- Член од
- 3 ноември 2009
- Мислења
- 6.794
- Поени од реакции
- 39.975
Револтиран и изнервиран од вакви сеачи на магла и лажни патриоти решив да пишам на оваа тема.
Како прво, Вмро-Дпмне си го прифати континуитетот на старото Вмро и си го прогласи "првиот" конгрес во 90тите како 11ти конгрес. При тоа, си ја ставија додавката ПАРТИЈА ЗА МАКЕДОНСКО НАЦИОНАЛНО ЕДИНСТВО. Ова е многу битен дел, кој ни самите сегашни "вмровци" не го разбираат, а некои не го ни знаат. Никој не ги натера на ова него самите основачи на партијата си ја задолжија новоформираната партија на оваа цел. Тоа значи дека секој кој што се декларира и чувствува како Македонец, партијата мора да го обедини со останатите Македонци.
Од друга страна Сдс, како наследници на КПМ, ова воопшто не им стои во нивниот статут на партијата, они не се обврзани да го обединуваат Македонскиот народ, бидејќи како социјал-демократи (левичари/комунисти) не веруваат во нации. Не можеме да очекуваме дека оваа партија ќе брани некакви национални интереси, ќе гледа за сопствениот народ, затоа што се партија која што не се декларира како национална, за разлика од Вмро-Дпмне.
Знаејќи го ова, Вмро има морална обврска да го обедини сопствениот народ, ВКЛУЧУВАЈЌИ ги и оние кои не гласаат за нив, не се нивни членови ниту симпатизери. Тоа значи дека МОРААТ постојано да бидат присутни кај членството на Сдс, пробувајќи да ги обединат со останатите Македонци. Колку и да звучи лудо ова, јас ова не го измислив ниту пак сум го ставил на терет на Вмро.
И сега доаѓаме до овие сеачи на магла, на кои што им одговара Македонскиот народ да биде поделен, секогаш вперувајќи го прстот еден кон друг, мразејќи се самите себеси, па така имаш фамилии, брат со брат кои не зборат поради партија и поради ваквите како оваа збирутија на говна и срање како Мирка Велиновска, и овие одметнициве од Инфомакс кои само бог знае за кого одработуваат во моментов. Видовме до каде стигнавме овие 30 години, слушајќи вакви глуперди кои водејќи се по старата изрека раздели па владеј, постојано му ја пунеа главата на обичниот Македонец дека вмровците или комуњарите му се криви.
Наречете ме наивен или глупав, меѓутоа јас вака гледам на работите. Сакам Македонецот да е обединет, да живее во своја национална држава во која он ќе го има последниот збор. Да, голем дел од тоа членство е со погрешно разбирање за државава, погрешно се водени, лажени од нивните и се директни виновници за се што се случува во моментов, но за истово се и Вмровците. Тоа не значи дека треба да се откажеме едни со други и да се прешкртаме. Не сме ние 100 милијарди народ па ајде сега можеме вакво нешто да си дозволиме. Мора политичките партии да седнат заедно и да најдат заеднички јазик, заеднички план и цел, според кој ќе се водиме. Мислите дека учк многу се сакаат меѓу себе, па едвај чекаат да седнат заедно на маса? Не, очи не сакаат да си видат, дури и во ДУИ се поделени на вакви и онакви, ама имаат една цел, која ги обединува и која ги тера да седнат заедно на маса. Ние имаме две партии, кои само треба да се сложат на неколку работи, и можат да ја свртат државава во друга насока, да ја свртат во наша полза. Имаме 100 пратеници во тоа Собрание кој буквално заедно можат Уставот да го сменат. Да сум ги плукал, и пцуел овде на форумов како никој до сега. Но слушајќи ги овие кои сакаат да бидеме поделени на вмро-сдс, си го ставам прстот на глава и се запрашувам дали тоа е правилниот пат? Немаме друг избор освен вртење еден кон друг колку и да звучи ова ненормално. Или тоа, или идеме во заборав. На нас е да одлучиме.