Политички случувања во САД: Генерална дискусија

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.954
Поени од реакции
2.228
@YuZe

Нема да прекинат со финансиите и оружјето Сад под Трамп кон Украина. Сменил мислење. Можно е дури и да бара сите Нато членки по 5% од БДП-то на вооружување да даваат.
Не ми се верува. Каде го виде ова?

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.954
Поени од реакции
2.228

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.465
Поени од реакции
9.921
Нема врска тоа со конфликтот, сака да ги форсира да платат повеќе затоа што Америчките таксени долари досега ја штитеа Европа, за тикварите да имаат социјално здравство наместо да инвестираат во одбрана.
Koi Americhki takseni dolari ja shtitat EU i od shto ili kogo?

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.054
Поени од реакции
13.333
Нема врска тоа со конфликтот, сака да ги форсира да платат повеќе затоа што Америчките таксени долари досега ја штитеа Европа, за тикварите да имаат социјално здравство наместо да инвестираат во одбрана.

Премногу незадоволство ќе има од Еу кон Сад доколку ја фрлат во вода Украина и се што се инвестирсле до сега за да ја оборат Русија. Само во последниве две години имаат нешто над 500 милиарди или пола трилион вложено.

Во тесно е Трамп, дали ќе исполни тоа што го говереше за прекин на конфликтот.

Моја проценка е дека ќе има некои преговори, дека ќе завршат со сличен крај како и договорите од Минск. После тоа ќе започне многу пожесток конфликт.
Трамп ќе биде под голем притисок да се вмеша.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.954
Поени од реакции
2.228
Koi Americhki takseni dolari ja shtitat EU i od shto ili kogo?
The United States operates approximately 21 major military bases in Europe, with additional smaller facilities and installations spread across various countries. These bases are managed primarily under the umbrella of the United States European Command (EUCOM)

As of June 2024, the United States maintains a significant military presence across Europe, with approximately 63,886 active-duty military personnel stationed in various countries.
Wikipedia

The distribution of U.S. troops in key European nations is as follows:
  • Germany: 34,894 personnel
  • Italy: 12,319 personnel
  • United Kingdom: 10,180 personnel
  • Spain: 3,253 personnel
  • Belgium: 1,119 personnel
  • Netherlands: 405 personnel
  • Greece: 393 personnel
  • Poland: 281 personnel
  • Portugal: 254 personnel
  • Romania: 140 personnel
Парите за овие воени сили и цела опрема што е во Европа кој го плаќа?

До 91ва од Варшавски пакт, од 91ва навака од Русите, Иранците, Ирачаните итн.

Премногу незадоволство ќе има од Еу кон Сад доколку ја фрлат во вода Украина и се што се инвестирсле до сега за да ја оборат Русија. Само во последниве две години имаат нешто над 500 милиарди или пола трилион вложено.

Во тесно е Трамп, дали ќе исполни тоа што го говереше за прекин на конфликтот.

Моја проценка е дека ќе има некои преговори, дека ќе завршат со сличен крај како и договорите од Минск. После тоа ќе започне многу пожесток конфликт.
Трамп ќе биде под голем притисок да се вмеша.
Преголема е шансата за 3та светска или нуклеарна војна ако се подолжи со антагонизација на Русија.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.465
Поени од реакции
9.921
The United States operates approximately 21 major military bases in Europe, with additional smaller facilities and installations spread across various countries. These bases are managed primarily under the umbrella of the United States European Command (EUCOM)

As of June 2024, the United States maintains a significant military presence across Europe, with approximately 63,886 active-duty military personnel stationed in various countries.
Wikipedia

The distribution of U.S. troops in key European nations is as follows:
  • Germany: 34,894 personnel
  • Italy: 12,319 personnel
  • United Kingdom: 10,180 personnel
  • Spain: 3,253 personnel
  • Belgium: 1,119 personnel
  • Netherlands: 405 personnel
  • Greece: 393 personnel
  • Poland: 281 personnel
  • Portugal: 254 personnel
  • Romania: 140 personnel
Парите за овие воени сили и цела опрема што е во Европа кој го плаќа?

До 91ва од Варшавски пакт, од 91ва навака од Русите, Иранците, Ирачаните итн.

