Позајмување пари на идиоти

Член од
15 мај 2021
Мислења
125
Поени од реакции
302
глупости.... само плус нотарски а после и адвокатски трошкови за тужење + на крај за извршител + нема да може да изврши...
Ептен ако мора да се позајми, подобро хипотека на имот, нема љутиш... ама и тука може за*б... на времето Земал некој Кредит од Банка 180000 евра, ставил под хипотека голема куќа во Тетово... но куќата иако била голема поради локациски фактор не вредела пазарно ни 90,000евра, ама клиентот го подмачкал референтот за проценка...кога земал парите кидавела во странство, а банката мака мачи со продажба на хипотекарен имот...
Кажи како е во Хрватска како е со позајмувањето пари.

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
Само ако ги потрошиш на одење Индија кај некој гуру. Не, сериозно, зошто ти се?
Za one way ticket do Himalayas! :D ... Pa za u slucaj da ne izdrzam da iam karta za nazad,
a pred da trgnam da se izrelaxiram malce u nekoj Oshov tantra centar :D

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.427
Поени од реакции
39.021
Сабајле ми бараа пари, колега од работа. Дај 300 евра до 1 јуни ти ги враќам, немал за до Алди да иде. Едната картичка му била 900 евра другата 2800 во минус. Уште ми стојат пораките у телефон.:pos:

Вози кола од 16 илјади евра на кредит.
Пред неколку месеци возеше 400 километри во еден правец за да купи куче од 850 евра, поскапо од мојата кола.
Пуши една кутија цигари на ден од 10 евра, и пред само неколку дена имаше објавено стори како вртат прасе на ражен со фамилијата.

Епа земи бе бато поарно акни ме со некој камен по глава, не ме дупи на ваков подмолен начин. Има бебе од неколку месеци и тоа ме замисли, али сепак одлучив да не дадам. На крај краеви не и го направив јас на женати, да си мислел ебате копукот.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Пред некои 10 години, почнував некој бизнис, па ги вложив сите пари, не си оставив за живеење. Зедов од другар 300 евра да ми се најдат, да го преживеам месецот, нему му беа вишок, заштеда во моментот. Бизнисот пропадна, парите ги вратив по 2 години! Јбг. Другарот кажа културно на три-четири пати во текот на тие две години дека веќе му требаат парите, ама не напнуваше. Прва прилика ги вратив.

А мене обратно, другарка ептен бевме свои тогаш, остана без многу добро платената работа, па јас ѝ дадов од моите вишок, заштедени пари 500 евра, да ги врати во текот на годината кога ќе се снајде. После две-три години (карма, хехе) ги добив назад :D

Инаку многу добар совет е ако давате поголема сума да знаете дали таа личност може и има како да ги врати. Посебно, за што ги бара парите, позајмувачот има право да праша, исто како и банката кога дава кредит. :)

Член од
14 април 2012
Мислења
32.889
Поени од реакции
67.517
Суми до 1000E се пари без кои може да живеам ако некој реши да ме закрпи, по цена веќе никогаш да не излага пред очи од срам. Пари давам на луѓе што мислам дека ги знам и со кои активно се дружам. Ако некој од нив се реши да ме заебе, знам дека не ми е пријател, и дека ке ме заебе многу повеќе во блиска иднина, па ова ми е некој вид данок/тест на пријателство. Имам другар што редовно ми бара пари, 300-500Е, и редовно ми ги враќа. Единствениот услов ми е, кажи ми кога ке ми ги вратиш, датум, и стој си на зборот.

Но, ме закрпи дечко од Виница, ке им текне тука на некои за кого се работи зашто не сум единствениот, барајки ми пари за итна операција на керкичката, тумор на мозокот. Дечко со кој активно се дружевме, ми се јави на телефон, избезумен, дури и ја му ги однесов со кола, ај викам да не направиш беља, знам како е кога ке добиеш такви вести, паметот не ти е на патот. Дури и му се извинив што немав повеќе во тој момент да му дадам, зашто беше викенд. Да работеа банките, ке му дадев уште повеќе. Нели, живот или смрт на најмило. И нека му е на чест. Да си го искористиш сопственото дете на таков болен начин, треба нешто сериозно да не е во ред со тебе. Си се опростив од парите откако разбрав дека шемата му била разработена на највисоко можно ниво.

Овие што бараат иљадарка у 10-11-12 навечер, зашто знаат дека работата ми е скоро цела ноќ а живеам карши скоро сите казина во Куманово ми е јасно за што им се, и никогаш не сум им позајмил пари. Што е најфасцинантно, пари ми бараат и луѓе што ги имам видено неколку пати во животот. Без срам, без перде.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.593
Поени од реакции
22.316
Како бе така се срамите да си ги побарате парите назад или чекате дужникот да се свестел :LOL:

Една опомена, втора опомена, после на среде именден или слава му го спомнувам долгот пред сите:D
Автоматски споено мислење:

Многу високо мислење има за другарите:LOL:
Ja taka napraviv ne isto ama vo taa smisla posle podolgo vreme. Ne sum tip da pamtam so godini da vratam ama situacijata bese kako pomlad i problemot bese sto dolznikot vo tesen prijatelski krug kazuvase deka nema da mi dade. Dojde situacija da bide izblamiran poradi toa i sramot ili cesta negovo mi vredese za tie pari. Normalno od togas nema lafenje eden so drug ali pa na kraj eden problem pomalce.

Долгот е гадна работа, тежи на душата. Многу малку луѓе се способни да должат и да бидат потполно равнодушни. Како вие сите овде налетавте на такви луѓе навистина не ми јасно.

Генијална реченица, што велеше еден мој професор, од ризницата на народната глупост.
Abe vidi takov dojde svetot. Oti da dadam na random poznanik pogolema suma pari i da nosam rizik a da ne mu se podhitni primer ete za itna operacija ili nesto? Ako imam odgovornost sam za sebe ok, moja odluka. Ama ako imam familija i deca i ne sum milioner, znaci ne mozam bezbolno da gi zapalam, normalno deka racionalna odluka e da ne davam. Rizikot koj mi go plakja? Isto taka ima drski lugje baraat pogolema suma da ne odat vo banka da ne plakjaat kamata (a bez problem ke dobijat kredit). Airlija rabota. Sto treba sega ja da pravam? Da davam pari i da gubam kamata (bez ogled na sumata) znaci na moja steta kolku i da e. Ne e taka ednostavno koj dojdi daj mu.

Како бе памтиш позајмица од 50 евра од пред 8 години??!!
Mozebi zapisal da ne zaboravi, mozebi zapamti toj moment oti i samiot nemal mnogu pa dal, oti da ne se pamti? Sekakvi gluposti od minato pamtime pa zosto ne i ova. Ama e klasicen primer za pomala suma ako pomina podolgo vreme se pogolem e sramot da gi pobaras nazad. Prevrtuvanje na situacija, mesto toj sto dolzi da se srami se srami toj sto dal da spomne za nazad.

Последно уредено:
Член од
15 мај 2021
Мислења
125
Поени од реакции
302
Abe vidi takov dojde svetot. Oti da dadam na random poznanik pogolema suma pari i da nosam rizik a da ne mu se podhitni primer ete za itna operacija ili nesto? Ako imam odgovornost sam za sebe ok, moja odluka. Ama ako imam familija i deca i ne sum milioner, znaci ne mozam bezbolno da gi zapalam, normalno deka racionalna odluka e da ne davam. Rizikot koj mi go plakja? Isto taka ima drski lugje baraat pogolema suma da ne odat vo banka da ne plakjaat kamata (a bez problem ke dobijat kredit). Airlija rabota. Sto treba sega ja da pravam? Da davam pari i da gubam kamata (bez ogled na sumata) znaci na moja steta kolku i da e. Ne e taka ednostavno koj dojdi daj mu.
Јас никаде не напишав дека работата е кој дојди дај му. Само што не е толку едноставно како што повеќето овде пишуваат, не давам, не барам. Пред многу години ми се случи катастрофа, заглавив огромна сума на пари. Сума на пари заради која многумина би извршиле самоубиство. Тогаш покрај семејството ми помогнаа неколку луѓе, од кои двајца не ми беа ниту блиски пријатели. Ги вратив сите пари во неколку години, не можев никако побргу. И никој од тие луѓе ни збор не ми рече, знаеа каква е ситуацијата, и знаеа дека ќе им ги вратам парите.

И сега што треба да направам ако некој од нив ми побара пари на заем? Да им кажам, абе брат, види какво време дојде, не барам ни давам? Или не мора нив, и на некој друг кој е во слична безизлена позиција како што бев јас, а знам дека со текот на времето ќе ми ги врати? Се доаѓа во животот, секакви ситуации можат да ти се случат, ништо не е црно или бело.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Јас никаде не напишав дека работата е кој дојди дај му. Само што не е толку едноставно како што повеќето овде пишуваат, не давам, не барам. Пред многу години ми се случи катастрофа, заглавив огромна сума на пари. Сума на пари заради која многумина би извршиле самоубиство. Тогаш покрај семејството ми помогнаа неколку луѓе, од кои двајца не ми беа ниту блиски пријатели. Ги вратив сите пари во неколку години, не можев никако побргу. И никој од тие луѓе ни збор не ми рече, знаеа каква е ситуацијата, и знаеа дека ќе им ги вратам парите.

