ПЕЛАЗГИ/ ИЛИРИ/ МАКЕДОНЦИ/ TRAKI/ FRIGI/ АЛБАНЦИ

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
struzanec, ti fali nekoja stica vo glavata :)

baltic-slovenite bile moite pradedovci :pos::pos2:

daj sledniot vic, ovaj dobar

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7
ESHTE SHUM SHUM INTERESANT HISTORIA E POPULLIT SHQIPTAR NEPER BOT,,,,,,, ME SHUM SE 800.000 SHQIPTAR JETOJN NE ITALI,, 400.000 NE GJERMONI,,200.000 NE ZVICER,, 500.000 NE SHBA,, ANGLI 80.000, SUEDI 50.000,, DANIMARK 40.000 , AUSTRALI 50.000 ETJ ETJ,,,

POR SHQIPTARET NE RUSI, ESHTE NJE HISTORI QE RRALLKUSH E DIN,,,, AZERBAJAN ESHTE SHTET NE ISH BASHKIMIN SOVIETIK KU JETOJN MESE 100.000 SHQIPTAR,,,--

PER TE GJITH JU QE DINI ANGLISHTEN JU FTOJ TE LEXONI HISTORI SHQIPTARE MJAFT INTERESANTECAUCASIAN ALBANIAN LANGUAGE - ALBANIANS IN AZERBAIJAN - USSR

One of the most fascinating aspects related to the decipherment of the Caucasian Albanian written language is that there is a living community today that still continues to speak this language. Udins, who live primarily in Azerbaijan, are the descendants of the Caucasian Albanians. (Don't confuse Caucasian Albanians with the people and language living in the Baltics). More than 2,000 years later, despite the fact that their language has not been in a written form since, at least, the 10th century, the language still is alive. We interviewed Zurab Konanchev to learn more about the Udins of today. Zurab is the Founder of the Albanian Research Center and Deputy Chairman of the recently registered Albanian Udin Christian Community of the Azerbaijani Republic.

The discovery and decipherment of the Caucasian Albanian alphabet is an epochal event for Udins. For me, getting a chance to accompany Georgian decipherer Zaza Alexidze and Azerbaijani historian Farida Mammadova this past May to St. Catherine's Monastery on Mt. Sinai, Egypt, was an experience of a lifetime.

Left: Author Zurab Konanchev as tourist in Cairo in May 2003.

For me, an Udin and a historian just to hold that manuscript in my hands was like touching history. It's such a difficult feeling to describe. Can you imagine that more than 1,500 years ago an Albanian was sitting there writing those words? It makes you realize that history never really disappears. The discovery and decipherment of Caucasian Albanian is such an important event for our people. It's only natural that we would be excited about it. Every group on earth wants to feel connected to their roots. Especially for us Udins, this discovery is so important as there are not many of us left.

The latest estimate of the Udin population was 8,000 (1989); today, some suggest the figure to be about 10,000. The majority of Udins live in northern Azerbaijan near Gabala in two areas. An estimated 4,000 Udins reside in the village of Nij and about 100 live in the Oghuz region. There has not been a census since the collapse of the Soviet Union, so no one is absolutely certain what the total Udin population is. A small number also live in the cities of Baku and Sumgayit. There are also small groups living in Russia, Georgia, and Uzbekistan and Kazakhstan.

Albanians in History
Caucasian Albania was a state that existed on what is now the territory of Azerbaijan Historically, it is believed to have existed between the 4th century B.C. and 8th century A.D. From about the 4th century A.D. onward, Albanians adopted Christianity. The manuscripts written in Caucasian Albanian found at Mt. Sinai consist of an Albanian Christian Lectionary dating from about the 5th century.

Left: Zurab Konanchev and Dr. Farida Mammadova (left) accompanied the decipherer Dr. Zaza Alexidze (right) to Mt. Sinai to St. Catherine's Orthodox Monastery to see the Caucasian Albanian scripts. Zurab is Udi, a descendent of the Caucasian Albanians.

The last Albanian Catholicos up until the Arab conquest in 703 was Orthodox. However, during the Arabs rule on the territory, the Armenian Catholicos wrote a letter to Abd-al Malik, the Arabian khalifa attacking Albanian Orthodox beliefs and accusing Albanians of fostering a friendship with Byzantium. Since the Arabs did not have good relations with Byzantium, they gave a decree that the Albanian church would be put under the jurisdiction of the Armenian church.

Again in 1836, the Russian czar, Nicholas again put pressure on the Udins and to come under the jurisdiction of the Armenian Gregorian church. From that time onward, Udins stopped practicing Christianity. In the beginning, we were told to pray in Armenian, which we didn't understand. Then we were forbidden to visit our own churches, and Armenian churches were built next to our churches. As a result, some Udins accepted Islam, others became Gregorians by marrying Armenians, especially on the territory of Karabakh.

Повторно постирамј ист текст и од Рамиз и другарите не видов коментари.Па ајде рамиз како добар познавач на Англиски те молам преведини нам:vozbud: јужните словени (античките македонци)
Е АЈ ДА ПРЕВЕДЕМЕ...
МНОГУ Е ИНТЕРЕСНА ИСТОРИАТА НА АЛБАНСКИОТ НАРОД НИЗ СВЕТОТ,,,, ПОВЕЌЕ ОД 800.000 АЛБАНЦИ ЖИВЕАТ ВО ИТАЛИЈА,, 400.000 ВО ГЕРМАНИЈА,, 200.000 ВО ШВАЈЦАРИЈА,,500.000 ВО САД,, АНГЛИЈА 80.000, ШВЕДСКА 50.000, ДАНСКА 40.000, АВСТРАЛИЈА 50.000 ИТН ИТН,,,
АЛБАНЦИТЕ ВО РУСИЈА АМА , ТОА Е ПРИКАЗНА КОЈА МАКУМИНА ЈА ЗНААТ,,,, АЗЕРБЕЈЏАН Е ДРЖАВА ВО СОВЕТСКИОТ СОЈУЗ КАДЕ ШТО ЖИВЕАТ ПОВЕЌЕ ОД 100.000 АЛБАНЦИ,,,,--
СИТЕ КОИ ЗНАЕТЕ АНГЛИСКИ ВЕ ПОВИКУВАМ ДА ПРОЧИТАТЕ МНОГУ ИНТЕРЕСНА АЛБАНСКА ИСТОРИЈА КАВКАЗКИОТ АЛБАНСКИ ЈАЗИК - АЛБАНЦИТЕ ВО АЗЕРБЕЈЏАН - СССР

Еден од нај фасцинантните аспекти во врска со дешифрирањето на Кавказкиот Албански пишан јазик е тоа што постои жив комунитет кој ден денес продолжува да говори на овој јазик. Удините, кои живеат првенствено во Азербејџен,се потомци на Кавказките Албаници. ( Немојте да ги мешате Кавказките Албанци со Балтичките народи и јазици). По 2000 години и покрај тоа што нивниот јазик не бил пишан најмалку од 10век јазикот е сеуште жив. Направивме интервју со Зураб Конанчев да научиме повеќе за денешните Удини. Зураб е основач на Албанскиот Истражувачки Центар и Заменик Претседавач на скорешниот регистриран Албански Удин Христијански Комунитет на Република Азербејџан.

Пронаоѓањето и дешифрирањето на Кавказката Албанска азбука е епокална случка за Удините. За мене да се добие шанса да се придружува Грузијскиот дешифратор Заза Алексиџе и Азербејџанскиот историчар Фарида Мамадова минатиот Мај во Манастирот Св.Катерина во МТ. Синаи, беше доживотно искуство.

Авторот Зураб Конанчев како туриство Каиро во Мај 2003.

За мене, како Удин и историчар самиот допир на скриптата беше како допирање на историјата. Тешко е да се опише такво искуство. Можете ли да замислите дека пред 1500 години Албанците биле тука пишувајќи го овие зборови ? Ви дава да сфатите дека историјата всушност никогаш не ја снемува целосно. Пронаоѓањето и дешифрирањето на Кавказкиот Албански е толку значајно за нашиот народ. Природно е дека сме емоционирани. Секоја група на на земјата сака да ги осети своите корени. Особено за нас Удините е значајно бидејќи толку малку од нас останале.
Според последните проценки на Удините, популацијата изнесува 8.000 (1989) некои сметаат бројот да е 10.000. Мнозинството на Удините живеат во северен Азербејџан блиску Габала во две зони. По некои проценки 4000 Удини живеат во селото Ниј и околу 100 живеат во Огхуз регионот. Немало попис од распадот на Советскиот Сојуз па затоа никој не е апсолутно сигурен колкава бројката на Удинската популација. Еден мал број живеат во Русиа,Грузија,Узбекистан и Казакистан.

Албанците во Историјата
Кавказката Албанија била држава која постоела во тоа што сега е територија на Азарбејџан Историски се верува дека постоела помеѓу 4век п.н.е. и 8век н.е. Од 4век п.н.е. наваму Албанците го прифатиле христијанството. Старите записи на Кавказки Албански пронајдени во Мт. Синаи зборува Албански Христијански Лексик од 5век.

Зураб Конанчев и Др. Фарида Мамудова го придружувале дешифраторот Др. Заза Алексиде во Мт. Синаи во Православниот Манастир Св. Катерина да ги видат Кавказките Албански скрипти. Зураб е Уди, потомок на Кавказките Албанци.

Последните Албански Католици (претпоставена грешка од авторот/ сигурно се мисли Христијани) пред Арапската олупација во 703 биле Православни. Сеедно , за време на Арапското владение Арменските Католици му пишале писмо на Абд-ал Малик, Арапскиот калиф напаѓајќи ги Албанските православни верници и осудувајќи ги Албанците за пријателски односи со Византија. Бидејќи Арапите немале добри односи со Византија, дале декрет Албанската црква да се стави под јурисдикција на Ерменската црква.

Во 1836 Рускиот цар Никола повторно ги притиска Удуните да станат под јурисдикција на Ерменската Грузијска црква. Од тоа време наваму, Удуните го запреле практикувањето на Христијанството. На почетокот ни велеа да се молиме на Ерменски, што не разбираме. Потоа ни забранија да ги посетиме нашите цркви. Како резултат некои Удини го прифатиле Исламот, другите станале грегоријани со венчавање со Ерменци особено во тероторијата на Карабакх.

Повторно не сваќаш. Изгледа не си ги гледал видеата на прва страна...ако, ќе сфатиш, ќе научиш, ќе си запамтиш... Се поблислу сте до вистината :) .... Сакаш да кажеш со постов дека ние албанците на Балканот имаме заедничко со Кавказките Албанци, Анавено вели имаме ист јазик... запис од 5век на Кавказки Албански јазик е пронајден во Мт. Синаи во Египет... Ај споиги пузличките... паметни сте вие , ќе го согледате мозаикот :tapp: ... Анавено е блиску... Древните народи мигрирале...Не се знае сигруно од кој во кој правец мигрирале Албанците,сеуште е мистерија, но едно е сигурно Албанците, оните варварите што се нарекуваат Пелазги кои живееле на север од грците, Кавказ, Мала Азија, Тракиа, Македонија, Илириа се еден народ... еден народ кој бил различен од грците,уште поразличен од арапите, со јазик сличен на римјаните и немале ама благе везе со славјаните ( ова од античките писатели и историчари)
Освен тоа потеклото на Акил е од овој древен народ (Албанците), ПИРРО, Александар , нормално античките македонци, некои од најславните римски императори... случајно Мехмет Али Паша е основачот на Египетската модерна држава е АЛБАНЕЦ, случајно Мустафа Кемал Ататурк, е основачот на модерната турска држава е АЛБАНЕЦ ???? Ај уште еднаш види го видеото и размисли малку... што народ ќе да се овие албанците разпространети низ цел Балкан и во древно време и во северна африка ???? Учи учи само учи

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7
абе чупе ќе ти прати се во едно по епохи стрпи се ...
А мори чупе не знам дали поради празникот ил дал заради викенд ( одмараш ) не ми ги прати тие записи на словенски ЈАЗИК од античко време, во античка македонија... Да не си археолог и го бараш тој антички словенски Јазик во Македонија... Можеби и ќе го најдеш ако ископаш една голема , голема дупка , па подземен тунел се до Русија... Е тогаш ќе го најдеш античкиот словенски јазик на македонците во Македонија... :smir:

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.141
Поени од реакции
10
А мори чупе не знам дали поради празникот ил дал заради викенд ( одмараш ) не ми ги прати тие записи на словенски ЈАЗИК од античко време, во античка македонија... Да не си археолог и го бараш тој антички словенски Јазик во Македонија... Можеби и ќе го најдеш ако ископаш една голема , голема дупка , па подземен тунел се до Русија... Е тогаш ќе го најдеш античкиот словенски јазик на македонците во Македонија... :smir:

pirro a ако ти ја ископаш дупката и се пронајдеш како МАКЕДОНЕЦ што правиш тогаш !!??

Рускиот институт: НЕМА ПРЕСЕЛБИ ОД РУСИЈА КОН МАКЕДОНИЈА, официјален став.

Украина: НИЕ СМЕ НАРОД СО МАКЕДОНСКО ПОТЕКЛО , „Нашите предци дошле од Македонија , тие со себе го пренеле култот и начинот на живеење “ .

Во нашиот крај Албанците се Христијани ... Во делот на Русија се Муслимани , а кај вас вашите комшии Католици ...

За јазикот и писмото на денешна Албанија : Ама само МАКЕДОНСКИТЕ ЗБОРОВИ ВИ СЕ ИЛИРСКИ ...

P.S. При крај е со докумените, само уште да ги прочиташ кога ќе ги постирам :smir:

Sturmgewehr

gadget
Член од
9 март 2008
Мислења
537
Поени од реакции
35
Што не кажа дека си докторирал од википедиа, јас немам веќе што да ти кажам, ти се знаеш многу поубаво од мене.

ПС. Имаш право Јорданес морданес е сељак, кој го шиша :wink:.

абе дали сум докторирал или не д не те Бриа али гледај Изворите ти пишува од која книга од кого и од кој извор тоа ми е финтата али ти што си тап тоа е друга работа.

Sturmgewehr

gadget
Член од
9 март 2008
Мислења
537
Поени од реакции
35
pirro a ако ти ја ископаш дупката и се пронајдеш како МАКЕДОНЕЦ што правиш тогаш !!??

Рускиот институт : НЕМА ПРЕСЕЛБИ ОД РУСИЈА КОН МАКЕДОНИЈА , официјален став ,
Украина : НИЕ СМЕ НАРОД СО МАКЕДОНСКО ПОТЕКЛО , „Нашите предци дошле од Македонија , тие со себе го пренеле култот и начинот на живеење “ .
Во нашиот крај Албанците се Христијани ... Во делот на Русија се Муслимани , а кај вас вашите комшии Католици ...

За јазикот и писмото на денешна Албанија : Ама само МАКЕДОНСКИТЕ ЗБОРОВИ ВИ СЕ ИЛИРСКИ ...

п.с.При крај е со докумените , само уште да ги прочиташ кога ќе ги постирам :smir:

а кој го кажал ова некој своеречен истричар ај не спамирај тука туку читај Птоломеј и ке видиш од кај идеш идеш баш од Украина како тој објацнува дека словените се преселиле од Карпатите и дошле тука во 6-ти век а не играле криенка оди па дојди па пак оди во Карптите па пак дојди ако е така на нив му требало 3 милении да се шетале по европа . Читај птоломеј и читај ги другите горе наведени постови имаш таму извори ли не знам дали то ти одговара се ова што пишеш и ти па и Ангпу и другите не се официални историски податоци само напишани од некојси таканаречени историчари и ајде да прајме историја.

за Албанското потекло од илирите тоа е више јацно сег треба ти да реплицираш :helou:

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.141
Поени од реакции
10
а кој го кажал ова некој своеречен истричар ај не спамирај тука туку читај Птоломеј и ке видиш од кај идеш идеш баш од Украина како тој објацнува дека словените се преселиле од Карпатите и дошле тука во 6-ти век а не играле криенка оди па дојди па пак оди во Карптите па пак дојди ако е така на нив му требало 3 милении да се шетале по европа . Читај птоломеј и читај ги другите горе наведени постови имаш таму извори ли не знам дали то ти одговара се ова што пишеш и ти па и Ангпу и другите не се официални историски податоци само напишани од некојси таканаречени историчари и ајде да прајме историја.

за Албанското потекло од илирите тоа е више јацно сег треба ти да реплицираш :helou:
НЕПИСМЕНИ СЕ ОНИЕ КОИ МИСЛАТ ДЕКА НЕШТО ПРОЧИТАЛЕ , А НЕМОЖАТ ДА ЈА ДОЛОВАТ СМИСЛАТА НА ЗБОРОТ ...
АЛБАНЦИТЕ СЕ ИЗМИСЛЕН НАРОД
МАКЕДОНЦИТЕ БИЛЕ СЕ И ЌЕ БИДАТ

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
Освен тоа потеклото на Акил е од овој древен народ (Албанците), ПИРРО, Александар , нормално античките македонци, некои од најславните римски императори... случајно Мехмет Али Паша е основачот на Египетската модерна држава е АЛБАНЕЦ, случајно Мустафа Кемал Ататурк, е основачот на модерната турска држава е АЛБАНЕЦ ????
ovaj uste podobar vic od onaj za baltikot :pos::pos2:

kako dojde do ova?

sigurno etimologija na Akil e od A i Kill, taka?

A = Albanec
Kill = ubij, ubiva

i ispadna, Akil :pos:

na sho si ti be batka?

daj smeni drogata...

Albancite MOZEBI imaat nesto so Ilirite.

Ilirite mozebi se edni od grankite na Pelazgite.

Ama da kazes deka Ahil bil Albanec = da si go zemes Alji Ameti za raka i dvata vo prvata psihijatrija, ako ne e kasno...

Sturmgewehr

gadget
Член од
9 март 2008
Мислења
537
Поени од реакции
35
НЕПИСМЕНИ СЕ ОНИЕ КОИ МИСЛАТ ДЕКА НЕШТО ПРОЧИТАЛЕ , А НЕМОЖАТ ДА ЈА ДОЛОВАТ СМИСЛАТА НА ЗБОРОТ ...
АЛБАНЦИТЕ СЕ ИЗМИСЛЕН НАРОД
МАКЕДОНЦИТЕ БИЛЕ СЕ И ЌЕ БИДАТ

кој ги измислил :pos2: :pos2: Албанците и зошто ги измислил, абе трици некој ги изислил така без причина, ако сме изислени зошто има Албански јазик и како го објаснуваш ти тоа дека сме појке од 10 илиони нели сме измислени па преку ден не станавме 10 милиони, и не ке иавме историја што е призната од сите макар и Македонија ја признава, истотака не ке пишеле и мноубројни стари историчари не денешни ко Каплани Ресул и ко некои што и споменувте туку стари историчари странски и домашни не знам колку си читал албанска историа ако не си читал земи и после ке прајме муабет. :helou:

