Перпетуум Мобиле во Македонија

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Зошто толку сериозен, Јас сериозноста кон ова тема ја изгубив. Оваа машина НЕ Е perpetuum mobile од прв ред, оти да беше термодинамика немаше да постои. Па види овдека во подфорумот дали одговарам без да размислaм, јас машинство незнам, ама термодинамика кинам па почуствував дека сум доволно компетентен да одговорам. Сега пробај да направиш перпетуум мобиле од втор вид, штом тврдиш дека ја имаш контруирано првата. Поздрав и не се лути, дискутираме.
Што сакаш можеш да регистрираш таму, само треба да платиш за тоа. Рекол дека произведува енергија од ништо и тие го ставиле перпетумобиле. Можеш да регистрираш и свемирски брод ако сакаш.

Член од
29 септември 2011
Мислења
233
Поени од реакции
25
AJDE POVELETE SO PRASHANJA ZA MOITE MASHINI SHTO SE VO GRUPATA NA PERPETUUMMOBILE.

Samata protiv teza predizvikuva dvizenje so iskoristuvanje na vkupnata tezina a taa tezina stvara pritisok ili poznat proces no so dodavanje na finesi od strana na chovekot ili od inovatori.POZDRAV
Перпетуум мобиле значи дека е машина што работи без енергија однадвор?

Член од
25 декември 2008
Мислења
867
Поени од реакции
79
Што сакаш можеш да регистрираш таму, само треба да платиш за тоа. Рекол дека произведува енергија од ништо и тие го ставиле перпетумобиле. Можеш да регистрираш и свемирски брод ако сакаш.
Idi i probaj dali sve mozesh da registrirash ako nemash potkrepa za takvoto neshto.Sekade i parite ne pomagaat ili ne saka nikoj da se srami od posle bidejki i tamo se diskutira i prvo se donesuva zakluchok za teoretska razrabotka na ponudeniot proekt za registriranje vo novitet.
--- надополнето: 1 август 2012 во 10:45 ---
Tokmu takva e ovaa mashina ili se pravi ,se vmetnuva obichna technost ili obichna voda i seto toa go zatvarash i tolku.I trebe da ne se dozvoli technosta da isparuva.A ako dvizenjeto na golemoto trkalo e sporo moze da se koristat tegovi mesto technost i toa vo vid na osovina a ne vo vid na topka bidejki ke zavzeme pogolem prostor a koga e vo vid na osovina moze da bide po dolga a so toa i po teshka no dijametarot na negovata zafatnina e mnogu po mal a osovinata moze da se trkala bes problem.

К

Кнез Мишкин

Гостин
Тоа е замислата за перпетуум мобиле, машина што работи во изолиран систем, значи систем во кој нема размена на маса и енергија со надворешната средина.

Член од
25 декември 2008
Мислења
867
Поени од реакции
79
Зошто толку сериозен, Јас сериозноста кон ова тема ја изгубив. Оваа машина НЕ Е perpetuum mobile од прв ред, оти да беше термодинамика немаше да постои. Па види овдека во подфорумот дали одговарам без да размислaм, јас машинство незнам, ама термодинамика кинам па почуствував дека сум доволно компетентен да одговорам. Сега пробај да направиш перпетуум мобиле од втор вид, штом тврдиш дека ја имаш контруирано првата. Поздрав и не се лути, дискутираме.
DOBRO NE SE LUTAM. E sega perpetum od vtor red postoi i veke funkcioniraat a tie se mashinite so sogorliv energens ili i drugite mashini bidejki oni troshat za da ja sovladaat potrebata a energensot veke otishol a PM od prv red e da raboti so istiot energens :cuc:
--- надополнето: 1 август 2012 во 10:53 ---
Тоа е замислата за перпетуум мобиле, машина што работи во изолиран систем, значи систем во кој нема размена на маса и енергија со надворешната средина.
Pa taa e taa shto raboti taka.

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Idi i probaj dali sve mozesh da registrirash ako nemash potkrepa za takvoto neshto.Sekade i parite ne pomagaat ili ne saka nikoj da se srami od posle bidejki i tamo se diskutira i prvo se donesuva zakluchok za teoretska razrabotka na ponudeniot proekt za registriranje vo novitet.
--- надополнето: 1 август 2012 во 10:45 ---

Tokmu takva e ovaa mashina ili se pravi ,se vmetnuva obichna technost ili obichna voda i seto toa go zatvarash i tolku.I trebe da ne se dozvoli technosta da isparuva.A ako dvizenjeto na golemoto trkalo e sporo moze da se koristat tegovi mesto technost i toa vo vid na osovina a ne vo vid na topka bidejki ke zavzeme pogolem prostor a koga e vo vid na osovina moze da bide po dolga a so toa i po teshka no dijametarot na negovata zafatnina e mnogu po mal a osovinata moze da se trkala bes problem.
Абе какво срамење, тоа регистрирање е за да се заштитиш правно утре некој да не ти го преземе пронајдокот. Поднесуваш пријава, плаќаш административна такса, краток опис, скица ако имаш и чекаш потврда да не пред тебе некој истото тоа го регистрирал.

d r a g a n

Чаве
Член од
13 мај 2009
Мислења
352
Поени од реакции
82
Јас дури сега ја начекав оваа тема(бев долго време неактивен на форумов) и ми го привлече вниманието.
Ќе нагласам дека не ја прелистав цела тема, меѓутоа битните делови ги видов.

Гледам доста луге својот скептицизам кон перпетумобиле го префрлаат во скептицизам кон иноваторските способности на Војо. Моите комплименти за трудот и иновативноста.
Тука е добро време да кажам и јас дека, според мене(ете да не внесувам во постов физички закони) ПМ е невозможно и најблиску до ПМ е нуклеарната фисија чија основа е дефектот на масата(ве молам ова да не оди во офтопик, знам дека погрешно е дефинирано и само го нагласувам како најдобар и најчист начин на добивање енергија).

И покрај моите зацементирани верувања во досегашната пракса и наука, за раслика од некои кајганџии тука, ќе му дадам шанса на Војо да ме разубеди.

(прво и најбитно) Ме интересира дали си ја оптоварил оваа машина да врши работа(покрај самото движење на деловите) и со какви резултати?

Каква е почетната енергетска состојба на работната течност(водата)? Ме интересира особено термичката состојба и потенцијалната енергија на водата пред да почне со работа машината.

CAD технички цртеж? Цртежите во прбите постови се добри, но не успеав потполно да ги разберам(водените печати со твое име ги наоѓам ужасно деконцентрирачки, ама разбирам зошто се таму)

Дали си пробал да ја замениш водата со друга работна течност со помала вискознот?

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Pa taa e taa shto raboti taka.
Па добро ти рекле перпетууммобиле од прв ред е кога машината создава енергија од ништо.
--- надополнето: 1 август 2012 во 11:27 ---
Нека си прави пронајдоци, негова работа, никој не му забранил, оваа приказна со Војо е стара со години, уште пред Кајгана форумот имаше Блог, ако си бил оактивен на блогерајот.

К

Кнез Мишкин

Гостин
DOBRO NE SE LUTAM. E sega perpetum od vtor red postoi i veke funkcioniraat a tie se mashinite so sogorliv energens ili i drugite mashini bidejki oni troshat za da ja sovladaat potrebata a energensot veke otishol a PM od prv red e da raboti so istiot energens :cuc:
Постои :vozbud: Зошто до сега немам видено ниту еден брод да се движи со помош од енергијата на водата од океаните!? На кратко, перпетуум мобиле од втор вид значи дека имаш монотермна машина, значи некоја машина предзема топлина (енергија) од некој извор на топлина, целосно ја претвора во корисна работа, без да оддаде од топлината на резервар со пониска енергија. Значи добиената топлина целосно се искористува за корисна работа, т.е. се претвора во работа. Ова не е можно, не е во согласност со Вториот принцип на термодинамиката.

ова беше мојот последен пост во темава.

B

Black Guard

Гостин
Господинот ушевски очигледно има проблем со енергијата кој ме му е јасен,имено енергијата се трансформира но загубите се иманентни всушност тоа е и поентата на законите на термодинамиката кои се докажани практично и експлицитно НЕГИРААТ постоење на совршена машина,значли господине ушевски практично е неизводливо и тоа со 100% сигурност.

Harry разглдај ја претходната тема низа членови на 1001 начин му објаснија ама џабе.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.581
Војо се враќа и ве поздравува со видеото во кое прикажува како неговиот прототип проработил:

Моја забелешка, во видеово не гледам ништо револуционерно ниту па нешто кое не би ми навредило интелегенција, прво и прво ако Војо бил веродостоен, тогаш можел да снима од самиот почеток, а не да ни прикаже раздвижени тркала за кои незнаеме што е погон, можеби ги движи електромотор, човек... хрчак...​
Браво бе чичко Војо си направил воденица.

Член од
25 декември 2008
Мислења
867
Поени од реакции
79
Јас дури сега ја начекав оваа тема(бев долго време неактивен на форумов) и ми го привлече вниманието.
Ќе нагласам дека не ја прелистав цела тема, меѓутоа битните делови ги видов.

Гледам доста луге својот скептицизам кон перпетумобиле го префрлаат во скептицизам кон иноваторските способности на Војо. Моите комплименти за трудот и иновативноста.
Тука е добро време да кажам и јас дека, според мене(ете да не внесувам во постов физички закони) ПМ е невозможно и најблиску до ПМ е нуклеарната фисија чија основа е дефектот на масата(ве молам ова да не оди во офтопик, знам дека погрешно е дефинирано и само го нагласувам како најдобар и најчист начин на добивање енергија).

И покрај моите зацементирани верувања во досегашната пракса и наука, за раслика од некои кајганџии тука, ќе му дадам шанса на Војо да ме разубеди.

(прво и најбитно) Ме интересира дали си ја оптоварил оваа машина да врши работа(покрај самото движење на деловите) и со какви резултати?

Каква е почетната енергетска состојба на работната течност(водата)? Ме интересира особено термичката состојба и потенцијалната енергија на водата пред да почне со работа машината.

CAD технички цртеж? Цртежите во прбите постови се добри, но не успеав потполно да ги разберам(водените печати со твое име ги наоѓам ужасно деконцентрирачки, ама разбирам зошто се таму)

Дали си пробал да ја замениш водата со друга работна течност со помала вискознот?
Po svoja procenka na chovek shto raboti so generatori e deka na krajnata osovina od mashinata moze da se povrze generator od okolu dva KW znachi eve go opteretuvanjeto ili tie KW ke gi proizveduva bez prekin.Pochetnata energetska sostojba e sledna znaci veke sme stavile odredeno potrebno kolichestvo na voda i ja ukluchuvam potopnata pumpa od 0,55KW i gi polni koritata od ednata strana na mashinata a tie se na broj 16 a sobiraat po 2 litri voda ili veke mashinata ima za protiv teza na krakot 32 litri voda i trkaloto veke pochnuva da se dvizi bidejki e chetiri pata po golema silata na polnite korita ili ona se normalizira na 8,6 litri za konstantno dvizenje na mashinata ili koga dobie na zabrzuvanje ona se normalizira na 14 kruga vo minuta e sega ako se saka po brzo dvizenje na golemoto trkalo trebe tezinata na golemoto trkalo da bide po blisku do centralnata negova osovina ili oska. Crtezite se mnogu dobri no trebe dobro da se prouchat.A ovaa mashina e samo eden dej od TURBINATA shto e na avatarot na forumot.
--- надополнето: 1 август 2012 во 16:38 ---
Браво бе чичко Војо си направил воденица.
CHICHINO ovaa nee vodenica ili moze da bide vodenica no ke bide mnogu po jaka so snaga ili ako i stavam golemo kolichestvo na voda i povisoko od glavnoto trkalo ke udira so dve sili na trkaloto ili ednata e udarot po koritoto so pogolema sila vo zavisnost od akumuliranata tecnost a drugata sila e shto ja zadrzuvam vodata vo koritata se do dolna zona ili vo obraten pravec koritata se praznat.

d r a g a n

Чаве
Член од
13 мај 2009
Мислења
352
Поени од реакции
82
Проценките се прават(покрај на хартија) и од искуство, го разбирам тоа ама сеуште не добив конкретен одговор на нити едно од моите првични прашања.

Дали сте го споиле вратилото на генератор досега? Кои биле резултатите?

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
..побарав понуда за една vojousleskimachinenundturbinen од 1000KV , нит понуда, нит бутур.....очигледно неозбилна фирма..

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Vojo Ushevski напиша:
.... plus jas ne tvrdam deka sum napravil takva mashina tuku moj prijatele jas sum ja napravil na delo i istata veke funkcionira a ako si kandidat za kupuvanje za domashna upotreba i da se iskluchish od sistemot na EVN spremaj pari i naskoro ke ti prodadam a ako se dogovorime moze i odma da ti ja napravam ti samo izrazi zelba i kazi od kolku KW sakash i toa da raboti so edna voda beskonechno ili ke imash upatstvo.Za mashinata ke ti izdadam i dokument bidejki jas ke imam pravo na proizvodstvo na takvi mashini i toa so atest.
На основа на оваа ЈАВНА изјава побарав понуда за инсталација 1000 KV, 380V, 60 Hz , монтирана и пуштена во работа на припремени подлоги по твои упатства. И не се шегувам...Има ли шанси да се добие такво нешто и која е цената. Или..., ако ти е проблем електричната , генератор.., плус итд.страна на машината , дај само комплет до излезно вратило, а со вртежен момент во рамките на таа снага. За детали мојот мејл го имаш...

Kajgana Shop

На врв Bottom