Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

ЗА КОЈА ПАРТИЈА ЌЕ ГЛАСАТЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ 2024?

  • 1. Коалиција за европска иднина (СДСМ, ЛДП, НСДП, ВМРО-НП, ПДТ, ДСВМ, СРМ, СДА...)

  • 2. Коалиција „Твоја Македонија“ (ВМРО-ДПМНЕ, СПМ, ОМ, МКонцепт, Достоинство, ТМРО, ДС, ПОДЕМ, СДУ..)

  • 3. Коалиција „Храбро за Македонија“ (ГРОМ, ИНТЕГРА, ПЦЕР)

  • 4. Коалиција „Европски фронт“ (ДУИ, АА на Села, ЕДП, НД, ДПТ, Унија на Ромите, БДС)

  • 5. ПП Левица

  • 6. Коалиција „Вреди“ / „Vlen“ (БЕСА, Алтернатива, Демократско движење, АА на Таравари...),

  • 7. Движење ЗНАМ - За наша Македонија

  • 8. Единствена Македонија

  • 9. ПП Нова Алтернатива

  • 10. ПП Аваја

  • 11. Европско граѓанско движење (Група избирачи Џула Челику)

  • 12. Македонска Ера трета / Македонски независни листи - суверенисти

  • 13. Твоја партија

  • 14. Родина Македонија

  • 15. ПП Десна

  • 16. ПП Демократи

  • 17. Работничка партија

  • Не знам / неопределен / зависи од предизборните кампањи

  • Нема да гласам


Резултатите може да се погледнат само после гласање.

enzo8

ファックユー
Член од
1 октомври 2023
Мислења
326
Поени од реакции
1.008
Флеш, што ти е бе со хехенцата? Никој не рече дека таков ќе биде парламентот, анализата е направена според вчерашните резултати за што изгубив повеќе од 3 саати да ги пресметам, општина по општина. Ако сметаш дека можеш подобро да пресметаш од тоа, бујрум!
Не е он Флеш, Мац)) е. Немој така сега да го нервираш, 100 пати рече дека е Мац)).:icon_lol:
 
Член од
19 февруари 2023
Мислења
1.404
Поени од реакции
3.265
Jas sum siguren deka Micko niv ke im ponudi prvo, ke ostane samo da se dogovorat, cesto citam del od albanskive meidumi i gi citam komentarive, i spored komentarite, ovie sto se clenovi ili simpatizeri na VREDI jako im se nakrvaeni na Ahmeti i kompanija, taka da mislam ponudata ke ja lapnat bez pogolemi teskotii, ako ne ja imaat i lapnato, samo sto ne e javno kazano.
Ќе видиме, но доверба во Албанци никогаш, тие од влен се уште по забегани од дуи :pos:убер дарданци
 
Член од
4 октомври 2010
Мислења
7.786
Поени од реакции
13.473
А за изборите, ако продолжат вака од Левица, Максо ќе освои повеќе гласови од Ванковска, а ништо чудно и некој пратеник повеќе.

Од локалните избори, речиси се засраа, направија милион грешки, многу лошо водена партија.

Можеа да отидат преку седум пратеници, сега и пет им се несигурни.

Да се правиме малку паметни, ова е од почеток на март.

Многу е поголема штетата што засраа и ја уништија таа шанса за една посилна национална опција. Сега и со повторно силно ДПМНЕ, ќе боде потешкп тој простор повторно да се освојува.

А таква политичка сила е потребна, токму затоа што ДПМНЕ ќе биде на власт, сигурно ќе забегуваат, па и на национално прашање, а таква партија ќе им вршеше постојано притисок и ќе им беше закана.
 
Член од
18 јули 2009
Мислења
6.243
Поени од реакции
4.251
Максим Димитриевски направи најдобра животна одлука кога излезе од Сдсм , виде дека ке се распаднат се повлече и си направи партија ..

Ова е добро и за македонските гласачи , бидејки има многу разочарани од Сдс и Вмро и сакаат трета опција а тоа е максо , ако не беше максо од тие 80.000 сигурно 50.000 ке останеа дома .

На 8 мај битно е секој Македонец да искочи и да гласа или за вмро или максо , верувам дека вмро ке извади 400.000 гласа на 8 мај а максим може да дојде и до 90.000 .

Тоа значи Вмро 53-54 пратеника и максо ке има 8-10 пратеника и да можат да направат 61 без да бидат уцевани од албанскиве страни , мицко ке го земе Таравари колку да има албанска партија а Ахмети иде во историја .

Значи повторувам секој Македонец да искочи и да гласа за мицко и максо , сдс се готови секако распад состем...
 
Член од
19 февруари 2023
Мислења
1.404
Поени од реакции
3.265
Ние како Македонци до следните избори треба да разбереме дека е глупост да се има повеќе од две партии.
 

LepiDzoni

Profesionalen ulichen cigan
Член од
25 јули 2014
Мислења
1.342
Поени од реакции
3.382

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.405
Поени од реакции
22.715
Za zal se se sveduva na toa deka na parlamentarnite izbori treba Makedonceto da bira megju SDS i VMRO, edno od dvete pomali zla (shto na site ni e jasno kako den). Glas za bilo koja druga politicka partija odi vo korist na "evropskata makedonija" shto ja gledavme do sega.
fino sto konecno ja gledas realnosta. se nadevam deka ke glasas za realni promeni a ne za abstraktno sranje ponudeno od makso ili dime
 
Член од
19 февруари 2023
Мислења
1.404
Поени од реакции
3.265
Стевче да не ќе разговара со Мицко да ги даде тие 5000 гласа на Дпне? :pos:
 
Член од
1 јули 2012
Мислења
2.296
Поени од реакции
6.649
Идеално решение, што сум свесен дека нема да се деси, јер македонецот попрво би си ги извадил очите меѓу себе, него ли да се соедини, би било ВМРО некои 44-45 пратеника, Максим некои 8-10, Левица некои 8-10, да формираат влада, па после и Таравари нека го земат ако сакаат, аовие по резултативе, во таква ситуација би прифатиле, јер ДУИ ги шие и едина шанса да го победат на некои наредни избори ќе им биде од позиција на власт. Така ВМРО нема да може да се курчи и да прави што сака зошто ќе мора да носи одлуки во согласност со Максим и Левица, а шипците не би имале моќ за уценување. Пусти соништа, неостварливи за македонецот.
 

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
3.631
Поени од реакции
8.519
Мене ме интересира ако Левица остане на 40-45к гласови, споредено со 36те на предходни избори, дали некој од нивните симпатизери на форумов ќе сфати дека причината им е нивната ретардираност, а не народот.
Причината е структура, немаат структура. Максим на пример за да извади толку гласови најспособниот дел од СДС е вклучен у кампањава...дали БЦ е крив за ова не знам, логички е тоа затоа што голем дел од партиското членство фактички го предаде СДС.
 
Член од
22 февруари 2024
Мислења
435
Поени од реакции
1.545
Патриоти, да не отварате тендер за споменици?
Дали има простор да се направи за Бојан Тринаесет ? Мислам машки се избори до крај ,покрај храброста да признае вина, сам го утепа Сдс пред изборен молк .


FB_IMG_1714004223060.jpg
 
Член од
14 ноември 2013
Мислења
6.407
Поени од реакции
20.171
Еве го менталитетот на комуњарите.
Прегледај го приврзокот 414341
Математикава само во штаб на СДС поминува. Максим доби многу капитал со резултатот и со тоа има многу за размислување, како прво колку од неговите гласови директно ги контролира а колку се револт исл гласови. Доколку повика да се гласа за Х или У ризикува на парламентарни избори да му се случи фијаско, побезбедно би му било да биде неутрален по тоа прашање доколку сака да повтори слични резултати каде што ќе има значајна пречка во тоа што тој нема да биде центар на неговата партија туку некои анонимуси кои никој не ги знае. Смешно но неретко се случува рандом гласач да отиде да гласа за Х но на ливчето го нема него па заокружува друг, незнаејќи дека Х е кандидат во друга изборна единица.

Второ Левица освоија над 40000 гласа а не над 30000 - мала замерка, додека поголемата замерка би била дека се непозната во моментов, едно е Ванковска а друго се Апасиев, Крмов итн кои се веќе познати на просечниот Мкаедонец и оттука мислам дека ќе имаат минимум 50к гласа на парламентарни така да не би ги отпишувал се уште иако резултативе им се реално лоши.

Мене ме интересира ако Левица остане на 40-45к гласови, споредено со 36те на предходни избори, дали некој од нивните симпатизери на форумов ќе сфати дека причината им е нивната ретардираност, а не народот.
По мене направија големи грешки со тоа што фураа идеологија а тоа на народот не му е воопшто важно. Поклонувањето на Хоџа, спамувањето за Палестина, однесувањето инфантилно за некои работи им беа многу лоши потези, имам чувство дека кај обичниот народ остава впечаток дека се несериозни.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom