Го прочитав баш коментарот и иако поминаа дури три години од кога си го напишал сепак вреди да се искоментира и од денешна гледна точка бидејќи и денес е на место, во моментот кога си го пишал коментарот АfD беше во слободен пад, со многу внатрешни проблеми, во право време дојде короната да ја фатат сламката на спасот, но по изборите и доаѓањето на новата власт повторно имат раст на рејтингот, дојдоа до 13 % а беа претходно паднати кога ти пиша и под 8 %, со напомена дека рејтингот во моментов им само расте.
АfD со ништо не се крајнодесна партија, тие се партија која на радикален начин го брани модернизмот пред либерализмот, фанфакт е како тоа успеа да го претворат во фашизам, се знае кои се крајнодесните партии на сцената таму, NPD, Die Rechte, Der III. Weg, тука како движење со антиислам е PEGIDA и еден куп помали но на ниво на држава незначајни.
Е сега Источна Германија како регион кој заостанува е склоно кон гласање на крајниидеологии, NPD таму секогаш имала советници, но исто така и Die Linke (Левица) се прејаки таму, па и повеќе гласови освојуваат од АfD и во многу области се и прва партија, додека на Западот речиси и да не постојат, барем во тие области кои мене ми се интересни.
Германија секогаш беше јака држава со силни темели и немаше никакви сериозни потреси па затоа вакви опции немаа шанси, успехот на АfD па и на Di Linke беа повеќе моментум, но сега прво после мигрантската криза, коронава а уште повеќе со кризава која сега се случува во Германија со војната во Украина, надоплената драстичната миграција на Балканци и азијати таму кои за разлика од порано кои гледаа да се вклопат сега си градат паралелни општества, на Германецот му доаѓа преку глава од тоа да плаќа за вакви случаеви, имаше член на форумот ете пример со кој и ти се впушти во дебата кој му е преку глава од тоа (а наш Македонец), замисли како е кај Германецот.
Сега за прв пат по вакви потреси во системот, опции од радикален спектар ќе се издигаат во Германија, грев е да се гласа за АfD на западот но сигурно не било грев како во Франција да гласаш за Ле Пен во кои цел систем на гласање во државата на избори е направен да биде анти Ле Пен, па сега изгазија со 89 пратеници што значи допрва ќе растат, а порано со милиони гласови имаа само 3 додека некој кои немат ни милион имаа повеќе од нив, едноставно ако во Франција се демистифицираше тоа, истово на ред ќе биде и во Германија како кризава расте а посебно колку се повеќе мигранти прима Германија во овој период, ако властите не понудат и спроведат реални решениа со кои ќе ги решат проблемите кои прв пат ги има кај нив во општеството.
А тоа што си го напишал за ЗЕЛЕНИТЕ е тоа што мене како лаик најмногу ме чуди, тие се единствени кои само растат и немат осцилаци во рејтингот, никогаш не ми било јасно на што се должи таа популарност во Германија на Зелените, гледав скоро еден документарец за Фрајбург каде што тие гордо потенцираа дека се прв град кои дал поддршка на Зелените уште во 80тите и поради тоа биле исмејувани од остатокот на Германија, па навистина како човек кој е дел од тоа општество успешно интегриран да ми појасниш какви се тие политики што младите и средновечните луѓе се ориентираат да гласат за нив.