Политички случувања во САД: Генерална дискусија

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .
Член од
14 октомври 2021
Мислења
32
Поени од реакции
34
Премногу незадоволство ќе има од Еу кон Сад доколку ја фрлат во вода Украина и се што се инвестирсле до сега за да ја оборат Русија. Само во последниве две години имаат нешто над 500 милиарди или пола трилион вложено.

Во тесно е Трамп, дали ќе исполни тоа што го говереше за прекин на конфликтот.

Моја проценка е дека ќе има некои преговори, дека ќе завршат со сличен крај како и договорите од Минск. После тоа ќе започне многу пожесток конфликт.
Трамп ќе биде под голем притисок да се вмеша.
Па зашо даваат пари и оружје бе?
Ќе остаиш да снема све оној зелениот, и да мора да склопи примирје. А вака, лапа оружје и пари, моли за помош, се понаша коа нешо не чини. Као може некој да очекува АКТЕР да е добар политичар?

Член од
17 декември 2019
Мислења
2.515
Поени од реакции
4.283
За драматизација си во право, не треба 100 полицајци за типот. Зависи од полиса и колкава цена осигурувањето треба да плати. Ако си на минимална цена не можи да очекуваш се да ти покрие осигурувањето. Многу интересно како сите одат против осигурувањето а не против цените на медицинските услуги.
А од каде ти толку знаеш како функционира Американското здравство? На ТикТок ти кажаа?

Не дека е совршено, ама дека е лошо, не е. Зависно од кое осигурување го имаш, има In Network и Out of Network, обично скоро се 99% е покриено за здравје во In Network болници и доктори. Се дешава да не се договорат осигурувањето и болницата и да треба да се преместиш на друга болница. Out of Network е друга приказна, тука идат многу од одбивањата затоа што не можат да се договорат за цена осигурувањето и здравствената установа. Кога потпишуваш за осигурувањето ти е кажано што е In Network а што е Out of Network.

Како конкретен пример, специјалист каде што оди жена ми излезе од Network каде покрива нашето осигурување. Беше известена преку пошта и имаше 6 месеци да го промени специјалистот.
Pred 10 godini magisterskata tema mi bese poim i vidovi osuguruvanje. Vo sekoja magisterska moras da imas komparativen del, moeto bese za zdravstvoto kaj nas sporedeno so amerika germanija i japonija.. Ako nekoj detalno go analiziral zdravstvoto na usa, toa sum jas.. Ke bidam kratok, najsranje zdravstvo imaat, siromasnite patat a osiguritelnite kompanii se obogatuvaat.. Najdobro zdravstvo ima Japonija od toa sto sum sporeduval..

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.887
Поени од реакции
42.575
У Америка све е добро додека е човек здрав, кога не е, идеш банкрот и после не те оправа ни господ. А богами ни фамилијата не е поарно која ќе наследи такви долгови.

Знам еден јутубер кој е реално средно висока класа. Доби некоја бактерија во мозокот и човекот банкротира после месеци лечење. Па ја продаде куќата и све што има, исто така отвори GoFundMe за да исплати што дужи.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.052
Поени од реакции
5.236
Pred 10 godini magisterskata tema mi bese poim i vidovi osuguruvanje. Vo sekoja magisterska moras da imas komparativen del, moeto bese za zdravstvoto kaj nas sporedeno so amerika germanija i japonija.. Ako nekoj detalno go analiziral zdravstvoto na usa, toa sum jas.. Ke bidam kratok, najsranje zdravstvo imaat, siromasnite patat a osiguritelnite kompanii se obogatuvaat.. Najdobro zdravstvo ima Japonija od toa sto sum sporeduval..
А што велиш...дали здравството „кај нас“ е синоном за непотизам, криминал, корупција и партиски вработувања или е „нешто друго„ споредено со американското?...

Член од
17 декември 2019
Мислења
2.515
Поени од реакции
4.283
А што велиш...дали здравството „кај нас“ е синоном за непотизам, криминал, корупција и партиски вработувања или е „нешто друго„ споредено со американското?...
Kaj nas zdravstvoto na hartija e dobro, ne e najsjajno ama dobro e za mal narod kako nas, megjutoa vo realnosta e katastrofa bas radi toa sto go kazuvas.. ali pravnite regulativi i hiearhijata se dobri

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.052
Поени од реакции
5.236
Kaj nas zdravstvoto na hartija e dobro, ne e najsjajno ama dobro e za mal narod kako nas, megjutoa vo realnosta e katastrofa bas radi toa sto go kazuvas.. ali pravnite regulativi i hiearhijata se dobri
Тероетски...нема разлика меѓу „теорија„ и „пракса„.
Практично...има разлика меѓу „теорија„ и „пракса„.

