Политички случувања во САД: Генерална дискусија

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.210
Поени од реакции
13.632
mapata na ukraina potocno :icon_mrgr:
Не е само Украина во прашање. Трамп и тимот сакаат да ја вратат во својата сфера на влијание. Русија како воен, економски сојузник им е три пати пополезен него штурциве од Еу.

Само тоа требаше многу порано да го пресметаат. Уште кога Влад им нудеше соработка.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.805
Поени од реакции
25.258
Не е само Украина во прашање. Трамп и тимот сакаат да ја вратат во својата сфера на влијание. Русија како воен, економски сојузник им е три пати пополезен него штурциве од Еу.

Само тоа требаше многу порано да го пресметаат. Уште кога Влад им нудеше соработка.
nema vrakanje, nema ni vreme za toa. plus rusija e svesna deka kina e idninata. ulogata na rusija ke bide dosta bitna, ke bide mostot megu kina i indija i mislam deka ne samo sto ke prosperira u sredina na toa trio nego i poveke ke postigne nego nekakvo vrtrnjr kon zapadot... realno osven kricite na tramp za sankcii i tarifi sto tocno moze zapadot vo ovoj moment da ponudi? nisto ne proizveduvaat, duri i rudite sto gi imaat nemozat da gi iskopaat i refiniraat delumno zosto nemaat rabotna raka sto toa saka da go raboti delumno radi zelena agenda, eu e svedena na cirkus sto ni amerika ni rusija ni kina duri ni indija ne gi recka premnogu...

vo azija momentalno brasil ima podobra reputacija nego eu....

Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.324
Поени од реакции
1.869
Ќутек, *бење и српска музика, имајте предвид дека Трамп уште не ги почнал евроџендерите.Подарокот пари за ЕУ не се само од извоз, а поклон од аладиновата лампа на ФЕД. ЕЦБ неможе да емитира евро без ФЕД. Кога ќе исчезне МВФ, СБ сите тие пари што глобалистите ги раздаваа во целиот свет, за сметка на учество во играта, нема да ги има и особено на запад ќе биде тешко. Еквивалент би можело да се направи со ибериските рудници на сребро, кога се исцрпи среброто целата римска империја почнува да се распаѓа.
Сублимирано дел од старата американска елита во името на Голдман Сакс е на страната на Трамп, ќе го затворат, реформират или преземат ФЕД кое е главен инструмент на глобалистите. Многу работи ќе се разберат од таму кога Маск ќе им направи ревизија, да незборам за парите што се раздават кон ЕУ, какви царини кави бакрачи, 30 000 000 000 000 Евро долг кон ФЕД и експоненцијално треба да се тегне нов кредит за да не банкротират, а тоа веќе не е можно. Останува Банкрот.
Секој ден има убави работи од слободниот свет, како што кажала Вангелија: "Џинот на глинени ноги", ќе му се скршат ногите и ќе падне. ;)

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
7.210
Поени од реакции
13.632
nema vrakanje, nema ni vreme za toa. plus rusija e svesna deka kina e idninata. ulogata na rusija ke bide dosta bitna, ke bide mostot megu kina i indija i mislam deka ne samo sto ke prosperira u sredina na toa trio nego i poveke ke postigne nego nekakvo vrtrnjr kon zapadot... realno osven kricite na tramp za sankcii i tarifi sto tocno moze zapadot vo ovoj moment da ponudi? nisto ne proizveduvaat, duri i rudite sto gi imaat nemozat da gi iskopaat i refiniraat delumno zosto nemaat rabotna raka sto toa saka da go raboti delumno radi zelena agenda, eu e svedena na cirkus sto ni amerika ni rusija ni kina duri ni indija ne gi recka premnogu...

Премалце има направено Русија за да се преоериентира кон Азија. Премалце. И самите се виновни за тоа.

Имено еден кинески аналитичар кога почна СВОво кажа дека е на Русите да одберат во кој правец ќе се движат. Видно дури и после 4 години. А и повеќе, сеуште мислат дека некој од Западот им мисли соработка. Истиот запад кој доволно пати има војувано против Русија и слични индиции покажува сега.

Нека ми е со помин на цела таа фела Путин и ко. доколку ја пуштат низ вода сета таа платформа која ја градеа.

Поради сето ова мислам дури и Кинезите се доста претпазливи во соработката со ова раководство на Русија.

Да не заборавиме. Во Москва работеше цел оперативен центар на Циа во 90тите кои им го испишаа уставот, одбираа кои Евреи ќе го лапнат индустриските гиганти и ќе се за имаваат со проватизацијата, и кој ќе владее. Елцин беше советувам од сомнителни лица. Путин е производ од тие не многу јасни времиња.

Ќе покаже времето. Доколку се согласат на примирје без целосна контрола на Херсон, Донбас, Запарожје. Луганск мислам го ослободија целосно. Пиши продадено.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.347
Поени од реакции
43.139
Кина не зема страна во војнава. Русија не и должи премногу. И го отстапи целиот пазар и Кина од тоа многу профитираше. За Русија да ја добие војнава според мене Кина требаше да направи повеќе. Да прати оружје. Но, тоа не го видовме. Сега и ако Русија гледа некои перспективи не ја кривам.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.581
Поени од реакции
5.305
Темата е за политички случувања во САД. Не сум член на партија, иако новава Републиканска партија е доста добра за членство.

А за Тулси, позицијата што ја зема е шеф на 18 агенции, дел од кои се CIA, NSA, DIA, INR, DEA итн. За Македонија конкретно, може да излезе кој ги прислушувал политичарите 2008ма-2015та, да видиме кој ни се мешаше во влада, кој ни направи пуч.
По се изгледа не сме се разбрале.
Мојот коментар повеќе беше во форма на молба одклолку напад -ако веќе активно следиш УСА внатрешна/надворешна политика би било убаво да ги појасниш вестите кои ги пренесуваш, не секој има време или интерес да следи каубојска политика.

За разлика од Бајден каде што спиеше оркестарот 4 години, сега оди турбо, па раштимаци се дешаваат и корегираат. Не е битно што ќе кажат другите, има 1 диригент, Трамп, како што тој ќе рече така ќе биде.
Овде не се слагам.
Го напаѓаш Јое, а тој е еден од ретките кој никако не се мешаше во својата работа и заатоа секој напад врз него е конструкција.

за РФ тешко може да се рече дека некогаш била сфера на влијание на САД, па сега Штрамп нешто да враќа.
Ако добро сум разбрал, да, тој само сака да добие ветување дека РФ нема да се меша или помага на Кина кога овој ќе одлучи да ја нападне (економски, воено неважно) но, тој воз помина, што и да му ветат секогаш на крајот ќе и помогнат на Кина ... од повеќе причини.

Премалце има направено Русија за да се преоериентира кон Азија. Премалце.
Како премалце?
Што е со ЕвроАзија
Што е со БРИКС+
што е со сите други организации за соработка и... во кои токму РФ е иницијатор
...ако е тоа премалце јебига.

Ќе покаже времето. Доколку се согласат на примирје без целосна контрола на Херсон, Донбас, Запарожје. Луганск мислам го ослободија целосно. Пиши продадено.
Мислам дека територијалните поместувања не се клучната работа кој ја интересира РФ.
Според многумина (па и јас така мислам) и 1м2 украинска територија под контрола на ЕУСА или ОТАН е ПОРАЗ за РФ!

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.805
Поени од реакции
25.258
Премалце има направено Русија за да се преоериентира кон Азија. Премалце. И самите се виновни за тоа.

Имено еден кинески аналитичар кога почна СВОво кажа дека е на Русите да одберат во кој правец ќе се движат. Видно дури и после 4 години. А и повеќе, сеуште мислат дека некој од Западот им мисли соработка. Истиот запад кој доволно пати има војувано против Русија и слични индиции покажува сега.

Нека ми е со помин на цела таа фела Путин и ко. доколку ја пуштат низ вода сета таа платформа која ја градеа.

Поради сето ова мислам дури и Кинезите се доста претпазливи во соработката со ова раководство на Русија.

