Политиките на Бугарија кон Македонија

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.044
Поени од реакции
8.619
Политиката на Бугарија секогаш била јасна и прозрачна: или Македонија да биде дел од Бугарија, или никој друг да не ја поседува - т.е. да биде независна држава.
Јасна и прозрачна како матен Вардар. Наместо да работите на приближување и да градите пријателство со Македонците, вие ги оттурнувате од себе, создавајќи крајно непријателско расположение кон Бугарија во Македонија. Тоа можеш и од одговорите на форумџиите да го почувствуваш. Благодарение на Бугарија, ти овде стануваш поомразен отколку Талибанец или Исиловец.

Жителите на Македонија пред 100-150 години главно се делиле на: 1) тие кои сакале обединување со Бугарија, 2) тие кои сакале обединување со Бугарија, но осознавале дека поради волјата на Великите сили тоа не е можно, затоа работеле во насока на независност на Македонија и 3) тие кои сакале целосна независност, вклучувајќи и од Бугарија.
Еднаш нешто точно да напишеш.

Мисли за Бугарија како за САД след 1000 години. Во САД има луѓе од различни националности, но постепено се венчуваат во бракови меѓу нив. Раѓаат се деца од мешани бракови. После 1000 години тешко ќе си спомнува некој дали е бил кинесец, индиец итн.
Споредбата ти е крајно неточна.
За разлика од Бугарија, во САД нема етнички Американци, туку само Американци по државјанство. Еве ти ги пописите во САД од 1790 до 2010:

1709208674015.png

Додека во Бугарија ти го имаш францускиот модел на нација:

1709208826576.png

На пример, терминот „нација“ има значење на етноним на унгарски, германски, дански (нацијата-држава обединува луѓе со заеднички етнолингвистички корени), додека на француски „нација“ има значење на политоним (нацијата-држава ги опфаќа сите луѓе на територија кои ги почитуваат истите политички принципи).

Значи сака да ти каже дека француската нација настанала со асимилација на сите народи на територијата на денешна Република Франција, познато и како Вергоња!


Се гордееш што сте асимилатори и што покрај толку многу племиња што некогаш живееле на територијата на Република Бугарија, вие сте одбрале да го земете името на вашите турко-монголски поробувачи?:facepalm:

Пред неколку седмици читав вест - можеби и лажна, дека американската држава Тексас размислувала за отцепување и независност. Ако тоа се случи - како мислиш - луѓето таму ќе бидат Американци или Тексасци? Дали Тексасците се ист народ како Калифорнијците? Или како Хавајците? Не, не се. Тие се Тексасци - со своја карактеристична културна и јазична особеност. И Тексасците се особено горди што се Тексасци, а не од Мисури, Дакота итн.
Доколку Тексас се отцепи, неговите жители сигурно нема да бидат етнички Американци, бидејќи такви не се ниту сега. Тексашаните и Калифорнијците се крајно спротивни по менталитет.

Лугјето од Македонија никогаш нема да бидат како Родопчаните, Балканджиите, Добруджанците, Бдинците, Трновците, Шопите, Мизиите, Тракиите итн. Но пред 100-150 години голем дел од Македонците сакале да бидат дел од поголема заедница, наречена Бугари.
А сите овие заедно никогаш не можат да бидат ни како Бугарите на Аспарух, ниту како Куманите на Тертер, но официјална Софија упорно им го пере мозокот дека се монголоидни Бугари дојдени од Алтај виа Кавказ.

Сега не е така - денес почти сите сакаат независна држава. Ако тоа не е возможно, и гледаат потенцијална иднинска албанска доминација, тогаш бираат сојуз со Србија и нова федерална држава пред тоа Македонија да се обедини со Албанија и Косово.
А вие што ни нудите? Пантурански сојуз на обединетите турски и хунски народи? Сега читам дека во Истанбул очекуваат страшен земјотрес. Кога 15-милионскиот Истанбул нема повеќе да биде погоден за живеење, што мислиш каде ќе отиде голем дел од неговите сегашнии жители? Нема ли прибежиште да побара кај своите бугарски братучеди?

Ќе заврширам со ова, дека Македонија не е Бугарија, но Бугарија е и Македонија.

За да ме разбереш: Вардарска не е Македонија, но Македонија е и Вардарска.
Колку си скромен. Јас сум читал за Бугарија на 4 океани и најмалку на 13 мориња. Не веруваш?

