Пан-турцизмот на Ердоган во замав

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.005
Поени од реакции
1.219
Ова е како некое непишано правило. Сите Турци што не живеат во Турција го величат Ердоган мислиш ликот е новиот месија. Истото мислење го имаат и за Турција како држава. Турција ова, Турција она. Мислиш дека е најдобрата држава на светот.
Членот @oon е чист пример за ова. Не видов досега да пиша нешто лошо за Турција, иако прочитав еден куп од chatGPT постовите :D

Ама а седнеш да праиш муабет со Турчин од Турција, одма ќе ја видиш другата страна. Соработувам со Турци и сите до еден се жалат од ситуацијата во Турција. Се жалат од инфлацијата (многу луѓе изгубија многу пари), се жалат од цените, се жалат oд бегалците (за кои што тие делумно се виновни со нивното мешање во Сирија). Да не збориме за корупцијата (пример e ситуацијата лани со земјотресот, страшна работа).
Факти, пријателе, факти, а не емоции и лаги. Јас јавно понудив да се идентификуваме преку Zoom или TikTok, во живо пред камера, за да ги размениме мислењата и да утврдиме кој има повеќе знаење и аргументи.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.120
Поени од реакции
23.601
Факти, пријателе, факти, а не емоции и лаги. Јас јавно понудив да се идентификуваме преку Zoom или TikTok, во живо пред камера, за да ги размениме мислењата и да утврдиме кој има повеќе знаење и аргументи.
Ne ne preku Zoom, vo crkva duri ne se zakolnis vo svetoto pismo djabe e, kakov Zoom kakvi bakraci. Toa e najvalidniot dokument, nisto drugo ne priznavaat, se drugo e laga i izmama.

• Ми се допаѓа
Reactions: oon
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.334
Поени од реакции
7.698
Dodusa povekjeto gledaat niz prizmata na verski fanatizam ali od drugata strana na spektarot. Nikoj ke nema protiv ako so znam Rusija frli teski pari tuka za izgradba na crkvi manastiri, zbor nema da zucnat, naprotiv. More ne Rusija, Grcija, Bugarija istoto da go pravat kefoj ke bidat. Sakat da se ebat ama nejke da im vlezi. Site zaboravaat deka sekularni sme, kako za ednite taka za drugite, tretite.
Не си во право, а и последниве 70г покажуваат дека не си.

Исламистите се исти ко евреите, против се други религии да постојат во нивните општества. За разлика од нив, во христијанските држави како што можеш да видиш, секого му е дозволено да си практикува што сака.

Сега кога гледаш дека одредени структури намерно играат на картата религија, намерно се градат џамии, се носат оџи од Турција, домашните јаничари (Грујо, Зајко) ништо не превземаат против тоа, што не ти е јасно дека за 10г од сега ќе имаме голем проблем. Ако сакат џамии и ислам, нека си седат во Турција, која е поентата тука да пресликува од таму, кога веќе бега од таму.

Тоа што економијата на Турција иде надоле е резултат на Ердо непродуктивните трошења, што не можеа бесконечно да тера, па сега сметката треба да се плати.
Кога сметката почнува да се плаќа, почнуваат да кркорат цревата, а кога цревата кркорат, тогаш народот е спремен за насилства.

Член од
30 октомври 2022
Мислења
550
Поени од реакции
1.480
Toa e vo vasite glavi, stravovi, fobiii i ne znam sto kako proizvod na vasata verska zatupenost i zaostanatost, nisto drugo, najmalce logicni objasnuvanja.
Pogresni politiki, hmmm. Ne igranjeto piperovka na zapadot bila pogresna politika. Pa vie be i si go zasluzivte i Zaev i menvanje na ime i se sto si go bobivme vo megjuvreme.
Ставовиве ти се каша попара.Од една страна те нервира национализмот на албанезиве,од друга страна го подржуваш Ердоган.Шо мислиш на кого ќе го подржи Ердоган ако издоминира на балканов?Косово пред се.Христијанството не одржало сиве овие години,ни дало инспирација да продолжиме понатаму.