Да не заборавиме. Во Москва работеше цел оперативен центар на Циа во 90тите кои им го испишаа уставот, одбираа кои Евреи ќе го лапнат индустриските гиганти и ќе се за имаваат со проватизацијата, и кој ќе владее. Елцин беше советувам од сомнителни лица. Путин е производ од тие не многу јасни времиња.

delumno se slagame... od edna strana tesko e da se preorentiras kon kina koga si evropska drzava so ogromen % od naselenieto vo evropa ama vreme e poseriozno toa da pocnat da go pravat i mislam go pravat sakhail, nakhodka (kozmino) i red drugi proekti na istok ukazvaat na toa, moze kako sto vikas edino da ne e dovolno brzo.

od 90tite do sega projde edna generacija i smeni veke imas. ne mislam deka putin e proizvod na toa, naprotiv mislam deka on apsolutno e sprotivno na se toa, ne e so nisto slicen na elcin osven sto ete bile prijateli. erata koga sakase dobri odnosi so zapad e isto odamna pominata i mislam sfati deka nemoze da koegzistira so anglosaksoncite i nivnite nacini na rakovodenje so svetot. mozebi, mozebi so svabite ama oni se bezglasna bukva momentalno.

ke vidime sto ke bide na kraj

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.550
Поени од реакции
35.338

Meне па не ми е јасна целата оваа еуфорија што се дешава. Не е дека Трамп и САД официјално ги прифатија условите на Русија (топтан со демилитаризација).

Освен тоа, ништо се нема сменето од факторите кои ја направија сегашната ситуација (војната, оваа и другите војни). Истата елита во САД ги влече конците, истите интереси ги имаат... Единствено што сега е различно е тоа што сега САД и вазалите се блиску до состојба каде материјално секако нема да можат да продолжат да војуваат против Русија во Украина. Сите овие приказни, и условите кои претставници на САД ги кажуваат (РФ да се откажат од сојузништво со Иран, Кореја, Кина, итн, за „украинскиот договор“... Сето тоа е само како давање јаже на Русите во надеж дека сами ќе се обесат.

И ретадирано е да се мисли дека надлежните во РФ не го разбираат сето тоа.
Тоа што молчат, е од други причини.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.805
Поени од реакции
25.258
Meне па не ми е јасна целата оваа еуфорија што се дешава. Не е дека Трамп и САД официјално ги прифатија условите на Русија (топтан со демилитаризација).

Освен тоа, ништо се нема сменето од факторите кои ја направија сегашната ситуација (војната, оваа и другите војни). Истата елита во САД ги влече конците, истите интереси ги имаат... Единствено што сега е различно е тоа што сега САД и вазалите се блиску до состојба каде материјално секако нема да можат да продолжат да војуваат против Русија во Украина. Сите овие приказни, и условите кои претставници на САД ги кажуваат (РФ да се откажат од сојузништво со Иран, Кореја, Кина, итн, за „украинскиот договор“... Сето тоа е само како давање јаже на Русите во надеж дека сами ќе се обесат.

И ретадирано е да се мисли дека надлежните во РФ не го разбираат сето тоа.
Тоа што молчат, е од други причини.
jas ne gledame euforija vo rusija. euforija gledam na zapad i u drzavi sto pretendiraat da se zapad najveke radi lgbt trans sranjata i ukinuvanje na organizacii koj postoea da se pritiskaat drugi drzavi.

trump ke "proba" da napravi nekakov dogovor ali i da me uspee ke ja namali pomosta, veruvam ke gi tera evropejcite da platat sve a prasanje e dali ovie ke mozat pogotovo ako orban gi blokira i tuka ke nastane glavniot kurshlus.

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
7.210
Поени од реакции
13.632
По се изгледа не сме се разбрале.
Мојот коментар повеќе беше во форма на молба одклолку напад -ако веќе активно следиш УСА внатрешна/надворешна политика би било убаво да ги појасниш вестите кои ги пренесуваш, не секој има време или интерес да следи каубојска политика.

Овде не се слагам.
Го напаѓаш Јое, а тој е еден од ретките кој никако не се мешаше во својата работа и заатоа секој напад врз него е конструкција.

за РФ тешко може да се рече дека некогаш била сфера на влијание на САД, па сега Штрамп нешто да враќа.
Ако добро сум разбрал, да, тој само сака да добие ветување дека РФ нема да се меша или помага на Кина кога овој ќе одлучи да ја нападне (економски, воено неважно) но, тој воз помина, што и да му ветат секогаш на крајот ќе и помогнат на Кина ... од повеќе причини.

Како премалце?
Што е со ЕвроАзија
Што е со БРИКС+
што е со сите други организации за соработка и... во кои токму РФ е иницијатор
...ако е тоа премалце јебига.

