Помош, проблеми, прашања, совети...

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
dwa напиша:
naprai test na memorijata,grafickata,procesorot itn.
а какви тестови да направам...дај поопширно, зш освен benchmark тестови на хардвер за други немам слушнато :icon_lol:

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
deXterche напиша:
Додје време и јас да поставам прашање :)
Последниве 2-3 дена ми се има рестартирано компјутеров 3-4 пати сам од себе...софтверски проблем мислам дека не е...за чист си е пречист (од вируси милсев ;)) може да е до напојувањето...ор самнтинг елсе?
Кажи ако може малку повеќе симптоми т.е. кога ти се дешава, дали е кога ќе пуштиш некој програм или било кога, температурата да не ти расте, дали имаш мењато нешто во последно време итн. Зашто вака стварно може се да биде, од матична и процесор, па до некој конектор на напојувањето.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
krusha03 напиша:
Кажи ако може малку повеќе симптоми т.е. кога ти се дешава, дали е кога ќе пуштиш некој програм или било кога, температурата да не ти расте, дали имаш мењато нешто во последно време итн. Зашто вака стварно може се да биде, од матична и процесор, па до некој конектор на напојувањето.
Абе еднаш ми се рестартира на сред филм, ок мислев дека струјата има сецнато па затоа. После ми се рестартира додека сурфав по интернет, и еднаш ми се рестартира додека му мавав turn off... и додека се подигаше ми излезе check for errors...и најде некој грешки во антивирусон и некој системски фајлој...ама мислам дека се оштетени поради тоа што се рестартира насила. Стварно немам појма што може да биде...сега има 2-3 дена супер си работа не покажува никакви симтоми. Греење невервам дека може да е проблем бидејќи има два три месеци работи по 15-20 сати на ден плус имам core center па ако му се крене темература ќе ме извести. А ништо чудно и windowsot да ми е оштетен.

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Ако ти нашол грешки на фајлови и слично да не ти е оштетен и хардискот. Провери го со ова или ова или пак со некој друг скенер на повржината на HDD

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Не бе крушо ево.

ALL RIGHT!

The reliability and performance of your hard drive are completely all right. But do not forget to back up your data at least once a week since nobody is protected against bad luck.

Можно е да е и софтверски проблемот...а може и струјава да ме заебава цело време :)

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Ова со Disk Checker И Direct Access тестот? Ако не направи го тој

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Јас имав ист таков проблем како тебе и го однесов кај еден човек и го отвори и испадна дека едното штрафче што го држи кулерот се скршило и не ладел добро па од тоа се гасел (нели автоматски е напраено кога ке дојде на пример 70 степени да се изгаси или рестарира). Го направивме тоа и пак се гасеше и пак кај тој човекот и мереше нешто и испадна напојувањето било слабо (пред 2-3 недели имав ставено режач и додав рам). Земав ново појако напојување и проблемот се реши.
Значи имало 2 проблема. И со кулерот и со напојувањето.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
HDD супер е...барем тестовиве така кажаа. Јас се си мислам дека е до напојувањево бидејќи е малце постаро...уште од првата конфигурација пред 5 години, можно е кулеров што е на него да му е дојден крајот. Ама ке почекам уште неколку дена, ако прави пак проблеми ќе му барам некое чаре.

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Напојувањето со тек на време ја губи својата моќ, значи може и тоа да е. Може кондезаторите да се поебани па да мора да ги смениш. Едно другарче имаше лошо напојување и од него му се подуја кондезаторите на плочата па мораше и нив да ги мењаме

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Јас ипак би рекол да го однесеш кај некој што работи со хардвер за да го истестира и софтверски и со некои алати (хардверски). Он би знаел најточно што е и одма ке ти каже. Вака може само да нагаѓаме што е проблемот. Кај мене 2 работи беа проблем. И да ја најдев едната можеби немаше да знам за другата е ќе си мислев.... Вака најдобро однеси го и ќе завршиш работа.
Или пак гледам Круша се разбира многу од хардвер па он ако може да помогне некако, да даде некој друг тест или нешто да ти каже да измериш напон па да пресметаш дали е доволен за твојата конфигурација или нешто слично. Мислам дека тој ако не ти помогне да го носиш на мајстор.

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
За мерење намон од напојувањето ти е многу едноставно и мислам дека знаеш. Ти треба само волтметар или од овие дигиталниве инструменти и готово. Жолтата жица ти е 12в, црвената 5в и помаранџестата ти е 3.3в, ама оваа ја имаш само на ATX конекторот и ќе треба да ја оголиш и да измериш и нормално после тоа со изолирбан да го изолираш оголеното место. Најубаво е да мериш додека машината е под терет, да речеме да пуштиш PRIME, OCCT или SUPERPI. Мене ми се имаше дешавано на стариот комјутер меморијата да јавува грешки, да се кочи на уклучување, маусот да не работи, кога ќе приклучиш нешто на USB да се закочи и по две недели заебавање и проверување видов дека осигурачот од едната жица за 3,3в се скршил и излагала од конекторот. Кога имала добар контакт компјутерот работеше добро, кога имала слаб контакт комјутерот заебаваше. Ако има друг стар компјутер полека елиминирај го проблемот. ПРво смени напојување да речеме, па хард дискот, па меморија итн. Ај пиши само што конфигурација и што напојување имаш

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Напојувањето ми е од 300W.
Иначе имам:
CPU Intel P4 3GHz-E 1MB L2-Cache 800MHz Socket 478
MB MSI Neo2 PFSIR 865PE
GPU [SIZE=-1]GeForce FX 5200 128-Bit
RAM 512MB на втор слот ставен
HDD Maxtor 80GB
И 3 оптички уреди
[/SIZE]

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Слабо ти е напојувањето за ваква конфигурација ти би требало да имаш минимум реални 350w така што напојување под 400-450w не треба да зимаш. Плус како што кажав со текот на времето напојувањето ослабнува

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Знам и порано ми правеше тоа проблеми...него дај препорачај нешто...овие: TAGAN, SHARKOON, CHIEFTEC, ENERMAX, CHAINTECH ми се некако поскапи(80-90 евра)

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Абе ти земи некое од овие поефтиниве Delux или ColorsIT итн, ама да пишува дека се на пример 450w или 500w. Тие барем овде во скопје не се повеќе од 30е. Иначе еве ти еден интересен калкулатор за тоа колку вати ти троши системот http://extreme.outervision.com/index.jsp

Kajgana Shop

На врв Bottom