Папагали (општи дискусии)

• Креатор на темата mRnO
  • Време на започнување
V

Vollstandig

Гостин
Денеска добив и јас поклон папагал (по повод 8ми март :pos2: :pos2: :pos2:) е сеа, женско е, клунот му е темно кафеава боја, сакам да знам, на колку месеци се прави таа боја кај папагалите, т.е колку месеци би требало да има папагалот?

Еве како изгледа:

Член од
6 ноември 2008
Мислења
1.115
Поени од реакции
1.372
Ја имам тигрица и многу тажно и осамено делува си седи само внатре во кафез покрај огледалце и како да не сака ништо да прави. Дали им менува нешто ако се сами или не? (ако некој знае не да нагаѓате).
Друго, што и да му дадам освен просо (овошје, зеленчук) не сака незнам зошто да не мисли дека не е храна тоа и како да го натерам да проба???
фала многу <3 :D

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.225
Поени од реакции
14.561
Ја имам тигрица и многу тажно и осамено делува си седи само внатре во кафез покрај огледалце и како да не сака ништо да прави. Дали им менува нешто ако се сами или не? (ако некој знае не да нагаѓате).
Друго, што и да му дадам освен просо (овошје, зеленчук) не сака незнам зошто да не мисли дека не е храна тоа и како да го натерам да проба???
фала многу <3 :D
Да, им менува ако се сами пошто во природа на пример живеат во јато, и тоа им е инстинкт. Доколку му е досадно може да стане ептен депресивно и да почне да се кубе...
Меѓутоа можеш тоа да го подобриш ти самиот, јас на пример му имам стаено 10 различни можности да си игра внатре, на пример љуљашката горе има звончиња, под огледалцето има звонче (до душа повеќе е паднато тоа пошто нон стоп го вади и си игра со него), си игра со самото огледало, имам купено скалички со огледалце и топчиња и со тоа си игра, имам направено импровизирани играчки, едно топче купив како исплетено со некои дрвенест материјал и го врзав да му виси го удира стално, му имам врзано горе да виси како испреплетени врвки онака подебело е напраено за да не го искине одма и нонстоп го тегне и си игра...

Значи пробај сам напрај нешто немораш да купуваш, по природа тигриците се такви да све што ќе ставиш во кафез мора да го чепнат... ептен се љубопитни.
Истото важи и за овошјето/зеленчукот... и тоа ако го оставиш во кафезот (заглави го негде кај храната на шипките и не ставај големи парчиња туку сецни ги на помали дури можеш и во во тоа кај што ставаш храна да пробаш да видиш дали ќе сака да ги јаде) они ќе го пробаат, ако им се свиѓа ќе го изеде ако не само ќе го чепне и ќе го остави. Јас на моето не му давам ништо друго освен просо (не обично туку измешано од повеќе врсти) му имам ставено марула на пример ја чепна само и ја остави имам пробано и јаболко не ги сака...
едноставно некои не сакат да јадат такви ствари :) ја пак пробувам од време на време ама залудно...
И да пази што ставаш некои работи се отровни за нив

Член од
12 февруари 2011
Мислења
2
Поени од реакции
0
Jas imam papagali par se im staviv gnezdo no ne im odi se baknuvaat cel den :D ke se obidam da stavam sllika shto uste da napravam!

Ангел1997

Мачкар.
Член од
20 март 2011
Мислења
57
Поени од реакции
11
Имам проблем со папагалот :toe: 4 недели веќе го имам а уста не отворил... Во автобус кога го носев, се скина свирејќи, а сега ЌУТИ! :uvo:

Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
Имам проблем со папагалот :toe: 4 недели веќе го имам а уста не отворил... Во автобус кога го носев, се скина свирејќи, а сега ЌУТИ! :uvo:
:pos::pos::pos: Јас порано имав 2 папагали умреа од старост, па после неко време земавме уште еден ама како твојов ќутеше доста долго време кога наеднаш почна да свири and so on... најважно од се е да му збориш колку што можеш повеќе, секој ден барем по 20-30 минути, ти гарантирам 100% дека папагалот ќе почне да свири

Член од
21 јануари 2009
Мислења
472
Поени од реакции
292
Папагалите сакаат галама земи пушти музика или телевизор и ќе видиш како ќе почне да свири.
Јас имам два папагала и на раат не можам да седам од 8-9 црцрцрцрцрцрц :nesvest: почнав во ходник да ги носам :)

L

Lu

Гостин
Пушти му на You tube звуци од папагали, и ти гарантирам дека ќе почне и твојот да испушта звуци.

Ангел1997

Мачкар.
Член од
20 март 2011
Мислења
57
Поени од реакции
11
Му пуштам јас звуци, на моб на јутјуб и сл. Ама тој само ќе се сврти и ја отвара устата, а звук не испушта :toe: И по цели денови само стои, или во кафез или ако го пуштам ќе застане негде и стои, не се враќа у кафез :nesvest: Сега размислувам и огледалце да му купам, му купив сипина коска и све друго што треба ама пак ништо... Пошто стариот папагал секој ден се караше со огледалото и крекаше :pos2:

С

сашенко

Гостин
Му пуштам јас звуци, на моб на јутјуб и сл. Ама тој само ќе се сврти и ја отвара устата, а звук не испушта :toe: И по цели денови само стои, или во кафез или ако го пуштам ќе застане негде и стои, не се враќа у кафез :nesvest: Сега размислувам и огледалце да му купам, му купив сипина коска и све друго што треба ама пак ништо... Пошто стариот папагал секој ден се караше со огледалото и крекаше :pos2:
Мојата мачка исто така правеше отвата уста а не пушташе звук.Тоа најверојатно зашто немаше никаква мачка за да види од неа како треба и дека само израсна мајка му го остави кај нас во двор и замина.Папагалот исто така треба од нешто да научи.Барем од мачката е поинтелегентен за тие работи и памти звуци подобро така да биди упорен у пуштај му звуци и ке се научи.Ке пробува пробувај и ти со него и ке пушти звук некој ке се научи.А може и да му е страв од околината па не може да испушти звук обично кога ти е страв и ти така понекогаш ке сакаш да кажеш нешто и отвараш уста ама гласот ти го нема.Гледај да не има нешто што го плаши таму може да е и тоа.Нека се привикне, нека се почуствува дека тоа е негова територија и ке почне да замара не се секирај.Додека се навикне и додека да се почусвува сигурно ке прави вака.Може видел како пржите пилешко дома па се извадил од памет си рекол кај заглавив јас леле ке ме печат овие за велигден на скара ме спремаат..

Член од
7 ноември 2010
Мислења
1
Поени од реакции
0
Moeto papagal4e deneska e mnogu tazno..neznam sto mu e.Cela den e nabuseno i samo na edno mesto stoe.Dali e bolno?

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
Moeto papagal4e deneska e mnogu tazno..neznam sto mu e.Cela den e nabuseno i samo na edno mesto stoe.Dali e bolno?
Период на митарење им е, тогаш се многу по чуствителни затоа одбегнувај мењање на кафез, просторија, храна, да не е на промаја и секогаш да има храна, вода и витамини. Може и да не пее особено ако е машко:smir:

Член од
25 февруари 2011
Мислења
25
Поени од реакции
8
Не знам што е работата со моето папагалче еве веќе 4 месеци не пее а и кога одам на пример во град или кога не сум дома цел ден му го оставам вратничето отворено ама абер нема а излезе и кога некогас ке излезе не лета туку ке се симне на под и ке оди и само спие му купив витамини кои се раствораат во водата која ја пие ама пак е истото инаку цувам тигрица ккога го земав после две недели му го отворив вратницето и си летасе а и многу пеесе а сега незнам сто му е ве молам за помош

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Не знам што е работата со моето папагалче еве веќе 4 месеци не пее а и кога одам на пример во град или кога не сум дома цел ден му го оставам вратничето отворено ама абер нема а излезе и кога некогас ке излезе не лета туку ке се симне на под и ке оди и само спие му купив витамини кои се раствораат во водата која ја пие ама пак е истото инаку цувам тигрица ккога го земав после две недели му го отворив вратницето и си летасе а и многу пеесе а сега незнам сто му е ве молам за помош
Е исто и мојава,седи на една стојалка накострешена со тоа пердувите,како топка е,ретко пее,ама па за јадење знае да се буни.

Член од
13 септември 2010
Мислења
9
Поени од реакции
2
Нешто чудно се случува со моите папагалчиња, оваа недела не сакаат да јадат ништо, постојано само се тепаат, многу се нервозни послабо излегуваат од кафез што не е типично за нив изплашени се и ја јадат само хартијата во кафезот наместо храната која им ја ставам. Ќе може ли некој да ми објасни зошто се случува тоа, која е причината за ваквото нивно однесување? Премногу сум загрижена за нив :( .Фала ви однапред :)

Kajgana Shop

На врв Bottom