Парламентарни избори - 15 Јули 2020

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување

Кој политички блок ќе успее да состави влада?

• Вкупно гласачи
    84
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Trgas od poenta deka celo vreme nekoj ni e kriv, deka glumime zrtvi, a sega so sigurnost ni kazuvas deka nasite rodnini se napateni i nemaat prosperitet? Zosto gi viktimiziras moite rodnini i prijateli?

Sto sakas da kazes, deka e vo red da glumime zrtvi za edna rabota koja tebe ti se dopaga poveke i so koja si soglasen, a ne e vo red za nekoja druga koja tebe licno ne ti e bitna?

Lugeto imaat kapacitet da mislat za poveke raboti istovremeno. Toa sto ti smetas deka nekoi raboti se zabraneti, ili sho gi omalovazuvas ne te pravi pointeligenten.

Ne si progresiven kakov sto sakas da bides.
Народов пие нафта, и нема таков капацитет. Воопшто. Бидејќи е оневозможен да размислува надвор од границите на „ако си немирен ќе дојде Баба Рога“. На оваа мисла се базира македонскиот конвезрвативизам. Нешто што е многу фино искалкулирано, и на чии гласови се игра при избори.

А за жртви муабетот, тоа е толку вградено у нашава срж, што се граничи со бизарност. Не само на политички план, туку на секое општествено поле. Во секоја ситуација го бараме кривецот, оној што не заебал. Никогаш никој за ништо не презема вина, туку гледа со прст да покаже за да се оправда, и сам да се излаже дека неговиот неуспех е последица од туѓе анти-дејство, а не негова лична неспособност.

Пошто најлесно е да седнеш дома на фотелјата, и да се жалиш и да кукаш како други ти се криви што си мизерен, а да не преземаш ништо за тоа.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.412
Баба Рога западот, за све е увек друг крив. Вечни жртви, за све сме топ ние, ама судијата не заебал.

30 години муабетов. 30 години името. 30 години цупкање. Младоста на луѓе им пројде у слушање на овие глупости секојдневно. И овие циркус избори пак за тоа ќе бидат. На народот му станува прекурчено и сака да си живее, а политикиве што ги поддржувате го оневозможуваат тоа. Тажни се овие заостанати, закоравени, затуцани реторики.

Али ќе им дојде крај, порано или покасно.
Ете бе, дојде крајот, дојде IQ33 и ја свитка кичмата нема више пречка да живееш, нема закоравеност, заостанатост и затуцаност веќе во официјалната политика... Остана некој ситниш како мене без никакво влијание да сере по форуми... И? Колку подобро живееш?

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Ете бе, дојде крајот, дојде IQ33 и ја свитка кичмата нема више пречка да живееш, нема закоравеност, заостанатост и затуцаност веќе во официјалната политика... Остана некој ситниш како мене без никакво влијание да сере по форуми... И? Колку подобро живееш?
Живеам подобро подеднакво колку што ти живееш полошо. Односно исто. Веројатно на двајцата исто разлика ни има направено, а тоа е воопшто, ич.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.209
Поени од реакции
30.401
Народов пие нафта, и нема таков капацитет. Воопшто. Бидејќи е оневозможен да размислува надвор од границите на „ако си немирен ќе дојде Баба Рога“. На оваа мисла се базира македонскиот конвезрвативизам. Нешто што е многу фино искалкулирано, и на чии гласови се игра при избори.

А за жртви муабетот, тоа е толку вградено у нашава срж, што се граничи со бизарност. Не само на политички план, туку на секое општествено поле. Во секоја ситуација го бараме кривецот, оној што не заебал. Никогаш никој за ништо не презема вина, туку гледа со прст да покаже за да се оправда, и сам да се излаже дека неговиот неуспех е последица од туѓе анти-дејство, а не негова лична неспособност.

Пошто најлесно е да седнеш дома на фотелјата, и да се жалиш и да кукаш како други ти се криви што си мизерен, а да не преземаш ништо за тоа.
Okej, toa ama ko podelena lichnost si mi nekako sega.
Od edna strana okej e da viktirmiziras cel narod skoro verbatim "zagreovi ni e narodot nema prosperitet, daj da ne se zamarame za imeto da odime napred" a od druga strana ko kritikuvas istoto. Ne si konzistenten so stavovite.
Ili sme mnogu zagreovi, ili glumime deka sme zagreovi i deka nekoj drug ni e kriv. Which is it?

Za drugata poenta deka sme se plasele od Baba Roga...
Ovakviot stav dosega doaga isklucivo od stranata koja go prifati prespanskiot dogovor i koja ni vika da ne se zamarame za imeto. Toa e liberalnata strana. Potocno, od tvojata strana Riki.
Tie zborovi se turkaat od samiot vrv na drzavata, so cel da go izmanipuliraat narodot deka ne se oni odgovorni za site uzasni odluki sho se doneseni.
Dodeka pak, koga Gjorgje Ivanov se protivese 2015 nekade na Merkel vo vrska so migrantskata kriza i odbivase da gi otvori granicite, od istata strana koja sega e na vlast bese kritikuvan zosto pa im se sprotistavuval na zapadot, loso izgledalo za nas, mali sme trebalo da slusame.
Druga varjanta na ovaa fraza i paradigma e onaa deka "morame da napravime X za da vlezeme vo EU/NATO"

Член од
16 април 2014
Мислења
7.315
Поени од реакции
11.681
Zatoa, oti nemas kniska, vo postot si naglasen kako posebna stavka. I jas nemam kniska ama toa tebe ne ti smeta da me vbrojuvas vo partija.
Абе Саше политико го браниш, оти за СДС е. Ептен си дно. По дно од ова вашево нема.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.412
Живеам подобро подеднакво колку што ти живееш полошо. Односно исто. Веројатно на двајцата исто разлика ни има направено, а тоа е воопшто, ич.
Јас да ти кажам живеам подобро споредувајќи го животот што го имав претходно, но тоа нема врска со промените. Уствари јас мојот успех не го врзувам со политиката, ниту со политичките текови, доволно ми е да е мирно само. Разликата е во тоа што претходно имав некое достоинство во државата за која се бореле моите предци, сега се осеќам понижено како чергар.

А тоа што не живееш подобро е до тебе самиот не до моето мантрање дека сме понижени. Од една страна јас сум зборел западот е крив, а од друга страна ти ме кривиш мене и таквите како мене за твојата беда. Ете сега што те спречува да бидеш успешен ???

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
За оние што не знаат, еднаш кога ќе свиткаш кичма си го изел курот за цел живот.....сите ќе те јавааат.
Пак ќе го спомнам Вашингтон.....ако пробаш да тргуваш со тоа што ќе си дадеш една работа, добивка нема да имаш никаква од тоа а уз пат ќе си останеш и без тоа со што си тргувал. Таков е светот.....и кога ќе чуеш како некој тие со кои што преговарал и се продал на истите ги нарекува пријатели се треба да ти е јасно.

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Okej, toa ama ko podelena lichnost si mi nekako sega.
Od edna strana okej e da viktirmiziras cel narod skoro verbatim "zagreovi ni e narodot nema prosperitet, daj da ne se zamarame za imeto da odime napred" a od druga strana ko kritikuvas istoto. Ne si konzistenten so stavovite.
Ili sme mnogu zagreovi, ili glumime deka sme zagreovi i deka nekoj drug ni e kriv. Which is it?

Za drugata poenta deka sme se plasele od Baba Roga...
Ovakviot stav dosega doaga isklucivo od stranata koja go prifati prespanskiot dogovor i koja ni vika da ne se zamarame za imeto. Toa e liberalnata strana. Potocno, od tvojata strana Riki.
Tie zborovi se turkaat od samiot vrv na drzavata, so cel da go izmanipuliraat narodot deka ne se oni odgovorni za site uzasni odluki sho se doneseni.
Dodeka pak, koga Gjorgje Ivanov se protivese 2015 nekade na Merkel vo vrska so migrantskata kriza i odbivase da gi otvori granicite, od istata strana koja sega e na vlast bese kritikuvan zosto pa im se sprotistavuval na zapadot, loso izgledalo za nas, mali sme trebalo da slusame.
Druga varjanta na ovaa fraza i paradigma e onaa deka "morame da napravime X za da vlezeme vo EU/NATO"
Народот е греота пошто е подложен на заплашување од домашните. И тоа заплашување влијае врз мислењето дека не можеме да мрднеме пошто друг ни е крив. И тука е проблемот, release the shackles и сфати кој уствари те мотка.

Јасно е, или треба да земам блок?
Јас да ти кажам живеам подобро споредувајќи го животот што го имав претходно, но тоа нема врска со промените. Уствари јас мојот успех не го врзувам со политиката, ниту со политичките текови, доволно ми е да е мирно само. Разликата е во тоа што претходно имав некое достоинство во државата за која се бореле моите предци, сега се осеќам понижено како чергар.

А тоа што не живееш подобро е до тебе самиот не до моето мантрање дека сме понижени. Од една страна јас сум зборел западот е крив, а од друга страна ти ме кривиш мене и таквите како мене за твојата беда. Ете сега што те спречува да бидеш успешен ???
Баш ми е драго што живееш подобро. Промената на власта не ме засега мене лично, ниту е причина за некакво подобрување или влошување на мојата состојба. Си живеам таман ко што треба, без да дозволам да се вплеткам во политичките срања. Фино ми е и живеам пристојно без да сум директно засегнат од случувањата, и тоа нема да се смени без разлика на на тоа дали ќе седат на фотелја едните или другите со своите поданици. Нив ќе им смени, мене не. Али фала ти на прашање.

Криво ми е што се чувствуваш понижено. Можеби пробај да се фокусираш на други работи у животот наместо врз идејата за национална припадност? Пошто очигледно е дека со тоа си опседнат, најискрено ти кажувам дека многу поубаво ќе се осеќаш ако си најдеш друга главна занимација и си го живееш животот. Ова вака ти давам совет пошто и ти ми даде мене, па да вратам услуга.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.412
Баш ми е драго што живееш подобро. Промената на власта не ме засега мене лично, ниту е причина за некакво подобрување или влошување на мојата состојба. Си живеам таман ко што треба, без да дозволам да се вплеткам во политичките срања. Фино ми е и живеам пристојно без да сум директно засегнат од случувањата, и тоа нема да се смени без разлика на на тоа дали ќе седат на фотелја едните или другите со своите поданици. Нив ќе им смени, мене не. Али фала ти на прашање.

Криво ми е што се чувствуваш понижено. Можеби пробај да се фокусираш на други работи у животот наместо врз идејата за национална припадност? Пошто очигледно е дека со тоа си опседнат, најискрено ти кажувам дека многу поубаво ќе се осеќаш ако си најдеш друга главна занимација и си го живееш животот.
Значи флоскулата дека менувањето на името е добро и нужно за подобрување на животот ти е излитена.... Тогаш се поставува прашањето зошто воопшто ја тераа таа флоскула ? Мислиш дека од истите причини кои си ги навел дека јас ја терам мојата ? Дневнополитички интерес ?

И што тоа тебе те прави поразличен од мене? Тоа што си ја пикнал главата у песок за да полесно го поднесеш понужувањето или поточно кажано некој ти ја пикнал главата у песок...

Член од
16 април 2014
Мислења
7.315
Поени од реакции
11.681
Дали со цел памет мислите дека че се докажете со комуњар?
Еден куп лаги имаше од цела гарнитура, два купа неписменост, и пак ги бранат и се бламираат јавно по форуми.
Ама кога ќе влеземе ЕУ ехееее, прости сте вие. Еден некни ми докажуваше дека референдумот бил успешен оти 1.2кк жители сме имале. Мислам дека ВМРО не треба да прави кампања воопшто, нека прави анкети на сдс гласачи, сами че си ја турнат партијата. И тие што го бранеја Грујо по секоја цена беаа лоши, ама ко овие гревовиве што ги бранат апашиве, не верувам да има други во светов.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.854
Поени од реакции
36.889
Баба Рога западот, за све е увек друг крив. Вечни жртви, за све сме топ ние, ама судијата не заебал.

30 години муабетов. 30 години името. 30 години цупкање. Младоста на луѓе им пројде у слушање на овие глупости секојдневно. И овие циркус избори пак за тоа ќе бидат. На народот му станува прекурчено и сака да си живее, а политикиве што ги поддржувате го оневозможуваат тоа. Тажни се овие заостанати, закоравени, затуцани реторики.

Али ќе им дојде крај, порано или покасно.
Ете сеа стегите на национализмот се тргнати, името е сменето, спремете се за ренесанса и незапамтен просперитет. Баш името беше проблемот за нашата економска стагнација. Никако корупцијата, владеење на правото и непотизмот, туку проклетото име не ебело цело ова време.

Ама нешто ми кажува дека за некоја година некој друг или нешто друго повторно ќе ви биде криво за сопствениот неуспех. Тоа ти е, лузерите увек ќе бараат изговор.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.209
Поени од реакции
30.401
Народот е греота пошто е подложен на заплашување од домашните. И тоа заплашување влијае врз мислењето дека не можеме да мрднеме пошто друг ни е крив. И тука е проблемот, release the shackles и сфати кој уствари те мотка.

Јасно е, или треба да земам блок?
Jasno e deka si logicki nekonzistetnten.

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Значи флоскулата дека менувањето на името е добро и нужно за подобрување на животот ти е излитена.... Тогаш се поставува прашањето зошто воопшто ја тераа таа флоскула ? Мислиш дека од истите причини кои си ги навел дека јас ја терам мојата ? Дневнополитички интерес ?

И што тоа тебе те прави поразличен од мене? Тоа што си ја пикнал главата у песок за да полесно го поднесеш понужувањето или поточно кажано некој ти ја пикнал главата у песок...
Јас не поддржувам ниту се противам на менување на име. Јас сум едноставно од таа група на луѓе што им е дојдено преку кур 30 години да ве слушаат за "името" и да гледаат како народов се врти околу таа точка ко слепа кокошка, и на негова сметка да ги запоставува сите останати работи што ни се случуваат.

Али џабе зборам, пошто ова пак некако ќе се изврти у "абе Заев, абе Мицко, абе Грујо, абе комуњарите, абе вмровците", и пак ќе се вратиме на тоа кој е крив.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.412
Јас не поддржувам ниту се противам на менување на име. Јас сум едноставно од таа група на луѓе што им е дојдено преку кур 30 години да ве слушаат за "името" и да гледаат како народов да се врти околу таа точка ко слепа кокошка, и на негова сметка да ги запоставува сите останати работи што ни се случуваат.
Само што ти се поставуваш како да името сеуште не е сменето. И како тоа уште да ни е причина за неуспех во светот. Или можеби тоа ти го сервираат за да не ги видиш вистинските проблеми што се случуваат... како што се кражбите на националните добра, непотизмот, корупцијата и така натаму.

Еве како ти изгледа твојата фраза од другата страна и пак нема да ја изгуби својата точност, напротив има поголема тежина пошто промената на името спаѓа во основни човекови права и е сменето спротивно со сите демократски правила кои ги пишува во учебниците на просперитетниот запад. Кои се уствари во основата на западната демократија.

Јас не поддржувам ниту се противам на менување на име. Јас сум едноставно од таа група на луѓе што им е дојдено преку кур 30 години да мантраат "промена на името" и да гледаат како народов да се врти околу таа точка ко слепа кокошка, и на негова сметка да ги запоставува сите останати работи што ни се случуваат.

Stef_12

Player hater
Член од
15 јануари 2009
Мислења
1.022
Поени од реакции
637
Знам дека веројатно по ова некој ќе искоментира дека ова се портали за политички цели, доминантно лажни вести и слично, и дека не треба да се обнува внимание, ама дури и за нивни стандарди можат да го пронајдат целиот извештај кој е објавен јавно и на страна 37 да го пронајдат тоа што го бараат:

Не не, не мора да одат во децимали, како ќе ги објавуваат резултатите зависи целосно од клиентот. Но дека не е сосема сериозно презентирана, би се согласил до негде. Всушност ова американсково друштво што се спомнува сигурно не ја спровело анкетата од САД, туку одреден субјект ја спровел. Е сега, јас воопшто не знам зошто политичкиве партии се срамат да кажуваат дека тие преку нивните аналитички центри спроведуваат истражувања (како што е претпоставувам во овој случај) кога си имаат потреба и од свои статистики и проценки, покрај оние што ги нарачуваат од познати агенции и институти. А дали имаат соодветна опрема, CATI и сл, не сум баш сигурен. Знам ми кажуваа пред едно 4-5 години правеле со као ТAPI метод, ама чисто се сомневам дали баш правилно ги обучувале нивните активисти.

Објаснив во една друга тема пред некоја недела за Кантар ТНС Брима кои ги спроведуваше за ИРИ. Прво не беше 12, туку чинам некаде 8 посто (26-18 мислам, побарај на нивната страна). Како што гледаш за едната опција имале потполно точен резултат. Е сега проблемот беше што за другата опција не сакале да одговорат само на едно прашање во однос на нивниот глас и не сакале да го кажат лично на анкетарите, а во другите прашања давале негативни одговори во однос на тогашната власт и се изјасниле дека ќе гласаат. Затоа истиот извештај го објавија неколку месеци по изборите, затоа што само кај нас овие истражувања се сметаат како точна прогноза на изборен резултат, а не за аналитички пристап. А и во однос на тие бројки, ако толку сакаш да се смета за прогноза на резултат, во рамки на статистичка грешка разликата ти е 2 посто. Затоа и добро што НДИ и Тим пред некој ден објавија таков слајд за да на неписмените новинари и "аналитичари" да им се објасни што е статистичка грешка. Оди на страните на ИРИ и НДИ, најди ги сите извештаи од 2015 до 2017 за Македонија и ќе видиш за што ти зборам. И покрај тоа што и Брима и Тим за мене се конкуренција, сепак максимално ги почитувам (како и останатите на пазарот) и можам да гарантирам за нивната професионалност. Во вакви политички истражувања тешко е и да се погоди точната демографска структура, кога и самиот Државен завод за статистика не гарантира за нивната точност.
И да било 8 проценти тоа е грешка од 6 проценти што не е малце, и прави огромна разлика во крајниот резултат... како и да е ќе видиме за неколку дена дали се точни анкетиве или се тотална утка.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom