Пан-турцизмот на Ердоган во замав

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.134
Поени од реакции
23.636

Isto ko Nele sto ne saka da bide Germanec, taka nie ne ja sakame Turcija, najmnogu poradi islamot. Nam genetski ni e zapisano so vekovi da gi nejkeme Turcite, sto e sasvim opravdano istoriski.

"ima neki djavo u mojoj psihi..."
Tuka vi e greskata. Odlukite vi gi vodat emocii a ne razum i nikako da naucite deka svetot ne funkcionira bas taka. Vo realnosta hristijani nistat hristijani, muslimani nistat muslimani, muslimani nistat hristijani i obratno ama skoro nikogas ako ne i nikogas vo istorijata ,posebno vo ponovata toa ne bilo presudno dali nekoi da se nisti ili ne. Isklucok ete ISIS ke gi stavam i Talibancite, i vidi be interesno i ednite i drugite bea stvoreni i finansirsni bas od hristijani. Ali glupi vernici, najlesni se za manipulacija :toe:

• Ми се допаѓа
Reactions: oon

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.014
Поени од реакции
1.221
Tuka vi e greskata. Odlukite vi gi vodat emocii a ne razum i nikako da naucite deka svetot ne funkcionira bas taka. Vo realnosta hristijani nistat hristijani, muslimani nistat muslimani, muslimani nistat hristijani i obratno ama skoro nikogas ako ne i nikogas vo istorijata ,posebno vo ponovata toa ne bilo presudno dali nekoi da se nisti ili ne. Isklucok ete ISIS ke gi stavam i Talibancite, i vidi be interesno i ednite i drugite bea stvoreni i finansirsni bas od hristijani. Ali glupi vernici, najlesni se za manipulacija :toe:
Секој верски фанатик, без разлика дали е христијанин, муслиман, евреин или припадник на друга вера, е човек со затуцана глава. Фанатизмот нема место во здравото размислување и почитта кон другите.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.134
Поени од реакции
23.636
Не си во право, а и последниве 70г покажуваат дека не си.

Исламистите се исти ко евреите, против се други религии да постојат во нивните општества. За разлика од нив, во христијанските држави како што можеш да видиш, секого му е дозволено да си практикува што сака.

Сега кога гледаш дека одредени структури намерно играат на картата религија, намерно се градат џамии, се носат оџи од Турција, домашните јаничари (Грујо, Зајко) ништо не превземаат против тоа, што не ти е јасно дека за 10г од сега ќе имаме голем проблем. Ако сакат џамии и ислам, нека си седат во Турција, која е поентата тука да пресликува од таму, кога веќе бега од таму.

Тоа што економијата на Турција иде надоле е резултат на Ердо непродуктивните трошења, што не можеа бесконечно да тера, па сега сметката треба да се плати.
Кога сметката почнува да се плаќа, почнуваат да кркорат цревата, а кога цревата кркорат, тогаш народот е спремен за насилства.
Dosta be pa i ti ko ke tresnis nekoja zelena eksik.
Vo koi hristijanski drzavi mu e dozvoleno da praktikuva sto saka ? Odi vo grcija i kazi deka si Makedonec. Odi otvori nasa crkva i propovedaj na makedonski. Odi i vo bugarija probaj go istoto i vrati se i spodeli vpecatoci.
Ekonomijata na Turcija odi nadolu oti Turcite ne im igraat na zapadot kako sto ovie im svirat. I kolku sto gledam nemaat Turcite problem okolu toa. Ili sto trebase Rusite da pravat koga im gi stegnaa site mozni embarga spored tebe. Da ja svitkast opaskata. Pa ne se site picki ko nas, ambasador da ni kazva koj i koga treba da go osudime i zosto( ako pratis vesti de ).
Tuku kolku imame nasi sto ja izbegnuvaat pravdata i se krijat vo bugarija, a ovaa ne gi isporacuva. Turcija kolku sto pratam bez problem ni go vrati obvinetiot za ubistvo na Vanja. Kolku nie i vrativme od obvinetite za rusenje na drzavniot poredok i pucisti na Turcija?

Член од
17 август 2011
Мислења
10.315
Поени од реакции
18.396
Ako se prasuvam jas mene so mi smeta, ke ve poebam i ednite i drugite. Ne mu e mesto na religijata vo 21 vek. Ne sum nekoj fan na zatucani likovi koi veruvaat vo bajki, od koja i da se religija. Isti mi se site zakoraveni vernici, isto glupi se, dali bile hristijani ili muslimani.
Автоматски споено мислење:

Oti tazno. Tie sme koi sme, takvi sme kakvi sto sme. Ke glumime svegjani so sila. Treba da se sramime od toa sto sme i kakvi sme. Mene ne mi e sram iskreno i kur me zabole nekoj germanec, svegjanec ili bilo koj so misli okolu toa. Posebno naseto banjato gradjanstvo.
Автоматски споено мислење:

Hristijanstvoto ne odrzalo. Daj be ne tresi gluposti. Kakvo hristijanstvo, kakvi gluposti. Hristijanstvoto bukvalno ne asimiliralo. Do pred eden vek ili bugarski pop ti objasnuval sto si ili grcki, zavisi vo koja crkva si odel. Do vcera crkvata ne ti ja priznavaa, eretici bevme za cel hristijanski svet, posebno za pravoslavnite. Znaes sto znaci toa za eden vernik, ne za vas vikend vernicite tuku za onie sto malce povekje se razbiraat vo verata. Od druga strana Makedoncite so islamska veroispovest si ostanaa pak Makedonci. Toa kako go objasnuvas? Niv sto im ja odrzalo inspiracijata, hristijanstvoto sigurno ne.
Jas shiptarаnata ja nejkam ne radi verata nivna tuku radi nacionalnost. Ima razlika. Me zabole mene koj e pravoslaven a koj musliman ako mi pravi zlo. Ti grcite gi sakas ? Bugarite ? Ete pravoslavni se.
Zosto bi ja mrazel Turcija, kakvo zlo ni napravile od nezavisnosta do sega osven celo vreme sto ni pomagaat na sekoj mozen nacin i sekogas zastanale zad nas. Treba da gi mrazam oti se muslimani, a grcite i bugarite da gi sakam oti se hristijani.
ne sme od vcera na forumov, si me videl u tema religija? Hristijanstvoto e maltene proforma vo dominatnite hristijanski zemji, 90 posto od lugjeto se deklariraat ama ne igra uloga vo nivnite zivoti nitu odlucuvaat za neso vo drzavata. Vo islamskite zemji ne e taka, ako nema nekoj diktator so sila da drzi sekularizam i balans so drugite religii, islamot ne tolerira. Ednostavno takva im e kulturata, ne kohabitiraat. Turcite se osobeno opasni tuka, zasto pokraj religija se sirat i etnicki.

Ja sum sebicen covek, ne deka ne me tangiraat ovie stvari kako bugarite, grcite, ama pred se si go sakam ovoj nacin na zivot koj ne ide zaedno so poturcuvanje. Ne planiram da ne smeam da pijam pivo, da mi nosat decata burki i tn.

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.134
Поени од реакции
23.636
Секој верски фанатик, без разлика дали е христијанин, муслиман, евреин или припадник на друга вера, е човек со затуцана глава. Фанатизмот нема место во здравото размислување и почитта кон другите.
Vrie forumot od takvi. Edna cela tema imas, bukvalno najposetena od cel forum kade ljugeto prasuvaat kako da se pisat bugari, koj dokumenti im trebaat za da ja pisi cela pobliska familija deka se bugari i nikoj tuka ovde so se cukaat po gradi, niti eden zbor nema receno tamu nesto protiv niv, povekjeto i sami se posale bugari, dobrovolno, nikoj ne gi nateral, ali prvi se da jadat gomna okolu Makedoncite so druga veroispovest i kolku se tie golemi Makedonci, ona pravi, vistinski.
Ete slobodno prasaj gi sto mislat za tie izrodi od ljuge, gnojot na eden narod sto dobrovolno se pisi pripadnik na drug narod koj bukvalno ne ne priznava deka postoime radi materijalna korist. Neka ti postiraat i link kade go pravat toa. Ako mozat tie tebe da ti baraat da im se pravdas i objasnuvas, mozes i treba i Ti da go pobaras istoto i od niv.

• Ми се допаѓа

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.014
Поени од реакции
1.221
Vrie forumot od takvi. Edna cela tema imas, bukvalno najposetena od cel forum kade ljugeto prasuvaat kako da se pisat bugari, koj dokumenti im trebaat za da ja pisi cela pobliska familija deka se bugari i nikoj tuka ovde so se cukaat po gradi, niti eden zbor nema receno tamu nesto protiv niv, povekjeto i sami se posale bugari, dobrovolno, nikoj ne gi nateral, ali prvi se da jadat gomna okolu Makedoncite so druga veroispovest i kolku se tie golemi Makedonci, ona pravi, vistinski.
Ete slobodno prasaj gi sto mislat za tie izrodi od ljuge, gnojot na eden narod sto dobrovolno se pisi pripadnik na drug narod koj bukvalno ne ne priznava deka postoime radi materijalna korist. Neka ti postiraat i link kade go pravat toa. Ako mozat tie tebe da ti baraat da im se pravdas i objasnuvas, mozes i treba i Ti da go pobaras istoto i od niv.
Јас не им барам ништо, туку јас го припишувам тоа на нивното незнаење и необразованост.Едноставно ги сожалувам. И жал ми е навистина за нив...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.134
Поени од реакции
23.636
ne sme od vcera na forumov, si me videl u tema religija? Hristijanstvoto e maltene proforma vo dominatnite hristijanski zemji, 90 posto od lugjeto se deklariraat ama ne igra uloga vo nivnite zivoti nitu odlucuvaat za neso vo drzavata. Vo islamskite zemji ne e taka, ako nema nekoj diktator so sila da drzi sekularizam i balans so drugite religii, islamot ne tolerira. Ednostavno takva im e kulturata.

