Помош, софтверски проблеми и совети - III дел

Статус
Затворена за нови мислења.
D

Deleted member 12196

Гостин
Ако добро те разбрав, треба да идеш во My Computer -> десен клик на цд-ромот и ќе видиш таб Burning (мислам) и во тој таб треба го овозможиш (Windows) режењето. Е тогаш ќе имаш Send To DVD ром blabla. Или пак инсталирај си некоја друга апликација за режење.
Нажалост тој таб сега не постои. Знам дека имаше поле за штиклирање, но откако се случи овој проблем, го нема тој таб. Ако не работеше во Linux, ќе се сомневав во CD-режачот. Сега едноставноо не знам што да мислам и што да преземам.

naum_spaseski

Стружанец
Член од
25 јануари 2007
Мислења
534
Поени од реакции
2
Можно е да е хардверско подесување или на Windows.
Јас ќе ти дадам упатство за подесувања на Windows XP.

Десен клик на десктоп и одбери Properties. Кликни на Screen Saver табот па на Power копчето. Кликни на APM табот (ако го нема, значи проблемот е во хардверската конфигурација и треба во BIOS да уклучиш APM, ако воопшто ја имаш таа опција) и штиклирај го Enable Advanced Power Management Support па стисни ОК.
Пробај да го исклучиш сега и кажи исход.

За вториот проблем јас не можам да ти помогнам.
APM го нема кај мене, за жал. Мислам дека е до Windows-от (кој секако, е пиратска верзија кај мене :)), бидејќи на Windows-от кој го имав на друго CD, се си работеше перфектно, без овие два проблеми, но за жал тоа се уништи т.е. го изгребав и тоа убаво.
Или (за првиот проблем) може да е до BIOS-от, кој го флешував пред некое време, и заради тоа имав проблеми со boot-ирањето од SATA HDD-то.
Сепак, фала. Ке побарам за APM во BIOS, па ке пишам што сум направил.

Edit: Нема такво чудо во BIOS-от. Сепак, досега се беше како што треба, сегашен е проблемот иако се беше исто како порано освен Windows-от. Мислам дека во него е проблемот.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Барај ACPI во биос, и види дали ти е уклучено, ако не се лажам до тоа е.

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
Сакаш да кажеш оти воопшто неможеш да влезеш во C:/ ?
Тоа е веќе чудна работа... али ипак Касперски ти беше едно време екстра антивирус, но го расипаа... врз основа на тоа... мислам оти може да ти е избришан некој .dll фајл или некој .sys фајл...

Али може и да не е до тоа, првин кажи ми дали сакаш да кажеш дека на било кој начин неможеш да влезеш во C:/? А пробаше на адресната линија да пишеш пример C:/ Program files/? Па да видиш дал ќе иде во програм фајлс... :smir:
samo taka mozam da vlezam
pisav pogore...
sega i na usb pocna da mi fakja istoto :) :) :)

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
Знаши јас сум гениј да зезнам нешто ама овој пат ништо не истражував а доле меѓи икончето од мснто и адслот ми се појави една плава ѕвездица која коа ке ставам глушец на неа вика: you may be a victim of software counterfeiting.. Ова задњиов збор појма неам што значи а неможам ни да го најдам у речник... и башка коа го уклучувам пцто .. коа стартува виндовсот се појавува истото погоре споменато на минитор и уште некои бла бла глупости... е сеа што е проблемот?
Башка имам два виндовса хп инсталирано али досега не ми правело проблем... едниот несе покренува пош таму незнам му фалат некои стварчици али ми рекоа да не го бришам пош постоело можност тој да бил бутабилен или што знам јас таму што да не филозофирам и лупам глупости... конкретно прашање: што да правам со дотичнава плава ѕвездица и со тоа што ми се појавува коа стартува виндовсот

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.237
Поени од реакции
959
Па тоа software counterfering мислам дека се појавуваше кога не ти е оригинален Windows-от, а за решение-мислам дека по претходните страници или во темата број 2 имаше решение дадено!

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Кога додека инсталирате софтвер од "домашно производство" исклучете ја интернет конекцијата-физички.
Обавезно и автоматсканадградба исклучетее по инсталацијата.

naum_spaseski

Стружанец
Член од
25 јануари 2007
Мислења
534
Поени од реакции
2
Барај ACPI во биос, и види дали ти е уклучено, ако не се лажам до тоа е.
Нема ниту таква опција. До предходниов формат од пред недела-две супер работеше се, сега не знам што е.
Ништо немам чепнато во BIOS, освен редоследот на бутирање.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
pisav pogore...
Бате тоа е вирус. Се вика autorun.inf - влези во сејф мод и бриши го од сите партиции рачно, па рестарт и скенирај со анти вирусот.

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
Бате тоа е вирус. Се вика autorun.inf - влези во сејф мод и бриши го од сите партиции рачно, па рестарт и скенирај со анти вирусот.
awe znam deka e virus...
dosega poveketo sto go prepoznaa...
mi go kazaa kako autorun."nekoja ekstenzija"
ama dosega... ne najdov nisto...
sega ke probam i ova so .inf pa kje vidam...
me muci veke 1 nedela :)

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
Ќе го бараш веднаш во партициите - не е во фолдери - надвор е.

R

reactive89

Гостин
pisav pogore...
Напрај како што ти кажа апокалипто па кажи, ако не успее ќе му најдеме друго чаре :) на крај краева, ако си од ск, дој кај мене ќе го попраам

R

reactive89

Гостин
Знаши јас сум гениј да зезнам нешто ама овој пат ништо не истражував а доле меѓи икончето од мснто и адслот ми се појави една плава ѕвездица која коа ке ставам глушец на неа вика: you may be a victim of software counterfeiting.. Ова задњиов збор појма неам што значи а неможам ни да го најдам у речник... и башка коа го уклучувам пцто .. коа стартува виндовсот се појавува истото погоре споменато на минитор и уште некои бла бла глупости... е сеа што е проблемот?
Башка имам два виндовса хп инсталирано али досега не ми правело проблем... едниот несе покренува пош таму незнам му фалат некои стварчици али ми рекоа да не го бришам пош постоело можност тој да бил бутабилен или што знам јас таму што да не филозофирам и лупам глупости... конкретно прашање: што да правам со дотичнава плава ѕвездица и со тоа што ми се појавува коа стартува виндовсот
Мислам, ама мислам оти ти влегле во PC, не ме фаќај за збор... може да ти се појави и ради апдејтите од windows security center кои што ти го откриваат windows-от оти не ти е лиценциран... и такви срања... имав премногу сличен проблем... спас, му бришев фајлови од system32 кај што си ги напраил сам... друго чаре реинсталација на windows. И плус како што го кажа ти тоа, оти имаш два windows-а и тоа може да се среди доколку се преинсталира цел хард диск... другачие тој windows како што е наречен од некои како што ти кажале, е бутабилен, не е бутабилен, али неможе па да се брише без преинсталација на хард дискот, мислам... :smir:

naum_spaseski

Стружанец
Член од
25 јануари 2007
Мислења
534
Поени од реакции
2
Не постои autorun.inf вирус, и никогаш неможе да постои, зашто ако постоеше тогаш секое CD/DVD на кое има игри/програми ке беше вирус, ама за среќа не е.
Autorun.inf е инфо фајл кој компјутерот го чита при ставање CD/DVD, или некој мемори стик, нормално ако постои. Кога ке го прочита, тој знае кој фајл на надворешната меморија да го стартува афтоматски. Затоа, кога ке го ставиш CD-то со играта во CD-ROM-от, веднаш излегува менито :)

@KoNtEjNeR: Отвори го фајлот Autorun.inf (првин ке мораш да ја уклучиш опцијата Show Hidden Files and Folders во Folder Options), и види кој фајл се стартува. Еве малку објаснување за autorun.inf.
Кога ке го најдеш кој е фајлот, првин аплоадирај го на VirusTotal, и таму со помош на 30-тина антивируси од различни компании и Google, ке утврдиш дали (и каква) штета вирусот ти има направено.

Знаши јас сум гениј да зезнам нешто ама овој пат ништо не истражував а доле меѓи икончето од мснто и адслот ми се појави една плава ѕвездица која коа ке ставам глушец на неа вика: you may be a victim of software counterfeiting.. Ова задњиов збор појма неам што значи а неможам ни да го најдам у речник... и башка коа го уклучувам пцто .. коа стартува виндовсот се појавува истото погоре споменато на минитор и уште некои бла бла глупости... е сеа што е проблемот?​

Твојата лиценца за користење на Windows XP е пиратска. Тие (значи Microsoft) наложуваат да купиш лиценца, за да престане тоа давењето.. стои во tray икони, се појавува при Welcome итн итн.
Имаш и друг начин, ама за тоа по пп, не е дозволено овде :)

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.237
Поени од реакции
959
Na kompjuterite na fakultet nemame pristap do C:/, D:/ etc. pa me interesira dali ima nekakov nacin da pregleduvam (i brisam) toa sto go ima na ovie drajvovi (osobeno na C:\) preku nekakov on-line manager ili zamena za Windows Explorer koja se cita od USB? Fala!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom