Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
15 јуни 2013
Мислења
1.782
Поени од реакции
2.763
Не ми е жал ни за држава ни за народ веќе. Единствено ме боли што никој нема да плати за дереџево до кое што сме дојдени.

Борат

Сагдиев
Член од
22 јули 2019
Мислења
1.231
Поени од реакции
666
Не ми е жал ни за држава ни за народ веќе. Единствено ме боли што никој нема да плати за дереџево до кое што сме дојдени.
Нема не ти е жал. Ќе плачиш и ќе дудлаш ЕУ пениси.

Член од
30 декември 2021
Мислења
175
Поени од реакции
225
Curka, vo Skopje vikan Tace, dodeka bese vo Telekom, VIP, ne go interesirase politika tuku pari, otkako neslavno zavrsi so kumot Paunce biznis so foto voltaici vo rade koncar, se zainteresira za politika i preku Ljupce palanecki se vrati vo politika, Zaev so nego gi kazni site vo sds za porazot na lokalnite izbori, sega ke ja resaba sudbinata i idninata na Makedonija, vo koe ludilo ziveeme i koi slucajnosti ne vodat, neverovatno.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.253
Поени од реакции
5.507
Бујар Османи е тотално неспособен.
Нити Косово во НАТО го примија, ниту Албанија ја деблокираа.
Би требало оставка да си даде.
А зашто е Шќиперија ставена во пакет со „севернава„ за почеток на преговори со ЕУ? Ради оние 20% од „другата националност„ кои живеат во „севернава„ или има и други причини?...
Автоматски споено мислење:

Curka, vo Skopje vikan Tace, dodeka bese vo Telekom, VIP, ne go interesirase politika tuku pari, otkako neslavno zavrsi so kumot Paunce biznis so foto voltaici vo rade koncar, se zainteresira za politika i preku Ljupce palanecki se vrati vo politika, Zaev so nego gi kazni site vo sds za porazot na lokalnite izbori, sega ke ja resaba sudbinata i idninata na Makedonija, vo koe ludilo ziveeme i koi slucajnosti ne vodat, neverovatno.
Кој е „Ljupce palanecki„?..

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.800
Поени од реакции
8.552
А зашто е Шќиперија ставена во пакет со „севернава„ за почеток на преговори со ЕУ? Ради оние 20% од „другата националност„ кои живеат во „севернава„ или има и други причини?...

Кој е „Ljupce palanecki„?..
За никогаш да не влеземе. Оригинално не бевме во пакет со нив, си бевме посебно. Али чим "го решија" проблемот со Грција, не ставија заедно со Албанија , па Франција почна да бара некакви нови преговарачки рамки и процедури. Оригинално Албанија беше главниот проблем зошто Холандија, Данска и ред други земји не прифаќаа да добијат датум за преговори, а ние бевме колатералната штета. Секако овој дел кај нас во медиуми тоа го немаше. Па французите бараа нови процедури, и тие ги добија. И дури тогаш излегоа Бугариве со барањава.

Какви било преговори во ваков формат е невозможно да се завршат. Порано беше кога ќе почнеш преговори, чим завршиш поглавје тоа е тоа. Идеш на следно и така натаму. Ако некој те блокира во некое поле заглавен си таму додека не го решиш проблемот. Со новите правила можат да ти ставаат вето за комплетна реевалуција на претходно затворени поглавја колку што сакаат. Невозможно ќе биде да се влезе освен ако не сакаат со сила да те бутнат.

А најсмешното е што временските рамки за кои се дисктурира за завршување на преговорите се 20+ години. Тоа ќе значи дека човек роден во 1990 кога го почнавме евро-атлантскиот пат ќе има 52 години кога хипотетички би влегле во таа фамозна Европска Унија. Поголема шанса имаме да развиеме Fully Automated Luxury Gay Communism одколку да влеземе во ЕУ.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.253
Поени од реакции
5.507
За никогаш да не влеземе. Оригинално не бевме во пакет со нив, си бевме посебно. Али чим "го решија" проблемот со Грција, не ставија заедно со Албанија , па Франција почна да бара некакви нови преговарачки рамки и процедури. Оригинално Албанија беше главниот проблем зошто Холандија, Данска и ред други земји не прифаќаа да добијат датум за преговори, а ние бевме колатералната штета. Секако овој дел кај нас во медиуми тоа го немаше. Па французите бараа нови процедури, и тие ги добија. И дури тогаш излегоа Бугариве со барањава.

Какви било преговори во ваков формат е невозможно да се завршат. Порано беше кога ќе почнеш преговори, чим завршиш поглавје тоа е тоа. Идеш на следно и така натаму. Ако некој те блокира во некое поле заглавен си таму додека не го решиш проблемот. Со новите правила можат да ти ставаат вето за комплетна реевалуција на претходно затворени поглавја колку што сакаат. Невозможно ќе биде да се влезе освен ако не сакаат со сила да те бутнат.