Преголема е шансата за 3та светска или нуклеарна војна ако се подолжи со антагонизација на Русија.
Znam deka imaat bazi i personal, i kaj nas vo Krivolak sekogash imaat po nekoj. Samo prashuvam koja e poentata na "odbranbeni bazi" da gi narecheme vo EU, koga generalno ekipata e vo napad?

Gi sjebaa SFRJ, Irak, Libija, eve i Sirija konechno. Ne pamtam jas Rusija, Iran ili Irak da imaat neshto merak za EU teritorii.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.954
Поени од реакции
2.228
Znam deka imaat bazi i personal, i kaj nas vo Krivolak sekogash imaat po nekoj. Samo prashuvam koja e poentata na "odbranbeni bazi" da gi narecheme vo EU, koga generalno ekipata e vo napad?

Gi sjebaa SFRJ, Irak, Libija, eve i Sirija konechno. Ne pamtam jas Rusija, Iran ili Irak da imaat neshto merak za EU teritorii.
Логистика најмногу. Имале немале, артикл 5 беше повикан против Авганистан.

After the 9/11 attacks, NATO invoked Article 5 for the first and only time, leading to collective actions such as the deployment of NATO forces in Afghanistan under the International Security Assistance Force (ISAF).

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.465
Поени од реакции
9.921
Логистика најмногу. Имале немале, артикл 5 беше повикан против Авганистан.

After the 9/11 attacks, NATO invoked Article 5 for the first and only time, leading to collective actions such as the deployment of NATO forces in Afghanistan under the International Security Assistance Force (ISAF).
Se okej toa, samo nigje logika.
Ajde sho si pravat ekskurzii Bliski Istok i safari po Afrika, ama apla bezveze e sega zgolemuvanje voeni budzeti. EU se raspagja ekonomski sama od sebe, nema potreba nikoj da se zamara, a pa deka nekoj kje se zamara da troshi vreme lugje i sredstva da gi napadne ushte pomalku.

Samo polnenje USA budzet aka danok, harach, kako sakash narechi go.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.954
Поени од реакции
2.228
Se okej toa, samo nigje logika.
Ajde sho si pravat ekskurzii Bliski Istok i safari po Afrika, ama apla bezveze e sega zgolemuvanje voeni budzeti. EU se raspagja ekonomski sama od sebe, nema potreba nikoj da se zamara, a pa deka nekoj kje se zamara da troshi vreme lugje i sredstva da gi napadne ushte pomalku.

Samo polnenje USA budzet aka danok, harach, kako sakash narechi go.
Трамп сака да ги повлече ресурсите од Европа, затоа ги форсираат сите 5% да плаќаат. Пошто посекако НАТО опремата е 90% Америчка, барем вака НАТО ќе ја плаќа наместо Америте преку такси.

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.780
Поени од реакции
21.484
Многу интересен случај, следам од почеток се што се случуваше и штета што не успеа до крај со својот план. Како што кажа, се обидоа да го посрамотат, а добија целосно спротивен ефект...обичниот народ уште толку го засака. Иако го спроведоа како да е ОсамаБинЛаден, цело време беше со крената глава и во добар дух. На обичниот човек му се потребни луѓе како Луиџи!!!

Sent from my ELS-NX9 using Tapatalk

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.787
Поени од реакции
26.801
Многу интересен случај, следам од почеток се што се случуваше и штета што не успеа до крај со својот план. Како што кажа, се обидоа да го посрамотат, а добија целосно спротивен ефект...обичниот народ уште толку го засака. Иако го спроведоа како да е ОсамаБинЛаден, цело време беше со крената глава и во добар дух. На обичниот човек му се потребни луѓе како Луиџи!!!

А што се десило ако може повеќе детали ? Кој е овој цеово Брајан Томпсон што го јадел ?

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.954
Поени од реакции
2.228
Маченик го направија, а сакаа да го посрамат.

Ни маченик, ни обичниот човек го сака. Иста страна со покахонтас и социјалистот Берни. Видовме колку обичниот човек ги сака Демократите овој изборен циклус. Освен левичари, никој друг не го ни спомнува позитивно.
Автоматски споено мислење:

А што се десило ако може повеќе детали ? Кој е овој цеово Брајан Томпсон што го јадел ?
Брајан Томпсон, CEO на медицинско осигурување компанија. Кога требаше да оди на конференција во Њу Јорк, Луиџи го чекаше во чикмак и го уби, егзекуција стил. Сега левите го слават како херој.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom