е друга приказна. А тоа дека другите пливачи не носеле реклами од фирми, да иде тие приказни на некој друг да му ги каже.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Треба да си најде спонзори кои како што кажав имаат даночни олеснувања доколку спонзорираат спортист, е сеа тоа што кај нас нема такви силни фирми тоа е друга приказна. А тоа дека другите пливачи не носеле реклами од фирми, да иде тие приказни на некој друг да му ги каже.
Спонзорите се плус. И сите носат реклама од спонзор факт. Али носат и државно знаме на нив. Наша обврска како држава е да допринесеме услови за врвни достигнувања. Ако не на гаќи да го пуштиме да плива маратон и шал околу врат Македонија :)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Кога државата ќе ти даде барем олеснителни околности и бенефиции кои што се смешни за спортистите у другите држави, па ќе ти се даде шанса за напредок, спонзорите сами ќе си дојдат. :) Мислите Фелпс, Торп, Исинбаева, Болт... туку така им текна на Омега, Пума, Најки, Спидо да им бидат спонзори?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Уствари џабе веземе, ова е ствар на приоритети, а нашата држава незнае да дефинира приоритети туку се наопаку. Така да пливај си момче и не кажувај од каде си.

Kajgana Shop

На врв Bottom