Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
I jas bas za toa se zamisliv. Kako zenata ke go rodi ako ne i e dupnat "himenot". Toa e nevozmozno.

Член од
30 мај 2008
Мислења
185
Поени од реакции
8
Znaes sto pisuva vo Biblijata: Ne vredi biserite da im se frlaat na svinjite...
Mozeme do beskraj da se prepirame na opvaa tema.. no nikogas nema da svatis sto zboruvam bidejki go nemas doziveano ona sto jas go imam..( odnosno moeto iskustvo so Bog).
Najgolemite ateisti koi probale da go poreknat Bog.. na krajot na svoite istrazuvanja imat iajzveno deka polesno e da se prifati verata vo Bog otkolku da se dokaze sprotivnoto...
I veruvaj Bog ne se krie no ti si premnogu slep, gord i samodovolen za da go vidis.. bidejki ima mnogu sto go gledaat...

Pa aj se gledame vo neboto...
Jas sum sigurna sto me ceka potoa..
A ti kako sto mozam da vidam ne si 100% bidejki i sam ne go poreknuvas hristijanstovoto..
Pa see ya...
Samo za sekoj slucaj procitaj go Otkrovenietno na Jovan Bogoslov... da vidis dali ke go izdrzis seto toa sto te ceka zaradi tvoeto ubeduvanje..
God Bless
AAAAAAAAAAAAA IMALO USTE INTERESNI GAFOVI I MISLENA.
DE RASPRAVI ZA TVOETO ISKUSTVO SO BOG.TAVA STANUVA INTERESNO.NOGO SAKAM PRIKAZNI.MOLIM TE PISI MIIIIIIIIII
SO ME CEKA NA MENE KOGA "MRTVITE NISTO NE CUVSTVUVAAT I KAZI MI KAKVA IGRA SI IGRA TAJ TVOJ BOG SO KE NE CEKA DA UMREME ZA DA NE KAZNI NAS ATEISTITE (A ON NE SOZDADEL PA NE KAZNUVA???????).TAVA NE SUM GO ZNAEL KOJ TI GO KAZA TAVA,TAJ PISI MI .
NA NEBOTO LI KE ODAS?
TAM LI TI KAZAA OTI E RAJO U OTKROVENIETO......?
KAZI SO TE CEKA ,EPTEN E TAVA INTERESANTNO?
AJ RAZMISLI LOGICNO:1.ZENATA E NEVERNA.
2.NEVERNICITE ODAT U PEKOLO
3.SO MISLIS KOJ E ZAKLUCOKO DEKA KE ODIS A?
KOJ TE LAZE SO TAKVI GAFOVI .IMALO POKAJANIE I KE ODAS U RAJO.TOGAS KOJ NEMA DA SE POKAE ZA DA NE ODE U PEKOLO.
ALOOOOOOOOOOOO PRESTANEJTE SO TIE GLUPOSTI VIE VERNICITE .:pos::pos2::pos::pos2::pos::pos2::pos::pos2:

Член од
23 мај 2008
Мислења
24
Поени од реакции
2
AAAAAAAAAAAAA IMALO USTE INTERESNI GAFOVI I MISLENA.
DE RASPRAVI ZA TVOETO ISKUSTVO SO BOG.TAVA STANUVA INTERESNO.NOGO SAKAM PRIKAZNI.MOLIM TE PISI MIIIIIIIIII
SO ME CEKA NA MENE KOGA "MRTVITE NISTO NE CUVSTVUVAAT I KAZI MI KAKVA IGRA SI IGRA TAJ TVOJ BOG SO KE NE CEKA DA UMREME ZA DA NE KAZNI NAS ATEISTITE (A ON NE SOZDADEL PA NE KAZNUVA???????).TAVA NE SUM GO ZNAEL KOJ TI GO KAZA TAVA,TAJ PISI MI .
NA NEBOTO LI KE ODAS?
TAM LI TI KAZAA OTI E RAJO U OTKROVENIETO......?
KAZI SO TE CEKA ,EPTEN E TAVA INTERESANTNO?
AJ RAZMISLI LOGICNO:1.ZENATA E NEVERNA.
2.NEVERNICITE ODAT U PEKOLO
3.SO MISLIS KOJ E ZAKLUCOKO DEKA KE ODIS A?
KOJ TE LAZE SO TAKVI GAFOVI .IMALO POKAJANIE I KE ODAS U RAJO.TOGAS KOJ NEMA DA SE POKAE ZA DA NE ODE U PEKOLO.
ALOOOOOOOOOOOO PRESTANEJTE SO TIE GLUPOSTI VIE VERNICITE .:pos::pos2::pos::pos2::pos::pos2::pos::pos2:
Еве вие атеистиве викате дека не верувате во Бог. Значи верувате во тоа дека не верувате. Не мислиш дека на некој начин и ти си верник?
Врти-сучи, на овој или оној начин, ако ги разгледаш сите религии... не само христијанската ќе се увериш дека ВЕРБАТА е над се и токму таа не одржува во живот. А во што ќе веруваш, тоа е потполно твое право... и нема потреба да се напаѓа некоја религија и да се докажува во што е праведно да се верува, напротив... имај си лична определба, но почитувај ја определбата на другите и не се труди да го наметнеш твоето мислење. На крај и краева ако си ти атеист, не значи дека сите треба да бидеме атеисти :nenene:
:salut:

Член од
29 септември 2007
Мислења
151
Поени од реакции
3
Alber Kami rekol:"Stravot od besmislata na zivotot najlesno se resava so voveduvanje na Bog!"
Vsusnost toa e i edinstvenata "namena" na religijata,za da se custvuvame polesno koga ke pomislime deka zivotot ne e besmislen i sveden samo na zivot i smrt tuku ima nesto poveke...

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Еве вие атеистиве викате дека не верувате во Бог. Значи верувате во тоа дека не верувате.
Да те прашам нешто ако не е проблем, може некој да те натера да веруваш во нешто?

Член од
23 мај 2008
Мислења
24
Поени од реакции
2
Да те прашам нешто ако не е проблем, може некој да те натера да веруваш во нешто?
Не е проблем, слободно прашај... Мн. јасно дека никој не можи да те натера да веруваш во нешто... ама факт е дека верата е дел од сите нас. Ако не во нешто друго веруваш во себе и дека си способен да направиш нешто во животот. И баш тоа сакав да го кажам дека никој не може ама баш на ништо да те натера и затоа е најдобро да не ја наметнуваме нашата религија или да ја исмеваме туѓата

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Не е проблем, слободно прашај... Мн. јасно дека никој не можи да те натера да веруваш во нешто... ама факт е дека верата е дел од сите нас. Ако не во нешто друго веруваш во себе и дека си способен да направиш нешто во животот.
A што те прави сигурна дека мора да веруваш во себе? Еве јас не морам да верувам во себе, јас едноставно правам нешто без потреба за верба дали тоа ќе биде успешно или не.
Зошто мислиш дека верата е дел од нас, дали со тоа целиш дека ние немам слобода на избор и дека мора да веруваме во нешто?

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Baci me interesira kolku posto si siguren deka ne postoi Bog?

Член од
23 мај 2008
Мислења
24
Поени од реакции
2
A што те прави сигурна дека мора да веруваш во себе? Еве јас не морам да верувам во себе, јас едноставно правам нешто без потреба за верба дали тоа ќе биде успешно или не.
Зошто мислиш дека верата е дел од нас, дали со тоа целиш дека ние немам слобода на избор и дека мора да веруваме во нешто?
Па за некои работи едноставно немаш избор... Ти не си одбрал дали ќе бидеш машко или женско, не бираш кој да ти биди татко, а која мајка и исто така неможиш да одбериш дали верата е твој составен дел или не затоа што таа е составен дел на секого.
P.S. Тоа со вербата во себе го одбрав онака чисто како пример зш искрено не познавам некој кој не верува во себе. Ама еве ако веќе не веруваш во себе, тогаш сигурно во најмала рака веруваш дека 2+2=4, нели?:)

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.154
Поени од реакции
5.995
Еве вие атеистиве викате дека не верувате во Бог. Значи верувате во тоа дека не верувате. Не мислиш дека на некој начин и ти си верник?
Врти-сучи, на овој или оној начин, ако ги разгледаш сите религии... не само христијанската ќе се увериш дека ВЕРБАТА е над се и токму таа не одржува во живот. А во што ќе веруваш, тоа е потполно твое право... и нема потреба да се напаѓа некоја религија и да се докажува во што е праведно да се верува, напротив... имај си лична определба, но почитувај ја определбата на другите и не се труди да го наметнеш твоето мислење. На крај и краева ако си ти атеист, не значи дека сите треба да бидеме атеисти :nenene:
:salut:
Па добро де, веруваме и ние во нешто. Веруваме во она што го гледаме, веруваме во науката и што е најважно, веруваме во себе. Не сме неверници како што не нарекуваат некои од верниците, туку сме само атеисти.

Член од
23 мај 2008
Мислења
24
Поени од реакции
2
Па добро де, веруваме и ние во нешто. Веруваме во она што го гледаме, веруваме во науката и што е најважно, веруваме во себе. Не сме неверници како што не нарекуваат некои од верниците, туку сме само атеисти.
Тотално се сложувам

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Baci me interesira kolku posto si siguren deka ne postoi Bog?
Ако добро си ги читал моите постови ќе дојдеш до заклучок дека јас не је одрекувам можноста за постоење на господ исто како што и неможам да потврдам дека не постои господ, тое е нешто што не го знам и неможам да тврдам дали постои или не. Нешто шво што сум сигурен е тоа дека не постои господ онака како што е дефиниран во денешните најголеми религии.

Па за некои работи едноставно немаш избор... Ти не си одбрал дали ќе бидеш машко или женско, не бираш кој да ти биди татко, а која мајка и исто така неможиш да одбериш дали верата е твој составен дел или не затоа што таа е составен дел на секого.
P.S. Тоа со вербата во себе го одбрав онака чисто како пример зш искрено не познавам некој кој не верува во себе. Ама еве ако веќе не веруваш во себе, тогаш сигурно во најмала рака веруваш дека 2+2=4, нели?:)
Тоа што неможеш да избереш дали ќе бидеш машко или шенско, или други работи можеш да ги докажеш зошто и како, ама за верата тоа е нешто што не се добива кога се раѓаш, тоа е одлика со која се здобиваш одкогоа ќе се родиш. Така да верата не е вродена особина, или можеби не се разбираме па ти и појавата на павлов рефлекс го сметаш за вера?
Инаку како човек кој се занимава со наука, можам да ти кажам дека во светов на кој живееме, и што до сега го имам спознаено никогаш 2 +2 не биле различно од 4, но тоа не го земем дека 2+2=4 како нешто за верување, туку како премиса која има висока веројатност за константност и точност и е применлва како таква. Но никогаш нема да одречам дека можеби постои друг простор и време, или пак друг свет на кој 2+2 не се 4. Како што можеш да видиш нема потреба од верба и науката не се базира на верба туку на сознанија анализи, и претпоставки и веројатностни за точноста на тие претпоставки.

Kajgana Shop

На врв Bottom