По се изгледа не сме се разбрале.
Мојот коментар повеќе беше во форма на молба одклолку напад -ако веќе активно следиш УСА внатрешна/надворешна политика би било убаво да ги појасниш вестите кои ги пренесуваш, не секој има време или интерес да следи каубојска политика.
Овде не се слагам.
Го напаѓаш Јое, а тој е еден од ретките кој никако не се мешаше во својата работа и заатоа секој напад врз него е конструкција.
за РФ тешко може да се рече дека некогаш била сфера на влијание на САД, па сега Штрамп нешто да враќа.
Ако добро сум разбрал, да, тој само сака да добие ветување дека РФ нема да се меша или помага на Кина кога овој ќе одлучи да ја нападне (економски, воено неважно) но, тој воз помина, што и да му ветат секогаш на крајот ќе и помогнат на Кина ... од повеќе причини.
Како премалце?
Што е со ЕвроАзија
Што е со БРИКС+
што е со сите други организации за соработка и... во кои токму РФ е иницијатор
...ако е тоа премалце јебига.
Мислам дека територијалните поместувања не се клучната работа кој ја интересира РФ.
Според многумина (па и јас така мислам) и 1м2 украинска територија под контрола на ЕУСА или ОТАН е ПОРАЗ за РФ!
Е како не била под капа на Сад и Западот? Буквално сите отстапки им ги дадоа.
Може биле суверени, ама буквално со слечени гаќи ги пречекуваа Западњаците. Договори за она. За ова. Па дури и Северен Тек 2 можеа да не го кон Европа туку да се фокусираат кон Кина. А Западот нека си се снаоѓаше уште тогаш сам. Зошто? Пари и соработка од Кина секако ќе имаа. Епа поради тоа што го говорам. Си сакаа да си бидат со Европа.
И сега квичат, не заебале западњаците. Па еднаш, два пати. Буквално на секој договор им се исраа западњаците.
Премалце.
Што ти конретно имаш видено од Брикс? Конференциите и сликите? Креираа алтернатива на свифт? Се усраа сега и Русија и ко откако почна портокаловиот да им се заканува доколку креираат валута.
Креирале организации. А дејстуваат тие организации?
Или за фотосесии служат?
delumno se slagame... od edna strana tesko e da se preorentiras kon kina koga si evropska drzava so ogromen % od naselenieto vo evropa ama vreme e poseriozno toa da pocnat da go pravat i mislam go pravat sakhail, nakhodka (kozmino) i red drugi proekti na istok ukazvaat na toa, moze kako sto vikas edino da ne e dovolno brzo.
od 90tite do sega projde edna generacija i smeni veke imas. ne mislam deka putin e proizvod na toa, naprotiv mislam deka on apsolutno e sprotivno na se toa, ne e so nisto slicen na elcin osven sto ete bile prijateli. erata koga sakase dobri odnosi so zapad e isto odamna pominata i mislam sfati deka nemoze da koegzistira so anglosaksoncite i nivnite nacini na rakovodenje so svetot. mozebi, mozebi so svabite ama oni se bezglasna bukva momentalno.
ke vidime sto ke bide na kraj
Секако ќе видиме. Појасно ќе се знае до каде е Русија после преговориве.
Премалце го користи Русија, подемот на Кина. И на Индија. Дури после 2022 откако им турија 11000 санкции почнаа да го вртат фокусот, не поради постоење некој план.
Колку и да било тешко. Доколку сериозни се со Брикс, делувањето ќе почнеше уште порано. Ехее 2008 Грузија и самитот на Нато каде што отворено им навестија што го чека. 2014 веќе беше црвен картон. Зошто од 2014 не почнаа да со ги повлекуваат резервите од Европа не ми е јасно. Кои илузии сеуште ги имаа. Па отворено имаш русофобија од Европа. Те сметаат за ништо поразлично од тоа што Хитлер ги сметсше Словените претходно. Сега само се Русите таргетот. Мада и Украинците кои се на запад,сваќаат колку се добродојдени во Германија пример.
Ај да не ја ебам темава.
jas ne gledame euforija vo rusija. euforija gledam na zapad i u drzavi sto pretendiraat da se zapad najveke radi lgbt trans sranjata i ukinuvanje na organizacii koj postoea da se pritiskaat drugi drzavi.
trump ke "proba" da napravi nekakov dogovor ali i da me uspee ke ja namali pomosta, veruvam ke gi tera evropejcite da platat sve a prasanje e dali ovie ke mozat pogotovo ako orban gi blokira i tuka ke nastane glavniot kurshlus.
Има има оптимизам кај дел од јавноста во Русија.