Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
А каде тоа во писмата се вели НЕ ГИ СЛАВЕТЕ СВЕТЦИТЕ?
Се што не е забрането можи да се применува
Овде:
Левит:‘Не правете си идоли; не издигајте си ни кипови ни спомен-столбови; не ставајте во вашата земја камења со ликови, за да се клањате пред нив; зашто Јас Сум Господ, ваш Бог.
Второзаконие: па не правете си за себе делкани ликови на што и да е што го забрани Господ, твојот Бог.
Има уште примери но ме мрзи..

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Овде:
Левит:‘Не правете си идоли; не издигајте си ни кипови ни спомен-столбови; не ставајте во вашата земја камења со ликови, за да се клањате пред нив; зашто Јас Сум Господ, ваш Бог.
Второзаконие: па не правете си за себе делкани ликови на што и да е што го забрани Господ, твојот Бог.
Верувам дека има многу примери, се однесува ли тоа и на икони и слики од Исус и на симболи кипови на Крстот?

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Верувам дека има многу примери, се однесува ли тоа и на икони и слики од Исус и на симболи кипови на Крстот?
Да се однесува на слики и икони од Исус и кртстови каде по милионити пат го распнуваат својот Бог.
Она што важи за Таткото важи и за Синот.

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Да се однесува на слики и икони од Исус и кртстови каде по милионити пат го распнуваат својот Бог.
Она што важи за Таткото важи и за Синот.
Тоа е мислење на една од фракциите во Христијанството пошто сме сведоци дека во повеќето цркви се присутни икони скулптури крстови реликвии.....

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Тоа е мислење на една од фракциите во Христијанството пошто сме сведоци дека во повеќето цркви се присутни икони скулптури крстови реликвии.....
Јас веќе ти одговорив на ова прашање. Ама ете пак...прво не сите цркви се божји..ниту сите кои одат се верници..ниту сите ќе бидат спасени..
Езекиил: ”Човечки сине! Тие луѓе ги носат идолите во срцето и ги насочуваат очите во она што ги поттикнува на грев. Па зар да трпам да бараат совет во Мене?
Светците,иконите и се друго што е поставено во црквите...и кому му се молат луѓето...само ги оддалечува од Господ. Не треба да се молиш на креацијата, туку на креаторот...посебно ако се знае дека креациите се само обични луѓе..кои без Бога би останале тоа што биле...
btw..Божјото лице не се бара со пари, зејтин, добри дела....

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Тоа е само едно од ставовите на една од многуте христијански цркви. Тоа мислење не го делат на пример Католиците кои се најмногубројна христијанска црква , а ни православните, кои исто така се многубројни. Значи од овој аспект која црква е какава - ти си малцинство. Или ако употребиме фрази и речник од плурализмот демократски “кога би имало избори , вие не би победиле“. Секој си има право на свое мислење и став, но да велиш дека милијарда или две верници кои ги почитуваат иконите, кои го почитуваат крстот, е невкусно.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Aј да не се лажеме...и изиграваме политичари..јас немам ништо против луѓето и нивниот начин на живот(размислување)..ниту пак ти си нивни потпарол да ми велиш дека е невкусно тоа од мене.
Ама подобро да се знае виситната отколку да се сервираат лажни дијаманти.Јас не осудувам никој..немам ни право..само сакам да ја покажам и другата страна на парата..а таа вели
Матеј: Зашто тесна е вратата и тесен е патот, што водат во живот, и малцина се кои го наоѓаат.”

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Јас веќе ти одговорив на ова прашање. Ама ете пак...прво не сите цркви се божји..ниту сите кои одат се верници..ниту сите ќе бидат спасени..
А кој према тебе е вистинска црква?