Ja sum sebicen covek, ne deka ne me tangiraat ovie stvari kako bugarite, grcite, ama pred se si go sakam ovoj nacin na zivot koj ne ide zaedno so poturcuvanje. Ne planiram da ne smeam da pijam pivo, da mi nosat decata burki i tn.
A koj ke te natera da se poturcis ili pokatracis ? Da nosis burki ili da ne smees pivo da pies.
Kako be drugite drzavi imaat mehanizmi toa da go reguliraat i sprecat, ama kako sto napisa nekoj prethodno, se nekoj nas ne asimilira i toa vo soopstvena drzava. Ako ne sme kadarni ni toa da go sprecime pa mozi ne sme ni sozreani za svoja drzava.
Problemot e dvojnite arsini. Ubavo vi e kako sto rece Rusija da frli teski pari za crkvi ali ve boli koga Katar finansira izgradba na djamii, ama nemame madinja toa da go regulirame i sprecime, a i so koe pravo. Sekularni sme, kako za ednite taka i za drugite i za site. Ili za site ili za nikoj, ama ne vi cini taka od edna strana a od druga vi e krivo. Se resava toa so dva prsti krevanje, ne vi e Katar, Turcija niti bilo koj kriv. Ako imate pravo vie da si ja praktikuvate religijata, takvo pravo imaat i site ostanati. Ili ke skratis na site ili na nikoj, ne mozi i kurac u dupe i dusa u raj :toe:

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.014
Поени од реакции
1.221
ne sme od vcera na forumov, si me videl u tema religija? Hristijanstvoto e maltene proforma vo dominatnite hristijanski zemji, 90 posto od lugjeto se deklariraat ama ne igra uloga vo nivnite zivoti nitu odlucuvaat za neso vo drzavata. Vo islamskite zemji ne e taka, ako nema nekoj diktator so sila da drzi sekularizam i balans so drugite religii, islamot ne tolerira. Ednostavno takva im e kulturata, ne kohabitiraat. Turcite se osobeno opasni tuka, zasto pokraj religija se sirat i etnicki.

Ха ха ха ха во Турција се троши повеќе алкохол отколку во Србија и Македонија, според официјалните податоци. Да, дел од популацијата е религиозно конзервативна, но голем дел од луѓето, особено во големите градови како Истанбул, Анкара и Измир, редовно консумираат алкохол и живеат модерен начин на живот а и пошироко низ турција. Само околу 2% од жените во Турција носат бурки или други целосни покривачи на лицето. Повеќето жени носат модерна облека или евентуално марама, но тоа е личен избор и не е општо правило.Турција е позната по својата мода и уметност, која често ги следи светските трендови. Турските серији, на пример, се хит низ целиот Балкан и пошироко, и тоа само покажува колку е модерна и креативна културата таму. Турција е земја со различности, и не може да ја гледаш само низ религиозниот аспект. Секако, секоја земја има свои проблеми, но тоа што го опишуваш како "потурчување" не е реалната слика.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.134
Поени од реакции
23.636
Јас не им барам ништо, туку јас го припишувам тоа на нивното незнаење и необразованост.Едноставно ги сожалувам. И жал ми е навистина за нив...
Slobodno pobaraj, prasaj gi. Sto mislat za tie izrodi i kade toa go imaat napisano. Koga mozat da jadat lajna za Makedoncite koi imaat druga veroispovest kako pomalce vredni, daj da vidime sto mislenje imaat za ovie drugite i kade toa go imaat izneseno. Ti se kladam deka povekjeto ovde so pisuvaat, posebno onie od stranstvo se imaat pisano bugari i imaat bugarski pasos.

