Папагали (општи дискусии)

• Креатор на темата mRnO
  • Време на започнување

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.154
Поени од реакции
30.279
Да ве прашам..
Претходното просо шо го купив за папагалот, го дојаде, и утринава отидов да му купам ново. Дуќанчето кај шо се продаваше го затвориле, па одвај најдов у Тинекс едно лупено просо у тие рафтовите на Виталиа. Го донесов дома, му ставив, и неќе ни да го пипне. Ма кое пипање, неќе ни да го помириса. :notworthy: Пет метра е тргнат од кафезот и не сака да влезе да јаде. А вчера затворено дека недела, па давав морков, краставици, си грицкаше од тоа без проблем.
Просово е просо :D ама не е со лушпи, она што си го лупат и го грицкаат.
Шта да радим? :unsure:
Колку долго го чуваш?

Член од
3 август 2012
Мислења
431
Поени од реакции
1.012
4 месеци. Океј е, му најдов просо, ме спасија комшиите. :D

Член од
14 август 2012
Мислења
16
Поени од реакции
3
Dobiv podarok papagalce tigrica pomina 1 nedela otkako e doma. Na nekolku pati mi zastana na prst..deneska go pustiv i odvaj go fativ posle toa... nekoj sovet kako da go pripitomam da go zdruzam somene...pisete ve molam

Ставре од Швицарска

Желба по титула :D
Член од
25 август 2011
Мислења
2.700
Поени од реакции
2.805
Dobiv podarok papagalce tigrica pomina 1 nedela otkako e doma. Na nekolku pati mi zastana na prst..deneska go pustiv i odvaj go fativ posle toa... nekoj sovet kako da go pripitomam da go zdruzam somene...pisete ve molam
Со време ќе се спријателите без гајле :)
Јас 1 месец се дружев онака , му беше страв , нов простор, луѓе ... дур се навикне ... биди добар , оставај го пуштен дру не влезе сам во кавез .
Сам ќе си направи ред ...
8 година имам веќе папагал и супер се слажеме , нинфа е мојот .
Кај мене од првиот ден кога го фатив е пуштен од кафез ... од 6 сабајле сам си излегува па се до 11 навечер кога сам си влегува .

Член од
7 март 2012
Мислења
13
Поени од реакции
3
Здраво, пред една година купивме нимфа папагал , машко и се вика Коко. Кога го купивме имаше околу 3-4 месеци , беше многу мало . Тогаш немавме поим за некои работи во врска со одгледување на папагали па го третиравме како знаеме :vozbud: , се си беше ок , кога прв пат му ја отворивме вратничката само си испадна и седеше надвор. но после тоа не сакаше да испадне уопште и така наредните пет- шест пати татко ми го вадеше и го ставаше внатре со рака. И еве сега една година не сака да излезе надвор , само го мамиме со јадењето , ке му го ставиме надвор тоа ке изгладне и ќе излезе , ама со многу страв. Исто така кога е внатре е многу весел и среќен зашто има голем кавез и милион играчки . Многу се нервирам што не ми дозволува никако да го допрам , ми јаде од рака и се тие работи ама не ми дозволува да го галам ниту пак на прст да ми дојде, Се гледа дека сите дома не сака ни свире , пее , игра ама само кога е внатре во кафезот , ако му ја пружам раката онака без ништо ми се луте и креште и сака да ме гризне , Ве молам за помош , како да му пријдам и да доваѓа кај нас , да се гали да си игра ..... Оти многу време помина , тој расте а не сака да дојде до нас . Многу голем инает е , прави само оно како што сака :)

Исто сакам да прашам , има ли веза ако не му ѓи сечеме ноктите ? Оти многу ни е страв тоа да го правиме , а исто така има дебели дрвца по кои оде па можеби од него си ги струга? оти имам прочитамо и дека така може.

Ве молам стварно доколку некој може да ми помогне и да ми каже како можам да го придобијам оти премногу го сакаме сите .:rolleyes:

Ставре од Швицарска

Член од
25 август 2011
Мислења
2.700
Поени од реакции
2.805
Здраво, пред една година купивме нимфа папагал , машко и се вика Коко. Кога го купивме имаше околу 3-4 месеци , беше многу мало . Тогаш немавме поим за некои работи во врска со одгледување на папагали па го третиравме како знаеме :vozbud: , се си беше ок , кога прв пат му ја отворивме вратничката само си испадна и седеше надвор. но после тоа не сакаше да испадне уопште и така наредните пет- шест пати татко ми го вадеше и го ставаше внатре со рака. И еве сега една година не сака да излезе надвор , само го мамиме со јадењето , ке му го ставиме надвор тоа ке изгладне и ќе излезе , ама со многу страв. Исто така кога е внатре е многу весел и среќен зашто има голем кавез и милион играчки . Многу се нервирам што не ми дозволува никако да го допрам , ми јаде од рака и се тие работи ама не ми дозволува да го галам ниту пак на прст да ми дојде, Се гледа дека сите дома не сака ни свире , пее , игра ама само кога е внатре во кафезот , ако му ја пружам раката онака без ништо ми се луте и креште и сака да ме гризне , Ве молам за помош , како да му пријдам и да доваѓа кај нас , да се гали да си игра ..... Оти многу време помина , тој расте а не сака да дојде до нас . Многу голем инает е , прави само оно како што сака :)

Исто сакам да прашам , има ли веза ако не му ѓи сечеме ноктите ? Оти многу ни е страв тоа да го правиме , а исто така има дебели дрвца по кои оде па можеби од него си ги струга? оти имам прочитамо и дека така може.

Ве молам стварно доколку некој може да ми помогне и да ми каже како можам да го придобијам оти премногу го сакаме сите .:rolleyes:
Никако ноктите ... сам си ги кастри со клунот ... тоа не чепкајте .

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873

Никако ноктите ... сам си ги кастри со клунот ... тоа не чепкајте .
Може ноктите,ама нека пазат на живецот,тоа розевкото под ноктот :)

Ставре од Швицарска

Член од
25 август 2011
Мислења
2.700
Поени од реакции
2.805
Може ноктите,ама нека пазат на живецот,тоа розевкото под ноктот :)
на тоа и мислев ... јас му ги немам сечено .. 8 години сам си ги средува :) ми е страв дан направам беља .

Член од
7 март 2012
Мислења
13
Поени од реакции
3
Ви благодарам многу за советот за ноктите :) а некој совет и за припитомувањето ? Како да го натерам да доваѓа кај мене и сам да излегува од кафез , без да го малтретирам со изгладнување?

Член од
15 август 2012
Мислења
4
Поени од реакции
0
Здраво
Прво да кажам дека од кога си го зедовме Папи (нимфа), ги исчитав сите совети од прва до последна страна и стварно мн ми помогнаа (храна, припитомување, играње, бањање и што ли уште не). За жал вчера Папи ми избега низ прозор. Многу ми е страв кога ке помислам дека е целиот исплашен некаде, и искрено се надевам дека ке застане на некој балкон и некои добри луге ке го вдомат.

Ние живееме во близина на Градски Парк (кај Костарика), па ако некој има некоја информација, ве молам да ми кажете. Ќе бидам мн мн мн среќна!!

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Здраво
Прво да кажам дека од кога си го зедовме Папи (нимфа), ги исчитав сите совети од прва до последна страна и стварно мн ми помогнаа (храна, припитомување, играње, бањање и што ли уште не). За жал вчера Папи ми избега низ прозор. Многу ми е страв кога ке помислам дека е целиот исплашен некаде, и искрено се надевам дека ке застане на некој балкон и некои добри луге ке го вдомат.

Ние живееме во близина на Градски Парк (кај Костарика), па ако некој има некоја информација, ве молам да ми кажете. Ќе бидам мн мн мн среќна!!
0.1 % постои можност да застане на балкон а 99,9 % да го изеде птица грабливка или да се мавне во некој прозор и да умре....за жал,тие птици уште од мали се научени во кафез и немаат ориентација во просторот! најдобро ќе биде да си земеш сега друга нимфа и да научиш да се приврзе за теебе и за домот,ете пример мојата до сега 100 пати сум го видел на тераса и сум се молел недај боже да летне полека му пријдам поддадам рака и застане и си го внесам....ете вчера незнам од кај излегол кога има мрежа,си виснал на прозор и си пее ли пее,ама му пријдов со кафез и си влезе внатре.И мене ми избега исто така во рамстор тигрица,ми летна од кутичето а само што ја купив и неможев да ја фатам...

Член од
14 август 2012
Мислења
16
Поени од реакции
3
Еве сега му го средив кафезот исчистен гланцнат :)
и му ја зедов храната само вода му оставив...сакам да пробам да го хранам рачно и така си викам нема да има страв и од мене...
вчера го фатив во темница го галев не ми избега....
папагалчево е мое 1 недела а младо е многу можеби и 2 месеци нема направено
други некој совети??? бидејќи сакам папагалчето да ми биде со сите нишани :)
е и да ве прашам шо мислите за огледалце ??? му немам ставено бидејки сметам подобро е да стани пријател сомене отколку самото со себе :) ПОЗДРАВ

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
на тоа и мислев ... јас му ги немам сечено .. 8 години сам си ги средува :) ми е страв дан направам беља .
Абе беља,нема да му биде малце крвче ќе потече и че му пројде :P И многу ќе креска :D
Ви благодарам многу за советот за ноктите :) а некој совет и за припитомувањето ? Како да го натерам да доваѓа кај мене и сам да излегува од кафез , без да го малтретирам со изгладнување?
Земи на прстот твој стави малку просо,и стави го во кафезот,и чекај да дојде птицата да јаде.Дури јаде т со др рака гали ја поооолека за главчето,и зборувај и.Од првин ќе бега,нема да сака,ама ќе се научи,самата ќе иде дури. :)
Кај мене по 2 недели се научи да се враќа во кафез самата,а по нецел месец,и да слетува на рамо. :)

Член од
7 март 2012
Мислења
13
Поени од реакции
3
Абе беља,нема да му биде малце крвче ќе потече и че му пројде :P И многу ќе креска :D

Земи на прстот твој стави малку просо,и стави го во кафезот,и чекај да дојде птицата да јаде.Дури јаде т со др рака гали ја поооолека за главчето,и зборувај и.Од првин ќе бега,нема да сака,ама ќе се научи,самата ќе иде дури. :)
Кај мене по 2 недели се научи да се враќа во кафез самата,а по нецел месец,и да слетува на рамо. :)

Ajde ke probam taka , dodeka go ranam da probam i da go galam , ama znam deka ke se namacam dodeka da mi dozvoli :) , ti blagodaram mnogu

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Ajde ke probam taka , dodeka go ranam da probam i da go galam , ama znam deka ke se namacam dodeka da mi dozvoli :) , ti blagodaram mnogu
Не е проблем затоа сме тука :)
А да,може и да те гриза малку на почеток.Немај гајле,не боли...........многу :D

Kajgana Shop

На врв Bottom