не се вклучувам во никаков муабет, ама пошто и јас не гласам, засегнат сум. Не сакам да те навредам, ниту да те провоцираѓ, само сакам да знам кој е импактот од гласањето?
Претпоставувам ме прашуваш за гласањето за референдумот за името....
Штом нешто ни е многу важно, на некои дури и свето кажуваа, недозволиво е да не се бориш за тоа.
Значи доколку стварно им значело, доколку стварно биле искрени со себе дека се патриоти,борци итн, тогаш требаше општа мобилизација да се направи и сите да излезат да гласаат против менување на името. Значи требаше јасно да му се дадеше до знаење на целиот свет. (и од сдс имаше што беа против смена на името)
Живееме во џунгла, без борба, без храброст ниту ќе те почитуваат, ниту ќе добиеш нешто, само ќе те газат.
Што направи мнозинството... Си остана дома, а тоа значи не ги интересирало, нема друго објаснување. (или подоле ќе прочиташ другата причина)
Сите оние оправдувања на бојкотирачите, НЕ држат вода, само за кукавици и платеници да си исперат совеста. Името се смени без никаква мака.
Еден другар, знаејќи дека кога гласам на избори го шкртам целиот лист, ми беше љут што сум излегол и сум гласал против промена на името, ништо не сум постигнал со тоа.
После 15-20мин натегања, си призна: многу луѓе не смееле да излезат да гласат, бидејќи таква била наредбата и дека им зависела платата, вклучувајќи го и него, а мене ми било лесно, приватно сум работел.
Јас разбирам дека притисоците се големи за тие партиски вработените, ама бар нека не ми глумат демек патриоти и дека им е свето името.
Значи Курто и Мурто си завршија наредбите, "патриотите" нека си наоѓаат изговори, битно во китапот стои Северна М.
Надеж дека некој друг ќе ни среди работата, е за прости.