А најсмешното е што временските рамки за кои се дисктурира за завршување на преговорите се 20+ години. Тоа ќе значи дека човек роден во 1990 кога го почнавме евро-атлантскиот пат ќе има 52 години кога хипотетички би влегле во таа фамозна Европска Унија. Поголема шанса имаме да развиеме Fully Automated Luxury Gay Communism одколку да влеземе во ЕУ.

...што значи дека почетокот на преговори со ЕУ за Албанија е зависен од „севернава„ како и обратно?...

Ако „севернава„ продолжи да потпишува капитулантски договори, а Бугарија продлжи да додава нови предуслови кон „севернава„ со што рабојќето ќе се одолговлекуваат, Еди со патиките (ќе) има причина повеќе да ја одвои Шќиперија од „севернава„ околу почетокот на преговорите.

Член од
27 октомври 2017
Мислења
690
Поени од реакции
1.002
Никој не влага во ЕУ. Ни шќиперија ни рсм, оставени сме како сива зона, како плац за конфликтот меѓу Русија и западот поврзани со Косово и Босна. После Украина Балканот е на ред. Ете затоа не влагаме во ЕУ, се ова е фарса

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.802
Поени од реакции
37.807
Еди со патиките (ќе) има причина повеќе да ја одвои Шќиперија од „севернава„ околу почетокот на преговорите.
...а што знаеш, може чека дел, кога ќе завршат бугариштава, па да ги спои орелите во едно гнездо!
После Украина Балканот е на ред.
...на ред е Тајван, нели британците пред некој ден понудиле да „ги учат“ да не би било исто украинско сценарио, изгледа нови инструкции за филмање!

Член од
25 јуни 2012
Мислења
2.505
Поени од реакции
2.426

Француската амбасадорка во Софија: „Документот е во духот на претходниот договор, кој бугарскиот Парламент веќе го изгласа и нема потреба повторно да се разгледува. Ова е компромисен предлог. Не го ревидира, туку го прецизира претходниот документ. Воспоставивме рамка за добрососедство во односите меѓу двете земји и се потврдува посветеноста на Северна Македонија во заштитата на правата на малцинствата во заедницата“.

Се потврдувала нашата посветеност за заштита на малцинствата... Па ова е тотално лудо! Ова го збори за држава со Охридски рамковен договор, Министерство за политички систем и односи меѓу заедниците, 50 % влада од министри кои се дел од најголемото малцинство (24 %, според официјални бројки). Ај по 1000 пат нека ја потврдат таа посветеност. Нека измислат и нови малцинства... Најдобро за сите ќе им биде да не постојат Македонците, па така најлесно за се' ќе си се договорат...

Сега очекувајте месецов јавни дебати и гостувања по емисии на Љупчо, Бучко, Колозова, па двајца што ср за vs еден што е против на Телма, па дрвења од амбасадори и поздрави од Солана и Холбрук, и секако, закани од шиптаари за војна.

Нормално, погодно е што е летно време и сите сме лабави на Калитеа, па нема да се напињаме со политика.
Почна: https://www.mkd.mk/makedonija/politika/ljubcho-georgievski-vo-francuskiot-predlog-imashe-i-pozitivni-raboti-ne-treba

Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.253
Поени од реакции
5.507
...а што знаеш, може чека дел, кога ќе завршат бугариштава, па да ги спои орелите во едно гнездо!
Па тоа „спојување„ напросто се подразбира-ем е шќипериска стратегија, ем е оператива „на терен„, каде влезот на Шќиперија и „севернава„ во ОТАН и ЕУ веќе значи бришење административни граници, а КосовА веќе е неформално припоено кон нашиот западен сосед.

Во сето тоа „спојување„, „севернава„ ќе биде општетена, по којзнае кој пат во поновава иторија.

Никој не влага во ЕУ. Ни шќиперија ни рсм, оставени сме како сива зона, како плац за конфликтот меѓу Русија и западот поврзани со Косово и Босна. После Украина Балканот е на ред. Ете затоа не влагаме во ЕУ, се ова е фарса
Невлегувањето на Шќиперија и „севернава„ во ЕУ е од други причини, понајмалку од инаетење кон Русија, која со внесувањето на балканските држави во ЕУ и во ОТАН, постепено се потиснува од Балканов. Реално, Русија има влијание само во Србија, видливо, и во Бугарија, помалку видливо.

„Севернава„ самата се „заонади„, глумејќи воведување санкции кон РФ, станувајќи уште помалку интересна за Русија, а претворајќи се себе си во Руски непријател.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom