Хах, истава задача ја имав на тест у втора по програмски, и јееј, само јас ја имав решено од цел клас.Да се одреди збирот
1+(1+2)+(1+2+3)+...+(1+2+3+....n)
Подзадача:Одредување на збир на броевите до к;
aj pls da ja resi nekoj zadacava!!!!!!!
Program Mirce;
Var N,A,Suma,Podsuma:intereger;
Begin
WriteLn ('Vnesete go N');
readln (N);
For A:=1 to N Do
Begin
Podsuma:=Podsuma+A;
Suma:=Suma+Podsuma;
END;
WriteLn ('Zbirot e ', Suma);
readln;
END.
mi treba so PODFUNKCII ZATOA INACE JA IMAM RESENO TAKAХах, истава задача ја имав на тест у втора по програмски, и јееј, само јас ја имав решено од цел клас.
Чекај, чекај, какви подфункции? Шо всушност треба да праат тие подфункции?mi treba so PODFUNKCII ZATOA INACE JA IMAM RESENO TAKA
epa podfunkcijata ti e odreduvanje na toj podzbir, a posle vo zadacata treba samo da ja povikas funkcijataЧекај, чекај, какви подфункции? Шо всушност треба да праат тие подфункции?
Истава и мене ми треба со while и do знае некој на таков начин да ја реши?Да се одреди збирот
1+(1+2)+(1+2+3)+...+(1+2+3+....n)
Подзадача:Одредување на збир на броевите до к;
aj pls da ja resi nekoj zadacava!!!!!!!
Што е толку тешко? Само ја ставаш пресметката од кодот на Др. Кулен во функција, а читањето и запишувањето го оставаш во главниот begin.epa podfunkcijata ti e odreduvanje na toj podzbir, a posle vo zadacata treba samo da ja povikas funkcijata
znae li nekoj drug da ja resiiiiii???
Program Mirce;
Var N:integer;
function funkcija(N:integer):integer;
var A,Suma,Podsuma:integer;
begin
For A:=1 to N Do
Begin
Podsuma:=Podsuma+A;
Suma:=Suma+Podsuma;
END;
funkcija:=suma;
end;
Begin
WriteLn ('Vnesete go N');
readln (N);
WriteLn ('Zbirot e:', funkcija(N));
readln;
END.
Го правиш истото како и горе само што наместо for циклусот ќе ставиш:Истава и мене ми треба со while и do знае некој на таков начин да ја реши?
A:=1;
while (A<=N) do
begin
пресметки
inc(A);
end;
falaaaa smao veke me mrzi da tupam glava cel den se ostaiv so zadacive, ne mi ide bas pascal najdobroШто е толку тешко? Само ја ставаш пресметката од кодот на Др. Кулен во функција, а читањето и запишувањето го оставаш во главниот begin.
Го правиш истото како и горе само што наместо for циклусот ќе ставиш:Код:Program Mirce; Var N:integer; function funkcija(N:integer):integer; var A,Suma,Podsuma:integer; begin For A:=1 to N Do Begin Podsuma:=Podsuma+A; Suma:=Suma+Podsuma; END; funkcija:=suma; end; Begin WriteLn ('Vnesete go N'); readln (N); WriteLn ('Zbirot e:', funkcija(N)); readln; END.
Код:A:=1; while (A<=N) do begin пресметки inc(A); end;
фала, успеав некако да ја рашам.Што е толку тешко? Само ја ставаш пресметката од кодот на Др. Кулен во функција, а читањето и запишувањето го оставаш во главниот begin.
Код:Program Mirce; Var N:integer; function funkcija(N:integer):integer; var A,Suma,Podsuma:integer; begin For A:=1 to N Do Begin Podsuma:=Podsuma+A; Suma:=Suma+Podsuma; END; funkcija:=suma; end; Begin WriteLn ('Vnesete go N'); readln (N); WriteLn ('Zbirot e:', funkcija(N)); readln; END.
Го правиш истото како и горе само што наместо for циклусот ќе ставиш:
Код:A:=1; while (A<=N) do begin пресметки inc(A); end;
Не сфатив како иде, објасни, па ќе ти ја решам.фала, успеав некако да ја рашам.
дали ја знае некој задачава да ја реши со while i do
Да се пресмета сумата на
S=1/2-2/3+3/4.......(-1)на n*(n-1)/n