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.221
Поени од реакции
1.270
Која лага ја кажав? Дека Турците од Турција се жалат?

Еве просто прашање. Како држава како Турција дозволи земјотресот лани да им нанесе толкава штета? Еве Ердоган тогаш бил веќе 9 години на власт.
Иако знаат дека тоа подрачје е ризично за земјотреси, иако имаа специјален фонд за такви случаи? Еве тука имаш листа на земјотреси, можеш да видиш дека и појаки земјотреси имаат удрено во густо населени места па немаат таква смртност.

Каква им беше реакцијата после земјотресот?
Пример, Ердоган ветил дека ќе изгради 300к+ домови за 1 години,а а не изградил ни 1/4 од тоа 1 година после земјотресот. Линк

Немој да мислиш дека некој тука се радува на несреќата на некој народ, јас сум сигурен дека во Македонија да се случи таков земјотрес ќе имаме страшно големи штети. Не сме ништо подобри од Турција. Ама да ја воспеваш како некоја суперсила (на економски план) е смешно.
Пример, минималната плата е 465 евра. Ги гледам платите во ИТ секторот (мојот сектор) и гледам дека се горе доле исти со тие во Македонија. Ја читав оваа дискусија од пред 8 месеци. Како еден гигант како Турција има исти плати како кај нас? Еве луѓето што работат во други сектори нека проверат.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.005
Поени од реакции
1.219
Ставовиве ти се каша попара.Од една страна те нервира национализмот на албанезиве,од друга страна го подржуваш Ердоган.Шо мислиш на кого ќе го подржи Ердоган ако издоминира на балканов?Косово пред се.Христијанството не одржало сиве овие години,ни дало инспирација да продолжиме понатаму.
Ердоган многу повеќе права им даде на христијаните во Турција, отколку секуларистите односно републиканците. Истражувај и ќе видиш...

Член од
11 октомври 2024
Мислења
224
Поени од реакции
379
Комунистите 200 пати повеќе верски објекти срушиле и 200 пати повеќе христијани убиле од Османлиите. Соборниот храм во Скопје беше осветен дури после падот на комунизмот во 1990 година и почна да се реновира наредните години. Бигорскиот манастир беше една обична руина, како и 90% од црквите и манастирите низ територијата на Македонија за време на комунизмот.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.005
Поени од реакции
1.219
Која лага ја кажав? Дека Турците од Турција се жалат?

Еве просто прашање. Како држава како Турција дозволи земјотресот лани да им нанесе толкава штета? Еве Ердоган тогаш бил веќе 9 години на власт.
Иако знаат дека тоа подрачје е ризично за земјотреси, иако имаа специјален фонд за такви случаи? Еве тука имаш листа на земјотреси, можеш да видиш дека и појаки земјотреси имаат удрено во густо населени места па немаат таква смртност.

Каква им беше реакцијата после земјотресот?
Пример, Ердоган ветил дека ќе изгради 300к+ домови за 1 години,а а не изградил ни 1/4 од тоа 1 година после земјотресот. Линк

Немој да мислиш дека некој тука се радува на несреќата на некој народ, јас сум сигурен дека во Македонија да се случи таков земјотрес ќе имаме страшно големи штети. Не сме ништо подобри од Турција. Ама да ја воспеваш како некоја суперсила (на економски план) е смешно.
Пример, минималната плата е 465 евра. Ги гледам платите во ИТ секторот (мојот сектор) и гледам дека се горе доле исти со тие во Македонија. Ја читав оваа дискусија од пред 8 месеци. Како еден гигант како Турција има исти плати како кај нас? Еве луѓето што работат во други сектори нека проверат.
Како прво ми даваш линкови пред 1 година. Како второ таму сега минимална плата е 550 евра. Значи чистачите земат 550 евра. А во македонија не е ни 400 евра минимална.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.237
Поени од реакции
30.470
Интересно е како мислиш дека Британија градела универзитети и инфраструктура од чиста добрина, додека ги експлоатирала природните и човечките ресурси на колониите. Ако тоа е твојот пример за напредок, тогаш твојата логика е многу селективна.