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.141
Поени од реакции
10
кој ги измислил :pos2: :pos2: Албанците и зошто ги измислил, абе трици некој ги изислил така без причина, ако сме изислени зошто иа Албански јазик и како го објаснуваш ти тоа дека сме појке од 10 илиони нели сме измислени па преку ден не станавме 10 милиони, и не ке иавме историја што е призната од сите макар и акедонија ја признава, истотака не ке пишеле и мноубројни стари историчари не денешни ко Каплани Ресул и ко некои што и споменувте туку стари историчари странски и домашни не знам колку си читал албанска историа ако не си читал земи и после ке прајме муабет. :helou:
СИ СЛУШНАЛ ЗА ВЛАШКИ

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7

Рускиот институт : НЕМА ПРЕСЕЛБИ ОД РУСИЈА КОН МАКЕДОНИЈА , официјален став ,
Украина : НИЕ СМЕ НАРОД СО МАКЕДОНСКО ПОТЕКЛО , „Нашите предци дошле од Македонија , тие со себе го пренеле култот и начинот на живеење “ .

п.с.При крај е со докумените , само уште да ги прочиташ кога ќе ги постирам :smir:
I WAS HERE AND I' LL BE HERE TO THE EDGE OF DOOM... чекам, само еден запис од антички писател (историчар,географ,филозоф...хомер,плутарк,херодот...кој било пред 5век) да ми покажеш дека ги спомнува пелазгите,илирите,македонците како словени.
Можно е словените да мигрирале кон север но сепак никој не ги спомнува на балканот пред 5век, освен тоа јас можеби сум македонец, или илир, или пелазг, или арванит, или албанец или шќиптар наречи ме како сакаш јас го говорам јазикот на античките варвари пелазги (илири,македонци,тракијци,епироти,арванити,албанци)... античкиот македонски јазик се разликувал од илирскиот во смисла на дијалект според HERODOTUS ама не бил словенски ниту грчкиа а бил сличен на римскиот/латинскиот... за зборовите еве ќе ти дам примери : коси/ kosit, вади/vadis, роб/rob, темел/temel, оџак,oxhak, ливада/livadh... во албанскиот јазик се нарекуваат славизми, јазични позајмици, под влијание на словенискиот, има и грцизми во албанскиот јазик па затоа немој да мешаш јазични позајмици од соседни јазици со јазик...

Ако се пронајдам како македонец ?... мислиш како словен ?... Како македонец можно е... ама македонците и словените ... е тоа ти е врска како Александар Велики и мобилните телефони :) ... Ок сепак ќе почекам да го видам твоето чудо невидено , кој тоа антички писател ги спомнал античките македонци како словени... претпоставувам си ги прочитала претходните постови и си прочитала дека според античките писатели пелазгите (илирите , македонците,траките) говореле ист јазик, сличен на римскиот (латинскиот), различен од грчкиот а словени,словенски не се ни спомнуваат.

Ако се пронајдам како македонец (словен ) што тогаш ?... Немам идеја , невозможно е, тоа би значело дека со векови од античките писатели до ден денес се фалсифкувала историјата :) Ај во поновиве времиња тоа се случувало и може да се случи ама античките записи ?... Историјата не може баш целосно да се фалсификува, остануваат траги. На грчиштана им се докажува дека дури 11 албанци (арванитите) ја воделе Грција како премиери во 18/19 век, голема ако не најголема улога во војната против Турците имале албанците(арванитите) и денес полека се трезнат дека не можат или не успеале да ги асимилираат целосно арванитите особено не со додавка на икис,акис,идис нивните имиња.

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7

kako dojde do ova?

A = Albanec
Kill = ubij, ubiva

na sho si ti be batka?

daj smeni drogata...

Ama da kazes deka Ahil bil Albanec = da si go zemes Alji Ameti za raka i dvata vo prvata psihijatrija, ako ne e kasno...
ПРОЧИТАЈ ПРВО НЕШТО ПА ПОСЛЕ ГУКНИ... или се си знаеш ???
Achilles

by James Hunter
Achilles was the son of the mortal Peleus and the Nereid Thetis. He was the mightiest of the Greeks who fought in the Trojan War, and was the hero of Homer's Iliad. Thetis attempted unsuccessfully to make her son immortal. There are two versions of the story. In the earlier version, Thetis anointed the infant with ambrosia and then placed him upon a fire to burn away his mortal portions; she was interrupted by Peleus, whereupon she abandoned both father and son in a rage. Peleus placed the child in the care of the Centaur Chiron, who raised and educated the boy. In the later version, she held the young Achilles by the heel and dipped him in the river Styx; everything the sacred waters touched became invulnerable, but the heel remained dry and therefore unprotected.
When Achilles was a boy, the seer Calchas prophesied that the city of Troy could not be taken without his help. Thetis knew that, if her son went to Troy, he would die an early death, so she sent him to the court of Lycomedes, in Scyros; there he was hidden, disguised as a young girl. During his stay he had an affair with Lycomedes' daughter, Deidameia, and she had a son, Pyrrhus (or Neoptolemus), by him. Achilles' disguise was finally penetrated by Odysseus, who placed arms and armor amidst a display of women's finery and seized upon Achilles when he was the only "maiden" to be fascinated by the swords and shields. Achilles then went willingly with Odysseus to Troy, leading a host of his father's Myrmidons and accompanied by his tutor Phoenix and his close friend Patroclus. At Troy, Achilles distinguished himself as an undefeatable warrior. Among his other exploits, he captured twenty-three towns in Trojan territory, including the town of Lyrnessos, where he took the woman Briseis as a war-prize. Later on Agamemnon, the leader of the Greeks, was forced by an oracle of Apollo to give up his own war-prize, the woman Chryseis, and took Briseis away from Achilles as compensation for his loss. This action sparked the central plot of the Iliad, for Achilles became enraged and refused to fight for the Greeks any further. The war went badly, and the Greeks offered handsome reparations to their greatest warrior; Achilles still refused to fight in person, but he agreed to allow his friend Patroclus to fight in his place, wearing his armor. The next day Patroclus was killed and stripped of the armor by the Trojan hero Hector, who mistook him for Achilles.
Achilles was overwhelmed with grief for his friend and rage at Hector. His mother obtained magnificent new armor for him from Hephaestus, and he returned to the fighting and killed Hector. He desecrated the body, dragging it behind his chariot before the walls of Troy, and refused to allow it to receive funeral rites. When Priam, the king of Troy and Hector's father, came secretly into the Greek camp to plead for the body, Achilles finally relented; in one of the most moving scenes of the Iliad, he received Priam graciously and allowed him to take the body away.
After the death of Hector, Achilles' days were numbered. He continued fighting heroically, killing many of the Trojans and their allies, including Memnon and the Amazon warrior Penthesilia. Finally Priam's son Paris (or Alexander), aided by Apollo, wounded Achilles in the heel with an arrow; Achilles died of the wound. After his death, it was decided to award Achilles' divinely-wrought armor to the bravest of the Greeks. Odysseus and Ajax competed for the prize, with each man making a speech explaining why he deserved the honor; Odysseus won, and Ajax then went mad and committed suicide.
During his lifetime, Achilles is also said to have had a number of romantic episodes. He reportedly fell in love with Penthesilia, the Amazon maiden whom he killed in battle, and it is claimed that he married Medea.

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7

kako dojde do ova?

A = Albanec
Kill = ubij, ubiva

na sho si ti be batka?

daj smeni drogata...

ЕВЕ УШТЕ ИНФОРМАЦИИ... немој така напамет, како те учеле... види нешто сам да си научиш, не верувај во се што ти се кажува.

One of the most famous prehistoric tumuli, which Arctinos, the most important cyclic poet, as well as the Roman geographers, attribute to our countries, is “the burial mound of Achilles”, the foremost hero of the Iliad.
According to Homer, the bard of the Trojan War, Achilles was the son of Peleus and the sea goddess Thetis, Nereus’ daughter. Peleus, Achilles’ father, appears as lord over the Pelasgian people of the Myrmidons, and Achilles is lord of the courageous Myrmidon soldiers and other neighboring Pelasgian tribes, which take part in the heroic war against the Trojans, as allies of the Greeks (Iliad, II, 681; XVI, 168).
The Iliad doesn’t mention anything about the circumstances of Achilles’ death. But in the Odyssey (XXIV, 36) it is told that he fell at Troy, that his body was dressed in divine cloth and burnt on the pyre, that his bones were placed in a golden urn, together with those of Patroclus, and that the Greeks raised on top of everything, on the shore of the Hellespont, a large, high tumulus, such as to be seen from far away out in the sea, by the people who lived at that time, as well as those who shall live in the future. So, according to Homer, Achilles was buried on Troy’s plain, not far from the shore of the Hellespont.
But in the poem Aetiopida, written by Arctinos, epic poet from Miletus, who had continued and completed the Iliad, we are told that Achilles was killed at Troy by Paris, Priam’s son, helped by the god Apollo, and that, after a lot of fierce fighting, Ajax and Odysseus managed to steal his body from the hands of the Trojan enemies, and bring it to the Greek ships. Once here, Achilles’ mother Thetis came with her sisters and the muses, wailed and mourned him, then removed her son’s ashes from the pyre and took them to Leuce (Alba, TN - White) island, or the Serpents’ Island, at the mouths of the Danube. And the Achaeans raised a tumulus for him and celebrated funereal games (Homeri, Carmina et cycli epici reliquiae, Ed. Didot, p.583).
So, there existed in classical antiquity two versions about the place where the bones of the great prehistoric hero had been deposited; one told by Homer’s Odyssey, that Achilles was buried in Troy’s plain and another tradition, amended, represented by the oldest cyclic poet, that Achilles fell at Troy, but his ashes were taken and buried in Leuce island. This last opinion was adopted and supported by the most competent Roman authors.
Pliny the Old, whom Varro names the most erudite man the Romans ever had, tells us very clearly that the tumulus, or Achilles’ burial mound is in the island which is consecrated to him, called “the Achillis island” or “Achillea”, located at a distance of 50 Roman miles away from the Danube Delta (Peuce) and that a temple consecrated to this hero was also built there (Hist. Nat. IV, 27.1).

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
Освен тоа потеклото на Акил е од овој древен народ (Албанците)
shpirooooooooooooooooo

za vremeto na Ahil, koga toj i da zhiveel, NEMA ALBANCI

aljo?

ke se razbudis?

ti rekov, menjaj drogata coek, ne ti praj arno...

ti citas sho postiras, ili samo copy-paste prajs?

ПРОЧИТАЈ ПРВО НЕШТО ПА ПОСЛЕ ГУКНИ... или се си знаеш ???
Achilles

by James Hunter
Achilles was the son of the mortal Peleus and the Nereid Thetis. He was the mightiest of the Greeks ...
covek, pak ke ti recam, ili do prviot psihijatar, ili menjaj drogite, sho i da e kaj tebe problemot, tezok e.

Kako Goranec, ne mora da se tupas v gradi i da ispagjas majmun, samo da se pokazis kolku golem albanec si.

Nikoj ne te prisiluva da se samosoznaes kako Makedonec, ama ne tropaj gluposti...

A dali Ahil bil Grk, mozebi ke pravime muabet nekogas, ama edno sigurno ne bil: Albanec

kraj na muabetot.

daj odi prespij malku...

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7
Епа сега... ти, или не знаеш англиски, или си глуп не сфаќаш или воопшто не си ги ни прочитал горните постови каде што фино убаво ти пишува дека Ахил не бил ГРК туку Пелазг... Ама ако ти си знаеш дека бил ГРК... :salut:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom