абе какви тензии, јебе им се на богаташи за тензии, не ги тангира нив ништо, си идат пошто си имаат даночни олеснувања, евтина работна рака и слични куротресини за "странски инвеститори" ко што дава нашиов патор. бегале од муслиманите, боже господе со паранојава...
возите вие десничарите, во амбис право. прво, работничка класа и неедуцирана багра се две различни ствари и никад не ја спомнав работничката класа. не се тие два поими исти. второ, дури и да постои релативно поклопување, единствената поента беше дека кога некој е образован, популистичките гадови од екстремната десница не можат да го лажат за да дојдат на власт, плашејќи го од лошите кој-и-да-се што ќе му ја земат работата. затоа еманципација е најбитното нешто за кое се залага левицата, ама вас не ви одговара тоа, вас ви одговара само стравот и омразата кои доаѓаат од незнаењето. треба да сме еднакви, но не сме, а тоа таквите како вас го експлоатираат за да го шират стравот и омразата, наместо да бараат еманципација.
што лупаш бе, добивме држава во војната, држава за посебна македонска нација. обединета сакал он, втора бугарска држава под водство на Ванчо Михајлов бугарот, не му било доволно што конечно имаме држава. не примети дека никој никад на Балканот не му успеа националшовинистичкиот сон за голема Србија, Бугарија, Албанија, Грција? изгледа сите изгубиле во втората светска војна а?
какви југословенски комунисти бе, кој ги спомна југословенските комунисти? што ме занима мене некој тоталитаристички експеримент пред сто години. ај ако не за советскиот комунизам, или за севернокорејскиот да се расправаме. ало бе, за фашизмот правиме муабет. доста релативизирате, точно се знае по дефиниција што е фашизмот и по дефолт антифашизмот. се утепавте мешање поими овдека, тоталитаризам, троцкизам, болшевизам, слобода на говор, голи оток не знам ти што. фашизам е омраза кон некој поради тоа што е различен, според раса, етничка припадност, религија, сексуална ориентација итн итн. фашизам е привилегија за одредена група луѓе на сметка на други, поради тоа што се родиле по некоја случајност во "правата" боја на кожа, религија и сексуална ориентација. тоа е фашизмот, непријател на индивидуализмот и еднаквите човекови права.
вие сте тие што сте робови на некакви анахрони визии што немаат врска со денешниот контекст. борба за традиционалните вредности на верата и нацијата... која вера бе, прикаски за мали деца и рандом апсурдни правила напишани пред 2000 години од некојси таму, што ми кажува колку пати и со која рака да се крстам или дали да јадам свинско или не, во зависност од тоа која прикаска ја следам. па исти кур ми се фаќа и во ктулху или скиентологија да верувам бе. универзалната етика е веќе етаблирана дисциплина, не ми е потребно библијата или куранот да ми каже што е добро а што е лошо. и да, светињата од нација... абе нацијата како концепт е формирана во 19 век ало, ствари како суверенитет и припадност и идентитет се во постојан флукс. само идиоти како ние србите грците и слични мислат дека се дадени од господ, вечни, старији од амебе, директно поврзани со антиката и што уште не. нацијата е производ на историски околности, и постојано еволуира, како и се друго. со тоа не можете да се соочите, тоа е таа десничарска "традиционалност", ништо повеќе од параван за стравот дека ќе ја изгубите хегемонијата што и онака не сте ја заслужиле, стравот дека комфорот ќе ви биде нарушен. ама еволуцијата на човечката свест не можете да ја запрете, затоа секогаш сте биле губитници и ќе продолжите да бидете.