Покрај поскапувањето на струјата, укината е и дневната ефтина тарифа

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Озбилен си?

ДА

Иако немаме слободен пазар на електрична енергија и факт е дека најголем дел од парите од ЕЛЕМ се крадат како луди а и од увоз на струја се прави парче па неможе најдобро да се утврди цената на струјата колку навистина би требала да биде сепак цената како и со се друго не може да биде водена од приходите на популацијата.

Ако не те молам кажи ми кој дел од индустријата или економијата треба да ја субвенцинира и таа ефтина струја?.

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
Глупа ти е споредбата каква е поврзаноста помеѓу плати цени на струја ?

Да не треба и колите да станат поефтини дека стандардот ни е понизок.Ај од утре опел за по 2000 евра кола ќе продава.
Електричната енергија (струјата) во Македонија сеуште спаѓа под социјална категорија, па затоа треба да се споредува со стандардот, а кога ќе се отвори пазарот (те ќе почне со слободно тргување на ел.енергија) тоа е веќе друг муабет.
а за опел за 2к можеш да најдеш не е проблем и за поевтино има ;)

Член од
3 август 2012
Мислења
62
Поени од реакции
2
Електричната енергија (струјата) во Македонија сеуште спаѓа под социјална категорија, па затоа треба да се споредува со стандардот, а кога ќе се отвори пазарот (те ќе почне со слободно тргување на ел.енергија) тоа е веќе друг муабет.
а за опел за 2к можеш да најдеш не е проблем и за поевтино има ;)
Треба бесплатна струја вода храна и 2 пати неделно секс да ни обезбеди владата :)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
ДА

Иако немаме слободен пазар на електрична енергија и факт е дека најголем дел од парите од ЕЛЕМ се крадат како луди а и од увоз на струја се прави парче па неможе најдобро да се утврди цената на струјата колку навистина би требала да биде сепак цената како и со се друго не може да биде водена од приходите на популацијата.

Ако не те молам кажи ми кој дел од индустријата или економијата треба да ја субвенцинира и таа ефтина струја?.
Ајде одново. Без верглање. Значи велиш глупа е споредбата на цена на струја и плати. Повели кажи зошто е глупа споредбата на цени на струја во ЕУ и Балкан со плати...
Не ме интересира кој и како субвенционира, кој и како краде и како се формира цената, ме интересира стриктно твојот одговор, глупа споредба.

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
Треба бесплатна струја вода храна и 2 пати неделно секс да ни обезбеди владата :)
ма секс ни обезбедува секој ден повеќе кратно (да не кажам не растурија) а за останатото не е проблем :)

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Ајде одново. Без верглање. Значи велиш глупа е споредбата на цена на струја и плати. Повели кажи зошто е глупа споредбата на цени на струја во ЕУ и Балкан со плати...
Не ме интересира кој и како субвенционира, кој и како краде и како се формира цената, ме интересира стриктно твојот одговор, глупа споредба.

Тоа што имаме најмали плати не е никако поврзано со цената на производот и заради тоа не може да се прави таква спроедба.

Струјата не е скапа ние сме беда и мизерија.
--- надополнето: 5 август 2012 во 22:59 ---
ма секс ни обезбедува секој ден повеќе кратно (да не кажам не растурија) а за останатото не е проблем :)
Јас веќе планирам и во темата за педери да пишувам што би рекол Цацко "газот решето ми го направија"

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Тоа што имаме најмали плати не е никако поврзано со цената на производот и заради тоа не може да се прави таква спроедба.

Така изјасни се, да не се разбереме погрешно:)
Дечкото даде слика како контра на се она што досега се прикажуваше од владините гласноговорници. Струјата и нафтата не се скапи и лебот не е скап, само да имаш да ги купиш. И патувањето на Тенерифе е ефтино, да имаш пари да отидеш.
Глупо е само да си глуп партиски полтрон задоен во уши кој за ебани 50 денари се пењи да ја оправда сликата на мизерна Македонија. Нема што овде не е јасно. Имаме замрзнати плати, мизерен стандард и високи давачки споредени со наш стандард. И имаме филм, секој дневен филм на инвестиции, цвеќиња и розови панделки.

Dani

1 + 1 = 10
Член од
22 јуни 2010
Мислења
24.457
Поени од реакции
58.851
А во недела ?
Останува ефтина струја цел ден, или и тоа укинаа ?

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
дур се води струјата како социјална категорија МОРА да и се контролира цената од страна на државата, исто како што се контролира и цената на лебот. а освен тоа елем е државна компанија и треба да работи во интерес на граѓаните а тие што крадат и не работат треба да се казнат!
е кога ќе се отвори пазарот е тоа е веќе друг муабет е тогаш ако треба ќе си купам мини нуклеарка и ќе си ја ставам во подрум и јас ќе продавам струја! :icon_lol:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
23.11 часот, сега слободно може да се избањате.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Така изјасни се, да не се разбереме погрешно:)
Дечкото даде слика како контра на се она што досега се прикажуваше од владините гласноговорници. Струјата и нафтата не се скапи и лебот не е скап, само да имаш да ги купиш. И патувањето на Тенерифе е ефтино, да имаш пари да отидеш.
Глупо е само да си глуп партиски полтрон задоен во уши кој за ебани 50 денари се пењи да ја оправда сликата на мизерна Македонија. Нема што овде не е јасно. Имаме замрзнати плати, мизерен стандард и високи давачки споредени со наш стандард. И имаме филм, секој дневен филм на инвестиции, цвеќиња и розови панделки.
Јас не реков никогаш дека државата не ни е мизерија али сепак според плати не можеш да оценуваш дали струјата е скапа.

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863

Па ти стварно си бил сериозен, ја си мислев дека си саркастичен претходно во однос на тоа како се поврзани македонската плата и цената на струја. :unsure:

Тоа што имаме најмали плати, за твоја информација, е многу поврзано со цената на производот (струјата).
Кажи ми кој ја произведува струјата во Македонија? Чии работници работат во ЕЛЕМ, МЕПСО? Сигурно не се Марсовци, нели?
Штом се Македонци, значи земаат најниска плата во Европа, а сепак цената на струјата е на рамниште со Европските земји.

Епа не ја бива работата така, најниско платена работна рака во Европа да произведува и да продава продукт со цена на просек од ЕУ земји ! Тоа значи дека некој прави ненормален профит од целава ситуација.

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
Јас не реков никогаш дека државата не ни е мизерија али сепак според плати не можеш да оценуваш дали струјата е скапа.
и пак се враќаме во „Ѓаволскиот круг„
Струјата спаѓа во социјална категорија и затоа треба да се контролира со висината на најмалата плата :)
23.11 часот, сега слободно може да се избањате.
денес е недела (бар уште малку) тд евтина тарифа е цел ден :)

Kajgana Shop

На врв Bottom