Пожар во Кочани, диско Пулс.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.478
Поени од реакции
4.416
Убиство од небрежност е поблаг кривичен настан од тешки дела против општата сигурност. Првото е со максимална казна затвор од 5 години, второто 10. На првото минимална е 6 месеци, на второто три години.
Не се сеќавам добро, ама мислам дека за предизвикување општа опасност беше минимум 3 години без определување на горната граница што значи 20 години е максимумот.

Член од
18 март 2025
Мислења
3
Поени од реакции
17
Обезбедувањето има одговорност и те како. Зеле обврска да го обезбедуваат настанот и требало професионално да си ја бркаат работата. Под обезбедување не се подразбира само дремење на врата, обезбедуванње значи многу повеќе од тоа отвори затвори, професионална агенција не смее да преземе обврска да обезбедува ваков објект.
Ваков објект по сите закони и прописи воопшто не требало да постои, а не да се обезбедува..

Член од
24 март 2010
Мислења
15.391
Поени од реакции
26.472
Не се сеќавам добро, ама мислам дека за предизвикување општа опасност беше минимум 3 години без определување на горната граница што значи 20 години е максимумот.
Тешки дела против општата сигурност
Член 292
(1)Ако поради делото од членовите 288 ставови 1, 2 и 3 , 289 став 1, 290
ставови 1 и 2 и 291 став 1 настапи тешка телесна повреда на некое лице
или поголема имотна штета, сторителот ќе се казни со затвор од една до
десет години.
(2)Ако поради делото од членовите 288 ставови 1,2 и 3, 289 став 1, 290
ставови 1 и 2 и 291 став 1, настапи смрт на едно или повеќе лица,
сторителот ќе се казни со затвор најмалку три години.

Во право си, во случајов ќе се гонат по став 2.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.570
Поени од реакции
9.511
Обезбедувањето е последната алка која треба да поднеси одговорност. Овде работава смрди од многу, многу погоре... ..

Овде најголемиот проблем е функционалноста на таа штала како објект, и за тоа треба некој дебело да го јаде.
Ако функционирале како што треба институциите, оваа штала воопшто и намало да постои..
Одговорност треба да се бара на сите нивоа почнувајки од најгоре.
"Обезбедувањето е последната алка која треба да поднеси одговорност", Да, ама ради нефункционалноста на таа штала како објект треба и тие да го јадат, знаеле тие каков објект обезбедуваат, т.е требало да видат и да направат проценка.

Член од
20 мај 2023
Мислења
623
Поени од реакции
2.764
Истото сценарио ни се случи како Station night club, само што го изгледав. Од газди на клуб, до менаџерот на бендот, до лесно запалива пена/облога, до запечатена врата без можност за излез. Судења, прашања зошто газдите биле недоволно информирани за запаливата облога која ја поставиле на ѕидовите (звучна изолација)? Зошто компанијата што ја произведува облогата не дала никакви инструкции за употреба и претпазливост за користење на истата? Зошто факинг типот од пожарна задолжен за проверка на безбедноста на клубот никад не ја тестирал облогата на пожар туку еднаш годишно само ставал печат: Approved!. И зошто ебените газди на клубот неуки за водење на истиот пробале преку shortcuts да прават бизнис???
Ме интересира дали за секој настап овде у мк задолжително се прави договор помеѓу изведувачите и газдата на клубот? У документарецот за Station night club, за време на судењето газдите го имаа приложено договорот меѓу нив и бендот кој никаде не вклучувал употреба на прскалки. Таму кога почнал огнот првично мислеле е дел од некакво шоу, бавна реакција имале за да се спасуваат, иста како и во Пулс, сфатиле кога е веќе предоцна.
Да се наежи човек, каква трагедија нѐ снајде, за греота луѓето, лесна им земја, тешко на родителите после ова и за нив нема живот ...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.703
Поени од реакции
24.655
Malce e :(

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
2.233
Поени од реакции
2.775
Кога и покажував снимки на жена ми од кога фати пожарот, ми вика исто како Kiss ноќниот клуб што се запали кај нив. Таму имаше 242 погинати и 630 повредени. Бразилците имаат извадено серија на Нетфликс за настанот.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.702
Поени од реакции
29.658
Кога и покажував снимки на жена ми од кога фати пожарот, ми вика исто како Kiss ноќниот клуб што се запали кај нив. Таму имаше 242 погинати и 630 повредени. Бразилците имаат извадено серија на Нетфликс за настанот.

