Падна визната бариера за Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата експерт
  • Време на започнување Време на започнување
а овде демек не се работи?! и овде премногу се работи само разликата е во тоа што овде таа работа не е соодветно платена, а таму за истата работа ќе земе повеќе пари... никаде па дури ни на запад ни во америка нема пари без работа

и што ко ќе зема повеќе пари, ко ќе има трошоци за плаќање, стан, вода, струја... арно вика Бат-Елохим не е ништо посјајно, само шо ќе работиш како магаре цел ден, ако си сама ќе можеш да опстанеш со 1 работа, фамилијарно со 1 работа нема шанси....

овде се работи да се преживее, а таму работата е животот. луѓето овде се научени да се радуваат со малку. има разлика. и ова е мое гледање на работите. не мора да е и твое :)

Така е , за жал Македонецот е приморан лебот да го бара надвор од Македонија иако на повеќето тоа не им е поќејф и неретко се враќаат...
Многу сум размислувал на таа тема, и мислам дека кога стандардот би рипнал на околу 400 евра просечна плата никој не би размислувал да замине од државата на подолг период...
Животот го научил Македонецот да биде скромен , да живее пристојно со малку средства...

кога немаш пари имаш караници, притоа забораваш да се радуваш на тие мали нешта, далеку од тоа дека парите се се во животот, но сите знаеме дека се многу значаен дел од него. Ако животот не научил, нас македонците да живееме со малку средства, зашто постојано се жалиме дека имаме ниски плати, дека сме во криза, дека не стига за да се покријат сите трошоци...?!

сепак ќе кажам, различни луѓе, различни размислувања ;)

јас не сум многу шетано дете, во принцип ова може треба да ме одушеви .. ама ете не идеализарам многу ситуација кога некој ке ми дозволи да му одам на гости.
ова дотолку повеќе што ние како народ до пред 20 години немавме никаква скоро гранична бариера за низ светот, можно ли е ние цивилизациски да паднавме па што овие 20 години вештачки не држеа во карантин????
туку нејсе мене ова ме радува на начин како наше признание за пред една поданичка фела тука кај нас која се радува на неуспесите на македонија и е желна да се докопа до власт и која го заплашува народот меѓу другото со изолации.
а бе јас ресенскава моја провинција и секојдневна идила бе не ја менувам за слика во фотоалбум пред некоја европска чешма т.е. фонтана .
али ок, сега има опција ете прошетајте па можда сите ќе сме помудри.

п.с.
малку вон тема, зошто дури и значајните човечки величини па и обични гурбетџии низ историја и сега сакаат коските да им мируваат во родното место????има ли ова некоја врска со самосознаието а??????????

Не одејте во Европа, таму водата е сува.

Конечно ќе мојме да прајме кајгана собиранка во Виена :pipi:

Браво браво за бате Грујо и екипата... Сега кје одиме во Париз за Нова Година!!!

Зошто бе од вчера патните торби многу поскапеа?

Ги има ли некаде објавено точно правилата (ако постојат) за колку пари треба да се има во џеб, која документација си тебе и слично?

Ги има ли некаде објавено точно правилата (ако постојат) за колку пари треба да се има во џеб, која документација си тебе и слично?
правилата постојат за да се прекршуваат хехе :pos2:
абе има правило а тоа гласи дека :
граничарите можат,но не се обврзани да ти побараат дополнителни документи
сеа тоа е глупо или нека кажат треба зимајте си документи,покани,пари...
или не ви треба
вака прават забуна ќе тргнам без документи со надеж дека нема нишо дда ми бараат дополнително и на граница да го јадам

ама јас имам искуство со патување во ЕУ а и читам по српски-хрватски форуми дека се мали шансите а и дека никој не бара на граница дополнителни документи

иначе за тоа шо го бараше колку пари треба да се има в џеб,да имаше таква листа ба ш видов пред некој ден ама немам поима кај
а и не се замарај со тоа тоа ти е најглупата работа шо може некој да ја спомне ,шо мислиш на граница ќе те прашаат кај ќе идеш,па ќе вади листа па ќе те праша колку дена па ќе рачуна па ќе проверува колку пари имаш врска нема тоа ако го прави со секој патник кај ќе биде крајот :smir:

Treba da imas ...
ili 50 evra na den
ili garantno pismo so napisana adresa na prestoj
ili biznis pokana (ako odis za biznis)
ili rezervacija od hotel

Znaci edna od ovie raboti, mora da pokazes, dokolku granicarot, te izbere tebe za crna ovca, od koja ke bara poveke otkolku samo Pasosot.

