Политиките на Бугарија кон Македонија

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.316
Поени од реакции
5.985
Љубчо кога се борел за независна Македонија дедо ти мислел дека Бранко е божја светлина која се рефлектира од небото.
Убаво си кажа Љубчо некни на интервју, поточно си призна дека во 90тите тепал филм со Александар Македонски и останат Македонски дејци (за истите оние кои сега вели дека Македонија ја лажира историјата), и тоа го користел за манипулација на народот. Значи, тоа го рече лично тој без ракавици...Ако врв на патриотизам ти е бугарски подопашник, тогаш ок, очигледно дека немаш ништо против Блгарија...

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.657
Поени од реакции
9.260
Сите бугарски деца знаат дека оваа Бугарија, која е основана на Дунав през 681 година, е микс меѓу пра-Бугари, Траки и Словени (не важи дали тие Словени се од Мизија, Тракија или Македонија). Целиот свет прави разлика меѓу Бугари и пра-Бугари, само вие во Северна Македонија им ставате знак на еднаквост.
Софија и нејзините фалсификатори за тебе се цел свет? Дај да видиме кои се тие што прават разлика. Почнуваме од Казахстан, т.е. појдовната точка на твоите Прабугари.

1696586443632.png

1696586741030.png

1696586906727.png

Гледаш некаде да прават разлика помеѓу Прабугари и Бугари?
Доволно ли ти е, или сакаш уште?

A и во поглед на јазикот, не гледам дека прават разлика помеѓу прабугарски и бугарски. А ти?

1696588019191.png
1696587767087.png
1696587842196.png
1696587918587.png

Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.657
Поени од реакции
9.260
Резултатите од тие насилства се деца - српско-бугарски мешавина, родени меѓу 1918-1930, кои во училиште учеле за нивниот нов произход, за потоа во 1941 година да станат југословенски партизани. Знаете кога, каде и како бил убиен секој партизанин кој се борел против бугарската армија за време на втората светска војна, но не можете да наведете десетина имиња на борци кои се бореле против Кралство Југославија од 1929 до 1941, кога бевте Вардарски бановинисти. Што излегува - до 1941 немаше Македонија, беше Вардарска Бановина.
Oние што ти кажале за Вардарска Бановина, заборавиле да ти го кажат ова:

1696603212356.png

1696603323447.png

1696603381398.png

Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.083
Поени од реакции
6.227
Oние што ти кажале за Вардарска Бановина, заборавиле да ти го кажат ова:

Прегледај го приврзокот 393283

Прегледај го приврзокот 393284

Прегледај го приврзокот 393285
Не им влегувај во играта на бугарите, они точно знаат дека се асимиларини од јужните словени и зборуваат расипан македонски, но ако им го кажеш ова одма ќе плачат и ќе се жалат, а тоа и го сакаат, учат од албанците видоа дека неможат да не скршат па сега нас ќе не прават шовинисти, заврши нивното.

Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.083
Поени од реакции
6.227
Прегледај го приврзокот 393296

УДБА бе. :pos:

Со еден ,,државен удар" настанале Македонците. :pos:
Бугарите имаат комплекс затоа што некои од нив Тодорче ги направи благонадежни и си мислат тоа ако можело со дел од македонците од пиринска македонија, дел со турците, ромите и уште десетици етноси, така мора и ние да сме настанале :LOL: а они уште незнаат кој се и кај се, загреови.
Малку ќотек и ете ти блгарин, за една нош.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.657
Поени од реакции
9.260
Читајќи за раната историја и етногенеза на Унгарците, најдов две занимливости.

Првата:

1696695496669.png

Христијанската ера ги означува почетоците на формирањето на мултиетничка нација во Карпатскиот басен со додавање на Куманите, Печенезите, Словените, Германците Саксонци и некои Турци.

Споредбено со Бугарија:

1696695624819.png

Првично, Тертерска Бугарија изнесувала малку повеќе од првобитната територија на Дунавската држава, иако подоцна се проширила. Исто така, во голема мера ги воспоставила бугарските граници кои преживеале до ден-денес, иако со многу постотомански измени. Бугарското население отсекогаш било мешано, но следниот милениум целосно ќе ги спои нишките од бугарско турско, словенско, куманско, српско и влашко потекло. Бугарскиот турски јазик одамна бил заменет со словенски, а бугарската држава извесно време се колебала помеѓу латиницата и новата кирилица, пред да се определи за втората.