Што се однесува до Турците, можеби треба да потсетам дека Османлиската империја беше еден од најголемите центри на трговија, култура и наука во светот за време на нејзиниот период. А што се однесува до опиумот и глупостите твои, тоа е проблем што историјата го сведочи во многу култури, вклучувајќи ги и оние што толку ги величаш.

Парадоксално е како некои луѓе можат да зборуваат за цивилизација додека ја игнорираат темната страна на сопствените примери. Секој има свои предности и слабости, но вакви тресења повеќе зборуваат за твојата неинформираност отколку за историјата.. Шушумиковци едни кој кого критикува. Оф лелееее...:tapp:
Дали го правела од добрина или не, оставила нешто вредно зад себе, нешто што му служи на народот од колониите до ден денес иако ги експлоатирала колониите.
Повеќе старо римски руини ќе најдеш во земјава од било што од турско. Џамии, бањи и толку.

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.221
Поени од реакции
1.270
Како прво ми даваш линкови пред 1 година. Како второ таму сега минимална плата е 550 евра. Значи чистачите земат 550 евра. А во македонија не е ни 400 евра минимална.
Па тој ветил дека пред 1 година ќе ги изгради тие 300к домови. Другиве работи што ги кажа повели потврди ги со линкови (за новата минимална плата). Мене други бројки ми излегоа.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.005
Поени од реакции
1.219
Дали го правела од добрина или не, оставила нешто вредно зад себе, нешто што му служи на народот од колониите до ден денес иако ги експлоатирала колониите.
Повеќе старо римски руини ќе најдеш во земјава од било што од турско. Џамии, бањи и толку.
Охоооо со тебе ќе се вртиме цело време во круг, така да мисли си што сакаш.
Автоматски споено мислење:

Па тој ветил дека пред 1 година ќе ги изгради тие 300к домови. Другиве работи што ги кажа повели потврди ги со линкови (за новата минимална плата). Мене други бројки ми излегоа.
Турција ја зголеми минималната плата за 49 отсто, на околу 520 евра за 2024 година

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.237
Поени од реакции
30.470
Нема ни пола круг да свртиш, муабетот е завршен.
Економска и интелектуална дупка била таа империја што и ден денес се приметува разлика.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.005
Поени од реакции
1.219
Нема ни пола круг да свртиш, муабетот е завршен.
Економска и интелектуална дупка била таа империја што и ден денес се приметува разлика.
Македонија е позната по ајварот и тоа е одлично, но еве малку перспектива: Турција е лидер во одбранбената индустрија со свои беспилотни летала (на пример, Bayraktar), развива сопствени борбени авиони, технологии и дури учествува во вселенски програми.

Турција, со својата економија и технолошки развој, е буквално Америка за Балканот. Разликата меѓу зборување и постигнување е огромна, а Турција тоа го докажува секој ден со резултати. А ти оди сега јади ајвар од струмичко производство мамаст.

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.221
Поени од реакции
1.270
Автоматски споено мислење:

Турција ја зголеми минималната плата за 49 отсто, на околу 520 евра за 2024 година
Е видиш колку интересна вест. 17к лири на тој датум биле 520 евра, а денес тоа е 465 евра. Колку што пишав јас. Изгледа не ја пратиш многу цената на лирата.
Но нејсе, ќе кажеш ли нешто за тоа како гигантот Турција се справи со катастрофалниот земјотрес?

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.005
Поени од реакции
1.219
Е видиш колку интересна вест. 17к лири на тој датум биле 520 евра, а денес тоа е 465 евра. Колку што пишав јас. Изгледа не ја пратиш многу цената на лирата.
Но нејсе, ќе кажеш ли нешто за тоа како гигантот Турција се справи со катастрофалниот земјотрес?
Градот хатај е курдска општина со курдски градоначалник, тој беше виновен за се. А не турската држава. Курдите се познати по криминалот.

Kajgana Shop

На врв Bottom