Обите сентенции горе се сон - нешто нереално, илузорно. Ниту Бугарија ќе вклучи повторно некогаш во својот состав Вардарскиот и Егејскиот дел на Македонија, ниту пак Пиринскиот и Егејскиот дел ќе бараат независност од Бугариja и Грциja, а потоа и обединување со Вардарскиот дел.
Но затоа ќе ги вклучи Турците од Истанбул и околината. Само продолжете да се правите Бугари сосила.

1709210148518.png
 
Последно уредено:
Член од
14 септември 2010
Мислења
218
Поени од реакции
251

Најстара песна снимена во Македонија 1902 година, за Стојан војвода. Дечкото јасно си кажува Македонски војвода. Треба тука да нагласиме на бугарите на форумов дека знаеме ова време луѓето се делете според милет систем на верска основа, и дека Бугарската Егзархија била најзастапена кај нас (точно, не била насилно воведена, народот сам си ја изгласал во голем број) и затоа луѓето се идентификувале како бугари т.е. членови на таа црква. Ама вистинскиот идентитет е објаснет преку историски богатства како песнава која не може да биде фалсификувана.
 

AMS

Член од
9 декември 2023
Мислења
14
Поени од реакции
47
Можеш да мислиш што сакаш но по тиа земи Македонци де јуре само после 1945, дотогава све е било Булгар Милет со две подгрупи: македонци и помаци.

BULGAR MILLET
  • makedon
  • pomak
Тоа е историјата а вие како ја толкувате за внатрешна потреба е ваша работа.
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.044
Поени од реакции
8.619
Можеш да мислиш што сакаш но по тиа земи Македонци де јуре само после 1945, дотогава све е било Булгар Милет со две подгрупи: македонци и помаци.

BULGAR MILLET
  • makedon
  • pomak
Тоа е историјата а вие како ја толкувате за внатрешна потреба е ваша работа.
Tи си цар!:aplauz:
Несакајќи призна дека сте креација на османлискиот султан.

Еве ти доказ:

1709500359972.png

Во 1849 година Султанот се согласил дека „бугарскиот милет“ може да има своја црква во Константинопол. Ова беше прво официјално признавање дека постои бугарска нација.

1709500448874.png
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.044
Поени од реакции
8.619
Индикативно е зашто Султанот славофоното население кое живеело во Османлиската Империја го нарекол Bulgar Milleti, а не поинаку.
 
Член од
12 јули 2018
Мислења
1.577
Поени од реакции
5.146
Screenshot_20240305-121238_Facebook.jpg
Злосторствата на татарските фашисти.
Срам за фашистичка европа, дозволи да постои ова фашистичко ѓубре по втората светска војна, наместо целосно и конечно да се уништи.
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.044
Поени од реакции
8.619
1709672459971.png

Во XVIII век и првата половина на XIX век била формирана бугарска буржоазија и интелектуална класа, која била во контакт со трговските и културните центри на Русија и Централна Европа. Стекнувањето сознание дека оваа класа има своја историја и литература, на бугарската национална формација ѝ дала идеолошка основа на легитимитет. (Adanır, 1996, стр. 61,65-66). Покрај тоа, процесот на Танзимат го отвори патот за редефинирање и вклучување на нациите во нивните сопствени нации.70

1709672532716.png

70 Многу е важно што изразот „Бугарска нација“ за првпат е употребен во официјален документ наместо воспоставениот и официјален израз „Грчка нација“ што се користел за христијаните во ферман од 1849 година објавен од Високата Порта. Г. Раковски го опиша овој указ како „славниот ферман за нас Бугарите“. Така, почнаа да се појавуваат првите знаци на двојството меѓу Патријаршијата и Бугарите; На оваа тема, види (Kiutuçkas, 2011, стр. 51).

 
Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.044
Поени од реакции
8.619
Не е случајно тоа што султанот Абдулмеџид I славофоното население што живеело на територијата на Османлиското Царство го нарекол Бугари. Со тоа сакал да воспостави континуитет помеѓу туркиските Аспарухови Бугари кои на Балканот го oсновале Првото Бугарско Царство, со тоа што на новосоздадениот Bulgar Millet ќе им ја продава приказната дека всушност тие се покрстени Турци, кои со текот на времето турската држава ќе ги асимилира. Ова не е ништо необично, такво нешто им се има случено на Азерите, кои претрпеле интензивна туркификација и денес зборуваат туркиски јазик.