Да резимираме; „нашето„ здравство не неспоредливо со било чие во Вселенава, оти никаде нема олку корупција, криминал, непотизам и партиско-етнички вработувања како во “нашето„.

Член од
7 јули 2013
Мислења
1.812
Поени од реакции
11.846
Имав позитивно мислење за Бен ама после ова се покажа дека е обичен платеник.Бедно.
Сериозно си имал позитивно мислење за Кајл Брофловски од Саут Парк? Обично кринџ кловнче што само зборува брзо и сам си прави наслови од типот 'Ben Shapiro destroys left' и на таков начин си се претставува пред својата не толку интелигентна публика како некаков интелектуалец и добар дебатер.
Убер одвратен лик.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.952
Поени од реакции
2.222
Стварно, ако толку е лошо здравството во УСА што идат тука сите за лекување на рак и сериозни болести? Obamacare беше катастрофално, ги зголеми цените астрономски, ама за квалитет на здравствени услуги не ме заебавај.

Направи компаративен дел колку е времето на чекање за MRI во USA споредбено со другите држави?

K-15 муабетот го знајш со теоретичар и практичар, хартија трпи све.

Член од
17 декември 2019
Мислења
2.515
Поени од реакции
4.283
Стварно, ако толку е лошо здравството во УСА што идат тука сите за лекување на рак и сериозни болести? Obamacare беше катастрофално, ги зголеми цените астрономски, ама за квалитет на здравствени услуги не ме заебавај.

Направи компаративен дел колку е времето на чекање за MRI во USA споредбено со другите држави?

Znaes smetkite kolkavi se za lecenje vo usa?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.887
Поени од реакции
42.575

еве секој плаќа здравствено и има, али кога ќе дојде нешто заебано, тој чичкото таму ќе му врцне на пациентот, тоа не покираме. И пациентот со осигурање и све станува приватен и банкротира. Продава се што има. Гледав сеа има преку 300к на годишна база што банкротираат скроз заради сметки.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.952
Поени од реакции
2.222
Znaes smetkite kolkavi se za lecenje vo usa?
Знам, како што реков предходно, оперативен зафат што ми беше во USA, 7.000$, јас платив 10% ( 700$ ) осигурувањето плати 90%, операцијата беше закажана после 2 дена од консултација со хирург. На интернет читав луѓе од Британија, Канада и останати држави како со месеци пателе од проблемот пред да имаат термин за хируршки зафат. Јас го добив после 2 дена, не за 3-6 месеци. За компарација со Македонија, братучеда моја плати 1.200 евра на приватно (Филип 2ри) за истиот хируршки зафат оти на државно требаше да чека 6-8 месеци за хирург.
Автоматски споено мислење:

еве секој плаќа здравствено и има, али кога ќе дојде нешто заебано, тој чичкото таму ќе му врцне на пациентот, тоа не покираме. И пациентот со осигурање и све станува приватен и банкротира. Продава се што има. Гледав сеа има преку 300к на годишна база што банкротираат скроз заради сметки.
Не плаќа секој здравствено. Во Америка имаш избор дали сакаш или неќиш здавствено осигурување, нема закон да те натера да земиш.

Од тие што плаќаат има огромни разлики во осигурувањето. Ако работиш во голема компанија, цела компанија има групна полиса во осигурувањето, со што е многу помала цената што треба да ја платиш месечно и шансата да ти одбијат покривање е многу мала, затоа што се преговара групно за многу луѓе.

Најголеми проблеми што ги имам видено со осигурувањето, на пример имам колешка со MS (Multiplex Sclerosis) каде осигурувањето има одобрено само еден метод на лекување, што за неа не работеше, телото нејзино не го примаше лекот, требаше да промени работа за да влези под друго компаниско осигурување што го покриваше лекот што беше ефективен за неа. И колешката не е богата, прави 40-50к годишно и зема MS третмани што коштаат 10.000$ месечно па не е бакротирана.

Последно уредено:
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.484
Поени од реакции
5.217
Бегаш од суштината.
Секој здравствен систем кој во основа се темели на приватно наместо јавно здравство е такво, наменето е само за одреден слој/процент на богати, а останатите само партиципираат односно плаќаат.

Еми зошто кога е толку добро/супериорно америкењското здравство еден голем процент па и богати патуваат на Куба да се лечат?

И од Косове доајџаат ваму да се лечат (бесплатно се разбира) дали тоа значи дека нашето здравство е добро? - @PROROKOT шо че речеш?

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom