Паганството денес - вампири

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Под јазикот му забодуваат трн за да не цица крв. Ова го среќавам прв пат.
 

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Не знам колку си ги проучувал народните обичаи, и стручната литература за тоа, но многу работи нема да најдеш во секојдневни текстови наменети за широката публика.
 

Fluffy

Hellraiser
Член од
6 мај 2007
Мислења
1.373
Поени од реакции
16
Мртвиот човек се “чува“ и непрестано мора околу него да седи разбуден барем еден човек (поретко жена) исто така се внимава да не изгаснат свеќите. Овој обичај како спомнав погоре е од грижа да покојникот не се повампири, то ест преку неговото тело не премини некое животно (кокошка, мачка, пес глушец...). Kај Апулие среќаваме на едно место oпис на случај каде се најмува човек за да го чува цела ноќ покојникот за да не го нападнат жени - вукодлаци (versipelles) кои можат да се престорат во куче, мачка, глушец па дури и мува.
Во некои земји,не е дозволено мртовецот да биде дома,туку доаѓа амбулатно возило,го зема за аутопсија во болница и нема никакво чување или бдеење.
 

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Аутопсија се врши секаде (па и овде0 ако с сомнева дека причините за смртта се неприродни (убиство, самоубиство, труење, давење...) Но по аутопсијата телото сепак оди в капела каде почит му одаваат блиските (бдеат) некда со свеќи и без престанок до погребот некаде не. Кај нас (В македонија и на балканот) се уште се бдее.

1. Во Македонија никој не бил спален, овде немало инквизиција ко што си гледал на фимовите.
хахаха ко што и велев, целото потвое сиромашко познавање на христијанството е од филмови кои се даваат за велигден хеххее затоа не ти се јасни некои работи... ги нема во филмовите ооооооо деца деца...
пиле малечко во Византија каде припаѓала и Македонија во 754 година беа осудени иконопоклониците.По заклучоците на тој собор а како еретици и грешници, мачени се и убивани луѓе, свештеници, великодостоинственици, војници, чиновници. На патријаси кои не се покориле на ове одлуки фрлена е клетва, иконите се изфрлувани од црквите, уништувани, игуменот Стефан е мачен и убиен на плоштад, јавно, погубени се и протостраторот, логотетот на дромите, доместикот на ескубите, комесот на Опсикија, стратезите на Тракија и Сицилија, калуѓерите кои не му се покорувале на заповетта биле ослепувани и депортирани а манастирите рушени или претворани во касарни а имотите конфискувани,
По смрта на Константин сега пак иконопоклониците поведуваат света војна , на цезарот Никифор му се ископани очите, на неговите четворица стриковци миу се отсечени јазиците, ослепен е и стратегот на Арменијака и пак со меч оган и крв е воспоставено иконопоклонството.
2. Бдеењето за кое што уште не знаеш што цел има не е пагнаски обичај. Кога би го знаел светото писмо би знаел дека и Христос после распетието не бил погребан веднаш.
хахахаа а каде тоа пишува дека бдееле над телото на исус и колку и кој
хахаааа

3. Во последните денови ќе се појават многу лажни пророци кои ке прелажат многумина и ќе велат "каде е неговото доаѓање", но не заборавјте возљубени дека за Бог 1000 години се како 1 ден и 1 ден е како 1000 години.
а од каде го ископа овој податок? Политикин забавник хахахахахааа

4. Сите пророци после Христос се магариња.
А пред Христос се ??? телиња????
хеххеее

5. Пцовката беше поради навредливата порака на твојот тутор. И добро е што има такви како тебе за да се одделат светиите од лажците.
Пцовката беше затоа што твојата преубава мајка не стигнала да те воспита како што треба
п.с. еден долар да изневериш, и еден долар да заборавиш... нова вера нова библија...
једна кофа, једна кофа, трииии бунаааарааа служиииии
 

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Аутопсија се врши секаде (па и овде0 ако с сомнева дека причините за смртта се неприродни (убиство, самоубиство, труење, давење...) Но по аутопсијата телото сепак оди в капела каде почит му одаваат блиските (бдеат) некда со свеќи и без престанок до погребот некаде не. Кај нас (В македонија и на балканот) се уште се бдее.
Toa bdeewe e od prakticni pricini imalo slucai nekoj da stane ...bil vo klinicka smrt pa da ne go pokopaat ziv
 

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
НЕМОЈ ШВЕДО... ПА ПРЕД 2000 ГОДИНИ НЕКОЈ ПРОГЛАСЕН ЗА МРТОВ АКО ПОЧНАЛ ДА ПРЕТА И СТАНВА ОД МРТВИ (ОД КЛИНИЧКА СМРТ) ТИЕ ШТО БДЕЕЛЕ ВЕРОЈАТНО ВЕДНАШ ЌЕ МУ ЗАРИНЕЛЕ СТУДЕНО БРОНЗЕНО СЕЧИЛО В ГРАДИ
ДА НЕ МИСЛИШ ДЕКА ЌЕ МУ ДАЕЛЕ ВЕШТАЧКО ДИШЕЊЕ И АДРЕНАЛИН В СРЦЕ??