ma ne ti treba nisto...edinstvena sengen bariera koja treba da ja pomines e na vlez vo slovenija,a ako se sekavate bas slovencite se tie sto predlozija toa ukinuvanje na vizite da bide porano od predvidenoto...pa sega mora da bides skroz maler da bi te vratile nazad...no aj da receme kolko za sigurnost i pospokojno patuvanje voopsto ne e problem da dobies garantno pismo,ako veke odis na poseta na rodnini ili prijateli(treba samo da otidat vo lokalnata komuna i da izvadat dokument deka imaat stan kade bi te smestile i plata so koja bi te hranele)...dokolku odis na svoj trosok,sigurno veke si svesen deka pari mora da imas v djeb t.e na smetka,pa taka da ako tolko ja isteruva rabotava granicarov moze da te prasa,kolku dena ke prestojuvas i od prilika dali imas dovolno sredstva da go finansiras prestojot...no iskreno mislam i ubeden sum deka nema da bidat potrebni voopsto vakvi raboti i toa so plus dokumentacija e samo najcrno mozno scenario na edna vaka svetla i pozitivna rabota...jas od septemvri do denes dvapati bev odbien od dve razlicni ambasadi i sega so ovaa vest stvarno mi osamna...kakvi li ne torturi projdov i patesestvija da dojdam do potrebnata dokumentacija,a ovie sluzbenicive vo ambasadite,samo konstatiraat ODBIENO...luge ova e e edna od najpozitivnite raboti sto ni se slucija od naseto osamostojuvanje...ne pravete nepotrebni crni scenarija,deka ova,de ona...koj sto saka neka kaze...ova e mnogu pozitivno i e plod na angaziranjeto na celukupnata makedonska nacija...

Dokolku pobaraat nesto ekstra,osven pasos, samo edna VISA i MC karticka e dovolna da se pokaze, za da ne mozat da ve zadrzat ili odbijat za vlez.
Vo odnos na K.karticka ,nemaat pravo da Vi pobaraat da pokazete so kolku sredstva raspolagate na nea.:toe:

jas od septemvri do denes dvapati bev odbien od dve razlicni ambasadi

Е за вакви случаеви зборував. Значи без разлика на се, вработен, фирма, 4000 евра на сметка, мајка ти да е жена, 300 чуда.... амбасадите одбиваа барања за виза бидејќи имаа количина која можат да ја дадат. Не знам зошто никој не сака да го прифати фактов. А факт е, да не вадам сега написи по весници.
Е сега, околу 10 милиони евра годишно ќе заштедат граѓаните, пари за визи, ќе се заштедат огромни нерви (папирологија и глупости)... Имаш 1000 евра на сметка, одиш на 1 неделна екскурзија низ европа. Порано и да имаше 4000 те одбиваа. Јасен ви е тој дел?

Во ЕУ влегување преку братска Словенија,никако преку Унгарија(тешки кретени).:toe:

---------------------------------------------------------------------
2007. Бугарија влегува во ЕУ;

2010. Романија влегува во ЕУ;

2015. Влегуваат Македонија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Турција, Албанија, Косово, Србија и Црна Гора;

2017. Се вработува првиот наш човек во администрацијата на ЕУ;

2018. Првиот наш човек во администрацијата на ЕУ ја вработува целата своја фамилија, фамилијата на жената и на кумот, членови на семејствата на првите комшии како и некои луѓе од своето родно село;

2019. Нашите веќе стануваат 10 проценти од администрацијата;

2022. Уделот на нашите нарасна на 60 проценти. Европската администрација ги зголемува платите за три пати, воведува флексибилно работно време а јужнословенските јазици ги воедува како трет службен јазик.

2024. Поради стрес, 90 проценти од членовите на европската администрација се наоѓаат на боледување. Најмногу боледување се забележани во периодот од 15-ти јуни до 15-ти октомври и од 15-ти декември до 15-ти јануари. Болните се видени на Бали и на Алпите каде што на сметка на ЕУ се лечат од стрес. Со закон се уредува ЕУ да го покрива најголемиот дел од трошоците за лечење. До нивното враќање на работа, се вработуваат нови работници 'на неодредено време';

2025. Бројот на западните Балканци изнесува 90 проценти. Македонците на референдум повторно го отфрлаат Еврото;

2026. Доаѓа до драстично кратење на трошоците. Се отпуштаат чистачки, готвачи, шофери. Сите до еден белгиски државјани. Уделот на Балканците во ЕУ достигнува процент од 99,3;

2027. Пред да и заврши шестмесечниот претседавачки мандат, Хрватска добива нови кредити, Црна Гора успева да се доприватизира, од јануари претедателството со Унијата го превзема Белград;

2028. Во февруари Германија истапува од Унијата. Еден месец подоцна тоа го прават Француска и Финска а до крајот на годината, за време на албанскиот мандат по нив тргнуваат и Велика Британија, Белгија, Данска, Шведска, Холандија, Луксембург, Италија, Шпанија, Португалија, Австрија, Чешка, Литванија, Летонија, Естонија, Грција и Словенија. Сите земји воведуваат ригорозен визен режим за држaвјаните од земјите на ЕУ...
:toe::helou:

http://www.on.net.mk/default-MK.asp?ItemID=F135684F447E4846AB80B792C16895F1

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom