Помош - сакам да градам!

Член од
15 октомври 2015
Мислења
37
Поени од реакции
40
Битно не знаеш точно квадратура, не спомнуваш кој град. И планираш да ти изиграваме архитекти :) ?
Стави оглас на reklama5/pazar3, слики, точна локација (подетален оглас), па очекувај понуди...
Незнаев каде да прашам , куќа на центар 300м2 со двор 900м2 на најубаво место во град колку би дал инвеститор??? Само кеш во проценка имаче квадратот тука е 900 евра
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
4.609
Поени од реакции
8.200
Незнаев каде да прашам , куќа на центар 300м2 со двор 900м2 на најубаво место во град колку би дал инвеститор??? Само кеш во проценка имаче квадратот тука е 900 евра
Нема врска колку ти е куќата сега, зависи од маркицата што ја имате! Катноста е битна исто. Рачунај приближно колку м2 нето има со маркицата и 25-30% од тоа*900евра.
 
Член од
16 септември 2011
Мислења
17
Поени од реакции
5
Прашање,
дали при градење на магацин има закон за определено растојание од соседни парцели кое треба да се запази?
 
Член од
3 јуни 2021
Мислења
4
Поени од реакции
0
Здраво ме интересира моменталната цена со поскапувањето за карабина комплет со темели ,не знам дали има врска со градот ама еве за Битола се работи
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
4.609
Поени од реакции
8.200
Здраво ме интересира моменталната цена со поскапувањето за карабина комплет со темели ,не знам дали има врска со градот ама еве за Битола се работи
Поскапеа материјалите, посебно железото, нормално е секаде да скокне цената.
 
Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Здраво ме интересира моменталната цена со поскапувањето за карабина комплет со темели ,не знам дали има врска со градот ама еве за Битола се работи
Јас моментално градам... сите материјали се поскапени за од 30% па нагоре , со тоа поскапување исто и работната рака е поскапена на мајсторите...единствено нешто што има цена како претходно е бетонот друго се прескапо, да речиме:
- кубик штици од претходна година што беа 9000 ден, поскапеа на 11 500 пред 3 месеци, сега се 16-17 000
-железо за армирање пр. 12ка од 340ден на 580-630 ден.
-сендвич панел 5ка од 600 ден, на 1100 ден.
-прозор ПВЦ од просек 100 евра на 130 евра

Не знам до кај ќе се одит со оваа инфлација, ама како е тргнато за да изградиш куќа ќе бидит стварно да си благородник или гастрбајтер. Становите кои сега се по 800 евра на квадрат ќе бидат 1100 евра, а тие шо се по 1100 евра очекувајте над 1500 евра на квадрат ќе бидит...мислам дека времето ќе направит да бидиме како германците, изнајмуваш стан под кирија и живеј си цел живот таму без да реновирвиш или да одплаќаш кредити или цел живот да не мојш еден стан да го отплатиш, а ни одмор ни бел ден да видиш само работи ко волот за сламата.
 
Член од
21 септември 2011
Мислења
575
Поени од реакции
1.554
Јас моментално градам... сите материјали се поскапени за од 30% па нагоре , со тоа поскапување исто и работната рака е поскапена на мајсторите...единствено нешто што има цена како претходно е бетонот друго се прескапо, да речиме:
- кубик штици од претходна година што беа 9000 ден, поскапеа на 11 500 пред 3 месеци, сега се 16-17 000
-железо за армирање пр. 12ка од 340ден на 580-630 ден.
-сендвич панел 5ка од 600 ден, на 1100 ден.
-прозор ПВЦ од просек 100 евра на 130 евра

Не знам до кај ќе се одит со оваа инфлација, ама како е тргнато за да изградиш куќа ќе бидит стварно да си благородник или гастрбајтер. Становите кои сега се по 800 евра на квадрат ќе бидат 1100 евра, а тие шо се по 1100 евра очекувајте над 1500 евра на квадрат ќе бидит...мислам дека времето ќе направит да бидиме како германците, изнајмуваш стан под кирија и живеј си цел живот таму без да реновирвиш или да одплаќаш кредити или цел живот да не мојш еден стан да го отплатиш, а ни одмор ни бел ден да видиш само работи ко волот за сламата.
Ако не ти е тешко пиши колку те чини? Се разбира ако водиш есап за секоја давачка од комуналии па се понатака, на кој начин ја градиш, сам или со платени мајстори, материјалите сам ги набавуваш, клуч на рака, квадратура...и се во врска со градбата, повеќе детали подобра слика за сите нас заинтересирани на форумов?
 
Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Ако не ти е тешко пиши колку те чини? Се разбира ако водиш есап за секоја давачка од комуналии па се понатака, на кој начин ја градиш, сам или со платени мајстори, материјалите сам ги набавуваш, клуч на рака, квадратура...и се во врска со градбата, повеќе детали подобра слика за сите нас заинтересирани на форумов?
Сам ја градам јас сум мајстор за прозори и надри мајстор за армирање шаловање итн.. Земам мајстори само за неопходни работи кај што ми се потребни машини или немам појма од тоа, на пример рамнење на плоча со хиликоптер или врзување на струја во сандуче. Моментално сум до никаде односно, копање , ранмење на местото, струја, ставив темели со стопи и врзни греди, тампон , утре редам плоча. Материјалите ги набавувам сам од стоваришта, кај ми е најефтино а ист квалитет.
Јас градам 90 квадрати објект, ќе биде магацин, а горе ќе правам спрат...немам и сам претстава колку ќе ме коштат ама градењето старите велат дека е дупка без дно, нон стоп имат што да инвестираш и нон стоп фалит нешто.
Грубо земено карабина со струја вода и сите работи испод 400 со поскапувањето и 500 евра на квадрат тешко дека ќе поминиш.
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
4.609
Поени од реакции
8.200
Сам ја градам јас сум мајстор за прозори и надри мајстор за армирање шаловање итн.. Земам мајстори само за неопходни работи кај што ми се потребни машини или немам појма од тоа, на пример рамнење на плоча со хиликоптер или врзување на струја во сандуче. Моментално сум до никаде односно, копање , ранмење на местото, струја, ставив темели со стопи и врзни греди, тампон , утре редам плоча. Материјалите ги набавувам сам од стоваришта, кај ми е најефтино а ист квалитет.
Јас градам 90 квадрати објект, ќе биде магацин, а горе ќе правам спрат...немам и сам претстава колку ќе ме коштат ама градењето старите велат дека е дупка без дно, нон стоп имат што да инвестираш и нон стоп фалит нешто.
Грубо земено карабина со струја вода и сите работи испод 400 со поскапувањето и 500 евра на квадрат тешко дека ќе поминиш.
За упис во катастар треба да бараш некој до фирма да ти даде изјава на нотар.
 
Член од
29 октомври 2021
Мислења
4
Поени од реакции
0
Здраво, Морам да прашам подетално.

- Колку би ме коштало градежен плац до 200m2 околина на Скопје (пр. Волково, Бразда, Глуво, Горно Оризари).

- Колку би ме коштале комуналии за (Волково - (Ѓорче Петров), Бразда/Глуво (Чучер Сандево), Горно Оризари (Шуто Оризари)).

- Колку би ме коштало изградба на карабина (основа 50м2). подетално - Темелна плоча, Приземје и Кров (
од лим).

- Колку би ме коштало внатрешно да ја завршам сам? (дали е дозволено да е однадвор карабина или според закон мора и надворешно да се заврши до крај, бидејќи НЕСАКАМ да ја завршам надворешно, секако ако е според закон.

Моја фигуративна проценка е плац - 5000€
Вода, Струја и Канализација - 1500€
Геодет, Проект, Надзор - 1500€
Дополнителни документации - 1000€
Дополнителни Трошоци - 1000€
Градење Карабина (со фирма - во цената вклучени работна рака и материјали) - 10000€
Внатрешно сам ќе си ја завршам - 5000€
 
Член од
27 октомври 2018
Мислења
8
Поени од реакции
8
Здраво на сите, во 2017 година прв пат станав член и поставив неколку прашања. Да се гради куќа е едно непроценливо искуство, нервозите бес од неопишливи размери но еве да кажам сите маки брзо се забораваат кога ќе се изгради. Треба се отворат очи посебно со пристапни патишта до својот плац бидејќи луѓето ќе те чекаат да влезеш во инвестиција и после ќе те уценуваат како сакаат.
имав среќа со 95% од мајсторите и поминав релативно добро.
Мој совет е кога се гради да се земе човек кој ја разбира работата и да гледа,контролира и советува.
Математиката дома на маса и кога ќе почнеш да градиш не е иста барем 30% повеќе ќе испадне. Имавме среќа да за време на градење материјалите беа на многу ниска цена и поминавме супер.
Скоро цела куќа се градеше за време на корона.
За цени ако праша некој….се е релативно
-Греди горе имам 30цм за да може да се реди подебела изолација
-Плочки од 260ден за м2 до 3600м2 (зависи каде)
-Прозори Salamander Blueevo.92 (одличен избор)
- Греење топлотна пумпа 16kw Mitsubishi ecodan со подно греење во цела куќа (една од поскапите инвестиции но одличен потег)
И така натака, ако некој нешто сака да праша во врска со некој процес може слободно.

поздрав 0036AD06-65BF-48E5-B44B-D2D6D17AF167.jpeg
Автоматски споено мислење:

Здраво на сите, во 2017 година прв пат станав член и поставив неколку прашања. Да се гради куќа е едно непроценливо искуство, нервозите бес од неопишливи размери но еве да кажам сите маки брзо се забораваат кога ќе се изгради. Треба се отворат очи посебно со пристапни патишта до својот плац бидејќи луѓето ќе те чекаат да влезеш во инвестиција и после ќе те уценуваат како сакаат.
имав среќа со 95% од мајсторите и поминав релативно добро.
Мој совет е кога се гради да се земе човек кој ја разбира работата и да гледа,контролира и советува.
Математиката дома на маса и кога ќе почнеш да градиш не е иста барем 30% повеќе ќе испадне. Имавме среќа да за време на градење материјалите беа на многу ниска цена и поминавме супер.
Скоро цела куќа се градеше за време на корона.
За цени ако праша некој….се е релативно
-Греди горе имам 30цм за да може да се реди подебела изолација
-Плочки од 260ден за м2 до 3600м2 (зависи каде)
-Прозори Salamander Blueevo.92 (одличен избор)
- Греење топлотна пумпа 16kw Mitsubishi ecodan со подно греење во цела куќа (една од поскапите инвестиции но одличен потег)
И така натака, ако некој нешто сака да праша во врска со некој процес може слободно.

поздрав 0036AD06-65BF-48E5-B44B-D2D6D17AF167.jpeg
Здраво, Морам да прашам подетално.

- Колку би ме коштало градежен плац до 200m2 околина на Скопје (пр. Волково, Бразда, Глуво, Горно Оризари).

- Колку би ме коштале комуналии за (Волково - (Ѓорче Петров), Бразда/Глуво (Чучер Сандево), Горно Оризари (Шуто Оризари)).

- Колку би ме коштало изградба на карабина (основа 50м2). подетално - Темелна плоча, Приземје и Кров (
од лим).

- Колку би ме коштало внатрешно да ја завршам сам? (дали е дозволено да е однадвор карабина или според закон мора и надворешно да се заврши до крај, бидејќи НЕСАКАМ да ја завршам надворешно, секако ако е според закон.

Моја фигуративна проценка е плац - 5000€
Вода, Струја и Канализација - 1500€
Геодет, Проект, Надзор - 1500€
Дополнителни документации - 1000€
Дополнителни Трошоци - 1000€
Градење Карабина (со фирма - во цената вклучени работна рака и материјали) - 10000€
Внатрешно сам ќе си ја завршам - 5000€
Мој совет е да земете 3 понуди од фирми кои изведуваат и да им дадете до знаење дека ќе барате 3 понуди за да знаат дека нема играње. Така ќе имате најточна информација за цена.
 
Член од
14 август 2006
Мислења
40.826
Поени од реакции
70.638
Мој совет е да земете 3 понуди од фирми кои изведуваат и да им дадете до знаење дека ќе барате 3 понуди за да знаат дека нема играње. Така ќе имате најточна информација за цена.
Три понуди по фирма, или три од три фирми?
 
Член од
27 октомври 2018
Мислења
8
Поени од реакции
8
3 ponudi od razlicni firmi, eve na primer jas imav 4 ponudi za struja instalacija vo cela kukja, najskapata beshe 3600 eur, na kraj so iskusen lokalec ja napravivme za 900eur (rabotna raka)
 
Член од
28 февруари 2014
Мислења
87
Поени од реакции
1
Здраво, планирам да глетувам надградба, имам за малтарење на пола од 190 м2 и глетување 190 м2.Ако некој знае да ми одговори отприлика колку би ме коштало вкупно материјал за глетување на 190 м2? Благодарам Поздрав
 
Член од
14 октомври 2021
Мислења
7
Поени од реакции
0
Здраво дечки,

Не знам дали темава е најсоодветна за моево прашање, но не успеав да најдам посоодветна на форумов.

Сакам да ставам кујна во викендичка што ја имаме, не ми треба ништо комплицирано или скапо, и бидејќи не ми е за дома и не ми е многу битно да биде изработена перфектно, би сакал сам да си ја изработам (ем ќе научам ем ќе заштедам).

Е сега гледав туторијали по интернет, не изгледа нешто комплицирано, меѓутоа ќе ми треба некоја програма/софтвер кајшто ќе можам да ја исцртам и да ми генерира кројна листа којашто ќе можам да ја дадам на фирмите што продаваат сечени плочи (како солопром или про дизајн). Ги контактирав не знаеја да ми посочат, видов еден Хрватски софтвер "Корпус РЦ" дека бил доста добар но не успеав да најдам бесплатна верзија (ниту кракувана).

Ако има некој поупатен ако би можел да сподели како/каде да најдам такив софтвер би бил многу благодарен.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom