Апдејт,ќе се идело до матка и после со автобус....наводно имало 30тина километри,толку ли е ? ќе не водело некое дете,повеќе ми е страв да се изгубиме(дете мислам 18-19 години,и ја сум толку) неголи од напорот...а каков е теренот натака ?[DOUBLEPOST=1445899721][/DOUBLEPOST]Водно - Матка - Водно е многу и за редовни планинари а за тебе огромен напор, оди водно до матка и спушти се доле и со автобус врати се, така сите праат...многу саати одење е натака навака, мислам дека нема да можеш
не се задишав за нагоре по матка,а се искачувавме по црвена патека(бар така имаше на дрвата обележано) само ме искина кичма...и поради ладното и испотената маица,и лоши чизми пошто не ми го држат зглобот стегнат,и поради тоа што можеби не знаев ни како да се искачувам,не го држев право телото туку ептен наведнато,појма неам можда така требаСекоја спортска активност активира различни групи мускули, на пример човек кој трча или постојано дреме во теретана после пет-шест исцепени дрва со секира ќе почне да го боли кичма. Исто е и со пешачењето по нерамен терен.
Во твојот случај и лоши обувки можат да предизвикаат болки во половината.
Ако немаш кондиција по планински терен Средно Водно - Матка е преголем залак дури и во една насока. Ако веќе сакаш да го поминеш тој пат мој совет е да одиш со жичара до крстот, пешки до Матка па да се вратиш со автобус. Но и во тој случај земи во обзир оптоварување на колената и зглобовите, симнувањето кон Матка знае да биде незгодно посебно ако времето е влажно.
![Зелен :D :D](/styles/default/xenforo/smilies/biggrin.png)
ќе ми биде срам да им речам да ги чекам горе...ама уште поголем срам ќе ми е ако снемам душа на пола патека
и да прашам,дали е точно дека да почнеш да се искачуваш од доле накај крстот,е поблиску неголи од средно до крстот ? наводно не било толку тешко и се кратело некако...?