Помош, софтверски проблеми и совети

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.631
Поени од реакции
7.451
Може ли некој да каже за што служи ова, за кое што и имено ми фалат драјвери и кои драјвери да ги симнам за да го опоравам (не дека имам некои проблеми).

Ne koristam ni SCSI ni RAID kontroler a imam 2 vakvi, i dvata se virtuelni drajvovi od Alcohol120% ili od DaemonTools, ako si deinstaliran neso takvo od toa ke da ti se so crvenko

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Ne koristam ni SCSI ni RAID kontroler a imam 2 vakvi, i dvata se virtuelni drajvovi od Alcohol120% ili od DaemonTools, ako si deinstaliran neso takvo od toa ke da ti se so crvenko
Најверојатно од дајмонот се, знам дека немав вакво нешто, но проблемот е што на секое стартување на копмјутеров ми ги бара.

П

Паган-др

Гостин
Како да ја тргнам сликата (шорткатот) на Опера, кога го задржувам маусот на некое од јазичињата?

Член од
11 октомври 2008
Мислења
114
Поени од реакции
18
Знае ли некој зошто коа сакам да симнам некоја mp3ка линкот за download ми го отвара со Quick time player а не ми дава да ја сејфувам.
Тоа се дешава со google chrome и со mozilla а со Internet Explorer си е ОК.
Чаре? да пробам со бришење на плееров ако нема друга опција

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Знае ли некој зошто коа сакам да симнам некоја mp3ка линкот за download ми го отвара со Quick time player а не ми дава да ја сејфувам.
Тоа се дешава со google chrome и со mozilla а со Internet Explorer си е ОК.
Чаре? да пробам со бришење на плееров ако нема друга опција
Избриши го плеерот ама од Firefox. Значи оди во Tools - Add Ons и таму најди го негде и дај му анинстал.

Или пробај со десен клик врз линкот за симнување на песната и одбери Save Link As...

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Десен клик>Сними ја врската како... (во Фајфокс)

Друга опција е кога ќе се отвори со QuickTime, десен клик над плеерот и сними. Не се сеќавам како беше точно.

Трета, да се исклучи QuickTime. Одиш во опции на Quick Time>Browser>MIME Types и ќе го исклучиш MP3 од листата.

Член од
11 октомври 2008
Мислења
114
Поени од реакции
18
Од addons на mozilla му напраив disable али нејќеше uninstal ама успева со десен клик и save link as.
А уште поарно во опции го изгасив тоа play movies automatically. Фала за помошта :)

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.262
Поени од реакции
2.256
Ај некоја идеја: (по втор пат го пишувам мислењево:icon_conf)

Преска зедов еден хард-диск со оштетен виндоус да го форматирам и да му инсталирам ново виндоус. Бидејќи имам 2 хард-диска го исклучив едниот од моите за да мо=ам да го вклучам овој со несиправниот виндоус. Се се заврши добро. Е сега си го вратив мојот хард-диск, го палам компјутерот и гледам дека не ми го покажува како присутен, а истото се случува и со цд-ромот(од кој пред малки инсталирав виндоус). Ги нема ни во мој компјутер, ни во дивајс менаџер. Инаку хард-дискот и цд-ромот ми се поврзани со еден кабел на матичната, кабел кој е во ред! Што би можело да биде?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Ај некоја идеја: (по втор пат го пишувам мислењево:icon_conf)

Преска зедов еден хард-диск со оштетен виндоус да го форматирам и да му инсталирам ново виндоус. Бидејќи имам 2 хард-диска го исклучив едниот од моите за да мо=ам да го вклучам овој со несиправниот виндоус. Се се заврши добро. Е сега си го вратив мојот хард-диск, го палам компјутерот и гледам дека не ми го покажува како присутен, а истото се случува и со цд-ромот(од кој пред малки инсталирав виндоус). Ги нема ни во мој компјутер, ни во дивајс менаџер. Инаку хард-дискот и цд-ромот ми се поврзани со еден кабел на матичната, кабел кој е во ред! Што би можело да биде?
Ако можеш, стави ги на посебен кабел двата, значи еден за хардот, друг за цедеромот.

И провери џамперите како си ги наместил (primary - secondary) да не ти се двата исто наместени.

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.262
Поени од реакции
2.256
Ако можеш, стави ги на посебен кабел двата, значи еден за хардот, друг за цедеромот.

И провери џамперите како си ги наместил (primary - secondary) да не ти се двата исто наместени.
Првото - не можам. На Ide лабел се. Другиот хар-дсик е на сата.

Второто - може помош? За почеток - што се џампери?

Член од
30 декември 2008
Мислења
212
Поени од реакции
12

Мора да е нешто кабелот(провери таму кај што е уштекан во матичната ,добро ли е наместен и дали е тоа правото место) и хард дискот и цд-то нека бидат на истите конектори кај што биле предходно.Чим не знаеш што се џампери сигурно не си ги ни фаќал.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334

Загледај го хард дискот од позади и од горната површина, ќе видиш некои натписи и шеми ....master, slave.....
друго ќе видиш едни 9 жолти иглици во два реда се...... две од нив се преклопени со нешто пластично..тоа е џамперот.... ако според шемата од погоре спомнатите master, slave..... пластичното одговара на slave..не пипај ништо......ако не е така премести го тоа пластичното според шемата

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.262
Поени од реакции
2.256
Го средив ова. Не сум го убаво наместил кабелот ан влезот во матичната, а можам да се заколнам дека претходно 3 пати проверив и беше во ред!!!!!!

Инаку ова за џамперите, видов кај се, меѓутоа немаше никаква шема на хард-дискот, само пишуваш if no jumper then = slave! А на тие 9 иглици две си беа преклопени:wink:

Едит: На сата хард-дискот нема џампери?

Член од
28 ноември 2009
Мислења
2
Поени од реакции
0
немам појма дали проблемот што го имам е за тука но верувајте ми , потребна ми е помош. е сега најверојатно ке ви се чини банално уште да зборувате за фејсбук ама мене голем дел од работата ми е поврзана со таа страна па плис хелп. еве вака, со фб се беше нормално до вчера. пробувам да се логирам ми пишува грешка. пробав 100 пати, на крај пробав со заборавен пасворд. добивам известување на меил reset pasvord, менувам стара лозинка со нова и пак нејке. го сменив одма и пасвордот на меилот, и пробувам цел ден да си го отворам фб ама залудно. пишав маил и до нивниот центар за помош ама вака како што читам по форуми, они ретко вракале со одговор. ке ви бидам најмногу на свет благодарна ако се најде некој што ке ми го реши овој проблем.

Kajgana Shop

На врв Bottom