Мислам дека територијалните поместувања не се клучната работа кој ја интересира РФ.
Според многумина (па и јас така мислам) и 1м2 украинска територија под контрола на ЕУСА или ОТАН е ПОРАЗ за РФ!
Е како не била под капа на Сад и Западот? Буквално сите отстапки им ги дадоа.
Може биле суверени, ама буквално со слечени гаќи ги пречекуваа Западњаците. Договори за она. За ова. Па дури и Северен Тек 2 можеа да не го кон Европа туку да се фокусираат кон Кина. А Западот нека си се снаоѓаше уште тогаш сам. Зошто? Пари и соработка од Кина секако ќе имаа. Епа поради тоа што го говорам. Си сакаа да си бидат со Европа.
И сега квичат, не заебале западњаците. Па еднаш, два пати. Буквално на секој договор им се исраа западњаците.

Премалце.
Што ти конретно имаш видено од Брикс? Конференциите и сликите? Креираа алтернатива на свифт? Се усраа сега и Русија и ко откако почна портокаловиот да им се заканува доколку креираат валута.

Креирале организации. А дејстуваат тие организации?
Или за фотосесии служат?

delumno se slagame... od edna strana tesko e da se preorentiras kon kina koga si evropska drzava so ogromen % od naselenieto vo evropa ama vreme e poseriozno toa da pocnat da go pravat i mislam go pravat sakhail, nakhodka (kozmino) i red drugi proekti na istok ukazvaat na toa, moze kako sto vikas edino da ne e dovolno brzo.

od 90tite do sega projde edna generacija i smeni veke imas. ne mislam deka putin e proizvod na toa, naprotiv mislam deka on apsolutno e sprotivno na se toa, ne e so nisto slicen na elcin osven sto ete bile prijateli. erata koga sakase dobri odnosi so zapad e isto odamna pominata i mislam sfati deka nemoze da koegzistira so anglosaksoncite i nivnite nacini na rakovodenje so svetot. mozebi, mozebi so svabite ama oni se bezglasna bukva momentalno.

ke vidime sto ke bide na kraj
Секако ќе видиме. Појасно ќе се знае до каде е Русија после преговориве.
Премалце го користи Русија, подемот на Кина. И на Индија. Дури после 2022 откако им турија 11000 санкции почнаа да го вртат фокусот, не поради постоење некој план.

Колку и да било тешко. Доколку сериозни се со Брикс, делувањето ќе почнеше уште порано. Ехее 2008 Грузија и самитот на Нато каде што отворено им навестија што го чека. 2014 веќе беше црвен картон. Зошто од 2014 не почнаа да со ги повлекуваат резервите од Европа не ми е јасно. Кои илузии сеуште ги имаа. Па отворено имаш русофобија од Европа. Те сметаат за ништо поразлично од тоа што Хитлер ги сметсше Словените претходно. Сега само се Русите таргетот. Мада и Украинците кои се на запад,сваќаат колку се добродојдени во Германија пример.

Ај да не ја ебам темава.

jas ne gledame euforija vo rusija. euforija gledam na zapad i u drzavi sto pretendiraat da se zapad najveke radi lgbt trans sranjata i ukinuvanje na organizacii koj postoea da se pritiskaat drugi drzavi.

trump ke "proba" da napravi nekakov dogovor ali i da me uspee ke ja namali pomosta, veruvam ke gi tera evropejcite da platat sve a prasanje e dali ovie ke mozat pogotovo ako orban gi blokira i tuka ke nastane glavniot kurshlus.
Има има оптимизам кај дел од јавноста во Русија.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.347
Поени од реакции
43.139
Може биле суверени, ама буквално со слечени гаќи ги пречекуваа Западњаците. Договори за она. За ова. Па дури и Северен Тек 2 можеа да не го кон Европа туку да се фокусираат кон Кина. А Западот нека си се снаоѓаше уште тогаш сам. Зошто? Пари и соработка од Кина секако ќе имаа. Епа поради тоа што го говорам. Си сакаа да си бидат со Европа.
И сега квичат, не заебале западњаците. Па еднаш, два пати. Буквално на секој договор им се исраа западњаците.

Премалце.
Што ти конретно имаш видено од Брикс? Конференциите и сликите? Креираа алтернатива на свифт? Се усраа сега и Русија и ко откако почна портокаловиот да им се заканува доколку креираат валута.

Или за фотосесии служат?

Премалце го користи Русија, подемот на Кина. И на Индија. Дури после 2022 откако им турија 11000 санкции почнаа да го вртат фокусот, не поради постоење некој план.

Колку и да било тешко. Доколку сериозни се со Брикс, делувањето ќе почнеше уште порано. Ехее 2008 Грузија и самитот на Нато каде што отворено им навестија што го чека. 2014 веќе беше црвен картон. Зошто од 2014 не почнаа да со ги повлекуваат резервите од Европа не ми е јасно. Кои илузии сеуште ги имаа. Па отворено имаш русофобија од Европа. Те сметаат за ништо поразлично од тоа што Хитлер ги сметсше Словените претходно. Сега само се Русите таргетот. Мада и Украинците кои се на запад,сваќаат колку се добродојдени во Германија пример.

Ај да не ја ебам темава.

Нема да биде нешто од брикс пошто очигледно е дека членките сакаат на повеќе столови да седат. Оние што тоа не го прават како афричките земји не се уопште битни. Индија, Кина, па и Русија сите сакаат да профитираат. Така да мислам дека ќе останат на конференциите и сликањето уште долго.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.581
Поени од реакции
5.305

Премалце.

Или за фотосесии служат?
Тоа што давале и се повлекувале не значи дека биле интересна сфера на САД.
Не можеби, туку и денес РФ е една од малкуте суверени држави во светот (услов бр.1 за сувереност е да поседуваш јадрено оружје).
Тоа што РФ сакала да комуницира/соработува со ЕУропска се должи на тоа што тие себе си од секогаш се сметале за Европа-европска земја и култура. Како и кај повеќето Словенски народи и кај нив е раширен вирусот опиеност од западната култура декаденција, шо да се прави од природата не може да се бега.
Западот е во надолна линија, како ќе заврши ќе видиме, моментната смена во Фашингтон ништо не значи ако по Штрумпф дојде некој нов Клинтон-Обама-Бајден а шансите за такво што се реални, а и овој Штрумпф не знаеме како ќе заврши сакал Канада, Гренланд Панама кој знае што може утре да му се сони со вакви недоделкани типови секогаш е “интересно“.

Поентата беше дека преку БРИКС и другите организации РФ се обидуваше да направи каков таков фронт против западниве хиени, а беше одговор на твоето дека нема ништо направено.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.805
Поени од реакции
25.258

Премалце.

Или за фотосесии служат?

Ај да не ја ебам темава.

problemot e sto samite rusi se evropejci i sakaat i imaat pogolema sorabotka so evropa nego so azija. toa ne mozes so sila ili preku nok da go smenis, edino vaka ili so dekret, duri i nasoki da se dadea predhodno pak narod porado bi spageti nego nudli.... vidi gi pristanistata za gas i nafta kade se... vidi ja cela trgovija predhodno. sega se toa e zameneto i ako im se ukaze prilika povtorno da trguvaat ke idat mnogu napred posto ne veruvam deka veke nekogas ke ja napustat i azija. gledam dosta dogovori, ruski investicii i proizvodi vo regionot i obratno...

optimizam ima zosto so ovie moze i da dogovoris nesto, so drugite bese ko zborenje so mrtovec, ni znaes so kogo pregovaras nitu znaes dali e senilen da zapamti sto ste dogovorile. mislam deka bar vo rakovodstvoto na rusija nema nekoj preteran optimizam ali ete postoi prilika za dijalog zatoa ne se ni zamaraat so eu i ukraina, ne bitni se.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.581
Поени од реакции
5.305
Нема да биде нешто од брикс пошто очигледно е дека членките сакаат на повеќе столови да седат. Оние што тоа не го прават како афричките земји не се уопште битни. Индија, Кина, па и Русија сите сакаат да профитираат. Така да мислам дека ќе останат на конференциите и сликањето уште долго.
Ронче ти на првата потешкотија се откажуваш :pos:
Е па не оди се како што сакаш, особено кога против себе го имаш целиот запад кој веќе неколу векови доминира во светот.
Но да не давиме ова е тема за САД-истите, оди на темата за БРИКС+ таму имаше мислам “кано“ објасни што се придобивките од последниот самит во Казањ, тоа што јас ти и други очекувавме дека преку ноќ ќе гледаме дедоларизација не е нивни ами наш проблем.

Член од
17 декември 2019
Мислења
2.732
Поени од реакции
4.671
Lol, тек сеа му го гледав у целост обраќањето на Венс у Минхен.

м-а-м-а-т-а
у
п-и-ч-к-а
и-м
ј-а
е-б-а

па они нека продужат да пушат на муџите, слободно
сите до еден
Daj pusti go tuka da go gledame

Kajgana Shop

На врв Bottom