Пат до пеколот во сопствена режија

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Абе глуп народ сме, кантар не не мери. На многу места сум се расправал на оваа тема, толку осетлива, а се паравиме како да е онака, нешто небитно.
Имаш 200.000 граѓани на Македонија, кои потпишале изјава дека се чувствуваат Бугари, дека предците им се бугари, и фамилијата им а Бугарска. Од нов, дел земале пасоши, други лични карти, останатите чекаат. За да патуваат без визи, да купат поевтина кола? Идиотизам...
Тие граѓани слободно отпишете ги од Македонци...неповратно....
Еве пример. Новинарката од текстот, онака од експеримент,се пишала дека е Бугарка, и дека има Бугарски предци. Убеден сум дека скоро ќе почне агресивна кампања на Софија дека правата на 200.000 Бугари во Македонија не се почитуваат. Ќе се јави новинарката и ќе рече: јас сум Македонка, нема врска што сум потпишала, не важи....
Важи моме, и тоа како. Доброволно дадена изјава. Плус ќе испадне дека од страв за својата безбедност од тоталитарната власт во Македонија, се плаши јавно да признае за своите вистински чувства.
И оп, 2:0 за Бугарија. Брзо ќе станеме малцинство во сопствена држава, сами ќе се укинеме, доброволно.....
Зошто секогаш сме доктори во констатации, а никогаш во превенции?

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Превентивно се делува со ќотек,ако таа превенција не помага тогаш сели ги тие смрдени души за Бугарија и нека си ја ебаат мајката таму,пичка ли им мајчина продадена!!!! Немале егзистенција и затоа ваделе Бугарски документи,ај еден од тие гнаси нека дојде и нека каже дека заминал некаде на работа и дека со Бугарска лична карта заработил некој пара? Има ли еден таков херој?
П.С. Сега се сетив зошто вадат лични карти,за да можаат да се глупираат на таа емисијата за забегани ИДОЛ :baeh:

Член од
7 декември 2008
Мислења
81
Поени од реакции
3
Затоа што не можеш со сила да спречиш некого да си го изрази своето чувство.
Радикално решение нема. За жал. Сите тие доброволно потпишале дека не се Македонци туку Бугари. Не се со оружје дотерани во Бугарските амбасади , па таму тепани да потпишат.
Грците куќата ни ја запалија, не протераа од дома, и ни викаа после, пишете се Грци, можете да се вратите. Дедо ми умре како Македонец, не се врати. Таков ни е генот....
Превентивата е во главата на секој, Македонија никогаш не патела од окупаторите, туку од кодошите и јаничарите.
А клето парче земја е оваа нашава. Овој проклет сој на луѓе (јаничари) најдобро се зафаќа....и како коров се шири....

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Превентивно се делува со ќотек,ако таа превенција не помага тогаш сели ги тие смрдени души за Бугарија и нека си ја ебаат мајката таму,пичка ли им мајчина продадена!!!! Немале егзистенција и затоа ваделе Бугарски документи,ај еден од тие гнаси нека дојде и нека каже дека заминал некаде на работа и дека со Бугарска лична карта заработил некој пара? Има ли еден таков херој?
П.С. Сега се сетив зошто вадат лични карти,за да можаат да се глупираат на таа емисијата за забегани ИДОЛ :baeh:
Јас познавам многу такви луѓе кои со бугарски пасош си заработуваат за живот. Познавам и такви кои не знаат зошто им е, ама да го имале. :nesvest:

Кралот Марко

Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Пријателе хероите гинеа за Македонија и за Македонци, овие со пасошиве не се херои тоа се само уште едни од оние кои егзистенцијата ја користат за да го прикријат сопственото алиби за проститулукот, немањето чуство за припадност и многу други нешта што доликуваат на човек со достоинство.Само би бил посреќен до колку едно превентивно делување кај таквите би придонело барем некои од нив да се освестат и да размислат пред да се потпишаат дека се татари. Макар превенцијата била и ќотек.:smir::baeh:

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Јас познавам многу такви луѓе кои со бугарски пасош си заработуваат за живот. Познавам и такви кои не знаат зошто им е, ама да го имале. :nesvest:
Признај без полиција да викам дека повеќе познаваш што сакаат само да го имаат од колку што заработуваат со него? Едвај 5% од тие што имаат Бугарски пасоши заработуваат од тој посран пасош...