Што си и покажувал. Ко да е нешто убаво или за фалење.
Од ден у ден се повеќе пред странци ми е срам да кажам од каде сум затоа што ги осеќам дека ме гледаат бетер од црнец од афричка вукојебина.

Член од
7 јуни 2011
Мислења
4.337
Поени од реакции
3.411
"Обезбедувањето е последната алка која треба да поднеси одговорност", Да, ама ради нефункционалноста на таа штала како објект треба и тие да го јадат, знаеле тие каков објект обезбедуваат, т.е требало да видат и да направат проценка.
И да не се нафатила агенцијата за обезб да го обезб објектот,тој газдата ќе најдел други дечки обични бабуши што ќе продаваат карти..еве и тие да не се ќе поставел двајца другари да продаваат карти и ? Ќе сменеше нешто ?
Брату ова се што го пишуваш е за во некоја јака Европска држава каде што клубот би исполнувал сите услови за работа а доколку се случело нешто на тапет тогаш да биде обезбедувањето..Во нашиов случај воопшто таму не требало да има никаква журка и собир..

Член од
3 март 2021
Мислења
595
Поени од реакции
1.021
На што личеше онаа "дискотека" во Кочани како во Бразилско или Индиско гето да се наоѓа, каков е тој газда кој не реинвестира и остава да личи на свињарник целиот простор околу неговиот објект. Како прво срам и незгодно треба да му биде да го погледне, абе ќејф да ти биде да си го потсредиш малце да заличи на нешто стај трева, дрвце, уреди малце. Не можам да сфатам како постојат вакви луѓе без никаков мерак, воља да си го напраиш местото пријатно да им биде и на тебе и на гостите сите да уживаат сето тоа вреди повеќе од парите.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.400
Поени од реакции
22.008
Па министерот ќе има злоупотреба на службена положба, фалсификување документи. Газдата ќе има неколку и поврзани со фалсификуваната дозвола, и со општа опасност. Директорот на правниот субјект ќе има неколку во двете насоки. Инспекторите од ДПИ и слично ќе имаат многу повеќе поврзани со дозволата, отколку со несреќата. Овие началниците на полициски станици што ги сменија денес, ако ги сменија за да ги гонат, ќе ги гонат за непостапување по пријави веројатно. Ништо чудно и судењето да се подели на неколку судења за различни кривично-правни дела.
Како што разбрав министерот рече дека ги разрешиле сите командири и началници (и замениле со други од Скопје), за да имало непристрасност и да немало притисоци и влијание врз истрагата, како и лични и професионални релации со средината. Внатрешна контрола на МВР дополнително ќе го испитувала постапувањето на сите полициски службеници.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Член од
23 септември 2015
Мислења
1.035
Поени од реакции
543
Обезбедувањето има одговорност и те како. Зеле обврска да го обезбедуваат настанот и требало професионално да си ја бркаат работата. Под обезбедување не се подразбира само дремење на врата, обезбедуванње значи многу повеќе од тоа отвори затвори, професионална агенција не смее да преземе обврска да обезбедува ваков објект.
Ево одговор
И да не се нафатила агенцијата за обезб да го обезб објектот,тој газдата ќе најдел други дечки обични бабуши што ќе продаваат карти..еве и тие да не се ќе поставел двајца другари да продаваат карти и ? Ќе сменеше нешто ?
Брату ова се што го пишуваш е за во некоја јака Европска држава каде што клубот би исполнувал сите услови за работа а доколку се случело нешто на тапет тогаш да биде обезбедувањето..Во нашиов случај воопшто таму не требало да има никаква журка и собир..
@пунтер

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
2.233
Поени од реакции
2.775
Што си и покажувал. Ко да е нешто убаво или за фалење.
Од ден у ден се повеќе пред странци ми е срам да кажам од каде сум затоа што ги осеќам дека ме гледаат бетер од црнец од афричка вукојебина.
Затоа што вест за несреќава беше прикажана и во Американска медиа.

Во глобала не сме толку лоши, комунизмот не скина во менталитет.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.570
Поени од реакции
9.511
Јас те разбирам тебе, јас само коментирам, кажвам дека реално и обезбедувањето носи одговорност, не го зборвам тоа дека ги мразам, ти зборвам како човек кој работел години како обезбедување на светки познати настани од типот на Mercedes-Benz Fashion Week, или на настани каде гости биле личности од типот Geert Wilders, Tony abbott...

Kajgana Shop

На врв Bottom