Патување во времето...

Black Night

Galvanize
Член од
25 септември 2008
Мислења
327
Поени од реакции
20
Одговорот пак ќе си го пронајдеш овде

Доста добар клип. Ама не знам кој одговор го барав? Да не мислиш оној кога реков дека се во универзумот ротира, но тој се шири или сакаше да дадеш пример за Time Travel ? :)

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Black Night и сличните, ако продолжите со ептен, ама навистина премногу без врска глупости на темава, се ќе ви бришам.
Какви глупости не изначитав, леле ритарди..
Не поганите теми, аман.

Black Night

Galvanize
Член од
25 септември 2008
Мислења
327
Поени од реакции
20
Black Night и сличните, ако продолжите со ептен, ама навистина премногу без врска глупости на темава, се ќе ви бришам.
Какви глупости не изначитав, леле ритарди..
Не поганите теми, аман.
Бриши ич да не му ја мислиш. Немај мака избриши се и постирај нешто од тебе што мислиш дека е на место за темава. Чекам јас и сличните како мене :)

Член од
31 јануари 2009
Мислења
258
Поени од реакции
12
In 1895, while conducting research with his step-up transformer, Nikola Tesla had his first indications that time and space could be influenced by using highly charged, rotating magnetic fields. Part of this revelation came about from Tesla's experimentation with radio frequencies and the transmission of electrical energy through the atmosphere. Tesla's simple discovery would, years later, lead to the infamous Philadelphia Experiment and the Montauk time travel projects. But even before these highly top-secret military programs came about, Tesla made some fascinating discoveries on the nature of time and the real possibilities of time travel.
With these experiments in high-voltage electricity and magnetic fields, Tesla discovered that time and space could be breached, or warped, creating a "doorway" that could lead to other time frames. But with this monumental discovery, Tesla also discovered, through personal experience, the very real dangers inherent with time travel.

дел од оваа филозофија има и у филмот " The illusionist " ептен добро филмче.
мислам дека во едно од горенаведените клипчиња оваа теорија беше споменета како twin paradox од тој професорот по физика. како и да е ептен интересна тема па се надевам некад ќе си шеткараме низ времето =D .

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
In 1895, while conducting research with his step-up transformer, Nikola Tesla had his first indications that time and space could be influenced by using highly charged, rotating magnetic fields. Part of this revelation came about from Tesla's experimentation with radio frequencies and the transmission of electrical energy through the atmosphere. Tesla's simple discovery would, years later, lead to the infamous Philadelphia Experiment and the Montauk time travel projects. But even before these highly top-secret military programs came about, Tesla made some fascinating discoveries on the nature of time and the real possibilities of time travel.
With these experiments in high-voltage electricity and magnetic fields, Tesla discovered that time and space could be breached, or warped, creating a "doorway" that could lead to other time frames. But with this monumental discovery, Tesla also discovered, through personal experience, the very real dangers inherent with time travel.

дел од оваа филозофија има и у филмот " The illusionist " ептен добро филмче.
мислам дека во едно од горенаведените клипчиња оваа теорија беше споменета како twin paradox од тој професорот по физика. како и да е ептен интересна тема па се надевам некад ќе си шеткараме низ времето =D .
иначе моеше да го преведеш...не сите знаат англиски, и не сите не ги мрзи да си преведат :) иначе...Time travel?? ако има толку многу податоци и сигурни докази, зошто тогаш не е сето тоа веќе пробано? барем пробано...отфрлете теориите, остајте физиката и логиката, дај постирајте нешто поконкретно...немаааа....епа чорба...ќе си живееме во сегашноста...

Past is history, future is mystery, present is a gift...so enjoy it!
Минатото е историја, иднината - мистерија, сегашноста е подарок...уживај во него!
од желката од кунг фу панда...:):)

Член од
31 јануари 2009
Мислења
258
Поени од реакции
12
мислиш дека не е пробано нешто такво ? ние не знаеме такво нешто поради едноставна причина шо такви ствари како и за NLO и мн други мистерии се чуваат како TOP SECRET . барав баш еден форум кај шо иам прочитано за никола тесла дека и самиот тој бил дел од експериментот и когај завршил истиот решил да не се занимава више со time travel ( никој не го знае исходот од екпериментот- барем не јавнсота ) . ипак тоа е нешо опасно што носи трајни последици ( у смисол ај сите ќе идеме напред или назад до времето ) светот( во нашата сегашност ) ќе се запостави , пропаѓање на инсустријата, криминал ....
е поради тоа TOP SECRET е термин кој се користи за вакви мистерии =)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Едно прашање.
Пример имам времеплов.
Е сеа, сум закажан на забар в четврток, ако седнам у машината и се префрлам в петок дал забо ќе ми биди напраен (шо требаше у четвртак да го прат)

Член од
31 јануари 2009
Мислења
258
Поени од реакции
12
абе види сеа , замисли го секој момент као посебен ( time frame ) . е сеа ти ако од еден таков момент се пренесеш во иднината таму више те чека тој ( ти у петок ), кој или бил или не бил на забар ти тоа незнаеш тоа зависи од тоа што си решил ти во иднината да напраеш ( баш истиов случај го има во еден од клиповите погоре као типот отишол у иднина и таму се наоѓа себеси стар над 60 години) ..... ова као мал едно 9,10 години иам застанато на балкон и дуваше ветер и си мислам ми ја оддува историјава ветеров т.е. ветерот дува а со тоа ми ги носи моментите од пред некој секунд во минатото. не викаат за џабе "gone with the wind" и од тогаш иам барано по интернет,книги,филмови за патување низ времето

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Едно прашање.
Пример имам времеплов.
Е сеа, сум закажан на забар в четврток, ако седнам у машината и се префрлам в петок дал забо ќе ми биди напраен (шо требаше у четвртак да го прат)
не :) на другиот ти ќе му биде...ќе ве има двајца...ко на филм :)

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
мислиш дека не е пробано нешто такво ? ние не знаеме такво нешто поради едноставна причина шо такви ствари како и за NLO и мн други мистерии се чуваат како TOP SECRET . барав баш еден форум кај шо иам прочитано за никола тесла дека и самиот тој бил дел од експериментот и когај завршил истиот решил да не се занимава више со time travel ( никој не го знае исходот од екпериментот- барем не јавнсота ) . ипак тоа е нешо опасно што носи трајни последици ( у смисол ај сите ќе идеме напред или назад до времето ) светот( во нашата сегашност ) ќе се запостави , пропаѓање на инсустријата, криминал ....
е поради тоа TOP SECRET е термин кој се користи за вакви мистерии =)
A od kaj pa ti si siguren deka toa se TOP SECRET temi?

Едно прашање.
Пример имам времеплов.
Ke nemas zab. :)

Sala na strana, toe e vsusnost i eden od najupotrebuvanite argumenti od strana na podrzuvacite na idejata deka ne e vozmozno patuvanje niz vremeto, diskontinuitet na "tecenieto" na vremeto koj sto se pojavuva pri takvite primeri.:toe:

S

Sheldon Cooper

Гостин
Патување низ времето-реалност
Еден ден би можеле да патуваме низ времето. Професорката по математика која има неверојатна интелигенција и огромен логичар е, дури и може да се каже дека “ни чита мисли“, ни кажа дека еден ден човекот ке научи да го контролира времето со помош на физиката и математиката заедно. И ќе можел дури и да се телепортира. Нешто поврзано е со еволуцијата, демек мозокот ќе ни развиел таква некоја способност....незнам дали кога, но сигурен сум дека ќе биде некој ден

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
Ako se izmisli vremenska mashina najverojatno kje mozhesh da patuvash samo vo idninata,poshto ako se izmisli vremenska mashina neli vekje lugjeto od idninata kje mozhea da dojdat kaj nas vo segashnosta(nivno minato)a i tie NLO shto se registrirani nasekade vo svetot i sl. neli ima dobra shansa da sme samite nie od idninata?

[zEUs]

Go England!! GO!!
Член од
1 јули 2008
Мислења
4.398
Поени од реакции
535
Патување низ времето-реалност
Еден ден би можеле да патуваме низ времето. Професорката по математика која има неверојатна интелигенција и огромен логичар е, дури и може да се каже дека “ни чита мисли“, ни кажа дека еден ден човекот ке научи да го контролира времето со помош на физиката и математиката заедно. И ќе можел дури и да се телепортира. Нешто поврзано е со еволуцијата, демек мозокот ќе ни развиел таква некоја способност....незнам дали кога, но сигурен сум дека ќе биде некој ден
Телепортот не е патување низ времето, лично мисли дека може да се направи телепорт машина да се оди од едно до друго место ама мн е различно од патуваше низ времето.

Член од
25 март 2009
Мислења
31
Поени од реакции
1
Pat niz vremeto

1) Paradoxot:

Za patuvanjeto niz vremeto ima mnogu teorii no vo site tie ima paradox, da ne e toj paradox patuvanjeto niz vremeto ke izgleda mnogu po logicno.Paradoxot se sostoi vo toa na primer ako otides vo minatoto koga dedo ti ja sretnal baba ti za prv pat i go sprecis toj nastan--dali ti ke postois i ako ne togas koj go sprecil toj nastan.Ima mnogu teorii:

1.Koga se vrakas vo vremeto ti se vraka samo sovesta a ne celo fizicko telo, pa taka mozes da se vratis samo do momentot koga si pocnal da imas sovest (Koga si se rodil ili mozebi uste vo stomakot koga si bil) no nemozes poveke od toa.

2.Koga se vrakas vo vremeto i probuvas da go sprecis nastanot se slucuvaat okolnosti da ne uspees kolku i da se trudis (Ili ke zakasnis ili ke te lupne kola ke skrsis nesto) univerzumot sozdava okolnosti da te sprecat za da ne se sluci paradox zosto posledicite bi bile neobjaslivi.Pa moze i zaradi toa samiot univerzum ne dozvoluva pat niz vremeto kolku da spreci bilo kakov paradox.

3.Koga si se vratil vo vremeto i si probal da sprecis dedo ti da se sretne so baba ti TI uspevas no ponataka univerzumot pak gi spojuva i se ide isto ko sto treba.Znaci ke smenis samo nekoj nevazni nastani no ne glavnite sto ti go iskroile zivotot i te napravile takov kakov sto si.

4.Koga se vrakas vo vremeto i sprecuvas dedo ti da ja sretne baba ti moze tvoeto dejstvo vo sprecuvanje na toj nastan doveduva tie da bidat zaedno i ustvari ti si bil faktorot sto gi spoil.Znaci toa veke se imalo deseno uste pred ti da se vratis vo vremeto (Ti od idninata slucajno gi spojuvas dedo ti i baba ti koi go sozdavaat tatko ti koj ja sretnuva majka ti i te sozdava tebe) Prasanjeto tuka e nesto slicno kako so jajceto i kokoskata koj e poprvo sozdaden?

5.Se vrakas vo vremeto, uspevas vo zadacata, gi razdeluvas baba ti i dedo ti, i nisto ne se menja, moze se menja "Vremenskata linija" na tie "baba" i "dedo" i fakticki so toa ti si sozdal paralelna "Vremenska Linija" no tvojata ostanuva ista (Se sretnuvaat baba ti i dedo ti, gi pravat majka ti ili tatko ti koi podocna te pravat tebe, ti rastes i patuvas niz vremeto, sprecuvas da se sretnat baba ti i dedo ti no tie se ustvari baba i dedo na "TI" od taa "Vremenska linija" no ne tvoi, i se si tece normalno.

......
ima uste mnogu teorii no sega ne mi teknuvaat.:vozbud:

2) Butterfly Effect:

Da receme deka NEKAKO se napravila masina i se ovozmozi pat niz vemeto.Ides vo minatoto i pristignuvas na nekoe pole.So samoto gazenje na toa pole ili livada ti gazis vrz da receme semka od drvo koja ja unistuvas so tvoeto gazenje i se sprecuva rastenjeto na drvo na koe vo idnina "Jack" (Nekoe dete) koe zivee vo blizina pravi kukicka na drvoto i si igra so drugarcinjata.Eden den igrajki so drugarot se zatepuvaat gore na kukickata i vo turkanicata drugarot paga i umira.Na Jack mu se menja celiot zivot i stanuva seriski ubica poznat kako "Jack mevosek" i e odgovoren za mnogu ubistva.Zaradi negovite ubistva on e spomnuvan niz javnosta i vo ponovo vreme.Napraven e dokumentarec za nego i tatko ti saka da ide da go gleda.Koga ide da go gleda dokumentarecot vo kino tatko ti ja zapoznava majka ti i po nekoe vreme tie se zaljubuvaat i te pravat TEBE.Ti so samoto stapnuvanje na livadata pravis drasticna promena vo istorijata a da ne receme ako prodolzis da zivees vo toa vreme.Prasanjeto e dali iako stapnes na semkata od drvceto i drvoto ne izrasnuva, Jack ke napravi kukicka na drugo drvo i istoto ke se sluci ili ti nema da bides roden sto doveduva do drugo prasanje KAKO AKO NE SI SE RODIL SI SE VRATIL VO MINATOTO I SI GO SPRECIL SVOETO RAGANJE?:vozbud:

3) Masinata:

eve video koe spored mene najdobro kazuva kakva bi bila vremenskata masina deka ne e masina kako avtomobil vo koj ke si sednes i ajde pisuvas godina i ajdee teraaaaj nakaj 5.11.1582.Videoto isto taka kazuva i za ideata na eden covek i za toa deka moze sme poblisku odkolku sto mislime za da se napravi edna vremenska masina.:vozbud:

Ako imate nekoj prasanja slobodno pisete ke probam da vi gi odgovoram:vozbud:

BlaCk FiRe

`Going NoWhere`
Член од
21 март 2008
Мислења
637
Поени од реакции
18
Докажано е дека можно патување во идинината но не и во минатото.

Докажано е затоа што времето не тече секаде исто , на примем во универзумот има некои места каде што времето тече поспоро.
Професорот по физика Stephen Hawking го докажува тоа тој е специјалист за црните дупки. Исто така во една кола кога патуваш времето тече поспоро одколку тој што е надвор. Така што значи дека со што поголема брзина станува се поспоро тоа не се приметува пошто си внатре во колата , Пр: Ако влеземе во капсула која ќе може да ја достигне брзината на светлината да патуваме со неа година дена на земјата од прилика ќе поминат нека од 7 до 7,5 години така што со тоа сме отишле во иднината, тоа е до кажано. Но немаме доволно струја на оваа земја за да се достигне таа брзина.

Kajgana Shop

На врв Bottom