Првото прашање: Каде исчезнале сите овие Словени, Срби, Власи, Кумани, Турци во денешна Бугарија и кој и зошто (заради чиј интерес) ги НАПРАВИЛ сите Бугари, иако со турското племе Бугари немаат ни генетска, ни јазична, ни антрополошка, ни фолклорна, ниту каква и да е врска?

Втората:

1696695949602.png

Етничката (расна) разлика меѓу Финците и Унгарците беше добро докажана во 1980-тите од страна на јапонскиот биолог, д-р Хидео Мацумото од Институтот во Осака, кој беше специјализиран за диференцијација на крвни групи и спроведе истражување во оваа област. Врз основа на репрезентативни примероци на крв од различни делови на Унгарија добиени од Унгарската Академија на науките, неговите резултати покажаа дека етничкиот турски унгарски народ, иако зборува на угро-фински јазик со подоцнежни турски примеси, не покажува никаква врска со финскиот народ, кој расно е посроден со балтичките и скандинавските народи, и покрај тоа што зборуваат угро-фински јазик; затоа, професорот Мацумото заклучил дека не постои расна врска меѓу Финците и Унгарците.

Второто прашање: Дали вакво истражување е спроведено и за денешните Бугари? Ако е спроведено, каде се резултатите? А ако не, зошто се чека?

Ако некој се прашува кaква е таа Тертерска Бугарија, еве кои биле Тертерите:

1696696752734.png
1696696840095.png

Последно уредено:

Поздрав_од_Бугарија

Питат ли ме деj зората...
Член од
9 јануари 2022
Мислења
142
Поени од реакции
133
Погледни, јас веќе ти речав дека вие - денешните Македонци, сте мешавина со Срби, Хрвати, Црногорци, Бошњаци, Словенци, Албанци, Власи итн., но се настојувате, се определувате и се самоидентификувате како Македонци, и ти ми ги спомнуваш племената и заедниците од пред 700-1000 години. Знаеш ли, дека ме боли дупето дали Асеневците биле Кумани или не? Имено, тие се самоидентификувале како бугарски цареви. Калојан ли се идентификувал како Кумански цар кога пишувал писма до Папата, од кого барал признание како цар? Или се идентификувал како бугарски владетел. Слично било и со властелинот Самуил пред 230 години пред тоа. Во однос на тоа, дека бугарскиот народ бил управуван од небугари... Поправи ме, но кралската фамилија Виндзор, која сега владее Велика Британија... се идентификува како Британци или се чисти Германци? Што се однесува до твоите омилени српски владетели, за кои споменот на нив ти донесува душевна радост - добро, испитај ги владетелите на српското кралство/царство кога било во својата најголема слава - кралиците/цариците биле бугарски кнегињи (за кои ти ќе одговориш дека не биле Бугарки, туку Куманки). Ти како што се распечаваш во своите пишувања, си направи династијата на Душановците, како насмеваш, помеѓу Србите и Куманите, а?
Автоматски споено мислење:

И кога ми ги цитираш некои познати и непознати руски или руско-подобни извори - правиш ли разлика дека Русите користат две термини, 'Булгарија' и 'Болгарија'? Повторно ти велам, само вие во РСМ не правите разлика меѓу пра-Бугари (прото-Бугари) и Бугари. Само вие во РСМ тврдите дека Бугарите потекнуваат од Татари, додека целиот свет знае и верува дека според една од теориите, Татарите потекнуваат од Волшките Бугари, но според други теории, Волшките Бугари се бореле против Монголо-Татарите:

Значи... тоа што избирателно читаш, е појасно од белиот, сончев ден. Но се чудам зошто се занимаваш со работи што се случиле пред 800 години, а не знаеш за нешто што се случило пред 100 години. Дали ја прочита книгата на Анри Пози (Henri Pozzi-Еscot) - https://en.m.wikipedia.org/wiki/Henri_Pozzi#Books ? Зошто француски таен агент, разпределен од француските и британските тајни служби во Белград како претставник на Големата Антанта (по завршувањето на Првата светска војна) би пишувал дека Кралство Југославија врши геноцид над Македонските Бугари, а не како што би пишал ти - над 'етничките Македонци'? Јас ќе ти кажам - во 1920-тите години, македонизмот, како македонски идентитет, дури и ако веќе постоел како идеја, не бил утврден. Истиот се утврдува благодарение на Белград во периодот од 1920 до 1990 кога Македонците 'поновооткриваат' своите древни корени пред Христос, под влијание на идеите од Белград.

Последно уредено:
Член од
20 септември 2022
Мислења
1.884
Поени од реакции
7.172
Јас ќе ти кажам - во 1920-тите години, македонизмот, како македонски идентитет, дури и ако веќе постоел како идеја, не бил утврден. Истиот се утврдува благодарение на Белград во периодот од 1920 до 1990 кога Македонците 'поновооткриваат' своите древни корени пред Христос, под влијание на идеите од Белград.
Покрај руски има и американски, британски и германски докази за постоењето на македонскиот етникум уште пред 20 век. Впрочем прадедо ми бил партизан, а бил роден пред 1945 (дваесеттите години на 20 век, а можеби и порано) и во СХС воопшто не се ни чувствувал како Бугарин. Не само тоа, туку имаш театарски претстави и употреба на македонскиот јазик (за разлика од Грција каде што не смеел ни дома да се користи).

Поздрав_од_Бугарија

Член од
9 јануари 2022
Мислења
142
Поени од реакции
133
Покрај руски има и американски, британски и германски докази за постоењето на македонскиот етникум уште пред 20 век. Впрочем прадедо ми бил партизан, а бил роден пред 1945 (дваесеттите години на 20 век, а можеби и порано) и во СХС воопшто не се ни чувствувал како Бугарин. Не само тоа, туку имаш театарски претстави и употреба на македонскиот јазик (за разлика од Грција каде што не смеел ни дома да се користи).
Дали како партизан, бил член на Југословенската комунистичка партија? Ако да, дали во периодот од 1929 до 1941 се бил против Белград, затоа што го сметале за Србин и живеел во Вардарска Бановина, а не во Македонија? Или пак во 1941, кога Бугарите влегоа, се налутил што ќе го сметаат за македонски Бугарин, наместо Вардарски Србин?

Член од
20 септември 2022
Мислења
1.884
Поени од реакции
7.172
Дали како партизан, бил член на Југословенската комунистичка партија? Ако да, дали во периодот од 1929 до 1941 се бил против Белград, затоа што го сметале за Србин и живеел во Вардарска Бановина, а не во Македонија? Или пак во 1941, кога Бугарите влегоа, се налутил што ќе го сметаат за македонски Бугарин, наместо Вардарски Србин?
Не бил член на никаква партија, ниту па го сменил презимето. Имал многу деца (преку 6 сигурно) и се бавел со земјоделие. Во Втората Светска војна се борел на страната на партизаните (ми ја пренесуваат оваа информација баба ми и дедо ми), а ниту едно од денешните негови живи деца (па дури и мртвите) немале и немаат никаква желба да бидат Бугари. Така, да се навратам уште еднаш во СХС, поентата ми беше дека имало јасна македонска националност и етникум на што сведочат луѓето кои биле родени тогаш, а богами и дејствијата на Бугарите ,,за своите побратими од 1941-1944". Да биле Македонците Бугари, немало да дигнат рака против нивните браќа од Бугарија.

Поздрав_од_Бугарија

Член од
9 јануари 2022
Мислења
142
Поени од реакции
133
И најми е смешно, кога пишете, дека през 1941-1944 бугарите вршееле тотален геноцид, како жив човек не останал во Вардарска Македонија, како од 1.3 милиони луѓе, избиле 5 милиони (затоа што секој македонски партизанин умирал по 5 пати - веднаш бил стрелан, потоа удаван, потоа одушуван, потоа обесуван на бесило и на крајот обезглавуван). А во истото време и сега (од крај време) половината квартали на Софија се со имена од места во Вардарска и Егејска Македонија... Та квартал Илинден, та квартал Гевгелијски, та квартал Гоце Делчев, има метростаница Вардар, има булевард Вардар, има плоштад Македонија (ама не Северна како при вас), има булевард Македонија (ама не Северна), има булевард Гоце Делчев, има улица Гоце Делчев, има булевард Тодор Александров, има и уште, и уште. Андреј Љапчев - чували ли сте за него? Два мандата премиер на Царство Бугарија, а пред тоа многу пати министер. Зошто крволочните бугари се избраале 'македонец' за министер, а подоцна за премиер-министер. А знаете ли кој е дедо Иљо Војвода? Зошто ако е 'македонец' учествувал во српско-бугарската војна од 1885 и тоа од страна на Бугарија? Зошто неговите мажи го поддржувале? Или пак биле насилно вклучени во бугарската армија, како што тврдите дека се правело по време на Втората Балканска Војна и Првата Светска Војна? Зошто четник на дедо Иљо Војвода дал ќерка си на полковник Борис Дрангов? Зошто синот им Кирил Дрангов станал виден активист на ВМРО? Сите наведени од мене горе ja сакаат Македонија, така е. Таа е нивната родна земја! Но тие не се македонски предавници, како што ќе ги заклеите, тие се македонски Бугари, затоа што такви се САМООПРЕДЕЛУВААТ!

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.657
Поени од реакции
9.260
Погледни, јас веќе ти речав дека вие - денешните Македонци, сте мешавина со Срби, Хрвати, Црногорци, Бошњаци, Словенци, Албанци, Власи итн., но се настојувате, се определувате и се самоидентификувате како Македонци, и ти ми ги спомнуваш племената и заедниците од пред 700-1000 години. Знаеш ли, дека ме боли дупето дали Асеневците биле Кумани или не? Имено, тие се самоидентификувале како бугарски цареви. Калојан ли се идентификувал како Кумански цар кога пишувал писма до Папата, од кого барал признание како цар? Или се идентификувал како бугарски владетел. Слично било и со властелинот Самуил пред 230 години пред тоа. Во однос на тоа, дека бугарскиот народ бил управуван од небугари... Поправи ме, но кралската фамилија Виндзор, која сега владее Велика Британија... се идентификува како Британци или се чисти Германци? Што се однесува до твоите омилени српски владетели, за кои споменот на нив ти донесува душевна радост - добро, испитај ги владетелите на српското кралство/царство кога било во својата најголема слава - кралиците/цариците биле бугарски кнегињи (за кои ти ќе одговориш дека не биле Бугарки, туку Куманки). Ти како што се распечаваш во своите пишувања, си направи династијата на Душановците, како насмеваш, помеѓу Србите и Куманите, а?

И кога ми ги цитираш некои познати и непознати руски или руско-подобни извори - правиш ли разлика дека Русите користат две термини, 'Булгарија' и 'Болгарија'? Повторно ти велам, само вие во РСМ не правите разлика меѓу пра-Бугари (прото-Бугари) и Бугари. Само вие во РСМ тврдите дека Бугарите потекнуваат од Татари, додека целиот свет знае и верува дека според една од теориите, Татарите потекнуваат од Волшките Бугари, но според други теории, Волшките Бугари се бореле против Монголо-Татарите:

Значи... тоа што избирателно читаш, е појасно од белиот, сончев ден. Но се чудам зошто се занимаваш со работи што се случиле пред 800 години, а не знаеш за нешто што се случило пред 100 години. Дали ја прочита книгата на Анри Пози (Henri Pozzi-Еscot) - https://en.m.wikipedia.org/wiki/Henri_Pozzi#Books ? Зошто француски таен агент, разпределен од француските и британските тајни служби во Белград како претставник на Големата Антанта (по завршувањето на Првата светска војна) би пишувал дека Кралство Југославија врши геноцид над Македонските Бугари, а не како што би пишал ти - над 'етничките Македонци'? Јас ќе ти кажам - во 1920-тите години, македонизмот, како македонски идентитет, дури и ако веќе постоел како идеја, не бил утврден. Истиот се утврдува благодарение на Белград во периодот од 1920 до 1990 кога Македонците 'поновооткриваат' своите древни корени пред Христос, под влијание на идеите од Белград.
Jaс не велам дека Бугарите потекнуваат од Татари.

За етногенезата на Татарите има три теории: бугаро-татарска, монголо-татарска и турко-татарска.

Инаку, како кај тебе прават разлика, а како во сите релевантни извори што ги имам, почнувајќи од казачки, чувашки, татарски, турски, руски, украински итн, не прават?

Претходно, ти приложив енциклопедија издадена од Министерството за Образование и наука на Казахстан.

1696714703069.png

Ти БУГАР си или БОЛГАР?

Еве ти учебник по историја во Татарстан и види дали ги викаат булгари или болгари:

1696714248958.png
1696714406904.png
1696714445155.png
1696714477302.png

Истиот учебник на татарски:

1696714775427.png
1696714846554.png
1696714881097.png
1696714915769.png

Што се однесува до Анри:

1696715323123.png

Навистина релевантен лик си нашол.:aplauz:

Ме интересира само која од неговите наведени професии е непоткуплива и несубјективна.

Кажи ми во неговото дело, дали се осврнал и на ова:

1696716328577.png

Значи, некаква проблематика, или прашањето што треба да се реши, е кога луѓето во Франција, мнозинството од населението или целото население, почнале да се мислат себеси како Французи, наспроти нешто друго? И како што реков првиот пат, дека во 1789 година околу половина од населението на Франција зборуваше француски. Во 1871 година околу една четвртина од населението зборуваше француски. И така, скок на верата е да мислите дека јазикот што го зборувате целосно го информира вашиот идентитет или кој мислите дека сте. Го наведов случајот со Алзашци кои зборуваа германски, од кои многумина се сметаа себеси за Французи откако Алзас и голем дел од Лорена беа припоени кон Германија во 1871 година.

Tиe 3/4 oд населението што не зборувале француски, какви биле?

Последно уредено:
Член од
20 септември 2022
Мислења
1.884
Поени од реакции
7.172
И најми е смешно, кога пишете, дека през 1941-1944 бугарите вршееле тотален геноцид, како жив човек не останал во Вардарска Македонија, како од 1.3 милиони луѓе, избиле 5 милиони (затоа што секој македонски партизанин умирал по 5 пати - веднаш бил стрелан, потоа удаван, потоа одушуван, потоа обесуван на бесило и на крајот обезглавуван). А во истото време и сега (од крај време) половината квартали на Софија се со имена од места во Вардарска и Егејска Македонија... Та квартал Илинден, та квартал Гевгелијски, та квартал Гоце Делчев, има метростаница Вардар, има булевард Вардар, има плоштад Македонија (ама не Северна како при вас), има булевард Македонија (ама не Северна), има булевард Гоце Делчев, има улица Гоце Делчев, има булевард Тодор Александров, има и уште, и уште. Андреј Љапчев - чували ли сте за него? Два мандата премиер на Царство Бугарија, а пред тоа многу пати министер. Зошто крволочните бугари се избраале 'македонец' за министер, а подоцна за премиер-министер. А знаете ли кој е дедо Иљо Војвода? Зошто ако е 'македонец' учествувал во српско-бугарската војна од 1885 и тоа од страна на Бугарија? Зошто неговите мажи го поддржувале? Или пак биле насилно вклучени во бугарската армија, како што тврдите дека се правело по време на Втората Балканска Војна и Првата Светска Војна? Зошто четник на дедо Иљо Војвода дал ќерка си на полковник Борис Дрангов? Зошто синот им Кирил Дрангов станал виден активист на ВМРО? Сите наведени од мене горе ja сакаат Македонија, така е. Таа е нивната родна земја! Но тие не се македонски предавници, како што ќе ги заклеите, тие се македонски Бугари, затоа што такви се САМООПРЕДЕЛУВААТ!
Дека имало Македонци што се определувале како Бугари имало, но тоа исто како и денес, се правело заради спас од егзистенцијална криза или за некаква корист. Факт е дека Македонци имало уште пред Бугарите држава да направат, а тоа што Бугарите на нивни улици ставиле македонски имиња, воопшто не значи дека нивна била Македонија.

И ние имаме улици на Американци, но не сме Американци (,,Џон Кенеди", ,,Рузвелтова", имаме и на Руси (,,Ленинова", ,,Максим Горки"), па дури и име ,,Словенечка", но не сме Словенци.

Поздрав_од_Бугарија

Член од
9 јануари 2022
Мислења
142
Поени од реакции
133
Jaс не велам дека Бугарите потекнуваат од Татари.

За етногенезата на Татарите има три теории: бугаро-татарска, монголо-татарска и турко-татарска.

Инаку, како кај тебе прават разлика, а како во сите релевантни извори што ги имам, почнувајќи од казачки, чувашки, татарски, турски, руски, украински итн, не прават?

Претходно, ти приложив енциклопедија издадена од Министерството за Образование и наука на Казахстан.

Прегледај го приврзокот 393464

Ти БУГАР си или БОЛГАР?

Еве ти учебник по историја во Татарстан и види дали ги викаат булгари или болгари:

Прегледај го приврзокот 393459
Прегледај го приврзокот 393460
Прегледај го приврзокот 393461
Прегледај го приврзокот 393462

Истиот учебник на татарски:

Прегледај го приврзокот 393465
Прегледај го приврзокот 393466
Прегледај го приврзокот 393467
Прегледај го приврзокот 393469

Што се однесува до Анри:

Прегледај го приврзокот 393479

Навистина релевантен лик си нашол.:aplauz:

Ме интересира само која од неговите наведени професии е непоткуплива и несубјективна.

Кажи ми во неговото дело, дали се осврнал и на ова:

Прегледај го приврзокот 393480

Значи, некаква проблематика, или прашањето што треба да се реши, е кога луѓето во Франција, мнозинството од населението или целото население, почнале да се мислат себеси како Французи, наспроти нешто друго? И како што реков првиот пат, дека во 1789 година околу половина од населението на Франција зборуваше француски. Во 1871 година околу една четвртина од населението зборуваше француски. И така, скок на верата е да мислите дека јазикот што го зборувате целосно го информира вашиот идентитет или кој мислите дека сте. Го наведов случајот со Алзашци кои зборуваа германски, од кои многумина се сметаа себеси за Французи откако Алзас и голем дел од Лорена беа припоени кон Германија во 1871 година.

Tиe 3/4 oд населението што не зборувале француски, какви биле?

Точно, види како сликачите опишуваат Прабугари (страници 27 и 43) и монголо-татарите (страници 64 и 68). Дури и денешните татарски сликачи ги опишуваат Прабугарите како Кавказска раса, а монголо-татарите како Монгол раса... Тоа, што некој (бил тој и мој собрат Бугарин) сега или пред 100-200 години решил, дека Прабугарите биле со дрпнати очи и иделе од земјите над Кина, не го прави веродостоен извор. Прабугарите населувале земјите во Украина и Русија пред 1400 години! Дали биле дел од ордата на Атила, дали не - не се знае. Целата историја на Прабугарите пред 632 година се басни и фантазии. И да - има многу фантастичари, вклучително и многу Бугари, кои раскажуваат слични измислици и приказни. Занимливо ми е како ти внезапно се одделуваш од она што напишав јас (дека секој во Северна Македонија мисли дека Прабугарите потекнуваат од Татарите)? Не ги читаш ли коментарите на твоите сограѓани - не е тешко да забележиш, дека 9 од 10 објавуваат како 'Татари' наместо 'Бугари' кога не ни посетуваат?

Дека имало Македонци што се определувале како Бугари имало, но тоа исто како и денес, се правело заради спас од егзистенцијална криза или за некаква корист. Факт е дека Македонци имало уште пред Бугарите држава да направат, а тоа што Бугарите на нивни улици ставиле македонски имиња, воопшто не значи дека нивна била Македонија.

И ние имаме улици на Американци, но не сме Американци (,,Џон Кенеди", ,,Рузвелтова", имаме и на Руси (,,Ленинова", ,,Максим Горки"), па дури и име ,,Словенечка", но не сме Словенци.
За повеќето Бугари, историјата на Македонија изгледа вака: околу 1860 година - почти сите во регионот Македонија се самоидентификуваат како (македонски) Бугари. По 1878 и 1885 година станува јасно дека нема како да се придружат кон Бугарија (слично како што на Србите од Република Српска им е јасно дека точно сега не можат да станат дел од Република Србија, исто како и на Косоварите им е јасно дека не можат да се обединат со Албанија) поради политиката на Великите сили. Затоа по 1885 година идејата за самостојна држава ја заменува идејата за обединување со Бугарија. Но голем дел од луѓето и понатаму имале симпатии кон Бугарија, а не кон Грција, Албанија или Србија. После 1913 и 1918 година, многу македонски Бугари загинале во војните, а други останале во Бугарија. Грците ги изгониле сите македонски Бугари од Егејска Македонија и оние барале засолниште или во Вардарска Македонија или во Бугарија (и тоа не само во Пирин, туку и во Софија и Добруџа). Југословенската кралска војска извршила масовен геноцид на македонските Бугари, многу од нив не успеле да избегаат во Бугарија. Послушните и потчинетите прифатиле безрезервно политиката на Белград. Што им преподавале во училиштата на децата сироти, тоа тие го учеле. Ги учеле дека Бугарите се виновни за падот на човекот од Рајскиот врт на Земјата (а не змијата, јаболката или Ева), и затоа прадедовците и прабабиња ви почнале полека да ги мразат Бугарите, иако многумина од нивните браќа и сестри живеат слободни во Бугарија. После прилагодливите 80 години под српската власт, вие станавте 100% Вардарски Македонци. Не отрекувам, дека денес во вас и вашиот свесок нема ни грам Бугарско. Одиам да спијам.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom