Помош! - ми треба одредено дело/проект...

Хаусер!

Јас Срце Куќа Нота
Член од
23 февруари 2011
Мислења
33
Поени од реакции
22
1. Илијада - 6 песна - разделбата
2. Гилгамеш - од 9 песна па натаму
3. Ликот на Хектор од илијада
4. Цар Едип
Некој?
Можда можам да ти најдам за ден, два, ако ти е итно, тогаш не можам да ти помогнам.
Иначе за мене некој ако ја знае идејата и пораката на Гуливеровите Патувања...

Член од
22 април 2008
Мислења
405
Поени од реакции
28
Сега незнам дали на прашањево му е тука местото,ама ме интересира некој да не знае некој кога Игор Џамбазов ќе ја промовира новата книга во Рамстор?

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Сега незнам дали на прашањево му е тука местото,ама ме интересира некој да не знае некој кога Игор Џамбазов ќе ја промовира новата книга во Рамстор?
Мислам дека овде кажува:

[video]http://mesto.com.mk/video/MN4BN31AY7GK/%D0%98%D0%B3%D0%BE%D1%80-%D0%8F%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2--%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%98%D1%83-%D0%BD%D0%B0-%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B7%D0%B8%D 0%B2[/video]

--- надополнето ---

Можда можам да ти најдам за ден, два, ако ти е итно, тогаш не можам да ти помогнам.
Иначе за мене некој ако ја знае идејата и пораката на Гуливеровите Патувања...
Хм, би рекла дека е еден вид критика кон општеството во кое живееме. Во последниот дел главниот лик ги преферира коњите наместо луѓето.

Хаусер!

Јас Срце Куќа Нота
Член од
23 февруари 2011
Мислења
33
Поени од реакции
22
[FONT=&quot]Ништо посебно, ама ај на некој ако му треба:smir:....
[/FONT]
[FONT=&quot]Гуливеровите патувања – идеја и порака[/FONT]

[FONT=&quot]Џонатан Свифт– еден од највештите автори од епохата на просветителството, својата генијалност ја искажал пишувајќи го романот ‘’Гуливеровите Патувања’’. Читајќи ја книгата, открив дека авторот сокрил мошне интересни ставови и мислења за општеството во 19тиот век, како и негови предвидувања и теории за модерната ера која дури допрва ќе дојде.[/FONT]
[FONT=&quot]Пародијата е присутна речиси насекаде во ова дело, но за мене највпечатлива е Гуливеровата авантура во Лилипут, каде лилипутанците се скарани со Блефускудијанците поради начинот на кршење на јајцето. Лилипутанците мислат дека јајцето треба да се крши од ‘’главата’’, а Блефускудијанците од ‘’задникот’’. Оваа караница претставува пародија на караниците на тогашните, но и сегашните нации. Караниците се толку бесмислени, но инатот на двете страни ги тера да не попуштат, дури и ако дојде до војна. Истата случка претставува пародија на религиите, односно на Православната Црква, и на Католичката Црква, каде јајцето е вербата, а начинот на кршењето, се всушност, различните обреди, церемонии, ритуали, обичаи кои всушност имаат иста цел – да го почитуваат Бога. [/FONT]
[FONT=&quot]Во романот има одраз на тогашната политика во светот, односно, злоупотребата на моќта. Авторот ги карактеризирал Лилипутанците како агресивни, што не им доликурва на нивната големина. Лидерот на Лилипутанците е деспот, кој ја искористува својата моќ и сурово и бесчуствително ги погубува својте луѓе поради апсурдни причини. Луѓето во Бробдингнаг, од друга страна, се добри и владеат без да ја злоупотребуваат својата моќ (освен фармерот, кој го мачи Гуливер во своја корист). Во Лапут, лидерот им се потсмева на луѓето кои не живеат во лебдечкиот град, бидејќи не се доволно посветени на филозофијата, но ни самиот не остава впечаток на водач на некој народ. Хуинхумите ги потценуваат Јахуите поради тоа што се помалку интелегентни од нив. Иако делото е напишано во 19ти век, тоа сепак е надвременско бидејќи за која епоха и да се работи, злобата и ситните интересни, како и доминацијата на одредени индивидуи останува непроменета.[/FONT]
[FONT=&quot]Свифт сакал во својата книга да го имплементира утопистичкото општество. Употпистичкото општество[/FONT][FONT=&quot] – [/FONT][FONT=&quot]кое всушност би требало да претставува совршено општество. Во романот Лилипутанците своето потомство го одгледуваат групно, но сепак, ова не е целосно утопистичко поради негативниот ефект кај возрасните. Исто така, Хуинхумите имале по едно машко и едно женско дете, а доколку имале две машки, тогаш едното дете го заменувале со женско дете од семејство со две женски. Авторот воопшто не ја спомнува Англија, бидејќи за него не е доволно развиена нација, односно дека се развива во грешна насока.[/FONT]
[FONT=&quot]Џонатан Свифт, еден од најголемите автори на сите времиња, направил толку генијално дело, што на сатиричен начин успешно ги интегрирал своите идеи во научно-фантастичен детски роман, без лесно тие да се откријат. Само со долго размислување и суштинско анализирање на книгата, може да се откријат многубројните идеи и пораки на делото.[/FONT]

Riste123

RISTE
Член од
7 октомври 2009
Мислења
100
Поени од реакции
3
Ако знае некој кај можам на интернет да ја најдам Тристан и Изолда, бидејќи ја барам околу месец дена нигде не ја најдов

Член од
11 април 2011
Мислења
3
Поени од реакции
0
Pomos! Mi treba kratka sodrzina na poemata Skenderbeg od Prlicev !!

Pomos!! Mi treba kratka sodrzina na poemata Skenderbeg od prlicev !! fala odnapred!!

Член од
26 јануари 2010
Мислења
908
Поени од реакции
186
абе на кого не му треба есеј е финтава :P дај и мене најдете ми за Александар Македонски :)

Член од
29 август 2009
Мислења
327
Поени од реакции
23
Ако ја има некој Гол Човек на Игро Џамбазов во eлектронска верзија нека прати линк, торент..

Член од
16 мај 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
Мојата идна професија

Ми треба состав со тема "Сакам да бидам..." ако може некој нека ми помогне.Ви благодарам однапред

С

сашенко

Гостин
А што сакаш да бидеш кога ке пораснеш, малечко?

Член од
18 мај 2011
Мислења
3
Поени од реакции
0
дали ке може да ми дадете нешто повеке за пјер корнеј ми треба за утре благодарам однапред:):):se_ molam:se_ molam

Член од
18 мај 2011
Мислења
3
Поени од реакции
0
Help :( ми треба за писмена

дали ке може некој да ми најде нешто са пјер корнеј? благодарам однапред:salut:

Kajgana Shop

На врв Bottom