Политички случувања во САД: Генерална дискусија

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .
Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Lol, bulshit!

Во слободна деморкратска Америка, каде што се ретардирани, ќе имаат ретардирани работи. Многу лесно и едноставно.
Чекај сега булшит е или навистина има такви ретардирани закони во неколку држави и треба да потпишеш заклетва дека нема го бојкотираш Израел за да работиш на државно некаде?

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.829
Поени од реакции
2.042
Чекај сега булшит е или навистина има такви ретардирани закони во неколку држави и треба да потпишеш заклетва дека нема го бојкотираш Израел за да работиш на државно некаде?
Како закон, нема, ама за политичка функција ако одиш пред Конгрес, гарант ќе те прашаат да ветиш дека нема да го бојкотираш Израел.

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Како закон, нема, ама за политичка функција ако одиш пред Конгрес, гарант ќе те прашаат да ветиш дека нема да го бојкотираш Израел.
Го изгледа видеото на твитот?
И види што пишува "In most US states there are laws that require you sign an Israel loyalty oath to work as a contractor."
Плус таа статијата што ја пратив со наставничката што ја избркале од школо бидејќи одбила да положи заклетва за лојалност.

И зошто воопшто треба да положи заклетва за лојалност кон Израел за во Конгрес кога е за функција во Америка а не Израел :confused:

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.829
Поени од реакции
2.042
И види што пишува "In most US states there are laws that require you sign an Israel loyalty oath to work as a contractor."
Плус таа статијата што ја пратив со наставничката што ја избркале од школо бидејќи одбила да положи заклетва за лојалност.

И зошто воопшто треба да положи заклетва за лојалност кон Израел за во Конгрес кога е за функција во Америка а не Израел :confused:
Не ми се верува, ама ќе проверам.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.829
Поени од реакции
2.042
Интересно, не е баш така како што вика таа. Се гледа дека има многу мотиви против Израел, и така го навртува разговорот. Иначе следно е извадок од законот. Со линк го има за преглед.

H.R. 3016 would expand the prohibition on boycotts of U.S. allies in the Anti-Boycott Act of 2018. Under that law, U.S. persons are barred from participating in boycotts of U.S. allies if those boycotts are promoted or imposed by foreign countries. Under the bill, that prohibition would be expanded to apply to boycotts of allies that are promoted or imposed by international governmental organizations (IGOs). The bill also would require the Administration to report to the Congress annually on boycotts of U.S. allies by foreign countries and IGOs.

Според мое читање, овој додадок на законот што веќе постои од 2018. Со ова се додава исто и Невладини Организации, покрај странски влади. Не кажува специјално дека се однесува за Израел. Ова оди против првиот амандман.

And mysteriously the words Israel, loyalty and oath are not present in the law. Ако сака таа да го толкува како така, нека биди прецизна и нека напише така.

Не е заклетва за лојалност. Ја избркаа оти бојкотираше Американски сојузник.

H.R. 3016 would impose an intergovernmental and private-sector mandate as defined in the Unfunded Mandates Reform Act (UMRA) by expanding the scope of an existing mandate in the Anti-Boycott Act of 2018. Under the bill, public and private entities in the United States would be prohibited from providing information to IGOs that would further or support certain boycotts

Тука многу се заебаа, мислам можи да го турнат оти има private-sector mandate. Тоа го крши Првиот Амандман.

Затоа што е против сојузник на Америка.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.476
Поени од реакции
27.284
Интересно, не е баш така како што вика таа. Се гледа дека има многу мотиви против Израел, и така го навртува разговорот. Иначе следно е извадок од законот. Со линк го има за преглед.

H.R. 3016 would expand the prohibition on boycotts of U.S. allies in the Anti-Boycott Act of 2018. Under that law, U.S. persons are barred from participating in boycotts of U.S. allies if those boycotts are promoted or imposed by foreign countries. Under the bill, that prohibition would be expanded to apply to boycotts of allies that are promoted or imposed by international governmental organizations (IGOs). The bill also would require the Administration to report to the Congress annually on boycotts of U.S. allies by foreign countries and IGOs.

Според мое читање, овој додадок на законот што веќе постои од 2018. Со ова се додава исто и Невладини Организации, покрај странски влади. Не кажува специјално дека се однесува за Израел. Ова оди против првиот амандман.

And mysteriously the words Israel, loyalty and oath are not present in the law. Ако сака таа да го толкува како така, нека биди прецизна и нека напише така.

H.R. 3016 would impose an intergovernmental and private-sector mandate as defined in the Unfunded Mandates Reform Act (UMRA) by expanding the scope of an existing mandate in the Anti-Boycott Act of 2018. Under the bill, public and private entities in the United States would be prohibited from providing information to IGOs that would further or support certain boycotts

Тука многу се заебаа, мислам можи да го турнат оти има private-sector mandate. Тоа го крши Првиот Амандман.

Ма није могоче..

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319

Види, јас веќе напишав тука
дека се работи за заклетва дека нема да го бојкотираш Израел. Ти ништо ново не откри со ова него само потврди дека постојат такви закони во десетици сојузни држави и веќе имаш случаеви каде што луѓе биле дискриминирани бидејќи не го подржуваат Израел.

Ако не можеш да го бојкотираш Израел тогаш по автоматизам ти даваш заклетва за лојалност. Ти ова што го прикажуваш не е контра-аргумент него вадење на техникалии, ништо друго. Како и да ја вртиш анти-БДС законот го крши првиот амандман

"As of 2024, 37 states have passed bills and executive orders designed to discourage boycotts of Israel

Most anti-BDS laws have taken one of two forms: contract-focused laws requiring government contractors to promise that they are not boycotting Israel; and investment-focused laws, mandating public investment funds to avoid entities boycotting Israel"

И што има врска ако е сојузник на Америка?
Можеш да ја бојкотираш Германија и нема ништо да ти биде.
Пример склучуваш договор со Министерство за Култура твојата компанија да ја реновира фасадата на институцијата. При склучување на договорот даваш согласнот дека нема да го бојкотираш Израел. Ако не се согласиш нема работа.
Автоматски споено мислење:

Куќата ти е уништена од ураган? Ќе добиеш помош од државата ако потпишеш дека нема да го бојкотираш Израел.

Последно уредено:

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.829
Поени од реакции
2.042
дека се работи за заклетва дека нема да го бојкотираш Израел. Ти ништо ново не откри со ова него само потврди дека постојат такви закони во десетици сојузни држави и веќе имаш случаеви каде што луѓе биле дискриминирани бидејќи не го подржуваат Израел.
Дај да ја видам заклетвата тогаш. Во законов седи сојузници, не Израел. Јас немам пес во тркава, не сум ни за, ни против Израел. Оти ако сум против Израел да постои, тогаш сум против Косово да биде Српско. Same claim of ownership.
Ако не можеш да го бојкотираш Израел тогаш по автоматизам ти даваш заклетва за лојалност. Ти ова што го прикажуваш не е контра-аргумент него вадење на техникалии, ништо друго. Како и да ја вртиш анти-БДС законот го крши првиот амандман
Текстот како што е напишан го читам, не му додавам ни придавки ни додавки. Да, анти-БДС (или може да биде анти Германија, анти Англија) го крши Првиот Амандман. Тука се сложуваме.
И што има врска ако е сојузник на Америка?
Можеш да ја бојкотираш Германија и нема ништо да ти биде.
Хаха, дојди пред судија ако бојкотираш Германија, истото ќе ти се деси. Само работата е никој не оди против нив. Сите се рипнати на евреите.
Пример склучуваш договор со Министерство за Култура твојата компанија да ја реновира фасадата на институцијата. При склучување на договорот даваш согласнот дека нема да го бојкотираш Израел. Ако не се согласиш нема работа.
Зошто Америка да ти даде пари ако си против интересите на Америка? Ова е дирек скучување договор со Федералната Влада, тука како што ќе ми ти кажат така ќе играш.
Куќата ти е уништена од ураган? Ќе добиеш помош од државата ако потпишеш дека нема да го бојкотираш Израел.
Каде е документов? Видео и Ванѓел од Жван можи да направи вакво.

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
@YuZe
Каков е тој интерес на Америка каде се крши првиот амаднман кој ја прави Америка тоа што е? Уставот/амандманите се најдоброто нешто во врска со САД и ако ме прашуваш мене треба цел свет да го следи нивниот чекор, а не да се одалечува и да ги следи Русија и Кина во начинот на владеење и живеење. Најлошото е што во самата Америка повеќе не се почитува тоа што е најсвето за нив и ги отфрлаат идеите кои го направиле САД да биде посакувана и ветена земја за стотици милиони луѓе ширум светот.

А за анти-БДС законоите пак ќе ти кажам, тоа што пишува "сојузници" е само техникалија и ништо друго. За овие закони лобираат Израелците, не Французи и Германци а верувам тоа веќе го знаеш. И не се работи за против постоење на Израел него и да бојкотираш израелски компании за било што вклучувајќи и храна тоа значи дека си против Израел и не можеш да работиш на државно.

А оригиналното БДС движење е оформено од Палестинци кои се залагаат за бојкотирање на Израелски продукти и бараат санкции. Така да анти-БДС нема врска со останатите сојузници на САД него само со Израел.

Governor Signs Historic Anti-BDS Law in Illinois

Illinois Becomes First State in America to Divest Public Pension Funds from Foreign Companies that Boycott Israel

CHICAGO - Flanked by bipartisan legislators, Jewish community leaders and the Consul General of Israel to the Midwest, Gov. Bruce Rauner today signed historic legislation making Illinois the first state in America to divest its public pension funds from companies that participate in the Boycott, Sanctions, Divestment (BDS) movement targeting Israel.

The Illinois law is the first state-based measure to take specific concrete action against boycotts of Israel. The legislation, which was modeled after past measures relating to Iran and Sudan, requires state pension systems to terminate direct investment in companies that boycott Israel and issue warnings to fund managers when such companies are held indirectly inside larger portfolios. The statute defines "boycotting Israel" as "engaging in actions that are politically motivated and are intended to penalize, inflict economic harm on, or otherwise limit commercial relations with the State of Israel or companies based in the State of Israel or in territories controlled by the State of Israel."

"We need to stand up to anti-Semitism whenever and wherever we see it," Gov. Rauner said. "This historic legislation is an important first step in the fight against boycotts of Israel and I hope other states move quickly to follow our lead. I want to thank Sen. Silverstein, Rep. Feigenholtz and all the sponsors of this legislation for working with our Administration to take a stand against BDS."

The anti-BDS measure, SB 1761, was initiated by Gov. Rauner and sponsored by Sen. Ira Silverstein (D-Chicago) and Rep. Sara Feigenholtz (D-Chicago). It passed 49-0 in the Senate and 102-0 in the House.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.829
Поени од реакции
2.042
@YuZe
Каков е тој интерес на Америка каде се крши првиот амаднман кој ја прави Америка тоа што е? Уставот/амандманите се најдоброто нешто во врска со САД и ако ме прашуваш мене треба цел свет да го следи нивниот чекор, а не да се одалечува и да ги следи Русија и Кина во начинот на владеење и живеење. Најлошото е што во самата Америка повеќе не се почитува тоа што е најсвето за нив и ги отфрлаат идеите кои го направиле САД да биде посакувана и ветена земја за стотици милиони луѓе ширум светот.
Уставот важи за Американци, не за цел свет. Америка си има свои процеси и вакви не законски одлуки ќе се тргнат за неколку години. Не ме ни чуди овие работи што ги носат во комуњарските опа извинете, Демократските дувла.
А за анти-БДС законоите пак ќе ти кажам, тоа што пишува "сојузници" е само техникалија и ништо друго. За овие закони лобираат Израелците, не Французи и Германци а верувам тоа веќе го знаеш. И не се работи за против постоење на Израел него и да бојкотираш израелски компании за било што вклучувајќи и храна тоа значи дека си против Израел и не можеш да работиш на државно.
Техникалии на зелено пазарче. Овие се закони. Ако пиши сојузници, значи сојузници. Да, Израел е еден од тие сојузници.
А оригиналното БДС движење е оформено од Палестинци кои се залагаат за бојкотирање на Израелски продукти и бараат санкции. Така да анти-БДС нема врска со останатите сојузници на САД него само со Израел.
Ако тие биле Американски граѓани можи, ако не, нема што да се бунат. Американскиот Устав важи за Американци.

