Пан-турцизмот на Ердоган во замав

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.315
Поени од реакции
8.806
Да резимираме до тука. Каурот е тепан и ебен векови наназад од кој стигне, и фрустрацијата на темава се роди во моментот кога проба да се извага кој повеќе тепал и ебел. Продолжете. :icon_lol:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.114
Поени од реакции
23.587
Досадено станува малце ова со северџанисување на неистомисленици. Ни сам више незнаеш што сакаш да постигнеш.
Dosadni stanvate so kreiranje na novi profili sekojpat koga ke go zaserite so stariot, ako me prasuvas vekje. Inaku vaka kolku so te pratam, da severdjan si so tapija. Od onie imeto li ke vi gi plakja smetkite tipovi na severdjan.

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.221
Поени од реакции
1.270
Ti kaj zivejs be druze so imas tolku golemo IQ?
Не знам како се пронајде во мојот пост кога зборував за дечково што ја велича Турција како велесила а Ердоган како месија.
Дечкото тргна од тоа дека е објективен и разговара со факти, за после тоа да
- Има погрешни информации за платите во Турција
- Да тврди дека за катстрофалното справување со земјотресот лани биле криви исклучиво Курдите
- Дека централната власт не е одговорна ако не бил градоначалник Турчин
- Дека тоа што Ердоган не исполнил ни 25% од ветувањата што им ги дал на погодените од земјотресот не е ништо страшно

Каков заклучок би извлекол ти од ова?

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.995
Поени од реакции
1.217
Мене ми е само чудно што бара во Македонија некој којшто се осеќа погоден од нашата инфериорност и недоволност и не гледа од високо. Дали смее некој цала да критикува вака друга земја во којашто живее? Веднаш добива одговор, земи си пасошот и пријатно ако не ти чини. Изгледа оттаму ни е онаа однадвор што се гледа, инфериорност - многу сме толерантни.

Јас не живеам Мк па никогаш не би ја понижила ни државата кадешто сум родена ниту пак би плукала по домот што ме храни. Господ и двете парчиња земја да ги чува, па и нас, Турците , Бошњаците, Албанците, оти заедничката историја и географија прави природно да е подобро за сите да се сложуваме. Но под услов тоа сите страни искрено да го сакаат и бараат и според тоа да дејствуваат како во НОБ рамо до рамо што сме биле.

Не е дека во Германија и странство само Турците се моќни а Македонците се неспособни и гето, ова ти беше многу грдо и необјективно. Како што има наши доктори, адвокати, дури сопственици на имот што го издаваат на локалци, има такви и Турци, како што има и наши инжинери што отишле како работници на патишта и како што има турски доктори што таму се садомијачи. Работата е кој колку ќе се снајде а нормално дека ќе има позавидни разлики и ние да не бевме народ по бројност како таксистите во Анкара, можеби ќе имавме и појако лоби.

Ако се буните за некој соживот и убав муабет во коментарите барем не се издавајте дека токму вие сте тие што презриво гледате на другиот.

На темата конкретно, мислам дека не сум кадарна за каков било коментар затоа што многупати сум била сведок на за мене навидум годиништа планирани работи коишто се развиле сосем пооинаку во склад со тогашните ситуации и потреби. Се' е толку флуидно,менливо и необавезно, пандемијава пред скоро 5 години тоа ни го покажа.
Вашиот одговор е убаво и топ, и многу мудро пренесува порака за соживот и взаемна почит.
НО, секое дејствие повлекува и реакција. Не можеш да бараш почит, разбирање и соживот ако истовремено дозволуваш или поддржуваш координирани и невистинити напади врз друга заедница, во случајов Турците. Соживотот не е еднонасочен процес тој бара искреност, фер однос и напор од сите страни.
Многу е важно сите страни да се однесуваат со искреност и почит еден кон друг, како што тоа било во некои значајни политички и економски моменти.
Со последните 10-15 постови што ги прочитав, дојдов до заклучок дека сепак не може целосно да се обвинуваат Албанците за нивниот радикален национализам. Кога се успева да се пишуваат шовинистички пораки дури и за најлојалната нација, што останува за Албанците ? Во вакви околности, нивната нервоза и недостаток на почит кон мнозинството можат да се разберат, дури и како оправдани.

Член од
6 ноември 2024
Мислења
288
Поени од реакции
473
Со последните 10-15 постови што ги прочитав, дојдов до заклучок дека сепак не може целосно да се обвинуваат Албанците за нивниот радикален национализам. Кога се успева да се пишуваат шовинистички пораки дури и за најлојалната нација, што останува за Албанците ? Во вакви околности, нивната нервоза и недостаток на почит кон мнозинството можат да се разберат, дури и како оправдани.
Тоа е тоа. Џек-Пот!

