Покрај поскапувањето на струјата, укината е и дневната ефтина тарифа

Член од
3 август 2012
Мислења
62
Поени од реакции
2
Stefus elen neka si go resava problemot preku namaluvanje na partiskite vrabotuvanje i otkazuvanje od ideata za barkoni ogradi i slicni gluposti, a vladata mesto da frlase pari vo spomenici i gluposti trebase da investira vo energetika i gasovodi za da imaa alternativa lugeto da mozea da se grejat i gotvat na plin ke go kopiram moeto prethodno mislenje mislam na ista branova dolzina deka sme.

ПРЕРОДБАТА ПРОДОЛЖУВА! Не, сериозно ви кажувам можеби реално и пазарно и сега струјата е ефтина можеби треба да биде едно 60-70% поскапа од сега за да има средства за инвестиции, но ние имаме многу низок стандард за вакви цени. ПРОБЛЕМОТ е што немаме алтернатива, глумат тужење владата и мапас околу плинот само за да го продаваат по скапа цена и да не прават гасовод затоа што некој прави пари од скапа струја и плин, некој има татко (на министер од владата) што има фирма за увоз на струја, ако има плин, гасовод до топланите парното ке биде дупло поефтино од сега, тоа го бара и топлификација, ама тогаш ќе нема кој да продава мазут по висока цена. Многу ми е траги-комично што владини мегафони како латас и миленко, му се закануваат на хаџимишев за цената на парното божем он ја поскапел. Демек го бранат овие херои стандардот на граѓаните. Да нема дилеми ни директорите ни бизнисмените немаат врска со цените што ги определува "независната" регулаторна комисија значи таа ги определува цените а не макпетрол или топлификација или окта, е сега како се избираат членовите? Така лесно и независно :) треба да одлучи собранието па така директор на регулаторна е бивш функционер на вмро дпмне и уште двајца тројца бивши ченови (нормално на истата партија) кои заедно имаат мнозинство во комисијата. А ова дека се бивши членови и функционери треба да гарантира за нивната објективност и непристрасност (боже сачувај)
И јас другшие би го трошел буџетот ама кој ме прашува...Овој протест е само за цената на струјата а не за државниот буџет. Како и да е за 3 години има нови избори и таму можеш слободно да си го кажеш гласот а во меѓувремено секој партија си спроведува интерни анкети и добро знае кога греши а кога погодува.
Не вреди да се кисне по сонцето за оваа работа. Дури и ако размислиш добро највеќе добиваат богатите од оваа акција бидејќи тие највеќе трошат струја имаат огромни системи за ладење и греење или некое производство. Мене лично ми е галје ако сакаат Цајтгејтовци или некој други нека си крашат глава...плус милион лоши етикети ќе ни залепат а гарант ќе има инфилтриано опозиционериски подбуцнувачи и други паразити.
Плус и целава идеја ми е некако проста ај да не речам малограѓанска...Сакаме Поефтина Струја!!! е добро де кој сака поскапа...Нема никаква суштина и нешто битно да се смени...никаква филозофија или идеја...толку празно ми звучи. Ме потсетува на оние во Грција или Шпанија тотално бесмислени протести онака чисто реактивни и емотивни.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
И јас другшие би го трошел буџетот ама кој ме прашува...Овој протест е само за цената на струјата а не за државниот буџет. Како и да е за 3 години има нови избори и таму можеш слободно да си го кажеш гласот а во меѓувремено секој партија си спроведува интерни анкети и добро знае кога греши а кога погодува.
Не вреди да се кисне по сонцето за оваа работа. Дури и ако размислиш добро највеќе добиваат богатите од оваа акција бидејќи тие највеќе трошат струја имаат огромни системи за ладење и греење или некое производство. Мене лично ми е галје ако сакаат Цајтгејтовци или некој други нека си крашат глава...плус милион лоши етикети ќе ни залепат а гарант ќе има инфилтриано опозиционериски подбуцнувачи и други паразити.
Плус и целава идеја ми е некако проста ај да не речам малограѓанска...Сакаме Поефтина Струја!!! е добро де кој сака поскапа...Нема никаква суштина и нешто битно да се смени...никаква филозофија или идеја...толку празно ми звучи. Ме потсетува на оние во Грција или Шпанија тотално бесмислени протести онака чисто реактивни и емотивни.
Големите потрошувачи уште пред 2 години си го либерализираа пазарот за себе си и сега можат од кога сакаат струја да купуваат.Ние сите би требало во 2015 да го можеме истото.

Ако протестот се движи во насока пазарот да се либерализира до следната година а ЕЛЕМ и МЕПСО да се продадат планирам да го подржам и утре и ќе им го предложам тоа на тој собирот дека рекоа дека ќе можело кој сака да предложи.

И не само за струја туку за се и за нафта и за гас.Со новата зделка што ја прават со гас пром државата пак ќе добие моќ да национализира.

Ако планираат да идат пред собрание и да се дерат ЕФТИНА СТРУЈА/ЕВН МАФИЈА планирам да си идам дома и да си терам сеир.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Укинувањето на евтината струјна тарифа од 13 до 16 часот е економски оправдано и исправно, а одлуките на Регулаторната комисија за енергетика да се зголеми цената на електричната енергија и да се укине евтината дневна тарифа се економски оправдани и неопходни за функционирање на енергетскиот систем во земјава“, соопштија од ЕВН „Македонија“.

Што друго велат од ЕВН, прочитајте во Утрински
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=F99CBF32EF5B984A988E5512711A5498

Член од
3 август 2012
Мислења
62
Поени од реакции
2
Големите потрошувачи уште пред 2 години си го либерализираа пазарот за себе си и сега можат од кога сакаат струја да купуваат.Ние сите би требало во 2015 да го можеме истото.

Ако протестот се движи во насока пазарот да се либерализира до следната година а ЕЛЕМ и МЕПСО да се продадат планирам да го подржам и утре и ќе им го предложам тоа на тој собирот дека рекоа дека ќе можело кој сака да предложи.

И не само за струја туку за се и за нафта и за гас.Со новата зделка што ја прават со гас пром државата пак ќе добие моќ да национализира.

Ако планираат да идат пред собрание и да се дерат ЕФТИНА СТРУЈА/ЕВН МАФИЈА планирам да си идам дома и да си терам сеир.
Прочитав кој го организира и какви коментари има на ФБ на нивната група...Јас не сакам ништо да имам со нив. Збироштина од реактивни и изфрустриани луѓе и недокваквани марксисти на чело позната комбинација која не носи ништо добро.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Прочитав кој го организира и какви коментари има на ФБ на нивната група...Јас не сакам ништо да имам со нив. Збироштина од реактивни и изфрустриани луѓе и недокваквани марксисти на чело позната комбинација која не носи ништо добро.
реков понапред дека се комунисти ме направија ВМРО`вец

Али ќе отидам дека комунстите секогаш ми се смешни зошто мислат дека се најпаметни.

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
..ПРЕРОДБАТА ПРОДОЛЖУВА! Не, сериозно ви кажувам можеби реално и пазарно и сега струјата е ефтина можеби треба да биде едно 60-70% поскапа од сега..
струјата ефтина?! +70%?? ајде земи една просечна сметка од 3000 денари..пресметај колку кошта киловат со тие криминални 33%, + данок + разноразни давачки ќе видиш колку тогаш ќе изнесува киловат часот па да видиме дали е ефтин или скап!!? и спореди ја таа сметка со некоја од останатите земји која кошта 50 евра..на киловат..па да видиме...
ЛУЃЕ РАЗБЕРЕТЕ..не е битно воопшто КОЈ организира НЕШТО што треба да биде за ДОБРОТО НА НАРОДОТ, толку ли сте глупи и тука да се делите? па дајте, нека го направат лебот и 100 денари, и кога некој сака да подобри нешто, гледајте прво кој е тој па потоа придружете му се..:facepalm:

F

fantomX

Гостин
Концесиите за обновливе извори биле раздаени, за просечна сума на субвенционираниот киловатчас енергија од истите никој не се потакнува да пресмета, се зафатив јас со истото ама не го постирам бе јавно, не сакам утре СДСМ да се чатали со истото како пред некој ден со тие „околу 20%“ покачување кои еден член ги имаше овде пресметано (18 и нешто % беа точно кај него). Не ги можам полуписмените паразатски створења ко политичарите, распашана власт и опозиција која сака да биди иста како власта, е*а*ве токмаците.

Во глобала, да заклучиме: читнете нешто за кодошите (како што отворено и бессрамно ги условува нашиот самопрогласен „јавен сревис“), то е суштината на нашата иднина, овде за енергенси ми раздавате. :icon_mrgr:
Патем, моменталните цени на горивата во државава се по 104,883 долари за барел и 50,3682 денари за долар. Моментално ситуацијата е 108,940 долари за барел и 50.1 денар за долар. Или накратко, околу 1,5 денар плус на сегашните.

Но како што вели МРТВ, „да продолжиме со најважните вести: комисијата за лустрација....“ :pos:

Член од
29 мај 2012
Мислења
242
Поени од реакции
115
Укинувањето на евтината струјна тарифа од 13 до 16 часот е економски оправдано и исправно, а одлуките на Регулаторната комисија за енергетика да се зголеми цената на електричната енергија и да се укине евтината дневна тарифа се економски оправдани и неопходни за функционирање на енергетскиот систем во земјава“, соопштија од ЕВН „Македонија“.

Што друго велат од ЕВН, прочитајте во Утрински
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=F99CBF32EF5B984A988E5512711A5498
Кога не се информирани...

http://www.elektroprivreda.ba/np/ep/epp?bp=3&mp=46

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Глупа ти е споредбата каква е поврзаноста помеѓу плати цени на струја ?
Иш тролу, иш.
Ова ке му дојде како огромната "просечна" плата која ја трубат партиските тролови и која не ја земаат ни 30% од народот. Оди во продавница и со твоите 150 евра плати со просечната плата да те видам...
Зошто таа споредба е глупа, а споредбата на цената на струјата која ја прават партиските кловнови (притоа "случајно" заборавајки ги таксите и стандардот) не е?
Убаво рекол Ајнштајн, се е релативно. За стандардот на бил Гејтс и милион евра се пич*ин дим, али за стандардот на македончето 50-60 евра за струја се невиден луксуз, во 21 век.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Иш тролу, иш.
Ова ке му дојде како огромната "просечна" плата која ја трубат партиските тролови и која не ја земаат ни 30% од народот. Оди во продавница и со твоите 150 евра плати со просечната плата да те видам...
Зошто таа споредба е глупа, а споредбата на цената на струјата која ја прават партиските кловнови (притоа "случајно" заборавајки ги таксите и стандардот) не е?
Убаво рекол Ајнштајн, се е релативно. За стандардот на бил Гејтс и милион евра се пич*ин дим, али за стандардот на македончето 50-60 евра за струја се невиден луксуз, во 21 век.
И добро по твоја логика ајде сите продукти нека намалат цена за едно 10 пати дека ние сме беда.Опел нов нека биде 1000-2000 евра Мерцедес за по 4000-6000.Стан ќе купуваме за по 4000 евра а ај фон за 30-60.

Епа друже тоа така не функционира цените на производите немаат никаква врска со стандардот на граѓаните.Може да имаме пониски цени на некој продукт ако ние го произведуваме домашно неколку кратно повеќе од нашите потреби али ние увезуваме 30-40% од потрошувачката на струја.

Јас не сум трол јас сум реален ти сакаш да се правиш будала.

НЕ ПОСТОИ ТАКВО НЕШТО КАКО БЕСПЛАТЕН РУЧЕК

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
И добро по твоја логика ајде сите продукти нека намалат цена за едно 10 пати дека ние сме беда.Опел нов нека биде 1000-2000 евра Мерцедес за по 4000-6000.Стан ќе купуваме за по 4000 евра а ај фон за 30-60.

Епа друже тоа така не функционира цените на производите немаат никаква врска со стандардот на граѓаните.Може да имаме пониски цени на некој продукт ако ние го произведуваме домашно неколку кратно повеќе од нашите потреби али ние увезуваме 30-40% од потрошувачката на струја.

Јас не сум трол јас сум реален ти сакаш да се правиш будала.

НЕ ПОСТОИ ТАКВО НЕШТО КАКО БЕСПЛАТЕН РУЧЕК
Што ми го дрвиш со опели, мерцедеси и ајфони...
1. Опел, мерцедес и епл не се македонски државни фирми
2. Опел, мерцедес и ајфон не се основна есенцијална потреба за живот.

Офтопик бонус: 3. Ајфон е тапа :coffee:

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Што ми го дрвиш со опели, мерцедеси и ајфони...
1. Опел, мерцедес и епл не се македонски државни фирми
:coffee:
Па да де затоа треба и да се либерализира пазарот а ЕЛЕМ И МЕПСО да се продадат.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
МЕПСО да се продадат.
МЕПСО е природен монопол, ако го продадеш ќе створиш приватен монопол.
Мислам дека не мора да ти објаснувам колку приватен монопол е „добар“ за економијата.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
..
ЛУЃЕ РАЗБЕРЕТЕ..не е битно воопшто КОЈ организира НЕШТО што треба да биде за ДОБРОТО НА НАРОДОТ, толку ли сте глупи и тука да се делите?
Кој го организираше народот МАСОВНО да излезе на пречек на кошаркарите и ракометарите?!
и второ: дали албанците од МК се засегнати од оваа мерка на поскапување на струјата и онаа од топлификација ?

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Кој го организираше народот МАСОВНО да излезе на пречек на кошаркарите и ракометарите?!
и второ: дали албанците од МК се засегнати од оваа мерка на поскапување на струјата и онаа од топлификација ?
Не се засегнати, туку си седат на страна со пуканки во рака и си викаат fuck this shit, ние секако не плаќаме...

Kajgana Shop

На врв Bottom