Светците,иконите и се друго што е поставено во црквите...и кому му се молат луѓето...само ги оддалечува од Господ. Не треба да се молиш на креацијата, туку на креаторот...посебно ако се знае дека креациите се само обични луѓе..кои без Бога би останале тоа што биле...
btw..Божјото лице не се бара со пари, зејтин, добри дела....
Пак е тоа став на една од христијанските цркви али не значи дека е вистиската. Ти тргнуваш од теза дека ако ти си припадник на некоја црква дека е таја она вистинското а другите се во заблуда. За тоа и зборувам цело време, пошто христијанството уште од самиот почеток почна да се расцепкува се до денес. И тоа е она што го кажувам, дека светите писма се толку контрадикторни противречени и нејасни што на секоја од тие христијански цркви секти или фракции му дава право на свој папа, патријарх, проповедник, пастир... да покажи со прстот на некој цитат и воскликне “Еве доказ дека ние сме на вистинскиот пат“.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
А кој према тебе е вистинска црква?
Она која ќе го доведе верникот најблизу до Бога. Света и непорочна...таква уште нема....барем некои се стремат кон тоа...а до тогаш...барај и ќе најдеш
И тоа е она што го кажувам, дека светите писма се толку контрадикторни противречени и нејасни што на секоја од тие христијански цркви секти или фракции му дава право на свој папа, патријарх, проповедник, пастир... да покажи со прстот на некој цитат и воскликне “Еве доказ дека ние сме на вистинскиот пат“.
Вистинскиот верник секогаш ќе ја препознае вистинската црква.
А овие кои ги наведуваш...папи,пастори,проповедници..
Матеј:Секое дрво, ако не раѓа добри плодови, се сече и се фрла во оган.(значи не се мисли буквално на шумско стопанство туку на плодовите на Светот Дух).

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Она која ќе го доведе верникот најблизу до Бога. Света и непорочна...таква уште нема....барем некои се стремат кон тоа...а до тогаш...барај и ќе најдеш
Да барам и ќе најдам она што нема....
Имаше еден сличен Марфиев закон.“Секогаш ќе го најдеш она што не го бараш“

Вистинскиот верник секогаш ќе ја препознае вистинската црква.
А овие кои ги наведуваш...папи,пастори,проповедници..
Матеј:Секое дрво, ако не раѓа добри плодови, се сече и се фрла во оган.(значи не се мисли буквално на шумско стопанство туку на плодовите на Светот Дух).
Ќе се повторам во дел од мојот предходен текст, значи:
...секоја од тие христијански цркви секти или фракции му дава право на свој папа, патријарх, проповедник, пастир... да покажи со прстот на некој цитат и воскликне “Еве доказ дека ние сме на вистинскиот пат“.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Да барам и ќе најдам она што нема....
Имаше еден сличен Марфиев закон.“Секогаш ќе го најдеш она што не го бараш“
Пак глупости...до кога вака..еве што мислев.
Maтеj:"Молете и ќе ви се даде; барајте и ќе најдете; чукајте и ќе ви се отвори".
Господ ке ви даде...

Член од
7 септември 2007
Мислења
99
Поени од реакции
1
абе пак ли да пишувам па црквата не е некоја организација или зграда или некој сојуз. Црквата се верниците, луѓето што веруваат и што го следат Бог а глава на црквата е Исус.
Ако почнеш да го следиш Бог според неговиот збор(Библијата) тогаш ќе ја најдеќ вистинската црква

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Пази... велиш ТАКВО НЕШТО НЕМА, А ДОТОГАШ БАРАЈ И ЌЕ НАЈДЕШ
Немој сега да се објаснуваме за вакви работи.
Инаку према писмата, луѓето сметаа дека боговите Завс и Хермес влегоја во Павле и Варнава, а не христијанскиот (јудејскиот) свити дух.
Што значи тоа?
(затоа треба внимателно да се чита и разбира библијата)
Тоа значи дека паганите (Незнабошците, некрстените неверници) знаеле за дарови од некој бог кон некого. Тие тоа го препознале. Не им било непознато тоа нешто, ИАКО не биле христијани ниту пак до тогаш имало христијани меѓу нив. Значи пракса да свети дух дава дарови на било кој без разлика на вера нација и пол (демократски звучи)... имало и во паганството.

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Crkvata e kur se trese , zbir na lagi i politiki , Bog ne e vo crkvata Bog e vo nas.

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Овде:

Aj enka ne te mrzi tuka e glavnata poenta na verata treba ova da se poveke razraboti za da sfatat lugeto i da ne bidat manipulirani od crkvi i popovi

Kajgana Shop

На врв Bottom