И сега што треба да направам ако некој од нив ми побара пари на заем? Да им кажам, абе брат, види какво време дојде, не барам ни давам? Или не мора нив, и на некој друг кој е во слична безизлена позиција како што бев јас, а знам дека со текот на времето ќе ми ги врати? Се доаѓа во животот, секакви ситуации можат да ти се случат, ништо не е црно или бело.
Интересна работа е кога имаш вистински проблем и ти требаат пари, помош ќе добиеш од некој од кој најмалку очекуваш. По правило некој што не ти е многу близок...

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Суми до 1000E се пари без кои може да живеам ако некој реши да ме закрпи, по цена веќе никогаш да не излага пред очи од срам. Пари давам на луѓе што мислам дека ги знам и со кои активно се дружам. Ако некој од нив се реши да ме заебе, знам дека не ми е пријател, и дека ке ме заебе многу повеќе во блиска иднина, па ова ми е некој вид данок/тест на пријателство. Имам другар што редовно ми бара пари, 300-500Е, и редовно ми ги враќа. Единствениот услов ми е, кажи ми кога ке ми ги вратиш, датум, и стој си на зборот.

Но, ме закрпи дечко од Виница, ке им текне тука на некои за кого се работи зашто не сум единствениот, барајки ми пари за итна операција на керкичката, тумор на мозокот. Дечко со кој активно се дружевме, ми се јави на телефон, избезумен, дури и ја му ги однесов со кола, ај викам да не направиш беља, знам како е кога ке добиеш такви вести, паметот не ти е на патот. Дури и му се извинив што немав повеќе во тој момент да му дадам, зашто беше викенд. Да работеа банките, ке му дадев уште повеќе. Нели, живот или смрт на најмило. И нека му е на чест. Да си го искористиш сопственото дете на таков болен начин, треба нешто сериозно да не е во ред со тебе. Си се опростив од парите откако разбрав дека шемата му била разработена на највисоко можно ниво.

Овие што бараат иљадарка у 10-11-12 навечер, зашто знаат дека работата ми е скоро цела ноќ а живеам карши скоро сите казина во Куманово ми е јасно за што им се, и никогаш не сум им позајмил пари. Што е најфасцинантно, пари ми бараат и луѓе што ги имам видено неколку пати во животот. Без срам, без перде.
На ваквите би им обесил една табла кај што пишува што направиле и би им удрил 100 стапа на сред плоштад.
Од дебили што лажат веќе и луѓе на кои навистина им треба донација за здравје ќе имаат мака со собирање на средства.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.656
Поени од реакции
16.866
Кажи како е во Хрватска како е со позајмувањето пари.
во Хрватска ( убаво пишува по медиумите нивни) имаше дузина случки ДОЛЖНИКОТ да го убие ДОВЕРИТЕЛОТ....
ако е незаконско каматарење има полиција, се пријавува, ама убиство ??
А имаше и кај нас еден случај, многумина мислат дека убиецот бил насскан од други поголеми должници блиски со власта... по убиството на ДОВЕРИТЕЛОТ НИКОЈ не ги врати ДОЛГОВИТЕ, не па камати...
Всушност и најлегално даа позајми некој пари, без камата, ако тој почине ( па и приородно) неговите наследници многу тешко остваруваат враќање на долгот..
Па и Банка, ете ја отераа Еуростандард банка во Стечај, НИКОЈ од Должниците веќе не враќа кредитите, наша работа... а тие што им останаа депозитите заробени на штедачи???
Исто беше не времето Циле со Тајвански кредити, дузини и
дузини луѓе земаа кредити ааааа кога пропадна банкката престанаа да ги враќаат..

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.618
Поени од реакции
2.138
Сум позајмувал помали суми кои не ни мислам дека ќе ги вратат ако ги вратат арно ако не не и тое...ама за поголема пара многу ретки се луѓето на кој би позајмил...кога има измами со донации со болни луѓе, ова она...како може на некому да верувам на збор демек немал пари, детето ова она...поштен народ ИМАШЕ едно време одамна, денес многу ретки тие се.

Јас немам од кај никого позајмено и ова го сметам за едно од најголемите достугнувања во живот...најсериозно, не сакам на никому да должам ништо, ниту услуга а камо ли пари.

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
Ајде не се жалите ногу ногу. Кај ви е христијанскиот дух?
@ПрофаундлиСтупид , ти сине како ке се произнесеш по овоа питање? :rolleyes:

Член од
28 август 2013
Мислења
4.489
Поени од реакции
13.710
Па и Банка, ете ја отераа Еуростандард банка во Стечај, НИКОЈ од Должниците веќе не враќа кредитите, наша работа... а тие што им останаа депозитите заробени на штедачи???
Исто беше не времето Циле со Тајвански кредити, дузини и
дузини луѓе земаа кредити ааааа кога пропадна банкката престанаа да ги враќаат..
Депозитите веројатно отидоа кај тие шо земаа милионски кредити со покритие колку што едно просечно физичко лице има у банка :)

Kajgana Shop

На врв Bottom