Здраво, пред една година купивме нимфа папагал , машко и се вика Коко. Кога го купивме имаше околу 3-4 месеци , беше многу мало . Тогаш немавме поим за некои работи во врска со одгледување на папагали па го третиравме како знаеме
, се си беше ок , кога прв пат му ја отворивме вратничката само си испадна и седеше надвор. но после тоа не сакаше да испадне уопште и така наредните пет- шест пати татко ми го вадеше и го ставаше внатре со рака. И еве сега една година не сака да излезе надвор , само го мамиме со јадењето , ке му го ставиме надвор тоа ке изгладне и ќе излезе , ама со многу страв. Исто така кога е внатре е многу весел и среќен зашто има голем кавез и милион играчки . Многу се нервирам што не ми дозволува никако да го допрам , ми јаде од рака и се тие работи ама не ми дозволува да го галам ниту пак на прст да ми дојде, Се гледа дека сите дома не сака ни свире , пее , игра ама само кога е внатре во кафезот , ако му ја пружам раката онака без ништо ми се луте и креште и сака да ме гризне , Ве молам за помош , како да му пријдам и да доваѓа кај нас , да се гали да си игра ..... Оти многу време помина , тој расте а не сака да дојде до нас . Многу голем инает е , прави само оно како што сака
Исто сакам да прашам , има ли веза ако не му ѓи сечеме ноктите ? Оти многу ни е страв тоа да го правиме , а исто така има дебели дрвца по кои оде па можеби од него си ги струга? оти имам прочитамо и дека така може.
Ве молам стварно доколку некој може да ми помогне и да ми каже како можам да го придобијам оти премногу го сакаме сите .