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Уставот важи за Американци, не за цел свет. Америка си има свои процеси и вакви не законски одлуки ќе се тргнат за неколку години. Не ме ни чуди овие работи што ги носат во комуњарските опа извинете, Демократските дувла.
Ми ја утна поентата на постот.
Техникалии на зелено пазарче. Овие се закони. Ако пиши сојузници, значи сојузници. Да, Израел е еден од тие сојузници.
Ти пратив линк и текст од Илиноис - првата сојузна држава што вовела анти-БДС закони. Го прочита? Таму за сојузници пишува или само Израел се спомнува во секоја реченица?
Ако тие биле Американски граѓани можи, ако не, нема што да се бунат. Американскиот Устав важи за Американци.
Па за американски граѓани де.
Американци основаат движење за бојкот на Израел (БДС) затоа и законот е анти-БДС. Законот оди против ова движење, нема врска со сојузниците на САД.

Движењето е инспирирано од анти-апартхеид движењето во Холандија од 1970-тите кое се борело за правата на угнетените народи во Јужна Африка.
Бидејќи се угнетени, малтретирани и убивани Палестинците во Израел се јавува исто такво движење во Америка.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.829
Поени од реакции
2.042
Ти пратив линк и текст од Илиноис - првата сојузна држава што вовела анти-БДС закони. Го прочита? Таму за сојузници пишува или само Израел се спомнува во секоја реченица?
Ахам, да, го прочитав. Знаеш што е разликата помеѓу нив? Тој во Илиноис, според мене, е законски. Едниот закон оди против Американски граѓани, другиот е државни агенции.

SB1761 Amends the Illinois Procurement Code. Prohibits a State agency from entering into a contract subject to the Code with a business that boycotts Israel. Amends the General Provisions Article of the Illinois Pension Code. Requires each of the 5 State-funded retirement systems (or the Illinois State Board of Investment where applicable) to make its best efforts to identify all companies that boycott Israel in which it has direct or indirect holdings and, under certain circumstances, to divest itself of holdings in those companies.

Движењето е инспирирано од анти-апартхеид движењето во Холандија од 1970-тите кое се борело за правата на угнетените народи во Јужна Африка. Бидејќи се угнетени, малтретирани и убивани Палестинците во Израел се јавува исто такво движење во Америка.
Ако мислиш дека ова е Апартаид, а не регионална битка помеѓу влијанија на повеќе држави, незнам што да ти кажам.

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Па тој што оди против американски граѓани не е законски но сепак постој и дискриминира државјани на САД. Затоа и ти пратив две приказни од жени кои ја суделе државата и го добиле спорот бидејќи анти-БДС законите го кршат првиот амандман. Но иако беше изгласано во нивна корист тие пак не можеа да се вратат на работните позиции.

А за компании нема пари од државен фонд ако го поддржуваат БДС движењето бидејќи се означени како "странски агенти" ама тие што лапаат пари од лобисти од "сојузници" њама фрка.
Сите овие глупости го уништуваат духот на Америка, поента што ти претходно не ми ја сфати. Undermining the constitution поубаво кажано. Самото постоење на Америка е тесно поврзано со слобода на говор и изразување и тоа се уништува.

Ако мислиш дека ова е Апартаид, а не регионална битка помеѓу влијанија на повеќе држави, незнам што да ти кажам.
Па е и апартхаид и битка ама не е тоа поентата.
Само ти кажав за што се залага БДС движењето, од каде им е инспирацијата и зошто анти-БДС законите немаат врска со сојузниците на САД него имаат само со Израел.

Последно уредено:
Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Освен навреди и лепење етикети ти не знаеш на друг начин да комуницираш имаш некоја ментална фалинка очигледно.

Ајде пробај еднаш бидеш краток и концизен без навреди и скршнување

Што е БДС и што е анти-БДС - објасни ако знаеш.

Јас веќе напишав што е ама ти не читаш па ќе си измислуваш приказни како и по обичај.

Kajgana Shop

На врв Bottom