• Ми се допаѓа
Член од
17 август 2011
Мислења
10.315
Поени од реакции
18.396
A koj ke te natera da se poturcis ili pokatracis ? Da nosis burki ili da ne smees pivo da pies.
Kako be drugite drzavi imaat mehanizmi toa da go reguliraat i sprecat, ama kako sto napisa nekoj prethodno, se nekoj nas ne asimilira i toa vo soopstvena drzava. Ako ne sme kadarni ni toa da go sprecime pa mozi ne sme ni sozreani za svoja drzava.
Problemot e dvojnite arsini. Ubavo vi e kako sto rece Rusija da frli teski pari za crkvi ali ve boli koga Katar finansira izgradba na djamii, ama nemame madinja toa da go regulirame i sprecime, a i so koe pravo. Sekularni sme, kako za ednite taka i za drugite i za site. Ili za site ili za nikoj, ama ne vi cini taka od edna strana a od druga vi e krivo. Se resava toa so dva prsti krevanje, ne vi e Katar, Turcija niti bilo koj kriv. Ako imate pravo vie da si ja praktikuvate religijata, takvo pravo imaat i site ostanati. Ili ke skratis na site ili na nikoj, ne mozi i kurac u dupe i dusa u raj :toe:
Izglea ne me svati, ne sum voopste religiozen. Ne se osekjam zagrozen od crkvite, nikoj ne gi esapi ni tuka ni vo rusija. Kaj turcite pokraj islamizmot, mi smeta i nivnata kultura. Znaci se toa so go importiraat e neso so ne sakam da go gleam.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.318
Поени од реакции
8.810
Турските серији, на пример, се хит низ целиот Балкан и пошироко, и тоа само покажува колку е модерна и креативна културата таму.
Да, да, си ебало мајката од модерност и креативност... :icon_lol: :icon_lol:

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.014
Поени од реакции
1.221
Slobodno pobaraj, prasaj gi. Sto mislat za tie izrodi i kade toa go imaat napisano. Koga mozat da jadat lajna za Makedoncite koi imaat druga veroispovest kako pomalce vredni, daj da vidime sto mislenje imaat za ovie drugite i kade toa go imaat izneseno. Ti se kladam deka povekjeto ovde so pisuvaat, posebno onie od stranstvo se imaat pisano bugari i imaat bugarski pasos.
Испод чест ми е да продолжувам со каква било дискусија со овие верски фанатици. Ги гледам како 1 денар безвредни. Немаат никаква тежина, и затоа не планирам да губам време на нив. :чда:

Член од
17 август 2011
Мислења
10.315
Поени од реакции
18.396
Ха ха ха ха во Турција се троши повеќе алкохол отколку во Србија и Македонија, според официјалните податоци. Да, дел од популацијата е религиозно конзервативна, но голем дел од луѓето, особено во големите градови како Истанбул, Анкара и Измир, редовно консумираат алкохол и живеат модерен начин на живот а и пошироко низ турција. Само околу 2% од жените во Турција носат бурки или други целосни покривачи на лицето. Повеќето жени носат модерна облека или евентуално марама, но тоа е личен избор и не е општо правило.Турција е позната по својата мода и уметност, која често ги следи светските трендови. Турските серији, на пример, се хит низ целиот Балкан и пошироко, и тоа само покажува колку е модерна и креативна културата таму. Турција е земја со различности, и не може да ја гледаш само низ религиозниот аспект. Секако, секоја земја има свои проблеми, но тоа што го опишуваш како "потурчување" не е реалната слика.
Da, bas tie napredni turci od istanbul kje dodjat tuka da ne asimiliraat. Nie kje dobieme nekakov pandan na sandakliite tuka, i verojatno cela drzava kje izglea ko Batinci.

• Хаха

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.014
Поени од реакции
1.221
Да, да, си ебало мајката од модерност и креативност... :icon_lol: :icon_lol:
Ако турските серии не ти се допаѓаат, тоа е твое право, ама фактот што се гледаат насекаде, од Балканот до Јужна Америка, кажува нешто за нивниот квалитет и популарност. Турција има своја културна продукција која влијае на светско ниво, за разлика од некои други кои едвај произведуваат нешто. Значи, пред да критикуваш, можеби треба да се запрашаш што твојата култура има за понуда на глобалната сцена..

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.236
Поени од реакции
84.234
Еден куп верски невладини од Турска се накотија во земјава уште од времето на Грујо па навака и спонзорираа(т) градење на еден куп џамии низ Македонија. Толку од секуларноста.

Кога го градеа Џевахир рекоа немало да има верски објект унутра и пак опнаа молитвен дом. Затоа вмровците од општина Кисела вода им лупнаа онолики крст пред згрдите, па нека продаваат пак поевтин квадрат у тие згради на Косово и во Турска од тука.

Kajgana Shop

На врв Bottom