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.933
Поени од реакции
8.565
Македонците во чест на државата на Ердоган, ставија премиер кој личи на држава
08a40000-0a00-0242-2dd7-08da64fcb6ee_cx0_cy12_cw95_w1080_h608_s.jpg
Таче

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.496
Поени од реакции
11.449
Imas podetalna i ponova grafa nekoj post nanazad.
Не ја приметив, чудно зашто ти не си ја постирал таа подетална графа вака ко најинформативен
Факт е дека шиптараната масовно се иселува, доказ е за тоа отпишаните/ незапишаните деца по школите така да осетливо паѓа кај нив бројката
Знам дека и за ова ке бараш графикони ама тоа е

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.995
Поени од реакции
1.217
Кога доаѓа момент некој од другата страна, се вика не судете за дела на поединци, а не важи и обратно.

Ако твоево е точно, значи секој може да ангажира некого за пари во име на одредена националност да направи нешто и другата страна да рече ајде сите да ги сотреме. И? Со еци пеци пец кој прв почна со блиски народи до каде ќе стигнеме? Имаше еден филм, номиниран беше за оскар, еден така си стигна до мајка му. Мајка му, што ја бараше цел живот и што буквално се вклучи во таа војска за полесно да ја најде на крај испадна жената најмногу што ја мразеше од сите заробеници...

Зарем од најлојалниот треба да очекувам ситење за тоа што сум жртва на омраза во сопствената држава? Се надевам еден ден нема да имаш дете кое ќе биде жртва на омраза на чин национална основа од страна на малцинство во сопствена држава и нема да дочекаш некој да ти рече, а бе сега брат, детето стварно ти е фино, ама нивниот гнев е оправдан. Што реално гледано воопшто не е случај овде и е карикирање. Фала Богу, досега не сум била жртва на ничија омраза оти јас никогаш не сум пристапила со омраза. Најдобра другарка веќе 22 години ми е Албанка, друга многу блиска Турчинка.

И мене некои работи не ми се прави, ама сите припадници на една националност не ми се криви за тоа.

Баш вакво размислување е тоа што нѐ води во пропаст. Ниедна голема сила не мора да се замара да ангажира добри шпиони и којзнае како да ги едуцира. Нас и просечен Џо може да нѐ убеди оти сакаме да бидеме убедени. Не е најсилен тој што ќе го сотре тој што прв почнал, туку доволно паметниот што ќе најде начин да заврши.

Со ова ти тукушто даде погрешна слика за Турците. Голем дел од нив поседуваат самокритичност и емпатија, сум приметила некој на одредена тема ако претера и поведен од пасија избега од реалноста, одма се наоѓа некој да го спушти на земја.
Најпрво, ти се извинувам тебе лично ако си почувствувала национална омраза од моите зборови. Такво нешто не е моја намера, и сакам да бидам јасен дека не сум човек кој поддржува омраза или дискриминација. Но, во страстите на дискусијата, понекогаш и најдобронамерните луѓе можат да кажат нешто што ќе се протолкува погрешно или ќе звучи навредливо.

Потполно се согласувам дека не треба да судиме цели народи за делата на поединци. Секој народ, вклучувајќи го и турскиот и македонскиот, има луѓе кои покажуваат самокритичност, емпатија и разбирање. И тоа треба да го цениме.

Секој може од инает или фрустрација да напише нешто што ќе звучи грубо, но вистинската сила е во тоа да знаеш да се повлечеш, да се коригираш и да се обидеш да изградиш мостови наместо да креираш поделби.
Повторно, ако моите зборови некогаш оставиле впечаток на омраза или непочитување, сакам јасно да кажам дека тоа не е мојот став или карактер.
Ти благодарам за разбирањето. Се надевам дека ме сфати што сакав да ти кажам.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.052
Поени од реакции
6.530
Daj objasni mu kako jugoslavija pred 40 godini napravi svoj tenk, i toa sama. Zakopaj go so fakti .
Мислиш на М-84? Тоа беше совјетски Т-72 со западен комуникациски систем и западно ласерско мерење. Јес да цел тенк се правел во СФРЈ, почетните возила биле неколку Т-72 модифицирани за тоа како ќе изгледа идниот Т-72. Прв скроз југословенски тенк е лесниот извидувачки М-80 прилично брз, ниска силуета и топ за голуби од 30мм.
Автоматски споено мислење:

Гледам дека со задоволство ја играш улогата на 'експерт за геополитика,' ама твојата анализа изгледа како да е извадена од некоја заборавена брошура од минатиот век. Османлиите и Ердоган ??? Гнасен режим ??? Ајде прво да видиме од каде ти ја црпиш инспирацијата од реални извори или од твоите предрасуди ?

Прво, за 'тоалетната валута' чудно е како економија која успева да биде дел од Г-20 и да произведе сопствени борбени дронови (што светот ги купува) сè уште ја гледаш како смешна. Можеби треба да провериш што значи 'валута' пред да се фрлиш на коментари.

Второ, ако Турција нема идеологија, како тогаш успева да одржува влијание низ Балканот, Блискиот Исток и Африка? Или можеби идеологијата ти е проблем кога не ти одговара во твојата приказна ?

И конечно, за 'регрутната војска' дали мислиш на истата војска што ги развива сопствените напредни системи за вооружување ? Можеби е време да ја ажурираш својата дефиниција за современа војска.

Што се однесува до Балканот и твоето носталгично мечтаење за Југославија секој пат кога ќе ја спомнеш, личи на тоа како да сакаш да префрлиш вина за сегашната состојба на нешто одамна исчезнато. Можеби треба да се запрашаш што точно придонесе за распадот , слабоста на самата идеја или неспособноста на тие што ја водеа.

Граѓанска војна во Турција? Би те советувал да престанеш да предвидуваш катастрофи изгледа како спорт што не ти оди. Турција е далеку од совршена, но твоето претерано карикирање повеќе говори за тебе отколку за нив.
Нема што не нема, не постои, њама, аш. Не можеме да измислиме нешто што не постои.
Она што го има е лагано потпирање на исламизам, пред се со цел за надвор, ширење влиание преку прокси и медреси, веќе видено.
Југославија беше Атлантида за Турска. Се распадна и Австро-Унгарија па никој не може да зуцне дека не била 400 пати поголема култура од османлиите. А да, и османското царство се распадна. Види го турчин бе ццц...

Последно уредено:
  • Хаха
Reactions: oon

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.995
Поени од реакции
1.217
Мислиш на М-84? Тоа беше совјетски Т-72 со западен комуникациски систем и западно ласерско мерење. Јес да цел тенк се правел во СФРЈ, почетните возила биле неколку Т-72 модифицирани за тоа како ќе изгледа идниот Т-72. Прв скроз југословенски тенк е лесниот извидувачки М-80 прилично брз, ниска силуета и топ за голуби од 30мм.
Автоматски споено мислење:

Нема што не нема, не постои, њама, аш. Не можеме да измислиме нешто што не постои.
Она што го има е лагано потпирање на исламизам, пред се со цел за надвор, ширење влиание преку прокси и медреси, веќе видено.
Југославија беше Атлантида за Турска. Се распадна и Австро-Унгарија па никој не може да зуцне дека не била 400 пати поголема култура од османлиите. А да, и османското царство се распадна. Види го турчин бе ццц...
Ајде сега земи си ги апчињата и смири се, па кога ќе бидеш спремен за објективна дискусија, ќе продолжиме.

Член од
30 октомври 2022
Мислења
547
Поени од реакции
1.467
A koj ke te natera da se poturcis ili pokatracis ? Da nosis burki ili da ne smees pivo da pies.
Kako be drugite drzavi imaat mehanizmi toa da go reguliraat i sprecat, ama kako sto napisa nekoj prethodno, se nekoj nas ne asimilira i toa vo soopstvena drzava. Ako ne sme kadarni ni toa da go sprecime pa mozi ne sme ni sozreani za svoja drzava.
Problemot e dvojnite arsini. Ubavo vi e kako sto rece Rusija da frli teski pari za crkvi ali ve boli koga Katar finansira izgradba na djamii, ama nemame madinja toa da go regulirame i sprecime, a i so koe pravo. Sekularni sme, kako za ednite taka i za drugite i za site. Ili za site ili za nikoj, ama ne vi cini taka od edna strana a od druga vi e krivo. Se resava toa so dva prsti krevanje, ne vi e Katar, Turcija niti bilo koj kriv. Ako imate pravo vie da si ja praktikuvate religijata, takvo pravo imaat i site ostanati. Ili ke skratis na site ili na nikoj, ne mozi i kurac u dupe i dusa u raj :toe:
Добро бе не гледаш шо се дешава во западна Европа или се правиш на мутав?Забранети зони за движење има во Блекбурн каде шо доминираат населби со муслимански заедници,или во Полска каде доминираат Христијани?Ги обвинуваш другиве дека се надвор од реалноста,а ти си уствари тој шо е аут!Лесно е таму од Цапари или Ротино да кажуваш бајки за деца.Прошетај по Бит Пазар малку за да ти станат работите појасни.

Kajgana Shop

На врв Bottom