Политички случувања во САД: Генерална дискусија

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
2.029
Поени од реакции
2.366
Подобјасни го изразот „намалување на даноците„.

На крајот од својот прв и неславен мандат, Трампчо навистина ги намали даноците од 38% на 22%.

Што точно намалил...за себе прашувам да ми станат појасни некои рабојќе.
Не беше на крај, беше некаде на почеток на мандат, Декември 2017та. Корпоративниот данок отиде од 35% на 21% а персоналниот данок беше смален на многу од стапките.

Америка има прогресивен данок, на пример до 9,325$ данокот е 10%, од 9,326$ до 37,950$ е 12% (беше 15%, намалено на 12% под Трамп), од 37,951$ до 91,900$ е 22% (беше 25%, намалено на 22% под Трамп). Од прилика, 3% осетив намалување на данок персонално.
Од американската понова историја на пример, јасно е дека намалувањето на даноците не е проста „механика„ и дека разликата во тоа намалување значи пар работи: дека разликата „некој„ ќе мора да ја плати, а тој „некој„ се испостави дека е американската средна класа, која ради превземањето на разликата во оданочувањето на свој грб, веќе е во исчезнување...
Има еден многу интересен концепт наречен Laffer Curve, валиден е за моменталната ситуација.

Член од
12 март 2024
Мислења
296
Поени од реакции
522
Nema USA dakolabira, premnogu se silni, ama poleka se tuši balonot. Kolku šo je mrzime amerika ovde, vo azija, na bliskiot istok, vo južna amerika ke počnat da ja mrzat i vo zap.evropa, kanada, japonija samo neka prodolži klovnov na ovoj načun. So izolacija nikoj ne naprednal. A ti ke platiš na drugo mesto i toa mn poveke. Kako velat srbite ko ne plati na mostu, platiće na čupriji. No zabi možeš i vo makedonija da popraviš. Malku mi e žal za našincive vo amerika šo ke n..bat, no početokot na krajot na usa počna
Ова дека Америка пропаѓа го слушаме 20+ години и никако да биде. Има некоја временска рамка во која е реално ова да се очекува? Еве, 10 години, 15, 50?

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
2.029
Поени од реакции
2.366
А сега има така. За тебе почитување на правото е забрана за слободен говор против одредена група. Почитување на правото е ја сакаме Панама и Гренланд, ако не ни ги дадете мирно, ќе ве испотепаме и ќе си ги земеме.
Да да, ова баш е владеење на право.

Dana White не е во влада. Немој да мешаш public со private.

Никаде не гледам одговор на прашањето што ти го поставив. Пак, кажи кога ќе колабира Америка, чим е на последни трзаи според тебе? Месец, година напиши па ќе има тука запис дали си способен за економска и геополитичка анализа.
Јас прочитав за тарифи, ти кај прочита дека даноците се намалени?
Ако производите станат поскапи, данокот и да се намали, пак ќе му дојде пата пата.
Да имаше видено 1 политички митинг на Трамп ќе знаеше.
Кога ќе го намали данокот, тогаш прати линк.
Нема проблем, ќе те цитирам кога ќе го намали.
Ти најде да збориш за закопување, ти ли, што кажа за Македонија дека била Израел. Тоа значи дека си на страната на гејците и албанците, они тврдат дека сме дојдени на територијава, дека сме вештачка творевина.
Лапаш зионистички пропаганди, тврдиш дека имаш капацитет, а 90% што кажа, све спротивно.
Те закопав како теле, не знаеше дека Римјаните имале Тарифи не само на увоз, и на извоз за одредени продукти. Следен пат не употребувај историски референци ако не ги знаеш.

За Израел, постоело Кралството Израел како држава историски во тој регион. Ајде кажи ми кога Палестина постоела како држава единка? Во која година била формирана, врста на власт итн?
Ова дека Америка пропаѓа го слушаме 20+ години и никако да биде. Има некоја временска рамка во која е реално ова да се очекува? Еве, 10 години, 15, 50?
Го прашав бафтиров, ама ќути како ќосе.

