На Пелистер има три планинарски дома:
1. Неолица - на час и половина пешачење од Лавци, тоа е едно село (или приградска населба веќе) на крајот на Битола. Сместувањето е во заеднички соби (барем така беше кога бев последен пат) со по неколку кревети.
2. Копанки - од страната кај Магарево и Трново, асфалтен пат до Молика и половина час пешачење до Копанки, или околу час ако одиш од страната на Палиснопје (кај детското одморалиште) - вторава е полесна патека (не дека првата е многу тешка) и поживописна и уживачка.
3. Големо Езеро. Планинарскиот дом „Димитар Илиевски - Мурато“, според првиот Македонец кој се искачил на Монт Еверест, е сместен покрај поголемото од двете пелистерски очи, на околу 2200мнв. Од Неолица има 5-6 саати добро пешачење, кое не би го препорачал без водич ако не го знаеш патот (иако има маркации,патот знае да биде тежок дури и за искусни планинари,особено ако заврне/падне магла). Од Копанки има, исто така околу 5-6 саати пешачење, но најдобра опција е да се оди од Нижеполе (3 - 4 часа).
Освен овие, сместување може да се најде во одморалиштето на „Стрежево“ во Нижеполе, во Молика, или евентуално во Трново/Магарево, па веројатно и во Нижеполе (има доста викендички), но јас никогаш не сум ги разгледувал овие опции, а како не сум бил одамна, не знам ни како се движат цените (се разбира, во Молика е најскапо)....
Особено ми е интересна турата од Големо Езеро до Брајчино, и јас се подготвувам за пелистерска авантура летово - во тек на август, тогаш и ќе се заинтересирам посериозно.
Поздрав.