Педофилија

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
abe tikvi ako e tipot siromav goltar kopuk ke go jade stapot odma apsaana ama ako e bogat ehee druga prica ke plati kaucija da se brani od sloboda, ke plati dobar advokat, ke potplati sudii, e oduvek bilo taka sea nema rusvet ima mito ne e vrat nego sia.

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Ako nema zlostavuvanje nema pedofilija. Pedofilija opfaka isklucivo seksualno zlostavuvanje.Ako ona se slozila a tatko i i majka i ne se slozile, tipacot ke go jade, t.e. ke dobie prijava za zaveduvanje maloletnicki.

Како ако нема злоставување нема педофилија? Има педофилија во било каков однос кога има од едната страна возрасен, т.е. полнолетен човек и од другата страна малолетно лице. И да се согласи малолетното лице полнолетниот (доколу има чиста психа) сам ќе се повлече. Ова се согласува-не се согласува повеќе би важело за 13-14 годишно дете. Кај помалите нема согласност пошто нема ниту свест за нештото. Тука има злоупотреба и злоставување.

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
abe tikvi ako ona se slozuva koj ke znae deka se prekrsuva zakonot????nema da kaze deka se ebela so nekoj sto moze da i bide tatko i kvit>
problemot ispaga koga ke i raskine,posle od odmazda,ke mu stegne prijava,a imase i sega brzo tuka kaj nas slucaj kade sto go prijavija za zlostavuvanje za pedofilija,pa deckoto go otpustija od rabota,go cekase sudenje,bese omalovazuvan,i na kraj koga gi pritisnale devojcinjata vo policija ispadnalo deka mu se odmazduvale zatoa sto deckoto i udril korpa ne ednata od niv,t.e.a ,i bas zatoa dobil tuzba,a be znaci ova devojcinjava se sto da vi kazam,zatoa mora mnogu da se pazi koga se prevzemaat merki protiv pedofilite,i ne smee da se raboti za nepovraten proces ,kako kastracija ili smrtna kazna.

тука јас колку што знам законот е прецизен и нема врска дали она се сложила или не ако машкото е полнолетен тогаш може да добие пријава за подведување малолетнички а ако и сексуално ги искористил тогаш може да добие и за силување лице кое како малолетник не може само да одлучи што сака а што не , ова може не спаѓа под педофилија но како сексуално злосторство сигурно е и не мора да биде пријавено од девојката , ова ако пример го примети гинеколог кој забележи рани или нешто слично во интимните делови малолетна девојка има колку што знам јас службена должност да го пријави случајот на полиција и социјални служби, сега друг муабет е дали некој пијавува вакви работи но ако пријави случајот е покренат и некој ќе одговара кога и да е
a sto ako tie rani si gi nanela samata?

ova mi e epten ozbilna tema...skoro sekoja vecer gledame i slusame na TV kakao nekoj si 72 godisen starec so drugarcinjata od 65 i 69 godini izlazale devojcinja od 12i 14 godini i potoa gi bludnicele,ili nekoj si smrdez od 32 godini spiel so devojce od 15 godini ,ama taa sama mu dosla ,toj ne bi idel kaj nea ...taa e kriva ili bludnicenje so dete od 5 godini...ma ova e taka mornicavo taka odvratno ,jas prosto nemam zborovi da kazam...ja bi se angazirala za smrtna kazna za ovie luge zivotni ,iskreno kazano,ili vo najmala raka hemiska kastracija i dozivoten psihijatriski nadzor....bas bi sakala da debatirame na ovaa tema....
a be zasto ja povrzuvate pedofilijata samo so postarite mazi,a sto e so zenite pedofili?

B. Boop

Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
aleks67 напиша:
a be zasto ja povrzuvate pedofilijata samo so postarite mazi,a sto e so zenite pedofili?
Јас до сега не сум чула за таков случај кај нас, но ова не исклучува дека може да постои. Ретко која жена би се одлучила на ваков чекор да злоставува дете бидејќи мајчинскиот инстинкт не би го дозволил тоа. Ова е мое мислење.

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
Јас до сега не сум чула за таков случај кај нас, но ова не исклучува дека може да постои. Ретко која жена би се одлучила на ваков чекор да злоставува дете бидејќи мајчинскиот инстинкт не би го дозволил тоа. Ова е мое мислење.
a be imase mnogu primeri kaj sto majkite gi zlostavuvaa svoite rodeni deca,i toa nekolku samo ovaa godina vo Makedonija,a be kakov majcinski instinkt,toa se bolni luge,pa neli imase i majka koja svojata kerka ja terala na prostitucija.neli najdoa nekolku bebinja vo konejneri,nekolku deca pretepuvani i seksualno zlostavuvani od svojata majka,cudno malku kako zenite ne gi pimetuvaat ovie raboti,a znaat za sekoj mozen maski zlostornik.

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.864
Поени од реакции
20.424

Го поддржувам ова целосно, жените се поосетливи на оваа тема, дури и да немам чуено дека некоја постара жена злоставувала дете.. може има ама јас незнам, а и да тука стои и она дека за мажите е кул да си со постара нели?
Како и да е и двете страни би ги бесела...

B. Boop

Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
a be imase mnogu primeri kaj sto majkite gi zlostavuvaa svoite rodeni deca,i toa nekolku samo ovaa godina vo Makedonija,a be kakov majcinski instinkt,toa se bolni luge,pa neli imase i majka koja svojata kerka ja terala na prostitucija.neli najdoa nekolku bebinja vo konejneri,nekolku deca pretepuvani i seksualno zlostavuvani od svojata majka,cudno malku kako zenite ne gi pimetuvaat ovie raboti,a znaat za sekoj mozen maski zlostornik.
Не ја терај дискусијата кон машко-женски односи. Не и` е ни место, ниту е вкусно да ја насочуваш кон тој правец и да мериш колку мажи колку жени се злоставувачи. Зборуваме генерално за педофилија.

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
Не ја терај дискусијата кон машко-женски односи. Не и` е ни место, ниту е вкусно да ја насочуваш кон тој правец и да мериш колку мажи колку жени се злоставувачи. Зборуваме генерално за педофилија.
ne mi e voopsto namerata takva,sakav samo da ukazam deka ne se samo mazite pedofili,zatoa sto sekade kazuvate samo primeri so postar maz i decinja i kazuvate kakva kazna treba za niv.i ne e voopsto bitno koj pol kolku zlostavuval,zalosno e toa sto voopsto se slucuva,ama treba da bideme realni i da se borime protiv pedofilijata,a toa ne znaci da se borime samo protiv maskite peedofili i zlostavuvaci.ne e toa vo red.i postuvam konkretno za temava,i ne ni pomisluvam da mesam masko-zenski odnosi,no nemojte ni vie.
i bas na toa sakam da posocam generalno pedofili ne se samo mazite kako sto posocuvate.

Го поддржувам ова целосно, жените се поосетливи на оваа тема, дури и да немам чуено дека некоја постара жена злоставувала дете.. може има ама јас незнам, а и да тука стои и она дека за мажите е кул да си со постара нели?
Како и да е и двете страни би ги бесела...
e bas ni najmalku ne drzi deka zenite se poosetlivi,kako prvo se raboti za bolni luge,a za toa deka za mazite e kul da se so postara ,pa bas naprotiv toa zenite go gledaat kako nivno kul izdanie,kako sto e postar toa podobro, i se cuvstvuvaat zenskite kako i oni da se povozrasni i poiskusni zatoa sto imaat nesto so postar maz.toa e sekojdnevie,zasto ne go gledate navistina ne mi e jasno.i da e kul za maskoto da bide so postara setete se sto kazuvavte za devojkite koi sakaat da bidat so postar,sepak toa on trebal da go misli ,neli?pa i so maskite e isto,nema tuka razlika,a jas najsilno gi osuduvam site zlostavu8vaci nebitno od koj pol se.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
a zaveduvanje na maloletnicki neli e pedofilija?
Ne. Ako ja zaveduval ne znaci deka ja maltretiral siluval ili nesto i pravel protiv nejzina svest i volja.Za da bide pedofil mora da e 5 godini postar od nea/nego(da ne recete samo muzi klecaat deca:)
So zeni muzi tipizacija ,i toa so procitav bile pocvustvitelni nema veze, kazavme se radi za poremechaj , taka so ni majka ni strina ni bratuced niso ne gi bole pedofilite u veze so cuvstva koa veke naumile da onadat.
Ima razlika megu zaveduvanje na maloletnik i pedofilija. Ako e taka decko mi cela godina bil pedofil a ,zaso e 4 ipol godini postar od mene..? ne ide toa... Pedofilite imaat veze so siluenje, zlostavuvanje(molesting se vika na engleski na nashki valjda drapanje ne znam posoodveten prevod) i tako dalje i toa sve so nesoglasuvanje na maloletnikot. Sea da zboruvame realno ne moze da kazeme deka nekoja na 17ipol ima ista svest ko nekoja na 3ipol, zatoa ne moze da se stava ova u isto tavce... razlicno e!

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
Ne. Ako ja zaveduval ne znaci deka ja maltretiral siluval ili nesto i pravel protiv nejzina svest i volja.Za da bide pedofil mora da e 5 godini postar od nea/nego(da ne recete samo muzi klecaat deca:)
So zeni muzi tipizacija ,i toa so procitav bile pocvustvitelni nema veze, kazavme se radi za poremechaj , taka so ni majka ni strina ni bratuced niso ne gi bole pedofilite u veze so cuvstva koa veke naumile da onadat.
pa eve da receme ona/on ima 16 god. i on/ona ima 21 god.se vo vrska i imaat seks po svoja zelba,neli e i toa pedofilija?

B. Boop

Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Педофилија претставува сексуална привлечност и сексуално однесување кое што вклучува сексуални активности со предпубертетско дете, при што лицето кое ги доживува или изведува овие дејства е најмалку на 16 годишна возраст и најмалку 5 години постаро од детето.

Еве дефиниција за педофилија од Кривичен законик 2008.

Барајќи нешто по нет еве што најдов за психијатрискиот момент на педофилијата:

Болест или не

Педофилијата не е психијатриски проблем, смета невропсихијатарот д-р Павле Павлов.
- Досега никој не дошол да се лекува од педофилија. Тоа не е болест. Порано педофилите беа сместувани во групата сексуални психопати. Но тоа не е болест бидејќи ниту напредува ниту се лекува, тука нема промена, тоа е состојба без промена - вели д-р Павле Павлов од невропсихијатрискиот центар ПЗО „Д-р Павлов“ од Скопје.
Најновите светски истражувања на оваа тема покажаа дека педофилите имаат помалку бели клетки во мозокот, кои содржат нерви за пренос на информациите. Токму начинот на кој мозокот ја регулира и ја обработува сексуалната ориентација е фокус на понатамошните истражувања, сметаат светските научници. Со новите сознанија може да се развијат нови методи за контрола на педофилијата.
Новата студија потврди дека мозокот на педофилите се разликува од мозокот на оние што немаат такви склоности. Притоа, како што тврдат научниците, опфатени се и делови од мозокот што се одговорни за проценување на сексуалните подражавања. Бидејќи тука се проценуваат информациите од сексуален карактер, а поврзаноста со овој дел од мозокот е делумно прекината, можно е мозокот од таа причина овие информации „погрешно“ да ги толкува. Оваа студија всушност го побива досегашното верување дека педофилијата е резултат на траума од детството или сексуална злоупотреба.
Педофилите можат да го контролираат своето однесување и треба да ја преземат одговорноста за своите злосторства. Ако не се во состојба да ги изберат своите сексуални преференции, тоа не значи дека не можат да влијаат на она што го прават.

Целата статија: http://www.novamakedonija.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabID=2&fCat=1&EditionID=193&top=1&ArticleID=7917

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
pa eve da receme ona/on ima 16 god. i on/ona ima 21 god.se vo vrska i imaat seks po svoja zelba,neli e i toa pedofilija?
Hmmmm...Mislam deka ako imale odnosi a ona ima 16 a on 21 onda i dvajcata sakale, ako nekela ona ke prijavela vo momentot koa se desilo.Za razlika od nekoe dete malo so nema pojma od zivotot i nema veze dali toa so go zlostavuvaat e pravilno ili ne. Koa si na vozrast od 3 4 godini ti ne ni znaes so e seks i dali treba da ti go pravat toa i taka nataka i taka navaka.So sigurnost ne mozam da tvrdam dali slucajov sto si go navel spaga vo pedofilija, a vo praksata ima mnooooooooooooooooooogu takvi slucaevi kaj koi ne sum cula da prijavila curata deka ja siluel pedofil ... Sepak ona isto sakala da ima odnosi .Sea so mi paga na pamet isto sakam da kazam deka ima mnogu curi so im e sram da prijavat deka gi zlostavuel nekoj konj... Gi razbiram do nekade zaso nekat da bidat predmet na sozaluenje i takvi stvari.Od druga strana pa, mene ako mi kaze nekoj deka bil zlostavuen ja odma ke pocuvstuvam sozaluvanje onaka glupa situacija.. Treba site da se postavuvame kon takvite luge so poddrska, da ne osetat deka gi zalime.. p.s.Slicna statija na ovaa gore imase u fokus pred 2 meseca, ja od tamu doznav ova za 5ve godini razlika i to:D

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
Hmmmm...Mislam deka ako imale odnosi a ona ima 16 a on 21 onda i dvajcata sakale, ako nekela ona ke prijavela vo momentot koa se desilo.Za razlika od nekoe dete malo so nema pojma od zivotot i nema veze dali toa so go zlostavuvaat e pravilno ili ne. Koa si na vozrast od 3 4 godini ti ne ni znaes so e seks i dali treba da ti go pravat toa i taka nataka i taka navaka.So sigurnost ne mozam da tvrdam dali slucajov sto si go navel spaga vo pedofilija, a vo praksata ima mnooooooooooooooooooogu takvi slucaevi kaj koi ne sum cula da prijavila curata deka ja siluel pedofil ... Sepak ona isto sakala da ima odnosi .Sea so mi paga na pamet isto sakam da kazam deka ima mnogu curi so im e sram da prijavat deka gi zlostavuel nekoj konj... Gi razbiram do nekade zaso nekat da bidat predmet na sozaluenje i takvi stvari.Od druga strana pa, mene ako mi kaze nekoj deka bil zlostavuen ja odma ke pocuvstuvam sozaluvanje onaka glupa situacija.. Treba site da se postavuvame kon takvite luge so poddrska, da ne osetat deka gi zalime.. p.s.Slicna statija na ovaa gore imase u fokus pred 2 meseca, ja od tamu doznav ova za 5ve godini razlika i to:D
ama vo sekoj slucaj,posle raskinuvanjeto pomaliot moze vo znak na odmazda da podnese tuzba,dali i pravno moze taka?

Kajgana Shop

На врв Bottom