Пирошки се -Да
Да
Да
Прегледај го приврзокот 32687 Прегледај го приврзокот 32688
Nije mi vazno sto ima unutra - volim пирожки! Ali najvise volim przene sa pirinac+zeleni luk+jaje ...
Jedem ih uz hladno mleko ili caj..
--- надополнето: Jul 28, 2011 4:47 PM ---
Odakle u piroshki palacinkovo tijesto i prezle ?U Rusiju пирожки su prave od tijesto sa kvasac...
А може рецептот за пирожки? јас ги сакам слатки... њам њамДа
Да
Да
Прегледај го приврзокот 32687 Прегледај го приврзокот 32688
Nije mi vazno sto ima unutra - volim пирожки! Ali najvise volim przene sa pirinac+zeleni luk+jaje ...
Jedem ih uz hladno mleko ili caj..
--- надополнето: Jul 28, 2011 4:47 PM ---
Odakle u piroshki palacinkovo tijesto i prezle ?U Rusiju пирожки su prave od tijesto sa kvasac...
500г. брашноА може рецептот за пирожки? јас ги сакам слатки... њам њам
А и нашиве поховани, со салама и кашкавал внатре, па и ако има руска салата некаде... уф, уф...![]()
Ако не ја запалам кујната цел форум ќе јаде пирошки.500г. брашно
1 квасец
млака вода
1л. сол
Брашното, и солта се мешаат во длабок сад. Се прави дупка во средината на садот ( како вулкан, само обратно т.е кратерот надолу![]()
- ако не ме разбра, ќе ти објаснам дополнително
) се става квасецот, и околу 1ф. млака вода ..се работи квасецот со рака, т.е се притиска во таа вода, и кога ќе се растопи се меси тестото со додавање на вода ..откако ќе го измесиш се убаво ( да не ти се лепи по рацете, а ако ти се лепи, нанесувај по малку брашно, како во садот, така и по рацете ) го покриваш садот со крпа, која потоа ја увиткуваш во ќебе и го оставаш во топла просторија, околу 30м. до 1 час да стаса т.е да поткрене тестото ..кинеш, правиш, пржиш, и не викаш
тоа е![]()
ев, незнам за нивАко не ја запалам кујната цел форум ќе јаде пирошки.Ама тие, руските, имаат посебен вкус... јас од нив сакам рецепт
![]()
nene88, evo ti recept za najobicne ruske piroski (veliki i male, przene i pecene)А може рецептот за пирожки? јас ги сакам слатки... њам њам
А и нашиве поховани, со салама и кашкавал внатре, па и ако има руска салата некаде... уф, уф...![]()
Е откај се знае? xDПирошка се знае,само од 7-ца.
Па тие што се од ск знаат каде ја прават најубавата пирошка.Е откај се знае? xD
Инаку, дали 2-3 пати во живот имам јадено пирошка, не ми се свиѓаат саламите внатре, а многу ми е гадно со салата коа ги пунат. Еднаш една недопржена јадев, се осеќав ко фа јадам тесто од леб..њах!
Спасибоnene88, evo ti recept za najobicne ruske piroski (veliki i male, przene i pecene)
Testo
150 ml vode
1 kesica (7 gr) suh kvasac
600 gr. brasno
1 jaje
1 bjelanak
1 zlicica soli
150 ml. mleko
150 ml. ulje
zumanjce za premazivanje
Priprema
U mlako mleko dodati kvasac, secer i malo brasna. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira.
Promjesajte brasno, sol, 1 velika zlica secera, dodajte kvasac, mlako mleko, ulje i jaja.
Dobro ga izmesite i ako je potrebno dodajte jos malo brasna, testo ne treba da je leplivo, vec sjajno i meko…
Ostavite ga na toplo, mozda sat i pol, dva…
Kada je vec uduplalo svoj volumen, malo ga pritisnite rukama da izadje vazduh i podelite ga na priblizno 24 loptica.
Svaku lopticu stavite na jednu ruku i drugom, prstima napravite kruzic. Stavite jednu zlicu fila (dzem, slatko, sveze voce) i zatvorite je ...
Piroski stavite na pleh pokriven papirom, deo gde se zatvara da bude odozdo i ostavite ih petnaesetak min. da odmore.
Pecite ih na 180 C oko 25 min.
Pre pecenje piroski premazite sa zumanjcem u kojem ste dodali zlicicu mleka.
Odozgo mozete stavite mak, sezam…Naravno, fil uvek mozete prilagoditi vasem ukusuPiroski se mogu sluziti i tople i hladne! Prijatno!
![]()
Спасибоја уже соскучилась, давно не ела настојаштие русские пироги
![]()
мислам дека ги збунуваш луѓево со прикачените фотографии-nene88, evo ti recept za najobicne ruske piroski (veliki i male, przene i pecene)
![]()
Еве домаќин човек!мислам дека ги збунуваш луѓево со прикачените фотографии-
имаш и пирошки и пироги
а и самата кажа дека ги обожаваш пржените пирошки, а рецептава ти е од печени![]()