Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Да
Да
Да
Прегледај го приврзокот 32687 Прегледај го приврзокот 32688
Nije mi vazno sto ima unutra - volim пирожки! Ali najvise volim przene sa pirinac+zeleni luk+jaje ...
Jedem ih uz hladno mleko ili caj..
--- надополнето: Jul 28, 2011 4:47 PM ---
Odakle u piroshki palacinkovo tijesto i prezle ?U Rusiju пирожки su prave od tijesto sa kvasac...
Да
Да
Да
Прегледај го приврзокот 32687 Прегледај го приврзокот 32688
Nije mi vazno sto ima unutra - volim пирожки! Ali najvise volim przene sa pirinac+zeleni luk+jaje ...
Jedem ih uz hladno mleko ili caj..
--- надополнето: Jul 28, 2011 4:47 PM ---
Odakle u piroshki palacinkovo tijesto i prezle ?U Rusiju пирожки su prave od tijesto sa kvasac...


А може рецептот за пирожки? јас ги сакам слатки... њам њам
А и нашиве поховани, со салама и кашкавал внатре, па и ако има руска салата некаде... уф, уф...![]()
- ако не ме разбра, ќе ти објаснам дополнително
) се става квасецот, и околу 1ф. млака вода ..се работи квасецот со рака, т.е се притиска во таа вода, и кога ќе се растопи се меси тестото со додавање на вода ..откако ќе го измесиш се убаво ( да не ти се лепи по рацете, а ако ти се лепи, нанесувај по малку брашно, како во садот, така и по рацете ) го покриваш садот со крпа, која потоа ја увиткуваш во ќебе и го оставаш во топла просторија, околу 30м. до 1 час да стаса т.е да поткрене тестото ..кинеш, правиш, пржиш, и не викаш 

500г. брашно
1 квасец
млака вода
1л. сол
Брашното, и солта се мешаат во длабок сад. Се прави дупка во средината на садот ( како вулкан, само обратно т.е кратерот надолу![]()
- ако не ме разбра, ќе ти објаснам дополнително
) се става квасецот, и околу 1ф. млака вода ..се работи квасецот со рака, т.е се притиска во таа вода, и кога ќе се растопи се меси тестото со додавање на вода ..откако ќе го измесиш се убаво ( да не ти се лепи по рацете, а ако ти се лепи, нанесувај по малку брашно, како во садот, така и по рацете ) го покриваш садот со крпа, која потоа ја увиткуваш во ќебе и го оставаш во топла просторија, околу 30м. до 1 час да стаса т.е да поткрене тестото ..кинеш, правиш, пржиш, и не викаш
тоа е![]()
Ама тие, руските, имаат посебен вкус... јас од нив сакам рецепт 
Ако не ја запалам кујната цел форум ќе јаде пирошки.Ама тие, руските, имаат посебен вкус... јас од нив сакам рецепт
![]()



А може рецептот за пирожки? јас ги сакам слатки... њам њам
А и нашиве поховани, со салама и кашкавал внатре, па и ако има руска салата некаде... уф, уф...![]()
Piroski se mogu sluziti i tople i hladne! Prijatno! 
Е откај се знае? xDПирошка се знае,само од 7-ца.
Па тие што се од ск знаат каде ја прават најубавата пирошка.Е откај се знае? xD
Инаку, дали 2-3 пати во живот имам јадено пирошка, не ми се свиѓаат саламите внатре, а многу ми е гадно со салата коа ги пунат. Еднаш една недопржена јадев, се осеќав ко фа јадам тесто од леб..њах!

nene88, evo ti recept za najobicne ruske piroski (veliki i male, przene i pecene)
Testo
150 ml vode
1 kesica (7 gr) suh kvasac
600 gr. brasno
1 jaje
1 bjelanak
1 zlicica soli
150 ml. mleko
150 ml. ulje
zumanjce za premazivanje
Priprema
U mlako mleko dodati kvasac, secer i malo brasna. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira.
Promjesajte brasno, sol, 1 velika zlica secera, dodajte kvasac, mlako mleko, ulje i jaja.
Dobro ga izmesite i ako je potrebno dodajte jos malo brasna, testo ne treba da je leplivo, vec sjajno i meko…
Ostavite ga na toplo, mozda sat i pol, dva…
Kada je vec uduplalo svoj volumen, malo ga pritisnite rukama da izadje vazduh i podelite ga na priblizno 24 loptica.
Svaku lopticu stavite na jednu ruku i drugom, prstima napravite kruzic. Stavite jednu zlicu fila (dzem, slatko, sveze voce) i zatvorite je ...
Piroski stavite na pleh pokriven papirom, deo gde se zatvara da bude odozdo i ostavite ih petnaesetak min. da odmore.
Pecite ih na 180 C oko 25 min.
Pre pecenje piroski premazite sa zumanjcem u kojem ste dodali zlicicu mleka.
Odozgo mozete stavite mak, sezam…Naravno, fil uvek mozete prilagoditi vasem ukusuPiroski se mogu sluziti i tople i hladne! Prijatno!
![]()
ја уже соскучилась, давно не ела настојаштие русские пироги 
Спасибоја уже соскучилась, давно не ела настојаштие русские пироги
![]()
aj dolazi, imam jos od juce
nije daleko, samo ~ 3 195 kmмислам дека ги збунуваш луѓево со прикачените фотографии-nene88, evo ti recept za najobicne ruske piroski (veliki i male, przene i pecene)
![]()


мислам дека ги збунуваш луѓево со прикачените фотографии-
имаш и пирошки и пироги
а и самата кажа дека ги обожаваш пржените пирошки, а рецептава ти е од печени![]()