Кралот Марко

Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Затоа што не можеш со сила да спречиш некого да си го изрази своето чувство.
Радикално решение нема. За жал. Сите тие доброволно потпишале дека не се Македонци туку Бугари. Не се со оружје дотерани во Бугарските амбасади , па таму тепани да потпишат.
Грците куќата ни ја запалија, не протераа од дома, и ни викаа после, пишете се Грци, можете да се вратите. Дедо ми умре како Македонец, не се врати. Таков ни е генот....
Превентивата е во главата на секој, Македонија никогаш не патела од окупаторите, туку од кодошите и јаничарите.
А клето парче земја е оваа нашава. Овој проклет сој на луѓе (јаничари) најдобро се зафаќа....и како коров се шири....
За жал така е. А замисли илјада пати сум рекол, но многумина неможат да го сфатат или пак го сфаќаат цинично но мислам дека е така. Господ не случајно одредил Македонија да е библиска земја ,а со самото тоа и не случајно само мал дел од луѓето на овој свет им одредил да се чуствуваат и нарекуваат Македонци.Сите оние кои ова не го сфаќаат немаат поима колку самите се зафркнуваат.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Хахах.. Пази сега.... Некој спомна простотилук.. Не ќе да е тоа. Повеќето од тие што го вадат без да знаат зошто им е се сметаат за образовани, паметни, културни луѓе, луѓе вработени во јавната администрација.
Не се работе за 5% шо имат земено поради економски причини туку за многу повеќе. Тоа е она што јас можам да го видам, а вие колку сакате можете да се силите... Но немате право.
Што мислите зошто никој од политичарите и државните институции не ги ни спомнува овие луѓе???
Јас мислам дека е затоа што си ја имаат мувата на капата и тие се единствените виновници за ваквата состојба.

Кралот Марко

Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Хахах.. Пази сега.... Некој спомна простотилук.. Не ќе да е тоа. Повеќето од тие што го вадат без да знаат зошто им е се сметаат за образовани, паметни, културни луѓе, луѓе вработени во јавната администрација.
Не се работе за 5% шо имат земено поради економски причини туку за многу повеќе. Тоа е она што јас можам да го видам, а вие колку сакате можете да се силите... Но немате право.
Што мислите зошто никој од политичарите и државните институции не ги ни спомнува овие луѓе???
Јас мислам дека е затоа што си ја имаат мувата на капата и тие се единствените виновници за ваквата состојба.
Секој може да се смета за образован, паметен итн. Тоа е лично убедување, но кај прости луѓе. Вистинските себе си не се сметаат, нив ги сметаат за паметни, итн.
Така што секако проститулукот е една од главните причини (прост е-човек што не знае и не знае дека не знае.)

Член од
7 декември 2008
Мислења
81
Поени од реакции
3
Опасна е оваа работа, не е наивна ни најмалку. Замислете, 200.000 се пишале Бугари, уште толку сигурно потпишале дека се Грци за да одат слободно во Грција...
Списоците на овие луѓе грижливо се чуваат и ажурираат, еден ден ќе бидат јако оружје за наше бришење.
Пиринците бијат грчевита борба да се изборат за тоа да бидат признати како Македонци. Егејците секојдневно се борат со фашистите на југ.
Тоа се Македонци,достоинствени, храбри.
И на едните и на другите потстрек им е Македонија, како матица на сите околу, земја од која ќе добијат поддршка во својата борба.
Ептен им помагаме, срамота...си плукаме на сите што изгинаа и гинат за да го имаме ова парче земја слободно.
Не знам каде ќе им оди душата на овие предавници.....
Некои предлагаат радикални мерки. Да се тепаме ? Да се испоубиеме меѓусебно?
Супер, уште да им ја завршиме работата на џелатите, да не се извалкаат...

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Абе глуп народ сме, кантар не не мери. На многу места сум се расправал на оваа тема, толку осетлива, а се паравиме како да е онака, нешто небитно.
Имаш 200.000 граѓани на Македонија, кои потпишале изјава дека се чувствуваат Бугари, дека предците им се бугари, и фамилијата им а Бугарска. Од нов, дел земале пасоши, други лични карти, останатите чекаат. За да патуваат без визи, да купат поевтина кола? Идиотизам...
Тие граѓани слободно отпишете ги од Македонци...неповратно....
Еве пример. Новинарката од текстот, онака од експеримент,се пишала дека е Бугарка, и дека има Бугарски предци. Убеден сум дека скоро ќе почне агресивна кампања на Софија дека правата на 200.000 Бугари во Македонија не се почитуваат. Ќе се јави новинарката и ќе рече: јас сум Македонка, нема врска што сум потпишала, не важи....
Важи моме, и тоа како. Доброволно дадена изјава. Плус ќе испадне дека од страв за својата безбедност од тоталитарната власт во Македонија, се плаши јавно да признае за своите вистински чувства.
И оп, 2:0 за Бугарија. Брзо ќе станеме малцинство во сопствена држава, сами ќе се укинеме, доброволно.....
Си се запрашал ли некогаш какви документи имале Македонците од 1914 до 1944,па и и до 1948?Станале ли Бугари,Срби или Грци со нивните документи на кој не стоело дека се Македонци?Доброволно или со сила потпишаниот документ имале иста тежина,штом се своерачно потпишани.Ако и нив “слободно“ ги отпишевме како Македонци неповратно,како што ти советуваш,би требало да размислиш малку дали денес воопшто ќе постоеа Македонци во оваа држава?Токму затоа велам дека ние како нација треба да го прибереме секој кој има Македонски корени и чувства,без разлика каква лична карта или пасош поседува и од какви причини,ние сме мал народ,па со такво размислување како твоето би рекол дека ќе исчезнеме.Тоа е братче реалноста,испули се малку окулу себе,ѕирни малку во не така далечната историја за која постојат сеуште живи сведоци,а кодоши и шпијуни има секаде и во секое време.:toe:

Член од
7 декември 2008
Мислења
81
Поени од реакции
3
Си се запрашал ли некогаш какви документи имале Македонците од 1914 до 1944,па и и до 1948?Станале ли Бугари,Срби или Грци со нивните документи на кој не стоело дека се Македонци?Доброволно или со сила потпишаниот документ имале иста тежина,штом се своерачно потпишани.Ако и нив “слободно“ ги отпишевме како Македонци неповратно,како што ти советуваш,би требало да размислиш малку дали денес воопшто ќе постоеа Македонци во оваа држава?Токму затоа велам дека ние како нација треба да го прибереме секој кој има Македонски корени и чувства,без разлика каква лична карта или пасош поседува и од какви причини,ние сме мал народ,па со такво размислување како твоето би рекол дека ќе исчезнеме.Тоа е братче реалноста,испули се малку окулу себе,ѕирни малку во не така далечната историја за која постојат сеуште живи сведоци,а кодоши и шпијуни има секаде и во секое време.:toe:
Македонци имало и во Турско, и тепани и убувани и опстанаа. Еден дел станаа Македонци муслимани кои и денес зборуваат Македонски ама се осеќаат Турци (Центар Жупа и слично). Ајде врати ги овие луѓе во Македонци, тука ни се.Не знаат ни Т од Турски, а бараат школо на турски-мајчин јазик.Другиот дел се декларираат како Албанци.
Оние што останаа, православните, во 19 и почетокот на 20 век ги дотолчуваа за да ги доистребат. Пример е пописот на Кнчев и слични како него кои во Егејска Македонија наоѓаа само Бугари.И денес да одиш доле,Гејците имаат израз палиовулгарос (стари бугари). Ама и тие некако останаа. Дел од нив се протерани како мојата фамилија оти не се претопи во грчка, дел денеска се декларирани грци, не само формално - од мака, туку и гордо изјавуваат дека се големи грци-ама од мајка македонка, за жал.Тие тешко се враќаат. И таму народот ни се раситни.Чест на ретките како Воскопулос , Парисис, Царкњас и слични-тие се Македонци.
И не поделија 1913. Дел под Србија, дел под грција, дел под бугарија. Ајде не тепале и со сила не пишувале Бугари, Срби, Грци. Зошто кога МАкедонија стана држава, тие не се вратија на своите корени. Па на Скопска Црна Гора имаш цели села со Македонци кои се поголеми Срби од Милошевиќ и Шешељ заедно...И оди кажи им дека се Македонци.
Сврти се околу себе, како што велиш, колку од оние што земале Бугарски пасоши ги гледаш на панихиди, па излегуваат снимки на приватни забави каде го негуват Бугарското знаме и држава, па со радост ги пречекуваат Каракачанов и неговите следбеници.Тие се меѓу нас, Македонци одродени, кои не само што не се освестуваат, туку регрутираат и други лековерни, за патување без виза ти “ги отвараат очите“ да го видиш бугарското во себе. И тие тешко ќе ги вратиме.
Најголемата трагедија е што се повеќе се одродуваме од себе и нашите претци, со најглупавиот изговор-што е битно кој си и што си , кога во ЕУ сите се исти и секаде можеш да одиш.
Битно е, и тоа како. Ако вака продолжиме, ќе останат малку чисти Македонци кои едноставвно ќе бидат како Хунзи-мал горд народ , потомок на една голема империја.
Затоа имам само еден апел до сите Македонци -
НЕ СЕ ПРОДАВАЈТЕ . БИДЕТЕ ГОРДИ НА СВОЕТО ПОТЕКЛО И ЗАЕДНО СИТЕ КАКО ВИСТИНСКИ МАКЕДОНЦИ ДА ИЗГРАДИМЕ СИЛНА ДРЖАВА.
Само се надевам дека Македонците ќе се освестат.....

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Мене ме интересира што добиле тие луѓе со вадењето на таа лична карта?

не прочита или не ти е доволен мотив?

- Со години сум невработен. Единствената шанса ја гледав да излезам надвор од државата и да заминам на печалба, но и тоа не можев да го сторам заради визните ограничувања. Со бугарската лична карта можам непречено да влегувам и да престојувам во државите од Европската Унија. Значи само со личната карта. Бугарски пасош немам ниту ќе извадам бидејќи не ми треба. Доволна е само личната карта. Благодарение на таа лична карта јас веќе една година престојувам и работам во Германија - вели тој.

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
не прочита или не ти е доволен мотив?
Колку за информација,во Германија не може да се работи со Бугарска лична карта,исто и ним им треба работна виза,работниот пазар за новите членки сеуште не е либерализиран така да типчето лаже.Ако е веќе во Германија јас ќе му оставам телефонски број и нека ми се јави и нека ме просветли малце бидејќи јас живеам во темница! :kesa:

Kajgana Shop

На врв Bottom