Член од
30 јануари 2014
Мислења
918
Поени од реакции
602
Jas bi sakal Da pripadne za dva meseci, tolku ne ja sakam. Site znaeme deka ne e realno. Ama barem da ne napreduva poveke, da stagnira, da se izolira, da stanuva se pimalku važna. Zatoa navivam portokaloviov da uspee vo se što planira da napravi. Ne rekov deka amerika propaga od pred 20 godini, nejziniot pad počnuva sega. kolku ke i treba? Ke vidime

Член од
30 октомври 2022
Мислења
686
Поени од реакции
1.810
Jas bi sakal Da pripadne za dva meseci, tolku ne ja sakam. Site znaeme deka ne e realno. Ama barem da ne napreduva poveke, da stagnira, da se izolira, da stanuva se pimalku važna. Zatoa navivam portokaloviov da uspee vo se što planira da napravi. Ne rekov deka amerika propaga od pred 20 godini, nejziniot pad počnuva sega. kolku ke i treba? Ke vidime
Шом Америка не пропадна со Џо Продуваниот, нема зима за Америка.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.110
Поени од реакции
13.436
Да пропаднела Америка. Е што нема да прочиташ :rolleyes:

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.422
Поени од реакции
7.800
Никаде не гледам одговор на прашањето што ти го поставив. Пак, кажи кога ќе колабира Америка,
Во дискусија со тебе претходно ти имам напишано кога Кина ќе го превземе престолот.
Така се исмејуваа и тие во СФРЈ и СССР кога им беше укажано дека ќе се распаднат самите од себе.

За Израел, постоело Кралството Израел како држава историски во тој регион.
На 80% тие што сега се во Израел гените не им одговараат со другите народи од тие простори. ХаБиби ти е од Полска.
Самите Евреи што живееле по Арапските држави, кога се создавал Израел кажувале дека се различни од Ашкензите и не се согласуваат со нивните злодела. Ама по твојава логика, вас белите во САД треба да живеете ко Палестинците, оти Индијанците нели се староседелците. А и Србите, Бугарите, Албанија по твојава логика имаат право нас да не претопат.

Тоа е, штом идеш/гледаш политички митинзи јасно е дека ретардирани работи ќе пишуваш, оти мораш да браниш политичка партија, близнак на членот Шекспир. Штом Трамп вели мора Гренланд, мора, ама тоа не било исто ко претходните што правеле. Ма цар си нема што.

Поголем папа од папата се направи, кутар ти.

прашав бафтиров, ама ќути како ќосе.
Со следбеници на партии, можеш само да оглупавиш во дискусија. Ти си близнак со членот Шекспир што го снема.
Кога Трамп ќе ги намали даноците пиши и кажи колку повеќе пари му остануваат на просечниот јенки.

Исто вака се смееле нашите родители, кога на тв некој американец изјавил, сфрј ќе се распадне за 4-5 години и така биднало. Исто и во СССР се газеле од смеење, па ни нив ги нема. Јбг има нешто друже судија.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.150
Поени од реакции
5.363
САД не да не можат, туку не смеат да пропаднат, оти печатницата за „зелени„ е нивна и можат да ги наштанцаат („зелените„) колку што им е „потребно„...како што се случуваше во времето од Хусеин (Обама).

Постои и видео-запис на „ЈТ„ каде еден лик ја посочува основната причина за непропаѓањето од САД-а тоа е ФЕД и нивната печатница за банкноти.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
2.029
Поени од реакции
2.366
Во дискусија со тебе претходно ти имам напишано кога Кина ќе го превземе престолот.
Така се исмејуваа и тие во СФРЈ и СССР кога им беше укажано дека ќе се распаднат самите од себе.
Способен си да одговориш на прашањето или не си? По 3ти пат, кажи кога ќе колабира Америка, чим е на последни трзаи според тебе? Месец, година напиши па ќе има тука запис дали си способен за економска и геополитичка анализа.
На 80% тие што сега се во Израел гените не им одговараат со другите народи од тие простори. ХаБиби ти е од Полска.
Самите Евреи што живееле по Арапските држави, кога се создавал Израел кажувале дека се различни од Ашкензите и не се согласуваат со нивните злодела. Ама по твојава логика, вас белите во САД треба да живеете ко Палестинците, оти Индијанците нели се староседелците. А и Србите, Бугарите, Албанија по твојава логика имаат право нас да не претопат.

Тоа е, штом идеш/гледаш политички митинзи јасно е дека ретардирани работи ќе пишуваш, оти мораш да браниш политичка партија, близнак на членот Шекспир. Штом Трамп вели мора Гренланд, мора, ама тоа не било исто ко претходните што правеле. Ма цар си нема што.

Поголем папа од папата се направи, кутар ти.

За кои генови расправаш бе шутрак, ти не си отворил историја. Тие што од Римско време биле протерувани очекуваш да имаат исти гени со тие што биле доселени од арапите на тие простори? Ако, верувај пропаганда на Муслиманите за Израел, до 1912та под кој бевме бе мајмун, под евреите или муслиманите? Пак зионизмот ви е крив, дури муслиманите ти ја кројат јамката.
Со следбеници на партии, можеш само да оглупавиш во дискусија. Ти си близнак со членот Шекспир што го снема.
Кога Трамп ќе ги намали даноците пиши и кажи колку повеќе пари му остануваат на просечниот јенки.
Јас со тоа шеки педерско педофилско копиле немам 1 нешто слично.
Автоматски споено мислење:

Најдобрата анализа што ја видов за инцидентот:

Хеликоптерот беше виновен, и се верува дека е грешна идентификација на авионот.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.351
Поени од реакции
84.560
Сега ќе почнела да пропаѓа, кога почнаа да ги укинуваат иделошките заглупувања и ретардации на најмоќната држава у свет, кои ја претворија у најглупата земја што служи за потсмев на сите? Баш сега кога го прекинаа ланецот на ментална ретардација у јавниот наратив и општествените односи?
Сериозно, на која планета беше ти до избориве?

Прекинаа парите од невладина? Тоа ли е?

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.422
Поени од реакции
7.800
За кои генови расправаш бе шутрак, ти не си отворил историја. Тие што од Римско време биле протерувани очекуваш да имаат исти гени со тие што биле доселени од арапите на тие простори? Ако, верувај пропаганда на Муслиманите за Израел, до 1912та под кој бевме бе мајмун, под евреите или муслиманите? Пак зионизмот ви е крив, дури муслиманите ти ја кројат јамката.
Па ти се повика на кралството Израел демек поради тоа Израел има право што сака да прави со тие што таму живеат со векови. Гените си се гени, без разлика колку време поминало и каде си бил "избркан".
Јас дадов изјави од Евреи дека се против зионистите, дека се против ашкензите и нивните злосторства, ти тоа го спакува како пропаганда на муслиманите. Ти споделувам од белата куќа како се моча на правото на слободен говор, твој одговор, Бајден тоа исто правеа. За Гренланд ми праќаш статија, каде 3 пати кажуваат на САД им треба од економски причини и дека нема потреба од целосно превземање, бидејќи и така со децении таму прават што сакаат и поставуваат што им текне, ама тебе твоето оправдување даноци.

Муслиманите, оние по влечки, козоебачи, без никаква напредна воена технологија, без никаква моќ и влијание во светот, викаш се моќниците а!!!
Можно е, штом успеа да одземат 3 авиони, а да срушат 4 згради, притоа да нема остатоци од авиони, сигурно се најмоќните магионичари.

Јас со тоа шеки педерско педофилско копиле немам 1 нешто слично.
Имаш многу, иста матрица користиш, а што е уште полошо се криеш, глумиш демек си за владеење на правото, додека он отворено си кажуваше, ни се може. Полошо од педери сте вие скриените буљаши. Со нив барем знаеш на што си, вие буљашки настапувате.

Затоа и листата на другарчиња со Епстајн, Трамп нема да ја направи јавно достапна, буљаши сте.

Член од
16 ноември 2020
Мислења
876
Поени од реакции
2.040
Да одговорам на глупите коментари како ќе пропаднела Америка:
Америка е подобра отсекогаш со новата администрациjа! Енос ќе се видат резултатите кога целосно jа изметат либтардската багра.

Kajgana Shop

На врв Bottom