Политички случувања во САД: Генерална дискусија

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .
Член од
9 октомври 2022
Мислења
3.252
Поени од реакции
9.834
Се загрижија каурите за тарифиве, чиниш директно во силиконската долина извезуваат чипови за компјутери, а не дека јадат увезени смрдливи пластични патлиџани од Албанија. Оди бе скопајте по некоја бавча, насадете нешто да имате што да каснете летово, доста ми дремете по кафиња и мрсите муда овде.
Да бидеме вака реални и кога другите ќе бидат на власт. Пошто кога се другите на власт овде се влага до трето колено у амерички сенат кој чија сестра ебе и како тоа ќе влијае на родот во Паланечко.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.546
Поени од реакции
18.956
Ви ја бутнаа ебаната секта од власт и нема да јадете невладини пари.

Сеа квичите ко избркани кучиња, али исто како пред тоа, лупетате ко Максим по дивизија.
te boli kur tebe, ti vladini pari kje si zemas

Член од
14 август 2006
Мислења
45.632
Поени од реакции
85.418
Да бидеме вака реални и кога другите ќе бидат на власт. Пошто кога се другите на власт овде се влага до трето колено у амерички сенат кој чија сестра ебе и како тоа ќе влијае на родот во Паланечко.
Другите се уникатна прича за себе во човековото постоење, како Хитлер, како ИСИС.
Другите ставаат ебани тампони у машки ве-цеа, ги тераат децата да лижат стапала на училиште и да читаат у градинка за тоа како да му го дркаш на друг, истовремено вработувајќи на најодговони позиции, луѓе според критериум - не дали е најобучен за тоа, него дали е најциган, најпедер и слично.

Другите се грешка на природата, историски баг кој мора да се ресетира.

И кај нас ги има. Тоа е зараза која треба со огин да се исчисти, дур не снесле јајца.
Автоматски споено мислење:

te boli kur tebe, ti vladini pari kje si zemas
да се надеваме

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.553
Поени од реакции
14.543

America first. Кажано си беше уште претходно. Мислам дека им даваат пример со помаливе земји, дека слично ќе биде и за другите.

Член од
6 февруари 2022
Мислења
1.103
Поени од реакции
4.270
Сороспииве на апарати :icon_lol:
Иста НАфО екипица, иста шарена екипица што рушеа режими со пенкало, ае полека уште сме на почеток.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
27.179
Поени од реакции
36.275
Еве чичо Џефри (Евреин) да ви каже нешто.

Автоматски споено мислење:

Член од
3 ноември 2009
Мислења
7.088
Поени од реакции
42.324
Deka ti se potepa od sadenje patlidzani.
So ocekuvas, da se raduvaat? Golem del od stranskite firmi kje bidat pogodeni od tarifite.

Eve konkretno Aptiv najavi zaminuvanje, a baska drugi koj kje bidat indirektno pogodeni, zasto EU pazarot kje bide razdrman a tamu ni e 90 posto od trgovijata.

Verojatno si uhleban u administracija pa te boli kur, ama za ostatokot i te kako treba da se zagrizeni. Se mesaat kartite, nie sme mala zemja i bez globalen pazar ne ni se pisuva dobro.
Прво од кај знаеш ти дали јас сум се потепал од садење или не? Второ не сум ухлебан во администрација уживај. Трето, сите квичат затоа што сакаат да ги уживаат благодетите на Америчкиот пазар, а во исто време царинат американски производи на нивниот пазар. Ова се реципрочни тарифи како што гледаме. Четврто, плачете дека Америка требало да си гледа во својот двор да не се меша секаде, еве сега си гледа само за себе, не сака да биде веќе светскиот полицаец, сеа и тоа не чини.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.933
Поени од реакции
43.924
Уопште не ги сфаќате последиците од овие акции. Нема врска овде педери, лезбејки, полицајци. Ова е лошо за бизнисот низ светот. Многу луѓе можат да останат без работа.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.903
Поени од реакции
14.519
Ова се реципрочни тарифи како што гледаме
Ваљда настрана од таблите што ги извадоа на прес ништо друго немаш видено. Ова не се реципрочни царини и начинот на кој ги имаат пресметано нема никаква врска со вистинските царини кои се наплаќаат. Сериозно веруваш дека Македонија има 67% царина кон САД и дека така функционира царинскиот систем кај нас?

GMC

Член од
18 мај 2024
Мислења
44
Поени од реакции
39
Од цивилизираниот свет, ние, Србите и Босанците нај дебело го окркавме. Се ми се чини дека ова му е превентива против Кинезите, да не почнат од тука да извезуваат роба за сад со печат маде ин рсм...
А која е логиката Албанија и Косово 10% само?
Во тој случај да очекуваме Кинезизација на Албанија и Косово?

Член од
9 октомври 2022
Мислења
3.252
Поени од реакции
9.834
Дека уште некој верува дека левата колона се увозни царини на америчка роба…неверојатно.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.559
Поени од реакции
4.617
А која е логиката Албанија и Косово 10% само?
Во тој случај да очекуваме Кинезизација на Албанија и Косово?
Па Албанија и Косово нешто се немаат многу со Кинезите... Србите на големо имаат соработка со Кина а и ние изедовме некои лајна со Кинезите. Друга логика не гледам во тоа царините да ни се приближни на оние кои се ставени за Кина.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.546
Поени од реакции
18.956
Прво од кај знаеш ти дали јас сум се потепал од садење или не? Второ не сум ухлебан во администрација уживај. Трето, сите квичат затоа што сакаат да ги уживаат благодетите на Америчкиот пазар, а во исто време царинат американски производи на нивниот пазар. Ова се реципрочни тарифи како што гледаме. Четврто, плачете дека Америка требало да си гледа во својот двор да не се меша секаде, еве сега си гледа само за себе, не сака да биде веќе светскиот полицаец, сеа и тоа не чини.
Zaso lugje so imaat raboteno zmejodelie samo na farmvile pisuvaat vakvi gluposti.

I mene me zabole za amerika i nivnite maki, najbogata zemja u svet se, praat pizdarii segde u svet i sig kje prodolzat da praat. Ti amerikanec da ne si pa se potepa da gi branis?

Kako si si kaza i sam imavme benefit od nivniot pazar direktno i indirektno, zaso pobogu bi se raduval na tarifi. Duri i licno da ne sum zagrozen, pak ne e dobro za drugi.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.956
Поени од реакции
37.078
Не се само работните места во прашање, Трамп сака да го намали долгот без да ја банкротира Америка.

Друга работа што може да постигне со тарифите е раздели па владеј. Сега ќе почни да преговара со секоја земја поединечно.

На пример Британија сега апсолутно ја издвои од стадото на ЕУ, со воведување на само 10% тарифи.

Следни ќе бидат Франција и Германија.

Посебна приказна ќе бидат Кина и Јапонија.

Реално сите земји имаат избор и можат да го заебат Трамп, ама тоа сепак ќе биде и на нивна штета.

Ми се чини од сите, ЕУ е во најзаебана ситуација. Ем Трамп ги мрази, ем имаат невидено корумпирани политичари, и се арогантни правопропорционално со нивната неспособност.
Не може да преговара засебно со Франција и Германија. Тоа е све ЕУ.

Kajgana Shop

На врв Bottom