ПС
извинете за големите букви сега видов дека капс локот беше уклучен а ми е мака да прекуцувам, да не мислите дека е некој вид на викање
 

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Abe razmisli logicki ne si cul za takvi slucai ...mozna e i taa situacija . jas znam eden coek ima lupano koa go spusatle u kovceg , eden se razbudil koga cigani mu kradele nakit koga go otkopale nokta ... ima cak eden koj ( ova e malce crno ) dur go sexale u svajcarija toa grobarite nekrofili se razbudil i stanal .

Ziva vistina e ova ...ma da sto vikas moze e i toa verojatno ke mu roknele glogov kolec koj ke go znae zasto e toa bdeenje ... jebem li ga
 

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Знам за случаеви, дури ми се познати и поморбидни случаеви кога при дислокација на гробишта с еоткривани остатоци скелети во ковчези со очигледен доказ дека биле живи и дека се обидувале да излезат (скршени нокти, остатоци од крв и кожа на сандакот.... но сепак пред векови такво нешто веројатно био било осудено како ѓаволова работа и покојникот кој се осмелил да оживее би бил упокоен на лице сместа.
Вистинска прикаска имаше во 80десетите во босна, имено почина младо момче, го закопаја и тој се разбудил од клиничка смрт а пошто према муслимански обичаи беше положен в земја обвиткан со платно и без ковчег, успеал да излези и се упатил дома, касно вечерта стигнал, зачукал на вратата и кога му отворија, мислем (не се сеќавам точно) мајка му умре од шок а сестра му остана пореметена за цел живот.
Сретнав и пдатоци за луѓе кои специфично барале во гробовите да има сигнализација (аларми, дугмиња) со кои ако бо биле само клинички мртви би можеле да повикаат помош.
Но Шведо, кога ќе дојди време да си бегаме, ќе бегаме.
 

STARTER

Firestarter
Член од
31 август 2007
Мислења
935
Поени од реакции
246
Абе живи мртовци, врска нема, некои живи луѓе се поголеми вампири и ѓаволи и од самиот ѓавол
 
Член од
1 февруари 2008
Мислења
260
Поени од реакции
2
Helsing kako gi vikaa vampirite vo tvojata religija ...

Imas nekoj slucaj interesen,mozda??
 
Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
700
Macedonian Vampires

Macedonian names for an unead vampire include:

* Vompiras
* Vampiros
* Vrykolakas
* Vorkolakas
* Vroukolakas

The Macedonian undead is sometimes reported as being virtually identical to the undead of southern Greece and the Greek islands. It was often thought to be a corpse animated by a demon. But, while in southern Greece the ways to destroy a vampire were limited to excorcism and cremation, in Macedonia there were other means as well. These include scalding the corpse with boiling oil and then driving a long nail through its navel.

Also, there are vampire hunters who can destroy the vampire when he is outside his grave. This goes along with the belief that undead vampires are sometimes invisible. These vampire hunters claim the power to see the undead even when they are invisible to most people. These include Moslem dervishes and Sabbatarians. Moslem dervishes who posed as professional vampire hunters went from village to village carrying an iron rod with a sharp point at the tope end or a staff with a small axe at the top.

People born on a Saturday were called Sabbatarians. It was believed that Sabbatarians could see vampires invisible to most other people and to have power over them. And so they too sometimes acted as vampire hunters. In one report, a Sabbatarian lured a vampire into a barn where there was a pile of millet. The vampire, by his nature, was compelled to count all the grains. The Sabbatarian then took advantage of the vampire's pre-occupation by nailing him to a wall.

Some Macedonian vampires preferred the blood of sheep above that of humans. They were said to gleefully ride upon the backs of sheep at night while drinking the animals' blood.

A prime source of information regarding Macedonian vampires is Macedonian Folklore by G.F. Abbott (Cambridge University Press, 1903) which caqn be found in many college libraries today. The full excerpt from that is given in The Darkling by Jan Petrowski (Slavica Press, 1989).
превод треба?
 

Sturmgewehr

gadget
Член од
9 март 2008
Мислења
537
Поени од реакции
35
вампири и други чудовишта се митови само е добро за детската фантазија и ра познатите режисери да имат со што да се бават и да создават фимови и ние да уживаме а иначе неа трага ни од Вампири ни од Духови :smir:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom