Перпетуум Мобиле во Македонија

Член од
25 декември 2008
Мислења
867
Поени од реакции
79
Врти сучи, не сме тука, јас пишувам од Марс изгледа. :D Макроскопски така изгледа, и ти ќе тргнеш со автомобил од едно место до друго, кога ќе дојдеш ќе застанеш пак на тоа место од кај што тргна претходно, но што се случува со горивото!?
Pak isto gorivo kaj mene nema a energens e obichna voda il koga trgnesh od edno mesto i posle 10 dena se vrati nishto nema potrosheno ili otvori i zatvori ventil za da moze da kruzi vodata i shto sega a tokmu toa go pravi ovaa mashina. Ili ke go vidish dvigatelot ili robotot koga mu napravam proto tip ili istiot ke ora nivi so denovi a ne troshi nikakov energens a tuka se naj izrazeni ventilite ili kaj robotot bidejki so otvaranjeto na ventilite ke se odreduva i brzinata na dvizenjeto a i kaj ovaa mashina postoi takov princip ili koga i dodadesh poveke voda istovremeno se pojachuva snagata na istata.

К

Кнез Мишкин

Гостин
Pak isto gorivo kaj mene nema a energens e obichna voda il koga trgnesh od edno mesto i posle 10 dena se vrati nishto nema potrosheno ili otvori i zatvori ventil za da moze da kruzi vodata i shto sega a tokmu toa go pravi ovaa mashina. Ili ke go vidish dvigatelot ili robotot koga mu napravam proto tip ili istiot ke ora nivi so denovi a ne troshi nikakov energens a tuka se naj izrazeni ventilite ili kaj robotot bidejki so otvaranjeto na ventilite ke se odreduva i brzinata na dvizenjeto a i kaj ovaa mashina postoi takov princip ili koga i dodadesh poveke voda istovremeno se pojachuva snagata na istata.
:pos:Какви вентили, каква вода!? Рековме ако правиш перпетуум мобиле нема интеракција на машината со надворешната средина, нема размена на енергија, системот е изолиран. Ако кај тебе водата е двигател на машината, тогаш дедо ми направил перпетуум мобиле пред 70 години кога правел воденици како дете.

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Stanuva zbor za REK BITOL ,se izvinuvam za greshkata. E sega za trkaloto nego go dvizi potopna pumpa koja troshi 0,55kw na chas i frla 250 litri voda vo minuta a trebe da se postavi generator na krajot da se vidi kolku struja moze da proizvede ili po moja pretpostavka trebe da izvadi okolu 2 kw na chas ili od posle se premostuva potopnata pumpa da vleche struja ili da troshi od sopstvenoto proizvodstvo e sega ona trebe da koristi generator od 350 obrtai bidejki na 350 obrtai koga raboti pet dushi ne mozat da ja zakochat osovinata ili chekam da se izmeri izleznata sila za da bide sve pojasno.No istata ima prostor za do usovrshuvanje bidejki jas sega gi sogleduvam greshkite koi sum gi napravil ili golemoto trkalo trebe da se vrti pobrgu za da dobieme pogolema izlezna snaga no jas taa sila shto trebe da izleze od golemoto trkalo go nadopolnuvam so drugi pet trkala koi sluzat za zgolemuvanje na broj na vtrezi vo minuta a i kako zamajci so odredena kilaza.Novosta kaj mene ili kaj ovaa mashina e shto jas imam korita i ne i dozvoluvam odma da mi izbega vodata tuku da napravi odredena protiv teza na trkaloto ili ako se vrti po brgu troshi pomalku voda a ako se vrti sporo mora da bide protiv tezata mnogu pogolema a brojot na vrtezi se zgolemuva so ushte nekolku prenosi no tie trebe da se so odredena tezina da sluzi kako zamaec.Ili ovaa mashina snagata ja dobiva pod inercija bidejki sevkupnata nejzina tezina e okolu 1,600 kgr.
--- надополнето: 24 јули 2012 во 19:56 ---

Vo svetot ne se priznava mashina pod imeto PERPETUUMMOBILE bidejki neznam ili i oni moze da ne znaat shto baraat no ima grupa koi moze da se klasificiraat vo PERPETUUMMOBILE.Amojata mashina ne se vika PERPETUUMMOBILE tuku pregledaj malku ili naslovot ja etiketira. Ili pravam dodaten del na mashinata da mozam da ne koristam pumpa ili motor tuku koga dobie zabrzuvanje trkaloto odma da se iskluchi pumpata i da se hrani samata so voda i mislam deka ke uspeam vo toa bidejki presmetkite sum gi napravil i moze da si dozvoli takov dodatok.
Што ти се тие ремени преносници, со нив можеш да добиеш поголема брзина на вртење, на помало тркало во однос на поголемото, но вртежниот момент е тој, намален за загубите. Ако мислиш дека така нешто да добиеш?
Тоа ти просто, V1 x R1 = V2 x R2, v - брзина, R - радиус
Ништо немаш тука, на ист принцип работи и еден обичен редуктор.

Од каде ја изведе таа претпоставка дека ќе добиеш повеќе киловати одколку што троши пумпата, тоа ти е само предпоставка, ништо конкретно. Имаш загуби, ќе добиеш помалку, не повеќе.

Член од
25 декември 2008
Мислења
867
Поени од реакции
79
Што ти се тие ремени преносници, со нив можеш да добиеш поголема брзина на вртење, на помало тркало во однос на поголемото, но вртежниот момент е тој, намален за загубите. Ако мислиш дека така нешто да добиеш?
Тоа ти просто, V1 x R1 = V2 x R2, v - брзина, R - радиус
Ништо немаш тука, на ист принцип работи и еден обичен редуктор.

Од каде ја изведе таа претпоставка дека ќе добиеш повеќе киловати одколку што троши пумпата, тоа ти е само предпоставка, ништо конкретно. Имаш загуби, ќе добиеш помалку, не повеќе.
Greshish deka vikash deka nema da izvadam poveke kilo vati od kolku shto trosham bidejkidrugite prenosni trkala se za zgolemuvanje na brzinata no tie se i so odredena tezina i pod inercija ne moze da zastanat bidejki snagata od golemoto trkalo trebe da bide pogolema a i vkupnata tezina na prenosnite trkala ne smee da ja nadmine vkupnata tezina na glavnoto trkalo.Deka e toa taka ja probam mashinata sekoj den i stalno i vrsham promena na lancite so razni kombinacii.
--- надополнето: 25 јули 2012 во 16:40 ---
Jas ne rekov deka pravam problemi i ne slaganje na mashinata po poznatite formuli no prednosta kaj ovaa mashina e shto ja zadrzuva vodata i istata stvara dopolnitelna tezina pri nadoaganjeto na druga vodaili zemi eden kantar i ke ti bide po jasno ili toj ima svoj krak a se izednachuva tezinata so razmer od eden puta10 puta osm ili moze na kolku sakash i koga se izednachat silite od dvete strani na krakot veke se nstapuva so duplo voda ako dvizenjeto e bavno no ako e pobrzo togash troshi po malku voda no i dodavame dopolnitelna tezina za inercija ne li i rotor ima dopolnitelna tezina za inercija ili kaj shto se namotaite.

Член од
25 декември 2008
Мислења
867
Поени од реакции
79
Dali znaete ili dali ve interesira kako startuva mashinata,bidejki toa nee ednostavno a od posle samata taa si odreduva so koja brzina da se dvizi konstantno ili vo zavisnost od opteretuvanjeto i dali znaete deka istata taa mashina kako takva samo da i se stavi shasija i menjach se razbira i se drugo shto trebe i deka moze da se dvizi po ulici no brzinata ne mozam ubavo da ja izrachunam no bi trebalo nekolku kilometri na chas.

B

Black Guard

Гостин
Ednash da svrti golemoto trkalo za nekolku chasa ili ednash za nekolku denovi a generatorot da vrti vo minuta od 3000 pa se nadole do 750 ili vo zavisnost od generatorot i normalno 220w.
Да врти 3000...тоа е номинално за РЕК Битола т.е за турбината.

Господине Ушески ќе ја земам за пример РЕК Битола како најголем енергетски капацитет во РМ кој задоволува 80% од потребите а за таа намена имаш три блока со по 225 Mw/h(не еден) чие произвоидство по блок изнесува 1400 Gw/h,него друго ми беше прашањето,имаш ли пресметано капацитет,загуба на енергија,почетен притисок и тип на електрогенератор(каков ќе биде преносот на механичката енергија од турбината до генераторот?),и за крај дали ја имаш земено предвид потрошувачката на енергија на твојата машина па и Блок трансформатори и други есенцијални системи?

Член од
25 декември 2008
Мислења
867
Поени од реакции
79
Да врти 3000...тоа е номинално за РЕК Битола т.е за турбината.

Господине Ушески ќе ја земам за пример РЕК Битола како најголем енергетски капацитет во РМ кој задоволува 80% од потребите а за таа намена имаш три блока со по 225 Mw/h(не еден) чие произвоидство по блок изнесува 1400 Gw/h,него друго ми беше прашањето,имаш ли пресметано капацитет,загуба на енергија,почетен притисок и тип на електрогенератор(каков ќе биде преносот на механичката енергија од турбината до генераторот?),и за крај дали ја имаш земено предвид потрошувачката на енергија на твојата машина па и Блок трансформатори и други есенцијални системи?
Zaguba na energija kaj ovaa mashina e energijata so koja se dvizi mashinata ili so taaenergija ili so toj energens na voda ja prisposobuvame mashinata da se dvizi ili veke so samoto dvizenje so vlozeniot energens gi sovladuva site otpori i neli veke pochnala da se dvizi.Prenosot do generatorot e so kaish ili lanec do kade shto toj ke dozvoli a naj brziot ptenos e samo so kaish.Za na kraj potroshuvachkata na mojata mashina e tolku kolku i ke se dvizi no moze da i se vnese pogolema kolichina na voda vo sluchaj ako sakame mashinata sporo da se dvizi no izlezot na vodata e mnogu mal ili vo zavisnost od vrtenjeto na golemoto trkalo.

Член од
25 декември 2008
Мислења
867
Поени од реакции
79
Zaguba na energija kaj ovaa mashina e energijata so koja se dvizi mashinata ili so taaenergija ili so toj energens na voda ja prisposobuvame mashinata da se dvizi ili veke so samoto dvizenje so vlozeniot energens gi sovladuva site otpori i neli veke pochnala da se dvizi.Prenosot do generatorot e so kaish ili lanec do kade shto toj ke dozvoli a naj brziot ptenos e samo so kaish.Za na kraj potroshuvachkata na mojata mashina e tolku kolku i ke se dvizi no moze da i se vnese pogolema kolichina na voda vo sluchaj ako sakame mashinata sporo da se dvizi no izlezot na vodata e mnogu mal ili vo zavisnost od vrtenjeto na golemoto trkalo.
Znachi ona samata si ja shteluva potroshuvachkata na kolichestvoto na vodata so koja trebe da raboti no prednosta kaj nejze e shto raboti so istata voda,E zatoa e mnogu vazno da se znae kako startuva mashinata.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
хе,,баш ми е драго дека Господинот Војо од Vojouslevskimachinenundturbinen АG е уште активен и работи на проблемот...
..од пред некое време се прашував... каде го снема човекот...;)

Член од
25 декември 2008
Мислења
867
Поени од реакции
79
хе,,баш ми е драго дека Господинот Војо од Vojouslevskimachinenundturbinen АG е уште активен и работи на проблемот...
..од пред некое време се прашував... каде го снема човекот...;)
Tuka sum i rabotam sekoj dnevno na mashinata.Deneska beshe eden chovek shto trebe da i postavi generator i toj koga rachno ja izmeri krajnata sila na mashinata pretpostavi deka moze da proizvede okolu dva kilovata na chas i koga se odzeme 0.55 kw ke ostanat chisti 1.5kw za drugi nameni a jas ke sum zadovolen i 1 kw da ostane chisto a od posle koga se dosovrshi mashinata po moe mislenje trebe da pushti poveke kilovati ili i taka e 200% dobifkata.:свиркам:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Tuka sum i rabotam sekoj dnevno na mashinata.Deneska beshe eden chovek shto trebe da i postavi generator i toj koga rachno ja izmeri krajnata sila na mashinata pretpostavi deka moze da proizvede okolu dva kilovata na chas i koga se odzeme 0.55 kw ke ostanat chisti 1.5kw za drugi nameni a jas ke sum zadovolen i 1 kw da ostane chisto a od posle koga se dosovrshi mashinata po moe mislenje trebe da pushti poveke kilovati ili i taka e 200% dobifkata.:свиркам:
хммм.., колку киловати влегуваат , кога на другата страна излегуваат 1,5 киловати. Како ја процени таа 200% добивка, од каде волшебно дојде таа???

Член од
25 декември 2008
Мислења
867
Поени од реакции
79
хммм.., колку киловати влегуваат , кога на другата страна излегуваат 1,5 киловати. Како ја процени таа 200% добивка, од каде волшебно дојде таа???
Pa sega toj e majstor za toa ili toj mesti i poprava generatori i ja opteretuvashe krajnata osovina na mashinata so raka i toj taka proceni za da znae od prilika kakov generator da i zakachi.Aza da ja startuvam i da se dvizi mashinata koristam potopna vodna pumpa koja troshi 0,55kw a frla 250 litri voda vo minuta.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Pa sega toj e majstor za toa ili toj mesti i poprava generatori i ja opteretuvashe krajnata osovina na mashinata so raka i toj taka proceni za da znae od prilika kakov generator da i zakachi.Aza da ja startuvam i da se dvizi mashinata koristam potopna vodna pumpa koja troshi 0,55kw a frla 250 litri voda vo minuta.
Сакаш да кажеш дека на влезната страна буташ 0.55 kw , а на осовина на генераторот со стегање со рака се проценува 1,5 kw.
Хмммм, имаш тука две можности: или руката на тој мајсторот нешто дебело греши или ти спремај се за Нобелова награда....

Член од
6 јули 2012
Мислења
41
Поени од реакции
35
:pos:
Барем се изнасмеав пред спиење, Редукторски систем или систем на запчаници одамна е познат, е сега тој систем може или да зголеми број на вртежи или да намали,поедноставно кажано деференцијален систем.
Ајде да поверувам и дека со вода го придвижува тркалото господинот ушевски,но никогаш излезната енергија нема да биде поголема од влезната односно од потрошената.
Инаку секоја чест за трудот но не требало толку каиши ланци,запчаници да троши.За просторот не ни разговарам :pos:
Драг господине Војо ушлески ви препорачувам да набавите менувачка кутија од фијат 1300,ставете каишница на местото каде што треба да лежи ламелата, ставете мотор од 0,55 kw со 1500 вртежи во минита.
Наместете го менувачот во 4та брзина, и пуштете го моторот ви гарантирам дека ќе добиете на излезот 8000 вртежи во минута,многу по ефикасно и поелегантно од скаламеријава.

Член од
25 декември 2008
Мислења
867
Поени од реакции
79
:pos:
Барем се изнасмеав пред спиење, Редукторски систем или систем на запчаници одамна е познат, е сега тој систем може или да зголеми број на вртежи или да намали,поедноставно кажано деференцијален систем.
Ајде да поверувам и дека со вода го придвижува тркалото господинот ушевски,но никогаш излезната енергија нема да биде поголема од влезната односно од потрошената.
Инаку секоја чест за трудот но не требало толку каиши ланци,запчаници да троши.За просторот не ни разговарам :pos:
Драг господине Војо ушлески ви препорачувам да набавите менувачка кутија од фијат 1300,ставете каишница на местото каде што треба да лежи ламелата, ставете мотор од 0,55 kw со 1500 вртежи во минита.
Наместете го менувачот во 4та брзина, и пуштете го моторот ви гарантирам дека ќе добиете на излезот 8000 вртежи во минута,многу по ефикасно и поелегантно од скаламеријава.
Vo sekoj slushaj imam pogolem izlez na energija od taa shto sum ja vlozil za da ja dvizam skalamerijava i se soglasuvam deka so takov prenos shto go predlagash moze da se dobijat istite ili na kraj 800 obrtai no trebe golemoto trkalo da ima odredena tezina ili vo zavisnost od brojot na vrtezi na istoto mereno vo minuta.

Kajgana Shop

На врв Bottom