После 20 дена откако го поставија плинскиот уред во мојата Опел Астра 1.4 од 1995 година (автоматик), 500+ изминати километри во градска вожња, 2 потрошени резервоари (33 литри + 30 литри) мислам дека имам право да си искажам мислење и искуство
Позитивни страни:
- професионалноста на Плимонт која ја спомнав на некој претходен пост немам да ја повторувам. Дечките стварно беа професионалци и услужливи. Нема промашај во тоа поле
- трошокот по џеб ми е намален. Пример, 500км на бензин ќе направев со околу 55 литри бензин кој ќе ме чинеше околу
4235 денари (ако сметаме по 77 денари/литар, иако до пред 1 недела беше 80 денари/литар) а направив 505км со 63 литри плин кој чини 42/43 денари. Значи трошок на плин
2700 денари (по 43 денари/литар сметав, иако еднаш полнев 33 литри по 42, вториот пат по 43). Значи 1500 денари заштедени за 20 дена, што е одлично кога ќе земеш во предвид дека се отепав возејќи без да му ја мислам многу за трошокот.
Инаку водам редовна евиденција на мобилниот телефон и за времето кога ја возев на бензин, и за сега на плин. Значи секогаш кога полнам имам
програма на мобилниот во кој внесувам некои вредности па он памти и води евиденција, просек, итн.
Негативни страни:
- обртометрот работи на повисока вредност, односно ми се чини ко повеќе да се мачи возилото пред да смени брзина. Ако на бензин никогаш не ја имав видено стрелката на 2000 вртежи или погоре при нормално градско возење, на плин скоро никогаш не можам да ја видам на под 2000 вртежи.
Се научив да не ја присилувам колата и да не ја качувам никогаш стрелката на 2000+, сега на едно тргнување веќе е на 2000 и нагоре. Додуша, само штом ќе ја запалам колата ако пред да се постави плинот стоеше стабило обртометрот под 1000 (900 да речеме), сега стои фиксиран на 1000+.
- возилото има загубено моќ дефинитивно. Не знам тоа колку се чувствува на рачен менувач, ама на аутоматик ептен се осеќа дека чекаш да смени автоматски брзина. Е сега, некогаш ептен треба да запнеш за да смени, да го качиш обртометрот на 2200-2500 вртежи, нешто што на бензин го правеше на 1700-1800.
- троши околу 2 литри повеќе плин во споредба со потрошувачката на бензин. Поточно:
на првото полнење од 33 литри, направив 280 километри. Значи 11.79 литри/100км
на второто полнење од 30 литри, направив 225 километри, значи 13.33 литри/100км
Максимум што ми има потрошено на бензин според евиденција од 05 Јули е 11.15 литри на 100км градска вожња, најчесто околу 10.5.
За првата и третата негативна особина планирам да ја однесам во Плимонт да ја проверат, дали ова е нормално или што е работава. Ама тоа кога ќе направам 1000км, на редовниот преглед