Споредба на турски јазик и волшко-бугарски јазик (Прво Бугарско Царство):


Споредба на турски јазик и кумански јазик (Второ Бугарско Царство):


Да се потсетиме:

1709811219419.png

1709811187582.png


1709811007804.png


1709811878031.png

Потекло:

Азербејџанците како народ се појавија како резултат на постепената консолидација на автохтоните племиња од Источен Кавказ (Албанци, Уди, Каспијци, Талиши, Леги, Мани, Медијци итн.) со туркојазичните Хуни, Огузи и Кипчаци кои пристигнале во различни периоди. Туркискиот азербејџански јазик го заменил јазикот на иранската гранка на индоевропското семејство - aзари околу X-XIII век (како што може да се види на долнава мапа на индо-ирански јазици).

1709812582334.png

1709811837348.png
 
Последно уредено:
Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.089
Поени од реакции
4.695
Бугарите си плачат 200 години ќе плачат и наредните 200.
Сакам да го споделам врвот на нивната хистерија од 1871 година.

Делови од една дописка објавена во бугарскиот весник „Право“ на 1 март (стар стил), 1871 г., чии редактори биле Бугарите Христо Стојанов и Иван Најденов. Покрај одвратните навреди и омаловажувања кон Македонците, сепак има признание и потврда за сведоштвото изнесено од страна на Петко Славејков во неговата статија за посебноста на Македонците од Бугарите.

„...Ете гледате денес како се обединуваат меѓусебно различни елементи во еден народ, како Пруси и Германци, Баварци и Виртембергци, Пиемонтци и Наполитанци, а само вие Македонците, коишто по ништо не се разликувате од нас, наместо да сторите како што прават просветените народи, наместо да се соедините во еден цел народ бугарски, за наш заеднички просперитет, вие правите како глупавите деца, што не знаат што е историско свидетелство, вашите мислења немаат никаква зрелост ни единство, со еден збор да ви кажам вие сте како пусти или забегани говеда, вие глупави луѓе сте намислиле сега да се отцепите од бугарскиот народ, та да составите одделен македонски народ, којшто одамна исчезнал од лицето на земјата, но не ќе можете...“
И понатаму:

„...Најпосле сепак пред една-две години кога разговаравме со едни Македонци разбравме дека тие имале друга цел, погубна--нивното разделување од бугарскиот народ, коешто досега го криеја зад завесата на јазичните наречја, но ние најпосле успеавме да ја откриеме.
Тие многу опстојуваа дека тие и нивните соотечественици--Македонските Бугари не биле Бугари, ами едни сметаат дека биле остаток од старите Словени, што живееле во тие места од незапамтени времиња, а други пак велат (дека биле) од уште по старите Македонци, Филипови и Александрови, и не знам од кои уште, без да можат да се потпрат на едно историско сведоштво, а (велат) не биле потомци на Бугарите, коишто според нив потекнувале од Татар.(ско) покол(ение), а коишто според нас го завладеале целиот балкански полуостров, дури и најзападните негови делови, и основале Буг.(арско) царство во Охрид, родниот град на некои од врлите Македонисти, та така ги слеале во себе сите различни (балкански) племиња и народности...“
347172-70-godini-pred-tito-da-ne-izmisli.jpg
 
Член од
22 февруари 2024
Мислења
885
Поени од реакции
2.841
Серија на слики и документи од западните архиви и регистери .

На тема Бугарската теорија за македонизмот како творба на ТИТО после 1945 година .1921 official Canadian census - ethnic Macedonians from Greece. The Starcoff family of 4. Wife Eleanor lists Macedonian as her other language (together with English) and being of Macedonian race (ethnicity).


1710063014209.png 1710063026523.png 1710063089737.png


Extraordinary 1935 official Canadian document - Highest office in Canada - Privy Council of Canadian Governor General adjudicates on immigration issue. Recognises Macedonian race (ethnicity) of brother & sister living in Italy who want to migrate to Canada.


429824438_10229024137722202_9221467999405400694_n.jpg 430929870_10229024137162188_5424720173471491593_n.jpg 432044733_10229024137842205_826199999764850253_n.jpg
Автоматски споено мислење:

Tasha Michailoff - she is older than the Bulgarian state (formed 1877 by Tsarist Russia) itself.
1949 official Canadian (Ontario Province) death certificate lists her birth as 1861 & of Macedonian racial origin (ethnicity).


1710063339184.png
Автоматски споено мислење:

an official 1907 Australian ship's manifest which lists a Jovan Neutscheff (Jovan misspelt as Femin), born about 1882, of Macedonian nationality & race (nationality) landing at Port Adelaide, Australia in 1907, travelling on third-class passage.

1710063861574.png 1710063895418.png
Автоматски споено мислење:

DIMITRY ANTHONY KOCHOFF - ethnic Macedonian from modern day Greece travelling on a Greek passport on arriving in Australia in 1927 tells local customs authorities at Fremantle port in Western Australia that his passport place of origin is Macedonia, not Greece.
Greek authorities in his passport have written his name as Dimitrios Antoniou Konstantinou but on arriving in Australia he reverts to his original Macedonian name and is thus officially registered as such.
source: The National Archives of Australia - www.naa.gov.au
In 1932 - when applying for Australian citizenship (naturalisation) he legally & publically declares in a newspaper notice, in The West Australian (Perth, WA), Tuesday 14 June 1932:
He is of Macedonian nationality, born at Konomplaty, Macedonia.
link:
http://trove.nla.gov.au/ndp/del/article/32663050?searchTerm=kochoff&searchLimits=1710063947277.png 1710063978717.png 1710064007357.png 1710064038439.png 1710064061125.png
Автоматски споено мислење:

News Letter Journal, Newcastle, Wyoming, USA. 23 Feb 1933, Thu ·Page 1

1710064178033.png
Автоматски споено мислење:

1912 Panaiot Todoroff, born 1894, arrives in US & registers as of Macedonian "race" (meaning ethnicity).


1710064248778.png
Автоматски споено мислење:

1937 official US govt document - Milan Todoroff, born 1893 & arrived in US in 1912, declares he is of Macedonian "race" (meaning ethnicity).

1710064273845.png
1710064284125.png
Автоматски споено мислење:

Steve Ristoff, Macedonian migrant to US, served in the US Army during WWII and took part in epic D-Day Normandy landings & the Battle of the Bulge against Nazi Germany

1710064360153.png
Автоматски споено мислење:

Theodore K. Risteff, born in Bolno, Prespa, Macedonia. Served in the US Navy during WWII in Asia-Pacific Theatre aboard the USS Suffolk, US navy attack cargo ship, which came under enemy Japanese kamikaze attack.
Risteff owned a restaurant for 47 years in Springfield, Ohio, US


1710064390748.png 1710064398360.png
Автоматски споено мислење:

TRUE STORY - return to sender

1710064443106.png
Автоматски споено мислење:

1907 US immigration record for Ilo Tasseff. Ilo has been misspelt as "Flo" in the ancestry entry as has Macedonian as "Macdonican" - but the original in hand writing is clear: race (ethnicity) Macedonian. He was born in about 1863 in Buf.
On his ship were a total of 21 Macedonians; 14 from the same village of Buf (spelt as Buffe or Bouf).
"do." used in the ship's manifest is an abbreviation for ditto - the same thing again (used in lists and accounts and often indicated by a ditto mark under the word or figure to be repeated).


1710064567217.png 1710064573148.png 1710064579574.png
Автоматски споено мислење:

The Windsor Star newspaper, Canada
04 Feb 2021, Thu ·Page NP10


1710065807506.png
 

Attachments

Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
20.683
Поени од реакции
36.338
Престанете со вмровскиве глупи пропаганди, станавте српска партија а поголемо предавство на името ВМРО од тоа нема
...како смееш да судиш нечиво мислење? а твое мислење какво би било штом вака пишуваш, еве јас нема да те етикетирам, пиши си сам која пак пропаганда Ти ја правиш!
 
Член од
14 септември 2010
Мислења
218
Поени од реакции
251
...како смееш да судиш нечиво мислење? а твое мислење какво би било штом вака пишуваш, еве јас нема да те етикетирам, пиши си сам која пак пропаганда Ти ја правиш!
Најголемо предавство беше ова Бојкотирам, кое вие "патриотите" го направивте за да испаднат што е можно помалку Македонци а Албанците ќе паднеа доста помалку од 24 посто, еден очигледен предавнички потег кој се знае кои фаци го поддржаа. И смешно е да сте контра ЕУ мислејќи ќе играме со Русија и Кина, кога всушност тука ќе е Турско влијание и домен ако не влеземе во ЕУ - комитата Грујо им шитна два аеродроми, внесе турски серии и којзнае колку капитал.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom