Пазарџиите и фискализацијата

Ljupco

...ExtraVagant...
Член од
20 јули 2006
Мислења
1.810
Поени од реакции
12
...sve se vtora ruka preprodavachi , ne se proivoditeli barem ja kolku sto znam po pazarive u Skopje u centar...nikoj-ama bash nikoj netreba da bide osloboden od danok ...toa bi mu doshlo isto nekako ko da dojdete na carina i da kazate ja za ova sto go uvezov nesakam da platam danok pushtete mi ja robata ili ke strajkuem-mislam apsurd e toa.

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Илузорно е некој кој има барем малку познавање и малку здрав разум да биде против тоа да се стави ред во овој сектор од трговијата.
Јас немам појма од економија ама нешто ми вика дека има матна работа во целава приказна.
Како може патлиџаните во Струмица да се 8 денари кило, а во Скопје на зелен пазар 45 денари кило. Ниту е Македонија 3000 км север југ, ниту е Скопје Њујорк, а не сме ни Финска па да имаме три хектари на кои одгледуваме зарзават. Нека објасни некој каде одат тие 40 денари по килограм разлика од Струмица до Скопје. Ако ми објасни искрено и ја би застанал на топлово да протестирам со луѓено.

Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Би било добар потег(во некое друго време и место) доста пари губи државата тука ама па од друга страна поради тоа што ГОЛЕМИТЕ играчи не плаќаат данок сега државата ќе си го истури бесот на селаните? Па луѓе, пола се неписмени, дигитрон не виделе во животот а ќе работат со фискална каса???
Стварно глупава работа.

Ljupco

...ExtraVagant...
Член од
20 јули 2006
Мислења
1.810
Поени од реакции
12
jove_bt напиша:
Би било добар потег(во некое друго време и место) доста пари губи државата тука ама па од друга страна поради тоа што ГОЛЕМИТЕ играчи не плаќаат данок сега државата ќе си го истури бесот на селаните? Па луѓе, пола се неписмени, дигитрон не виделе во животот а ќе работат со фискална каса???
Стварно глупава работа.

...ti drzi bajagi muabetot...ama...toa e toa...kaj nas sve ide od pozadi...

Ivka

Алхемичарка
Член од
1 февруари 2007
Мислења
300
Поени од реакции
4
Jakov напиша:
Како може патлиџаните во Струмица да се 8 денари кило, а во Скопје на зелен пазар 45 денари кило. Ниту е Македонија 3000 км север југ, ниту е Скопје Њујорк, а не сме ни Финска па да имаме три хектари на кои одгледуваме зарзават. Нека објасни некој каде одат тие 40 денари по килограм разлика од Струмица до Скопје. Ако ми објасни искрено и ја би застанал на топлово да протестирам со луѓено.
Е па вака иде некој ги купува од струмица по 8 денари доага у Скопје на големо ги продава по 20-25 денари, потоа пазарџиите ги продаваат по 40-45 на тезга.
Низ многу прекупци поминуваат и затоа се толку скапи кога ке стасаат на тезга.

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
jove_bt напиша:
Стварно глупава работа.
Абе и 45 сите баби беа неписмени ама на пазар знаеа да се снајдат. После коа се отвори Центро и Славија сите имаа 8 оддел. вечерно па научија да работат на каси(оние старите). Се се учи особено кое се работи за свои пари. до нова година сите че знаат да користат фискални.

Ivka напиша:
Е па вака иде некој ги купува од струмица по 8 денари доага у Скопје на големо ги продава по 20-25 денари, потоа пазарџиите ги продаваат по 40-45 на тезга.
Низ многу прекупци поминуваат и затоа се толку скапи кога ке стасаат на тезга.
Кажа се.
И зошто да не се даночи овој систем?

Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Jakov напиша:
Абе и 45 сите баби беа неписмени ама на пазар знаеа да се снајдат. После коа се отвори Центро и Славија сите имаа 8 оддел. вечерно па научија да работат на каси(оние старите). Се се учи особено кое се работи за свои пари. до нова година сите че знаат да користат фискални.

Кажа се.
И зошто да не се даночи овој систем?
Aјде ќе збораме за ова ''кога'' ќе се воведат фискалните каси. Се работи за свои пари ама па затоа пошто многу се паметни ќе ги продаваат продуктите на прекупците кои се далеку попаметни од обичните селани, па убаво ќе ни биде кога ќе купуваме фуш роба за двојно поголема цена.
Едноставно се неписмени тоа е факт, знаат само една математика кило 20 денари 3 килограми 50 денари и то е то.

Ivka

Алхемичарка
Член од
1 февруари 2007
Мислења
300
Поени од реакции
4
Кажа се.
И зошто да не се даночи овој систем?[/quote]

Не да не се оданочи само што треба да се регулира статусот на земјоделците, затоа што тие ем работат на друго место или се пензионери, продаваат на големо и продаваат на мало на тезги а тие нема да требаат да се фискализираат и да плакаат данок. Во тоа е проблемот различен аршин за едните и за другите.

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Ja poddrzuvam fiskalizacijata.............ednash neka mu se stavi kraj na bezredieto!

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Неписмени?
Море ќе не продадат нас сосе партали...

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
море ние сме глупи луге...уствари добри сме,зошто?епа да му ојме втезга таму собери се шо ти душа сака и ајт чао...ако побарат пари...стапот!

sinook

Rock 'n' Roll
Член од
26 февруари 2005
Мислења
218
Поени од реакции
2
Ako tolku im zaviduvate na pazardziite,probajte malku da rabotite na 40 stepeni pod lim i da napravis 40000 denari promet, toa ni Koperfild ne go moze denes..
Red treba da se vovede,no prvo treba da se isponat nekoi uslovi.Ne moze drzavata da se odnesuva so dvoen moral, ne samo kon pazardziite tuku i kon site ostanati rabotosposobni lugje vo Makedonija(povekje bi odgovaralo rabotovoljni, site bi sakale da sedat i da im se polni dzebot).
A za toa deka se nepismeni,ne bi rekol.Mislam deka nepismenite,needuciranite se tie koi se momentalno mediumski najeksponirani : TV, dneven pecat, internet.
Patlidzanite i onaka imaat ogromna zhelba da imaat evropski ceni, ne sramete se da pokazete kolku vi e dlabok dzebot(ili zeludnikot). Ili najdete podobro platena rabota, nema da se odrazi na skromniot makedonski budzet vaseto ceneto pazarenje...Ne rabotam na pazar by the way...

Gorco

WEHADAHFUKDOWAHNODAT
Член од
29 април 2005
Мислења
556
Поени од реакции
35
Мистичен напиша:
Нека не ве фаќаат на емотивност. Како прво, заработваат повеќе од вас, како второ - на нив не им е проблемот што ќе плаќаат данок, најголемиот проблем им е што нема да можат да продаваат роба која е шверцувана доколку се фискализираат.

Сакале да плаќаат паушал. Види мајката, многу паметни бе.
Погодок во центар на проблемот! Ова не е удар врз зељоделците, туку еден начин да се заштитат. Тoo bad што PR тимот на Грујо е сконцентриран на фалење, а не на објаснување.

Како илистрација, во сите малски продавнички околу мене (па и пошироко), цените на земљодеските прозиводи се исти како на пазар, негогаш за 1-3 денари поскапи по кило.... продавниците се фиксализирани....на 90% од продавачите на пазар воопшто не им се познава дека се измачени од аграрот, а верувајте, многу добро се познава кој е земљоделец а кој не!

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
sinook напиша:
Ako tolku im zaviduvate na pazardziite,probajte malku da rabotite na 40 stepeni pod lim i da napravis 40000 denari promet, toa ni Koperfild ne go moze denes..
Ух, колку погрешно ја толкуваш ситуацијата. Тука воопшто не станува збор за завидливост. Објаснувањето следува подоле.
sinook напиша:
Red treba da se vovede,no prvo treba da se isponat nekoi uslovi.Ne moze drzavata da se odnesuva so dvoen moral, ne samo kon pazardziite tuku i kon site ostanati rabotosposobni lugje vo Makedonija(povekje bi odgovaralo rabotovoljni, site bi sakale da sedat i da im se polni dzebot).
Точно, и токму затоа, за да нема двоен морал, и пазарџиите како и сите други работоспособни луѓе кои вршат трговска дејност треба да се фискализираат.

sinook напиша:
Patlidzanite i onaka imaat ogromna zhelba da imaat evropski ceni, ne sramete se da pokazete kolku vi e dlabok dzebot(ili zeludnikot). Ili najdete podobro platena rabota, nema da se odrazi na skromniot makedonski budzet vaseto ceneto pazarenje...Ne rabotam na pazar by the way...
Е тука ама навистина не ја разбрав мислата на авторот и поврзаноста на европските цени на патлиџаните со фискалната политика. Разбра некој од вас другите?

И што сте се фатиле за патлиџаните, на пазарите има уште мал милион неземјоделски артикли, претежно роба за широка потрошувачка која е роба без потекло, неоданочена, нецаринета, роба која е брзообртна, роба на која се прави профит а не се плаќа данок...

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Неможам да зборувам за Скопје, ама еве ќе ви кажам што е проблемот во Прилеп.

Повеќето се и прекупци и производители.
Во зиме се обично прекупци, затоа што немаат што да произведуваат, продаваат свое само компири и евентуално јаболка, а во лето продаваат свое производство.
Значи не зборувам за прекупците кои ги има во пазарот и кои се практично продавници. Туку за оваа категорија на луѓе, што ќе се случи со нив, затоа што и така работат за многу мали пари, чиста заработувачка во текот на цела година му е 6.000 до 9.000 денари месечно.

И второ, со фискализацијата ќе се отвори цел бран на поскапување.

Зошто?
Затоа што и сега продавачите во продавница мораат да држат ниска цена на зеленчукот, оти ако е скапо секој ќе си појде на пазар. Но, ако и на пазар поскапи е тогаш и продавачите ќе кренат цена, затоа што мака мачат со расипана роба.

Како и порано борбата против сивата економија најчесто го погодува најсиромашниот слој, така беше порано, така ќе биде и сега. Луѓе губеа егзистенција или цели мали бизниси.

Kajgana Shop

На врв Bottom